Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Άδεια ασθένειας λόγω νόσησης από COVID-19, ρύθμιση 72 δόσεων για οφειλές λόγω COVID-19, κ.ά

Επιμέλεια
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή χρονιά μιας και είναι η πρώτη επαφή μας για φέτος. Τελείωσε και το 2021 και χρόνο με το χρόνο γινόμαστε ηλικιακά πιο μεγάλοι. Η ηλικία, όμως, από μόνη της δεν σημαίνει κάτι. Είναι ένας ξερός αριθμός από κεράκια σε μια τούρτα. Ο χρόνος μας γεμίζει εμπειρίες, οι εμπειρίες μας δίνουν σοφία και μας βοηθούν να δούμε τη ζωή με πιο ώριμο μάτι.

Για πότε έφτασε το 2022 δεν κατάλαβα. Νοσταλγώ τα παιδικά χρόνια που ανέμελα απολαμβάναμε επί ώρες μια κουταλιά βανίλια το γνωστό υποβρύχιο μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Γευόμασταν βούτυρα και μαρμελάδες σπιτικές, σπιτικά γλυκά κουταλιού όπως συκαλάκι, περγαμόντο, βύσσινο πορτοκάλι και νεραντζάκι, καθώς και φαγητά που σπανίως τα μαγειρεύουν στις μέρες μας, γιατί είναι κουραστικά. Μοιραζόμασταν με τους φίλους μας μια πορτοκαλάδα ή μια γκαζόζα απ το ίδιο μπουκάλι και ποτέ κανένας μας δεν έπαθε τίποτε. Όταν κάναμε ποδήλατο (θυμάστε το velamos) δεν φορούσαμε κράνος και στην πίσω ρόδα βάζαμε πάντα χαρτόνι από πακέτο τσιγάρα πιασμένο με ξύλινο μανταλάκι έτσι για να κάνει θόρυβο και να μας θυμίζει μηχανάκι.
Περνάγαμε ώρες έξω απ το σπίτι φτιάχνοντας πατίνια με ρουλεμάν και σανίδια και κατεβαίναμε τις κατηφόρες τις γειτονιάς απλά για να διαπιστώσουμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένο. Δεν είχαμε playstation, ούτε κινητά, ούτε υπολογιστές. Φυσικά δεν υπήρχε τότε το internet και η μόνη μας συντροφιά για να λουφάρουμε λίγο από το διάβασμα ήταν ένα ραδιοφωνάκι και μερικές κασέτες τις οποίες τις γυρνούσαμε με στυλό bic. 

Θυμάμαι στο γυμνάσιο που συναρμολόγησα τον πρώτο μου ραδιοφωνικό πομπό στα fm
και φοβόμουν μην μας εντοπίσουν τα ραδιογωνιόμετρα ενώ στο λύκειο ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ένας Amstrad 1512 με δισκέτες  5.25”. Φαντάζομαι όσοι ανήκετε σε αυτή τη γενιά θα θυμάστε τα spectrum που φορτώναμε παιχνίδια με κασετόφωνο και τα πρώτα modem
που ακουγόταν ο θόρυβος για να συνδεθούν. Θα θυμάστε στα διαγωνίσματα την απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιγράψουμε με το βιβλίο στα γόνατα, ή τα σκονάκια κρυμμένα στα μανίκια, ή τα κορίτσια που τα έγραφαν με στυλό BIC ή SCHNEIDER πάνω στα μπούτια τους και τα κάλυπταν με τις μπλε ποδιές τους. Στο δημοτικό πρόλαβα τις μπλε ποδιές με το άσπρο γιακαδάκι και στο Γυμνάσιο  θυμάμαι τα πάρτι γενεθλίων με 15 αγόρια και δύο κορίτσια, (τότε δύσκολα ερχόντουσαν τα κορίτσια) με πορτοκαλάδα, πατατάκια δρακουλίνια, φοφίκο σπιτικό κέικ, και αργότερα βερμουτάκι και ξηρούς καρπούς. Θα θυμόσαστε σίγουρα τις άπειρες φορές που χορεύαμε το ίδιο μπλουζ σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του πικάπ, έτσι για να μένουμε πιο πολλή ώρα αγκαλιασμένοι με το κορίτσι των ονείρων μας. Την απίστευτη φράση ΤΑ ΦΤΙΑΞΑΜΕ. Τι φτιάξαμε ο Θεός κι η ψυχή μας!

Αξέχαστα και αλησμόνητα χρόνια και όμως οι γενιές αυτές έβγαλαν μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες, εργατικούς και τίμιους οικογενειάρχες. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έγινε έκρηξη σε καινοτομίες και νέες ιδέες. Είχαμε επιτυχίες, αποτυχίες και με υπευθυνότητα μάθαμε να τα αντιμετωπίζουμε όλα. Μεγαλώσαμε σαν παιδιά με τις χαρές και τις λύπες μας. Ζήσαμε και θα εξακολουθήσουμε να ζούμε όσο μας χρωστάει ο Θεός, σε πείσμα όλων αυτών που μας πλαστικοποίησαν τη ζωή με δικές τους ιδέες και για το δικό τους όφελος.

