Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας- Αναστολές συμβάσεων εργασίας, φορολογικές δηλώσεις 2022, ρύθμιση 72 δόσεων και άλλα

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή χρονιά σε όλους.
 
 Η αλήθεια είναι ότι το 2022 ξεκίνησε κάπως περίεργα. Οι μολύνσεις από το νέο στέλεχος του
covid έχουν πάρει εδώ και δύο μήνες την ανιούσα με αποτέλεσμα όλος ο χάρτης της Ευρώπης να έχει κοκκινίσει.
 

Το μόνο ασφαλές μέρος αυτή την περίοδο είναι η Αυστρία και συγκεκριμένα το kafpenberg και η Burgenland. Ούτε να τα προφέρω δεν μπορώ. Εκτός από την πανδημία όμως αυτό που βιώνουμε το τελευταίο καιρό με την ακρίβεια δεν έχει προηγούμενο. Για την ακρίβεια, η ακρίβεια έχει προηγούμενο, αλλά είναι τόσο παλαιό όσο και τα μνημόνια. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ο πληθωρισμός άγγιξε το 5,1%. Σχεδόν σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες υπάρχει αύξηση, με τη μεγαλύτερη να παρουσιάζεται στην στέγαση (ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης) 18% και στις μεταφορές (10%). Η μόνη μείωση σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν στις επικοινωνίες (τηλέφωνα). Φρονώ ότι και αυτή παροδική είναι. Μόλις αρχίσουμε να παίρνουμε τηλέφωνα στη ΔΕΗ και στους λοιπούς παρόχους για να μας πιστοποιήσουν ότι τα ποσά που βλέπουμε στους λογαριασμούς δεν είναι λάθος, θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι λογαριασμοί της τηλεφωνίας.
Συμβουλή, μην ανοίξετε λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου μόνοι σας. Ίσως χρειαστείτε βοήθεια, οπότε καλό θα ήταν να έχετε ένα άτομο δίπλα σας. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να πιείτε 2-3 ποτηράκια κρασί πριν, προσοχή όμως όχι παραπάνω, γιατί μετά θα βλέπετε διπλό τον λογαριασμό και το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο.

Κουίζ : Από ποιο έτος είναι αυτές οι τιμές για το ηλεκτρικό; 

 • 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε  μόνοι σας αυτή την περίοδο.

  1. Να ανοίγετε λογαριασμούς ενέργειας.
  2. Να διαβάζετε αποτελέσματα self-test covid.
  3. Να διαβάζετε email από την ΑΑΔΕ (διαχρονικό).
  4. Να ανεβαίνετε σε ζυγαριά μετά την περίοδο των γιορτών
  5. Να προσπαθήσετε να διαβιβάσετε έξοδα στα
  mydata (αυτό και με παρέα να είσαστε δεν θα το καταφέρετε έτσι και αλλιώς).

Ενδιαφέρον επίσης έχουν και τα ευρήματα που παρουσιάζει η 82η έκθεση του παρατηρητηρίου covid-19. Αύξηση κατά 1,83 δις ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) τον Νοέμβριο 2021, σε συνέχεια της οριακής αύξησης κατά 11 εκ ευρώ τον Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Η σωρευτική αύξηση ανέρχεται σε 16,56 δις ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και σε 30,73 δις ευρώ από το τέλος Μαρτίου 2020.
Το μαξιλάρι αυτό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα είναι το πρώτο που βάλει στο μάτι η κυβέρνηση όταν τα πράγματα δυσκολέψουν σε δημοσιονομικό επίπεδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εάν η ανάπτυξη δεν συνεχιστεί με αυξημένους ρυθμούς από το 2023 και μετά, τότε το πρόβλημα του χρέους που οι τελευταίες κυβερνήσεις έβαλαν κάτω από το χαλάκι θα το ξαναδούμε μπροστά μας σύντομα.

Αρκετά όμως σας ξεκούρασα, πάμε τώρα στην ανασκόπηση της εβδομάδας.