Πριν ξεκινήσω την εβδομαδιαία ανασκόπηση θέλω (να προλάβω όσους δεν διαβάσουν όλο το σχόλιο) να ευχηθώ για φέτος υγεία με λιγότερο άγχος, λιγότερες υποχρεώσεις και αλλαγές σε νομοθετικά, ασφαλιστικά θέματα και χωρίς
αλλαγές στα φορολογικά έντυπα υποβολής. Φέτος που το mydata
έρχεται πιο κοντά ως υποχρέωση θέλω να ευχηθώ ομαλή μετάβαση χωρίς πρόστιμα, προσαρμογή και συνεργασία στις νέες προκλήσεις που έρχονται. Κοιτάξτε να ζήσετε την ζωή σας με τον τρόπο που σας κάνει χαρούμενους και ευτυχισμένους, διότι τα νιάτα φεύγουν γρήγορα, η ζωή η ίδια είναι λιγότερο μικρή
από όσο νομίζουμε και το αύριο δεν είναι δεδομένο.

 


Επί του πιεστηρίου

Για την “Ελπίδα” :

✻  Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους έντονων χιονοπτώσεων και παγετού

✻  Δ. Μιχαηλίδου: Κλειστοί όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΗΦ, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, λόγω της κακοκαιρίας

✻  Αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών του ΟΑΕΔ σε περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία

Επί του Σαββατοκύριακου  :


Οι πληρωμές από Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 24-28 Ιανουαρίου

Δίμηνη παράταση του πλαισίου για μεταβιβάσεις ακινήτων και παράταση για ένταξη στη ρύθμιση 72 δόσεων έως τέλος Φεβρουαρίου

 • Δύο νέες παρατάσεις ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».
  Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου (δίμηνη παράταση) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
  Για την ένταξη στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων ο υπουργός ανέφερε ότι, θα δοθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύσταση όλων των εταιριών μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσης (e-ΥΜΣ) – Νέο νομοσχέδιο για το ΓΕΜΗ σε διαβούλευση


Προσοχή: Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών δείτε:
Οι εργοδότες οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους

 

Ενδιαφέρουσες τροπολογίες στον νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό


 Συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και σε ιδιώτες

 • .Με τη διάταξη του άρθρου 1 της  τροπολογίας, επιδιώκεται, μακροσκοπικά, το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης σε κάθε αγαθό, κεφαλαιουχικό ή καταναλωτικό, ανεξάρτητα εάν ο μισθωτής είναι επιχείρηση, ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιώτης, ώστε να τεθεί στη διάθεση των πολιτών ένα πρόσθετο εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους, το οποίο, μάλιστα, δύναται να καλύπτει τη συνολική αγοραστική αξία των σχετικών αγαθών, με τις εντεύθεν ευρύτερες θετικές συνέπειες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της αγοράς και, τελικώς, στην τόνωση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Παράλληλα, με την θεσμοθέτηση της παροχής υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης προς ιδιώτες, οι ιδιώτες δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση θα έχουν στη διάθεσή τους μία περαιτέρω δυνατότητα «λύσης οριστικής διευθέτησης» του προβλήματος τους, όπως ορίζεται στην παρ. (γ) του Τμήματος III του Παραρτήματος II της υπ’ αρ. 195/1/29.07.2016 απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών).

 Απαλλαγή από το φόρο δωρεών για Έλληνες που βρίσκονται στην αλλοδαπή περισσότερα από είκοσι (20) συνεχόμενα έτη.

Σημαντικά θέματα εβδομάδας

  Άδεια ασθένειας λόγω νόσησης από COVID-19 και διευκολύνσεις σε γονείς των οποίων τα τέκνα νοσούν – Νέες αλλαγές στο ψηφισθέν νομοσχέδιο

 • Κοινοποιήθηκε το ψηφισθέν σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και άλλες διατάξεις» στην ιστοσελίδα της Βουλής.

  Δείτε τα επίμαχα άρθρα και τις αλλαγές στο τελικό κείμενο σχετικά με την άδεια ασθένειας σε εργαζομένους ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό και τις διευκολύνσεις σε γονείς των οποίων τα τέκνα νοσούν όπως ψηφίστηκαν:

  Άρθρο 60
  Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό – Προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 103 ν. 4172/2013
  Στο άρθρο 103 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), περί της διαδικασίας διεξαγωγής της διαβούλευσης για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομίσθιου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας, προστίθεται παρ. 10 ως εξής:
  «10. Ειδικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας του παρόντος κατά το έτος 2022, οι προθεσμίες της παρ. 5 και της περ. α’ της παρ. 7 καθορίζονται ως εξής:
  α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, κατά την υποπερ. αα) της περ. β’ της παρ. 5 λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2022. β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης της υποπερ. αα) της περ. β’ της παρ. 5 λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022.
  γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, κατά την υποπερ. γγ) της περ. β’ της παρ. 5, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.
  δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, κατά την υποπερ. δδ) της περ. β’ της παρ. 5, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.
  ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, κατά την υποπερ. εε) της περ. β’ της παρ. 5, το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022.
  στ) Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, κατά την περ. α’ της παρ. 7, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Απριλίου 2022.
  ζ) Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παρ. 1 έως 7.».
  Άρθρο 61
  Διευκολύνσεις για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης των τέκνων τους από τον κορωνοϊό COVID -19 – Αντικατάσταση του άρθρου 16 ν. 4722/2020
  1. To άρθρο 16 του v. 4722/2020 (A’ 177) αντικαθίσταται ως εξής:
  «Άρθρο 16
  Διευκολύνσεις για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης των τέκνων τους από τον κορωνοϊό COVID-19
  1. Οι γονείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που φοιτούν μέχρι και την Γ’ τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
  Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις (4) πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την πέμπτη (5η) ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
  Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  2. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  3. Η άδεια της παρ. 1 χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVIO-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας. Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.
  4. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας της παρ. 1, καθώς και τη διάρκεια αυτής.
  5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας της παρ. 1, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος.
  6. Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022. Η ισχύς του δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.».

  2. Αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου, η οποία έχει χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

  1. To άρθρο 16 του v. 4722/2020 (A’ 177) αντικαθίσταται ως εξής:
  «Άρθρο 16
  Διευκολύνσεις για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης των τέκνων τους από τον κορωνοϊό COVID-19
  1. Οι γονείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που φοιτούν μέχρι και την Γ’ τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
  Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις (4) πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την πέμπτη (5η) ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
  Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  2. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν για τις τρεις (3) πρώτες ημέρες το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη και για την τέταρτη (4η) ημέρα λαμβάνουν το εκατό τοις εκατό (100%) των αποδοχών τους από τον τακτικό προϋπολογισμό.
  3. Η άδεια της παρ. 1 χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVIO-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας. Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.
  4. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας της παρ. 1, καθώς και τη διάρκεια αυτής.
  5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας της παρ. 1, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος.
  6. Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022. Η ισχύς του δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.».

  2. Αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου, η οποία έχει χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
   

  Άρθρο 62
  Ειδική άδεια ασθένειας εργαζόμενων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19
  1. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  2. Η άδεια της παρ. 1 δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  3. Η άδεια της παρ. 1 συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
  4. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους κάνουν χρήση της άδειας της παρ. 1
  5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας, την τυχόν παράτασή της και την εν γένει εφαρμογή του παρόντος. 
  6. Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022. Η ισχύς του δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.».
  7. Το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 (Α’ 177), περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, καταργείται.
  1. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  2. Η άδεια της παρ. 1 δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  3. Η άδεια της παρ. 1 συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας, την τυχόν παράτασή της και την εν γένει εφαρμογή του παρόντος. 
  5. Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022. Η ισχύς του δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.».
  6. Το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 (Α’ 177), περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζομένους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή του άρθρου 15 του ν. 4722/2020, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε περιορισμό.

Παράταση καταβολής δόσης Ιανουαρίου 2022 οφειλών για επιχειρήσεις και εργαζομένους – Όλοι οι ΚΑΔ


Ρύθμιση 72 δόσεων για οφειλές λόγω COVID-19:

Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεις – Όλη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

 • Με την εγκύκλιο  Ε.2006/2022 δίνονται οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτή, τα αποτελέσματα υπαγωγής καθώς και λοιπά στοιχεία της ρύθμισης.


 Παράταση υποβολής Υ.Δ. εργοδοτών-επιχειρήσεων για τη διενέργεια tests COVID-19

 • Μέχρι σήμερα τη Δευτέρα 24.01 και ώρα 23:59 παρατείνεται η υποβολή των σχετικών Υ.Δ. για τις εβδομάδες 15/11-21/11/2021, 22/11-28/11/2021, 29/11-5/12/2021, 06/12-12/12/2021, 13/12-19/12/2021, 20/12-26/12/2021, 27/12/2021-02/01/2022 και 03/01/2022-09/01/2022


 Αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου 2022: Σημαντικές αλλαγές με νέα απόφαση

 • Τι αλλάζει :

  1. Οι επιχειρήσεις/εργοδότες του Κεφαλαίου Α της απόφασης που ανήκουν στους κλάδους του παραρτήματος και στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση μουσικής και των οποίων έχει περιοριστεί η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους έως τις 12 π.μ (00:00), με εντολή δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσλφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021, για τον μήνα Ιανουάριο 2022, αντί του συνόλου όπως ίσχυε πριν την τροποποίηση της απόφασης.

  2. Προστίθεται νέο παράρτημα Α, και ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 30/12/2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το σχετικό νέο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α της απόφαση, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021, από 14/1/2022 έως και 31/1/2022.