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


Μέτρα

(S.O.S)  Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο 2022 – οι ΚΑΔΕΡΓΑΝΗ Χρονοδιάγραμμα υποβολών

ΕΡΓΑΝΗ – ΕΦΚΑ

(S.O.S)  Παράταση υποβολής του εντύπου Ε4 έως 15.2.2022 (Πίνακας Προσωπικού)

 • Το νομικό τμήμα του υπουργείου Εργασίας άργησε λίγο να υπογράψει την απόφαση, όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπεγράφη και εξεδόθη ΠΡΙΝ τη λήξη της προθεσμίας, γεγονός που συνιστά σημαντική πρόοδο για το εν λόγω υπουργείο. Πληροφορίες που θέλουν το νομικό τμήμα να είχε μεταβεί στην Αυστραλία για να βοηθήσει στην υπόθεση του Τζόκοβιτς, θεωρούνται ανακριβείς.
  Η απόφαση
  :  2634/13.1.2022

Εάν ακολουθήσουν μια δυο ακόμα παρατάσεις θα προλάβουμε και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε μία από τις πιο «σκληρές» συνεντεύξεις που έχει γίνει τις τελευταίες 80 ώρες: Κ. Μητσοτάκης: Τον Μάιο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2%

(S.O.S)  ΕΡΓΑΝΗ: Έντυπο Ε.14 για γονική άδεια νόμου 4808/2021

 • Την Πέμπτη 13.1.2022 εμφανίστηκε το έντυπο Ε14 «Δήλωση εργοδότη χορήγησης γονικής άδειας (άρθρο 28 του ν. 4808/2021) στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Ι.
  Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορείτε να δείτε τις οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου εδώ, γιατί απλά δεν υπάρχουν.
  Τα καλά νέα είναι είναι το έντυπο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί για εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά ή έχουν αλλά είναι μεγαλύτερα από 8 ετών.

(S.O.S)  e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων

 • Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ξεκινά ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων με επιπλέον 1.200 συμμετέχοντες με στόχο να ενταχθούν άμεσα στην διαδικασία έκδοσης συντάξεων.
  Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα εκ νέου εξέτασης σε περισσότερους από 2.000 λογιστές και δικηγόρους, που για διάφορους λόγους δεν πιστοποιήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Εφόσον επιτύχουν, θα εγγραφούν και αυτοί στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών για την έκδοση των συντάξεων. Οι ανωτέρω θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες (δήλωση συμμετοχής/εξαίρεσης) που θα δοθούν από την επιτροπή εξετάσεων, οι οποίες θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στη σχετική πλατφόρμα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  Τα κακά νέα. Δεν υπάρχουν.
  Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχουν κακά νέα.
   

(S.O.S)  Ενοποίηση εντασσόμενων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για καταβολή χρεών προς ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ σε 72 δόσεις

 • Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, ενοποιούνται οι εντασσόμενοι ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίων δόσεων, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.
  Το υπ. Εργασίας με την ίδια εγκύκλιο παρακαλεί (ευγενικά) την ΑΑΔΕ, να στείλει στο ΚΕΑΟ ηλεκτρονικό αρχείο με τα ΑΦΜ των  επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι είχαν πληγεί από τον covid  (βάσει των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί κατ εξουσιοδότηση των ΠΝΠ 11.3.2020, 30.3.2020, και 1.5.2020), προκειμένου να μπορέσουν αυτοί να εντάξουν στην ρύθμιση των έως 72 δόσεων, οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί το υπ. Εργασίας παρακαλεί με εγκύκλιο. Τηλέφωνο δεν μπορούσαν να πάρουν από το υπ. Εργασίας κατευθείαν στην ΑΑΔΕ και να το ζητήσουν
  ;

  Και εδώ όμως υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα.
  Τα καλά νέα είναι το αυτονόητο. Ότι με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα.
  Τα κακά νέα είναι ότι εάν η ΑΑΔΕ δεν ανταποκριθεί άμεσα, τότε το υπ. Εργασίας θα μουλαρώσει και δεν θα στείλει τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού έτους 2021 για προ-συμπλήρωση στις δηλώσεις, σε εύλογο χρονικό διάστημα…

  Η απόφαση

  : 2652/13.1.2022

 

(S.O.S)  Διευκρινίσεις για την καταχώριση στο «ΕΡΓΑΝΗ» στοιχείων για τα διευθυντικά στελέχη

 • Με τη νέα εγκύκλιο οικ. 3202/14.01.2022 παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Μέρους Β’ της αριθμ. 90972/15-11-2021 Απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Β’ 5393), όπως ισχύει, και ειδικότερα για τα στοιχεία που ο εργοδότης οφείλει να καταχωρίσει στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί, ιδίως σε περίπτωση ελέγχου, εάν ο εργαζόμενος έχει μία από τις ιδιότητες της περ. α’ του άρθρου 2 της Διεθνούς Συμβάσεως της Διεθνούς Διασκέψεως της Ουασινγκτώνος.
  Προσοχή, η προθεσμία για την υποβολή του εντύπου Ε4 για τα διευθυντικά στελέχη εκπνέει στις 23.1.2022.
  Τα καλά νέα : Η εγκύκλιος είναι κατανοητή, αλήθεια είναι!
  Τα κακά νέα : Σαν πολλές προθεσμίες δεν μαζεύονται για τον Ιανουάριο;
  Η εγκύκλιος
  : οικ. 3202/14.1.2022

 

 

Φορολογικές δηλώσεις

(S.O.S)  Χωριστές δηλώσεις εισοδήματος: Σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή αιτήματος

(S.O.S)  Έως 28.2.2022 η αποστολή των στοιχείων στην ΑΑΔΕ από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – Παράταση έως την ίδια ημερομηνία και για τα στοιχεία των τραπεζών

 • Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε
  Α.1271/2021 με την οποία τροποποιήθηκε η ΠΟΛ.1033/28-1-2014
  Εκτός από τις τροποποιήσεις σε ορισμένες πληροφορίες τις οποίες διαβιβάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα και οι λοιποί υπόχρεοι φορείς που αναφέρονται στην απόφαση, δίνεται παράταση για την υποβολή των στοιχείων των περιπτώσεων 1.1.α, 1.1.δ και 1.1.ε  (τόκοι καταθέσεων τραπεζών,  μερίσματα από εισηγμένες εταιρίες,  στοιχεία για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων) έως 28.2.2022, αντί της 15ης Ιανουαρίου που ίσχυε.
  Το αστείο είναι ότι για μια ακόμη φορά αρκετά μέσα ενημέρωσης είδαν την εγκύκλιο, και με περίσσια εγκυρότητα έγραφαν με πηχυαίους τίτλους άσχετες ειδήσεις όπως :
  «Η ΑΑΔΕ ελέγχει λογαριασμούς με ετήσια κίνηση άνω των 100.000 ευρώ». –   «Σκανάρισμα όλων των κινήσεων κεφαλαίου από την ΑΑΔΕ»«Στο «μάτι» της ΑΑΔΕ οι καταθέσεις, στο στόχαστρο μέχρι και οι λογαριασμοί… ΕΥΔΑΠ»
  Τι να πω; η δημοσιογραφία στα καλύτερά της. Διάβασαν οι δημοσιογράφοι την νέα εγκύκλιο και νόμιζαν ότι τώρα ξεκίνησαν τα πιστωτικά ιδρύματα και οι λοιποί φορείς να στέλνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

(S.O.S)  Χ. Σταϊκούρας: Φορολογικές δηλώσεις 2022, εισφορά αλληλεγγύης 2022, myData και κυρώσεις, όρια υπογραφής λογιστών, μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

 • Στην εκπομπή «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» του κόμβου TAXHEAVEN, ήταν καλεσμένος ο υπ. Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη για πολλά θέματα στον συνάδελφο και συνεργάτη του κόμβου κο Γιώργο Χριστόπουλο.
  Μεταξύ άλλων ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο “άνοιγμα των φετινών δηλώσεων”
  “Έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι.”