  3. Προστίθεται νέο παράρτημα Β και ορίζεται ότι, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 30/12/2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της απόφαση , δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021 και κατά μέγιστο ποσοστό 25% αυτών που απασχολούνταν την 30η/12/2021, για χρονικό διάστημα από 14/1/2022 έως και 31/1/2022. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση απασχολούσε κατά την 30/12/2021 μέχρι και τέσσερις εργαζόμενους δύναται να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας ενός εξ αυτών.

  4. Η επιχείρηση κατά τα χρονικά διαστήματα ως άνω, μπορεί να υποβάλει περισσότερες της μιας δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας.

  5. Ειδικά, για συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από την 14η Ιανουαρίου 2022 έως και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων- εργοδοτών των νέων περιπτώσεων που αφορούν τα παραρτήματα Α και Β (περιπτώσεις 1β και 1γ του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α) δύνανται να υποβληθούν από την ημέρα ενεργοποίησης του συστήματος υποβολής δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και έως την 21/1/2022

  Η απόφαση 3512/17.1.2022

ΕΡΓΑΝΗ

 ΕΡΓΑΝΗ: Υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας από 14.1 έως και 25.1.2022, για υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις. Διαθέσιμο και για την προαναγγελία αναστολών συμβάσεων έως και 31.1.2022

 ΕΡΓΑΝΗ: Υποβολή μονομερών δηλώσεων καλλιτεχνών για τον μήνα Ιανουάριο 2022 και μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προηγούμενων μηνών

 • Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για υποβολή μονομερών δηλώσεων: α) από ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με την αριθμ. 93226/22.11.2021(Β΄5448) ΚΥΑ για τον μήνα ΙΟΥΝΙΟ 2021 και β) από καλλιτέχνες- επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού εγγεγραμμένους στην ειδική πλατφόρμα: artandcultureprofessionals.services.gov.gr του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έως και την 10/1/2021

 ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση υποβολής εκθέσεων δραστηριότητας των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης έως και τις 31.01.

Φορολογικά

 Εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα η ζημία νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που προκύπτει λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων

 • Για τα νομικά πρόσωπα η ζημιά εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα τους, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 22 του ΚΦΕ, καθόσον αποτελεί ζημία οριστική και εκκαθαρισμένη. Ενώ για τα φυσικά πρόσωπα το εισόδημα από τόκους εντάσσεται στην κατηγορία εισοδήματος από κεφάλαιο (κι όχι από επιχειρηματική δραστηριότητα) και φορολογείται αυτοτελώς

 Κατώφλια 2022 – Διευκρινίσεις για τους υπόχρεους υποβολής Intrastat (Κατώφλια 2022 – Διευκρινίσεις για τους υπόχρεους υποβολής Intrastat. ( Αφορά Ενδοενωσιακές Εισαγωγές: 150.000 € και Ενδοενωσιακές Εξαγωγές: 90.000 € )

 «Τα Ραντεβού μου»: Σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας η λειτουργία της πλατφόρμας

 Νέοι ΚΑΔ για υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα, escape rooms, εκμετάλλευσης ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών και καταπολέμησης φθειρών

 • Περίληψη : Αφορά τέσσερις νέους ΚΑΔ και σύμφωνα με την απόφαση ισχύει από την δημοσίευση του ΦΕΚ


Η νέα φορολοταρία – Έπαθλα από 1.000 έως 100.000 ευρώ

 • Σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται πεντακόσιοι πενήντα έξι (556) τυχεροί λαχνοί ως εξής:
  – 1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ,
  – 5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ,
  – 50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ,
  – 500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο χιλίων (1.000) ευρώ.

  Στο τελευταίο δεκαήμερο εκάστου ημερολογιακού έτους διεξάγεται κλήρωση στην οποία συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, κατά τις διενεργηθείσες στο ίδιο ημερολογιακό έτος δώδεκα (12) μηνιαίες κληρώσεις.

  Στη συγκεκριμένη κλήρωση αναδεικνύονται:
  – Δώδεκα (12) τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ έκαστος,
  – τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν χρηματικό έπαθλα των χιλίων (1.000) ευρώ, που το πλήθος τους προσδιορίζεται από το συνολικό χρηματικό ποσό που τυχόν παρέμεινε αδιάθετο κατά τις προηγηθείσες μηνιαίες κληρώσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έως τον Αύγουστο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.
  Ειδικά ορίζεται ότι στην πρώτη ετήσια κλήρωση κατ’ εφαρμογή της παρούσας παραγράφου:
  – Συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, κατά τις διενεργηθείσες έντεκα (11) μηνιαίες κληρώσεις στο διάστημα Φεβρουάριος 2022 έως Δεκέμβριος 2022.
  – Για τον υπολογισμό του χρηματικού ποσού που προκύπτει από τα αδιάθετα ποσά προηγούμενων κληρώσεων, λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες κληρώσεις που διενεργήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2022.