 

 • Από τα παραπάνω φαίνεται ότι πάμε ολοταχώς για άνοιγμα των δηλώσεων μέσα στον Μάρτιο. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του κόμβου η έκδοση της απόφασης για τον τύπο και το περιεχόμενο των φετινών δηλώσεων είναι θέμα ημερών.
  Και εδώ έχουμε φυσικά
  καλά νέα και κακά νέα.
  Τα καλά νέα είναι ότι θα πάμε διακοπές φέτος εάν οι δηλώσεις εκκινήσουν νωρίς.
  Τα κακά νέα. Με πανδημία,
  myDATA, και δηλώσεις η εξίσωση δεν βγαίνει, κάτι πρέπει να παρατεθεί…

 

(S.O.S) Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – Τι προβλέπει.

 • Τα καλά νέα είναι ότι εντάσσονται στον νέο αναπτυξιακό σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας
  Τα κακά νέα. Οι διατάξεις του νόμου διαβάζονται με την τεχνική του ασανσέρ, η οποία ήταν μια συνήθεια νομοθέτησης του παρελθόντος. Πας συνέχεια πάνω κάτω στα άρθρα για να κατανοήσεις τι ισχύει.

Δείτε για το ένα καθεστώς του αναπτυξιακού : Ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο

  (S.O.S)  Πως θα δοθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα της Κρήτης που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς

 • Η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ  για τα ακίνητα, τα οποία επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχήν κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η κεντρική εκκαθάριση θα γίνει με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gr .
  Για τις περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία δεν θα χορηγηθούν οι προβλεπόμενες απαλλαγές με την κεντρική επανεκκαθάριση ή για τις οποίες συντρέχουν λόγοι χορήγησης τους πριν από αυτήν (π.χ. λήψη ενημερότητας), οι απαλλαγές χορηγούνται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το συνημμένο στην Α. 1272/2019 (Β’ 2936) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ υπόδειγμα 1Α, συνοδευόμενο από Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας για κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση ή Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εκδίδονται έως τις 30-06-2022. Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), μία μόνο φορά για το έτος 2021 και ισχύει, χωρίς άλλη ενέργεια του φορολογουμένου, και για τα δύο επόμενα έτη.

  Η απόφαση
  :
  Α.1270/2021

  (S.O.S)  Πρότυπο καταστατικό με πρόσθετο περιεχόμενο για σύσταση ΙΚΕ και πρότυπες πράξεις τροποποίησης καταστατικού ΙΚΕ, ΟΕ και ΕΕ

 • Με την απόφαση

  143324/30.12.2021
  τροποποιείται το πρότυπο καταστατικό της ΙΚΕ λόγω της τροποποίησης του άρθρου 46 του ν. 4072/2012, σχετικά με τη διάρκεια της ΙΚΕ.
  Με την απόφαση


  143195/30.12.2021
  τροποποιείται η απόφαση 73557/01.07.2021 σχετικά με τις Προϋποθέσεις χρήσης πρότυπων πράξεων τροποποίησης καταστατικού λόγω της τροποποίησης των άρθρων 46 και 103 του ν. 4072/2012, σχετικά με τη διάρκεια της Ι.Κ.Ε..

Σημαντικές αποφάσεις ΔΕΔ – ΣΤΕ


  ΔΕΔ Α 3000/2021 Δικαιώματα – Ερμηνευτικά σχόλια επί του άρθρου 12 της πρότυπης σύμβασης του ΟΟΣΑ – Έννοια των δικαιωμάτων

  ΔΕΔ Α 3925/2021 Καταστροφή παγίων – Θανάτωση ζώων ως πάγια αγροτικής εκμετάλλευσης – Πιστοποίηση από κτηνιατρική υπηρεσία για την απόδειξη της αταστροφής

 • Επειδή η προσφεύγουσα τόσο κατά το στάδιο του ελέγχου όσο και με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή προσκομίζει ως υποστηρικτικό στοιχείο αναλυτικό καθολικό του σχετικού λογαριασμού παγίου (ζώα πάγιας εκμετάλλευσης), από το οποίο ωστόσο, δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο αναφορικά με καταστροφή του παγίου (θάνατοι ζώων).
  Επειδή η κρίση του ελέγχου ότι ένα πρόσφορο δικαιολογητικό θα ήταν το «Πρωτόκολλο καταγραφής θανόντων ζώων πάγιας εκμετάλλευσης, μαζί με πιστοποίηση από κτηνιατρική υπηρεσία», κρίνεται ορθή και από την Υπηρεσία μας.

ΣτΕ 557/2021 Δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου ποσά κερδών που η εταιρεία διανέμει στο προσωπικό της από ελευθεριότητα, χωρίς νόμιμη ή συμβατική υποχρέωσή της προς τούτο

 • Δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου ποσά κερδών που η εταιρεία διανέμει στο προσωπικό της από ελευθεριότητα, χωρίς νόμιμη ή συμβατική υποχρέωσή της προς τούτο (πρβλ. ΣτΕ 2232/1990). Εξάλλου, δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό από τη διάταξη του άρθρου 24 παρ. 1 περίπτ. ε΄ του κυρωθέντος με το ν. 2238/1994 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (σύμφωνα με την οποία συνιστούν εισόδημα από κινητές αξίες το ποσό από κέρδη ανωνύμων εταιρειών που διανέμονται με τη μορφή μετρητών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό τους), δεδομένου ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται σε διαφορετική φορολογία (φορολογία εισοδήματος), ούτε, άλλωστε, από τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 περίπτ. α΄ και β΄ της (κυρωθείσας με το ν. 2990/2002, Α΄ 30) Π.Ν.Π. 21/2001 (περί κατάργησης των τελών χαρτοσήμου στις εξοφλήσεις κάθε είδους αποδοχών από μίσθωση εργασίας για απασχόληση με οποιαδήποτε μορφή και στις εξοφλήσεις κάθε είδους αμοιβών για απασχόληση με οποιαδήποτε νομική σχέση δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης), η οποία αφορά στην κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε σχέση με υποκείμενες στο τέλος καταβολές αποδοχών και αμοιβών.

 

myDATA (τα τα τα)


(S.O.S) myDATA – timologio: Νέα videos με οδηγίες από την ΑΑΔΕ

 • Μπορεί η εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ να μην έχει τηλεφωνική υποστήριξη, έχει όμως video με οδηγίες. 15 videοs τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να τα δουν οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων κλάδων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την δωρεάν εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Πρατήρια καυσίμων: Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και έκδοση παραστατικών – Νέες αλλαγές με απόφαση της ΑΑΔΕ

 • Με την απόφαση Α.1274/2021 τροποποιείται η απόφαση  ΠΟΛ.1195/2018 ως προς τις προδιαγραφές αναβάθμισης-ρύθμισης των λογισμικών υποστήριξης Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των αντιστοίχων λογισμικών έκδοσης παραστατικών, που λειτουργούν σε πρατήρια καυσίμων, σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και σε προμηθευτές υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου για πρατήρια, με πληροφορίες για το είδος και την ποσότητα του καυσίμου.
  Μεταξύ των άλλων αλλαγών προβλέπεται επίσης ότι η δυνατότητα έκδοσης
  παραστατικού με περισσότερα του ενός ενεργειακά είδη, επιτρέπεται μόνο στα Διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προς πρατήρια καυσίμων.
  Δείτε την απόφαση
  Α.1274/2021 και την ΠΟΛ.1195/2018 όπως έχει κωδικοποιηθεί και ισχύει.
   