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής βεβαιώσεων αποδοχών 2021

Mydata

Με ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει με ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα τoυ Mydata ( αφορά το Δελτίο τύπου 43 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ) και το κόστος που δημιουργεί στις επιχειρήσεις. Τονίζει πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και οργάνωση.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε προσωρινά η διαβίβαση παραστατικών μέσω ERP και timologio για την Παρασκευή 21/01

Επισημάνσεις


Ανώτατο

όριο ασφαλιστέων αποδοχών μετά την αύξηση
του κατώτατου μισθού

 

Λοιπά θέματα σχετικά με τον Covid-19


Για όλους τους καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης η ενίσχυση του Ιανουαρίου

 • Με την απόφαση 3514/17.1.2022, τροποποιείται η απόφαση 109435/31.12.2021 σχετικά με τα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού για τον μήνα Ιανουάριο 2022

Επιλογή μασκών: Ενημέρωση από τη ΓΓΒ για την ασφαλή επιλογή μέσων ατομικής προστασίας της αναπνοής

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 24/01 – 31/01


ΔΙΔΑΔ/Φ.69/196/οικ.705/17-1-2022
Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (72η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ) – Μέτρα από 17/1/2022 – 24/01/2022. Mε δελτίο τύπου το υπουργείο υγείας αποφάσισε τα μέτρα να παραταθούν για μια εβδομάδα.

Πρόστιμα για μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών – Διευκρινίσεις από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή – Πως γίνεται η αμφισβήτηση του προστίμου

 • Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους

Δημοσίευση επωνυμίας των επιχειρήσεων των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία λόγω παραβίασης μέτρων COVID

Νέα

μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης
ανακοίνωσε στην εκδήλωση της Ένωσης ο Θ. Σκυλακάκης

Eργασιακά – Ασφαλιστικά

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 38839/838/22-08-2017 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 2963)

 • Πρόκειται για ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

Κατώτατος μισθός – Υπ. Εργασίας: Το νέο χρονοδιάγραμμα για την θέσπισή του

 • θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με διαβούλευση έως 15 Μαρτίου 2022 και πόρισμα έως 15/04/2022

Δημόσια Πρόσκληση

ΟΑΕΔ 01/2022
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες. Με δελτίο τύπου ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε το σύνολο των εγγεγραμμένων

ανέργων για τον 12/2021 να ανέρχεται
σε 1.100.099 άτομα

 • Έναρξη 17/01/2022 και καταληκτική ημερομηνία17/02/2022
  466,5 € μηνιαία / 5.598 € ετήσια για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών
  559,8 € μηνιαία / 6.717,6 € ετήσια για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
  606,45 € μηνιαία / 7.277,4 € ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 30 ετών και άνω
  653,1 € μηνιαία / 7.837,2 € ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω
  699,75 € μηνιαία / 8.397 € ετήσια για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω

Ξεκίνησαν τα προγράμματα που θα δημιουργήσουν φέτος 86.000 νέες δουλειές μέσω ΟΑΕΔ

 • Περίληψη : Έναρξη υποβολής αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων για 4.000 θέσεις εργασίας – Το πρόγραμμα αφορά σε ανέργους πάνω από 30 ετών, με έμφαση στις γυναίκες

Παράταση υποβολής εκθέσεων δραστηριότητας των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης έως και τις 31.01.2022

Οδηγίες προς τα Υποκαταστήματα σχετικά με την επικείμενη ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από πιστοποιημένους επαγγελματίες

 • Πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων για έκδοση συντάξεων – Οδηγίες προς τα Υποκαταστήματα e-ΕΦΚΑ σχετικά με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων

Επικαιροποίηση του Παραρτήματος ΙΙΙ «Κωδικοί e-ΕΦΚΑ στο IR» της υπ’ αρ. 39/05-07-2021 Εγκυκλίου e-ΕΦΚΑ – Β. Οδηγίες για τη συμπλήρωση των Φορητών Εγγράφων (Portable Documents – PDs)

 • Οδηγίες με σκοπό να μην υπάρχει άσκοπη αλληλογραφία με τους ασφαλιστικούς φορείς της Ε.Ε., του ΕΟΧ της Ελβετίας και του Η.Β.

Αρθρογραφία κόμβου
 


Νέα

διευρυμένη μεταβατική περίοδος (από 01.4.2018 έως 31.12.2022) για τη διενέργεια δραστηριότητας
των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το ΦΠΑ (του Φώτη Τσιατούρα )


Σχολιασμός από την
artion για

Έμβασμα στο εξωτερικό – Διανομή κερδών ΙΚΕ – Μετατροπή ΑΕ – Επίκληση δωρεάς για κάλυψη τεκμηρίων


Ο εξωλογιστικός
προσδιορισμός στον φορολογικό
έλεγχοΠλήγμα στο Λογιστικό Πλαίσιο των ΕΛΠ;
– Ο Κ.Καραμάνης επισημαίνει πως η Λογιστική οφείλει να αποτυπώνει, με όποιους περιορισμούς, την οικονομική πραγματικότητα. Όχι να «φιλοτεχνεί», κατά το δοκούν, μια ουτοπική εικόνα της επιχείρησης. Η αναγνώριση πλασματικών περιουσιακών στοιχείων με παγιοποίηση εξόδων παραβιάζει τους καθιερωμένους εννοιολογικούς ορισμούς και οδηγεί στη δημοσίευση παραπλανητικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων

ΔΕΔ

✏ ΣΛΟΤ 1820/2021 Αναφορικά με την μεταβίβαση μεταχρονολογημένων επιταγών σε προμηθευτές στα ΔΠΧΑ

✏ ΣΛΟΤ 2081/2021 Πραγματοποιημένα κέρδη για διανομή

ΣτΕ – Αποφάσεις ΔΕΕ
 

✏ ΣτΕ 3021/2020 Μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων – Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους
✏ ΣτΕ 1766/2021: Έννοια απαλλαγής «ιερών ναών» από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. ( Δεν απαλλάσσονται μόνον οι ενορίες μετά των ενοριακών ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν.π.δ.δ.) αλλά και σωματεία κάθε γνωστής θρησκείας ή δόγματος αυτής (ν.π.ι.δ.), εφόσον όμως αποδεικνύουν ότι α) στους καταστατικούς σκοπούς τους συγκαταλέγεται η ίδρυση ή/και λειτουργία ιερού ναού ή ευκτήριου οίκου, και β) διοικούν τέτοιον ναό ή οίκο νομίμως αδειοδοτημένο. )
✏ ΣτΕ 1752/2020 Ειδικό Τέλος Λατομικών Προϊόντων – Καταβολή ποσοστού 50% του αναγνωρισθέντος πρωτοδίκως ως οφειλόμενου φόρου
✏ ΣτΕ 2183/2020 Πρόστιμο λόγω έκδοσης εικονικών, ως προς την αξία, στοιχείων του ΚΒΣ – Συμβόλαιο μεταβίβασης
✏ ΣτΕ 115/2021 Κυρώσεις της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 2523/1997 σε βάρος ανώνυμης εταιρείας που τελεί υπό εκκαθάριση
 

Προδικαστική παραπομπή – Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) – Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Άρθρο 168 – Δικαίωμα εκπτώσεως

 • Παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών η οποία εσφαλμένα απαλλάχθηκε από τον ΦΠΑ – ΦΠΑ ο οποίος, για τον σκοπό ασκήσεως του δικαιώματος εκπτώσεως, θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στην εμπορική αξία της παροχής – Δεν εμπίπτει – Έννοια του “οφειλόμενου ή καταβληθέντος” ΦΠΑ

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) – Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Άρθρο 2, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ – Πεδίο εφαρμογής – Πράξεις υποκείμενες στον φόρο – Δραστηριότητες που ασκούνται από εταιρία ιδιωτικού δικαίου – Εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης εντός ιδιωτικών εκτάσεων – Τέλη ελέγχου που εισπράττει η εταιρία αυτή σε περίπτωση μη τήρησης από τους οδηγούς των γενικών όρων χρήσης των χώρων στάθμευσης – Χαρακτηρισμός – Οικονομική και εμπορική πραγματικότητα των πράξεων

 • Αφορά πράξεις υποκείμενες στο ΦΠΑ – Δραστηριότητες που ασκούνται από εταιρία ιδιωτικού δικαίου – Εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης εντός ιδιωτικών εκτάσεων – Τέλη ελέγχου που εισπράττει η εταιρία αυτή σε περίπτωση μη τήρησης από τους οδηγούς των γενικών όρων χρήσης των χώρων στάθμευσης – Χαρακτηρισμός – Οικονομική και εμπορική πραγματικότητα των πράξεων.
  • Η απόφαση του ΔΕΕ C-90/20

Εθνικό δικαστήριο αποφαινόμενο επί διαφοράς μεταξύ ιδιωτών δεν υποχρεούται, επί τη βάσει του δικαίου της Ένωσης και μόνον, να αφήσει ανεφάρμοστη τη γερμανική ρύθμιση που καθορίζει κατώτατα όρια αμοιβών για την παροχή υπηρεσιών από αρχιτέκτονες και μηχανικούς η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ότι είναι αντίθετη προς την οδηγία περί υπηρεσιών

 • Περίληψη : το γεγονός ότι το εθνικό δίκαιο δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της Ένωσης θα μπορούσε να επικαλεσθεί τη νομολογία του Δικαστηρίου προκειμένου να επιτύχει, ενδεχομένως, την αποκατάσταση της εντεύθεν ζημίας

Νομοθεσία

 

Νόμος για ψηφιακές υπηρεσίες

 • Νέοι κανόνες για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο» – «Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες εξετάζει ζητήματα που μας επηρεάζουν, μεταξύ άλλων όταν αλληλεπιδρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Οι διαδικτυακές πλατφόρμες γίνονται ολοένα και σημαντικότερες στην καθημερινότητά μας, το οποίο επιφέρει νέες ευκαιρίες αλλά και νέους κινδύνους. Αφορά τεχνικές εξαπάτησης, παραπλάνησης ή παρότρυνσης και αποζημίωσης όταν δεν τηρούν τις δέουσες υποχρεώσεις.