Για τους προγραμματιστές, δημοσιεύθηκε και η νέα version των τεχνικών προδιαγραφών mydata. Είμαστε πλέον στην version 1.0.4.:  myDATA – Νέα έκδοση v1.0.4: Τι περιλαμβάνει

Με την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών δημοσιεύθηκε και το νέο αρχείο με τους συνδυασμούς χαρακτηρισμών στο οποίο υπάρχουν αρκετές αλλαγές. Το αρχείο αυτό καλό θα είναι να το κατεβάσετε και να το έχετε πάντα ως οδηγό όταν θα χαρακτηρίζετεΣυνδυασμοί χαρακτηρισμών (αρχείο xls)

 

Επισημάνσεις


Μερική διάσπαση με σύσταση εταιρείας – ΦΠΑ και Εταιρείες Holding – Σύμβαση εργασίας και φορολογική κατοικία – Πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ

Μετατάξεις αγροτών – Διαδικασία άντλησης στοιχείων και ελέγχου των επιδοτήσεων που προσδιορίζουν τη μετάταξη

 

 

COVID-19

Η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν από 17.1.2022 έως 24.01.2022


Δηλώσεις COVID – ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τροποποιητικές από υπεκμισθωτές


Παράταση υποχρέωσης δήλωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού έως 12.03.2022
. Η απόφαση 

2235/11.01.2022

 

Εργασιακά – Ασφαλιστικά

Εισφορές και ΑΠΔ Δώρου Χριστουγέννων για αναστολές συμβάσεων και μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

 • Σύμφωνα με νέο Γενικό Έγγραφο 18803/14.01.2022 του e-ΕΦΚΑ, για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών και την απεικόνιση στην Α.Π.Δ. της ασφάλισης του Δ.Χ. /2021 εργαζομένων:
  • των οποίων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας ή/και
  • ενταχθέντων στον Μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» εφαρμόζονται, κατ’ αναλογία, οι οδηγίες του με α.π. 58522/17.02.2021 Γενικού Εγγράφου του e-Ε.Φ.Κ.Α., με το οποίο παρασχέθηκαν αντίστοιχες οδηγίες για το Δ.Χ./2020.
  Όσον αφορά στους εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη & εργαζόμενου) για το Δ.Χ./2021 υπολογίζονται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έλαβαν, η δε ασφάλισή τους θα λάβει χώρα μέσω Α.Π.Δ. που θα παραχθεί από το Υπουργείο Εργασίας .
  To γενικό έγγραφο : 18803/14.1.2022


teka.gov.gr: Πληροφόρηση για το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης – Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του ΤΕΚΑ


 Επέκταση χορήγησης επιδόματος μητρότητας και σε έμμισθες δικηγόρους ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ

 • Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έμμισθη δικηγόρος που υπάγεται στο πρώην Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν. δικαιούται επίδομα κυοφορίας και λοχείας για 119 ημέρες (17 εβδομάδες), εκ των οποίων οι 56 ημέρες (8 εβδομάδες) πριν τον τοκετό και οι 63 ημέρες (9 εβδομάδες) μετά από αυτόν. Προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση από την έμμισθη δικηγόρο 200 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της ημέρας του τοκετού. Οι 120 από τις 200 ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν διανυθεί με την ιδιότητα της έμμισθης δικηγόρου. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζεται η χορήγηση του επιδόματος, αν η έμμισθη δικηγόρος ασκεί ταυτόχρονα το ελεύθερο επάγγελμα με ενεργό ΚΑΔ.
  Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στο επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισχύει όχι μόνο για το μέλλον (από την ψήφιση του ν. 4826/2021 και μετά), αλλά και για τοκετούς που έλαβαν χώρα από 01.01.2017 και μετά. Ειδικά για αυτούς, η αίτηση χορήγησης του επιδόματος μπορεί να υποβληθεί από την 07.09.2021 (ψήφιση του αρ. 83 του ν. 4826/2021) και έως 8 μήνες μετά (07.05.2022).
  Η απόφαση 
  :
  80000/1821/440/10-1-2022

 Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» για την απασχόληση το 2021

 

 

Αρθρογραφία κόμβου


Άρθρα Προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των μερισμάτων που εισπράττει νομικό πρόσωπο από συνδεδεμένη ναυτιλιακή εταιρεία εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.) – ΣΟΛ ΑΕ

Άρθρα Εκπτώσεις από την δεύτερη δευτέρα του Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου

Άρθρα Λογιστικός χειρισμός κατανομής του κόστους των προβλέψεων για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία, βάσει της απόφασης της IFRIC, ΔΛΠ 19


 

ΣτΕ


ΣτΕ 394/2021 Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών – Αοριστία της περιγραφής σ’ αυτό των παρασχεθεισών υπηρεσιών – Η αοριστία αυτή καλύπτεται από αναφορά που γίνεται στο ίδιο τιμολόγιο σε έγγραφη (προϋπάρχουσα ή ταυτόχρονη) σύμβαση των μερών από την οποία προκύπτει ακριβώς η αιτιολογία της δαπάνης και μπορεί να ελεγχθεί η παραγωγικότητα και το αληθές αυτής

ΣτΕ 2815/2020 Λήψη εικονικών τιμολογίων – Ειδικό πρόστιμο του άρθρου 6 παρ. 1 του Ν. 2523/1997 – Αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ελαφρύτερης διοικητικής κύρωσης

ΣτΕ 2975/2020 Ν. 27/1975 – Εισόδημα από την εκμετάλλευση πλοίων απαλλασσόμενο του φόρου εισοδήματος

ΣτΕ 13/2022: Ασφαλιστικό καθεστώς δικηγόρων που απασχολούνται ως συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών, αμείβονται με ΔΠΥ και το εισόδημα των οποίων προέρχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την απασχόλησή τους αυτή

ΣτΕ 16/2022: Ασφάλιση πλανόδιων λαχειοπωλών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1.5.2014 – Συνταγματική και σύμφωνη με ΕΣΔΑ η εργοδοτική εισφορά του εκάστοτε παραχωρησιούχου που κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης Λαϊκών ΛαχείωνΣτΕ 17/2022: Προθεσμία ενδοστρεφούς προσφυγής μετά τους ν. 4052/2012 και 4144/2013. Διάρκεια 60 ημέρες και αφετηρία η πλήρης γνώση της πράξης

Υπόθεση C-513/20 ΦΠΑ – Απαλλαγή της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης – Στενά συνδεόμενες πράξεις – Ιαματικές λουτροθεραπείες – Ποσό εισπραττόμενο για την κατάρτιση ατομικού φακέλου ο οποίος περιλαμβάνει ιατρική γνωμάτευση

Yπόθεση C-363/20 Ετήσιοι λογαριασμοί εταιριών ορισμένων μορφών – Λογιστική καταχώριση εσόδων που προέρχονται από τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας – Άρθρο 2, παράγραφος 3 – Αρχή της πραγματικής εικόνας – Άρθρο 31 – Αποτίμηση των στοιχείων που εμφανίζονται στους ετήσιους λογαριασμούς – Τήρηση των λογιστικών αρχών

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις
Παράταση προθεσμίας χορήγησης απαλλαγών ΦΠΑ για τη διενέργεια δραστηριότητας πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα

 • Για την ημερολογιακή περίοδο από 01.04.2018 έως την 31.12.2022 και για τις χορηγηθείσες απαλλαγές της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ εντός της περιόδου αυτής, θεωρούνται ως πλοία που διενεργούν δραστηριότητα κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα τα πλοία της περ. (i) της παρ. 1 του άρθρου 27 που διενήργησαν πλόες στην ανοιχτή θάλασσα, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας.