Νέος νόμος – Δημοσιεύτηκε ο ν. 4879/2022 – Σύμβαση Ελλάδας – Σιγκαπούρης για τη φορολογία και για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου


Παρουσίαση

βασικών πτυχών του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό
του ΕΦΚΑ

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

  Κοινοποίηση της υπό στοιχεία Α.1001/29-12-2021 Απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών «Τροποποίηση της αριθ. ΔΕΦΚΦ 1116601 ΕΞ 2017/31-07-2017 Α.Υ.Ο. (Β 2744) «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή προϊόντων υποκείμενων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης»

 • Με την παρούσα εγκύκλιο κοινοποιούνται οι ρυθμίσεις της υπό στοιχεία Α.1001/29.12.2021 απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών με την οποία τροποποιείται η παρ. Α.1.α. του άρθρου 10 της αριθ. ΔΕΦΚΦ 1116601 ΕΞ 2017/31.7.2017 Α.Υ.Ο. (Β’ 2744) Α.Υ.Ο. που αφορά στον καθορισμό της εγγύησης που κατατίθεται για την έκδοση της άδειας του εγκεκριμένου αποθηκευτή και τη λειτουργία φορολογικής αποθήκης αλκοολούχων προϊόντων. Ειδικότερα προστίθεται νέα περίπτωση όπου προβλέπεται η κατάθεση εγγύησης 14.000 ευρώ ετησίως από τους επιτηδευματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν διαλύτες που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη για την οποιοδήποτε προϊόντος που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και στη συνέχεια προβαίνουν στην ανάκτηση μέρους της αιθυλικής αλκοόλης χρησιμοποιώντας αποστακτικά μηχανήματα, με την προϋπόθεση ότι το παραπροϊόν της αιθυλικής αλκοόλης που προκύπτει δε δύναται να χρησιμοποιηθεί ως έχει για την παραγωγή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση (δηλ στην παραγωγή ποτών.

  Κοινοποίηση της υπό στοιχεία Α.1263/23-12-2021 κοινής απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών και Διοικητή ΑΑΔΕ με θέμα «Τήρηση Ηλεκτρονικού Μητρώου Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών και εφαρμογή Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών» (Β 6317)

 • Με την παρούσα εγκύκλιο κοινοποιείται η υπό στοιχεία Α.1263/2021 κοινή απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών και Διοικητή ΑΑΔΕ (Β’ 6317) με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την λειτουργία των ηλεκτρονικών εφαρμογών οι οποίες καθιερώθηκαν με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του ν.4758/2020 (Α’242), με τις οποίες στο ν.2960/2001 (Α’265) προστέθηκαν τα άρθρα 93Α και 93Β αντίστοιχα και παρέχονται σχετικές οδηγίες εφαρμογής της.
  Ειδικότερα με τις ρυθμίσεις της κοινοποιούμενης απόφασης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κάτωθι ηλεκτρονικών εφαρμογών:
  α) του ηλεκτρονικού μητρώου επιτηδευματιών στο οποίο καταχωρίζονται και τηρούνται τα στοιχεία που αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης των αλκοολούχων ποτών όπως τα προϊόντα αυτά ορίζονται στην περ. α στο άρθρο 79 του ν.2960/2001 ήτοι αλκοολούχα ποτά τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 80 του ιδίου νόμου και
  β) του ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση (ταυτοποίηση) των ετοίμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όπως αυτά ορίζονται στην περ. α στο άρθρο 79 του ν.2960/2001 ήτοι αλκοολούχα ποτά τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 80 του ιδίου νόμου στο οποίο τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα στον τομέα παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης των αλκοολούχων ποτών οφείλουν να καταχωρίζουν στοιχεία αναφορικά με την παραγωγή, την μεταποίηση και τη διάθεση προϊόντων αυτών.


Ένταξη στο Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης Οφειλετών: Όλη η διαδικασία και τα στάδια, αίτηση, προϋποθέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες της πλατφόρμας

 • Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι διαδικασίες το περιεχόμενο της αίτησης οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες που αποτελούν τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών της διαδικασίας του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης του ν. 4738/2020 (Α’ 207

Κλειστές για το κοινό οι ΔΟΥ Καλλιθέας και Μοσχάτου στις 3, 4, και 7 Φεβρουαρίου λόγω συγχώνευσης

Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 15, 24, 31, 38, 58 και 76 του ν. 4875/2021 (Α250)

 • Παραβάσεις τουριστικών γραφείων – Ξεναγοί – Πάροχοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4875/2021

Καθορισμός των στοιχείων των περιπτώσεων α έως θ της παρ. 4 του άρθρου 47Α του ν. 4495/2017 (Α’ 167), που απαιτούνται για την έκδοση και τον έλεγχο της βεβαίωσης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά τη διαδικασία ηλεκτροδότησης

 • Διαδικασία ηλεκτροδότησης νεόδμητων κτισμάτων για την αρχική σύνδεση με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον ανεμοστρόβιλο της 11ης Ιανουαρίου 2021, σε περιοχές του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου – Η απόφαση  Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./21827/Α325/31.12.2021


Περί της διαδικασίας επικύρωσης της εκτύπωσης ηλεκτρονικών δημοσίων και ηλεκτρονικών ιδιωτικών εγγράφων και της ισχύος των εκτυπώσεων αυτών κατά την έντυπη διακίνησή τους

 • Όλες οι διοικητικές αρχές, επομένως και οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, καθώς και τα ΚΕΠ, «πρέπει να συνδράμουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες να συναλλάσσονται με ηλεκτρονικό τρόπο με τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, καθώς η ηλεκτρονική διακίνηση ηλεκτρονικών δημοσίων ή ιδιωτικών εγγράφων απαλλάσσει, μεταξύ άλλων, τους διοικούμενους από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας σε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ για την επικύρωση αντιγράφων εγγράφων

ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2021: Παράταση προθεσμίας τροποποιήσεων μέχρι 14-02-2022

 • Με την υπ’αριθμ. 3247/19-01-2022 τροποποίηση της εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων παρατείνεται η προθεσμία τροποποίησης των αιτήσεων ενίσχυσης 2021 στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων κατηγορίας ΙΙ και υποβολής αιτημάτων διοικητικών πράξεων κατηγορίας ΙΙΙ έως και τη Δευτέρα, 14/02/2022.
  Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων πραγματοποιείται στην εφαρμογή https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/gaee2021/#/EdetedeaeehdSearch

Επέκταση των δικαιούχων πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και της 3ης Μαρτίου 2021

 • Περίληψη : Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τις 31/1/2022 για τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και της 3ης Μαρτίου 2021

6291 ΕΞ 2022/17.1.2022 Κοινοποίηση διατάξεων για την καταβολή επιχορήγησης/χρηματοδότησης
 

253 ΕΞ 5.1.2022 Διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Λήψη Ληξιαρχικών Πράξεων» μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας ΔιοίκησηςΔΙΔΑΔ/Φ.69/195/οικ.693/17-1-2022 Ν. 4795/2021
«Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα

Δ12α/ΓΠοικ.4825/46/18.1.2022 Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2022 από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

Επενδυτικά

 
Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020
– Στην 3η θέση η Ελλάδα στην Ε.Ε.

 • Περίληψη : το 2020, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Ε&Α στην Ελλάδα αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και την κατατάσσουν πλέον στην 3η θέση στην Ε.Ε. των 27, πάνω από τον Μ.Ο. της Ευρώπης των 27 (0,67%) αλλά και της Ευρωζώνης (0,69%).
  • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Επιδότηση

20.000 ευρώ για ηλεκτρικά ταξί

 • Περίληψη : το σύνολο της επιδότησης για τα ταξί μπορεί να ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ
  • Αφορά αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων Ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά

Την προηγούμενη εβδομάδα 18/01 εισάγετε στις επιτροπές της Βουλής προς επεξεργασία ( πριν την ψήφιση ) ο αναπτυξιακός νόμος με σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

 

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα
 

Στο gov.gr η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

Επέκταση των δικαιούχων πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και της 3ης Μαρτίου 2021 – Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τις 31/1/2022


Αλλαγή χρόνου μετάταξης αγροτών
. Η βεβαίωση για τις εισπραχθείσες επιδοτήσεις εντός του 2021, Θα εκδοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 28 Φεβρουαρίου 2022. ‘Όμως η εμπρόθεσμη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς αγροτών (αλλά και αντίθετα), μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022.

Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι 7 Μαρτίου στη συλλογή δηλώσεων σε έξι δήμους της ΠΕ Χανίων

Παιδικοί Σταθμοί 2021-2022:

Δήλωση στοιχείων ωφελούμενων σε ειδική εφαρμογή
θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως και την Τετάρτη 26/1/2022.

→ Μεταφορικό Ισοδύναμο: Από 17/01/2022

οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τη 2η φάση
του 2021

Από 25/01 έως 28/01 θα

καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές
συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2022


Ψηφιακή υπογραφή: Από σήμερα η δυνατότητα έκδοσης προσωπικών πιστοποιητικών ψηφιακής υπογραφής διάρκειας τριών ετών

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος και

καταργούνται οι επισκέψεις στα υποκαταστήματα
του ΕΦΚΑ. Στις Δ.Ο.Υ. όλης της επικράτειας παρέχετε η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού μέσω της πλατφόρμας τα ραντεβού μου. Πλέον ακόμα και η

ανανέωση άδειας κυκλοφορίας στα μοτοποδήλατα
γίνεται

ηλεκτρονικά
μέσω του
gov.gr.
 

Καλή συνέχεια καλή εβδομάδα με υγεία και υπομονή.