 

Συμψηφισμός ή επιστροφή φόρων και κάθε ειδικής εισφοράς υπέρ τρίτων που έχουν καταβληθεί για καταστρεφόμενα βιομηχανοποιημένα καπνά και για αντικατάσταση καταστρεφόμενων ένσημων ταινιών φορολογίας

 • Με την απόφαση αυτή επικαιροποιείται και αναθεωρείται το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού των φόρων και κάθε ειδικής εισφοράς υπέρ τρίτων που έχουν καταβληθεί για τα βιομηχανοποιημένα καπνά, τα οποία καταστρέφονται σε περίπτωση φθοράς ή βλάβης καθώς και τη διαδικασία καταστροφής και αντικατάστασης ένσημων ταινιών φορολογίας.


 

Λοιπές αποφάσεις


 
Ε.2004/2022 Ισοτιμίες σε εθνικά νομίσματα για τα ποσά που είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ στα Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα Καταγωγής

 
245 ΕΞ 5.1.2022 Έναρξη λειτουργίας της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ)

 
243 ΕΞ 5.1.2022 Κανονισμός Πιστοποίησης της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ)


5327 ΕΞ 2022 Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 στον Δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/527/6/4.1.2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/57409/458/24.6.2019 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη Β’ κύκλου του προγράμματος“Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II”, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 20142020» (Β’ 2583)


Ο ΔΤΔ Γ 1001405 ΕΞ 2022/31.12.2021 Οδηγίες για τις τελωνειακές διαδικασίες εισόδου κι εισαγωγής στο πλαίσιο των επίσημων ελέγχων στα ζώα, τα φυτά και τα προϊόντα τους, του Κανονισμού (ΕΕ) με αριθμό 625/2017, των εκτελεστικών και των κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμών αυτού


2241.2/94322/2021/24.12.2021 Παράταση της περιόδου εφαρμογής του άρθρου 81 του ν. 4843/2021 (Α’ 193), για την οργανική σύνθεση πλοίων του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953


4111.08-01/2867/28.12.2021 Καθορισμός του ποσού που καταβάλλεται για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2022Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8982/21/Α325/16.12.2021 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες της 3ης, 4ης και 26ης Ιανουαρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16877/A325/23-12-2021 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από την πλημμύρα της 26ης Ιανουαρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./20536/Α325/23.12.2021 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από την πλημμύρα της 1ης και 2ας Φεβρουαρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Πάτμου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου1178/10.1.2022 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 5570/1.12.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Διαδικασία καταχώρισης στα Μητρώα Εμβολιασμένων Εξωτερικού κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) των αι-τούντων αναμνηστική δόση» (Β’ 5637).

 

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

Στο 5,1% ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου 2021, ο υψηλότερος πληθωρισμός από τον Ιανουάριο 2011

Συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πώληση προϊόντων κομμωτικής επαγγελματικής χρήσης

Αποζημίωση φυτικών μέσων παραγωγής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Παράταση ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων σε περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας (Π.Ε. Αχαΐας)

Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω σε 6 περιφέρειες, με έμφαση στις γυναίκες και επιδότηση έως 8.397€

Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω ενοποίησης των ΔΟΥ Η’ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς – Ποιες προθεσμίες παρατείνονται

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα 13.01 η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη για το φορολογικό έτος 2020

Νέα πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία για την καταγραφή ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του εξωτερικού από την 1η Ιανουαρίου 2022Με νέα, απλουστευμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία εφαρμόζεται πλέον η καταγραφή ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του εξωτερικού. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των Προξενικών Αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.

ΣτΠ: Δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα για την πληρωμή δικαιούχων προγραμμάτων ΟΑΕΔ που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρουςΟ Ο.Α.Ε.Δ., με το με αρ. πρωτ. 132101/29.11.2021 έγγραφό του, διευκρίνισε προς τα κατά τόπους Κ.Π.Α.2 ότι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων Νέων Θέσεων Εργασίας και Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών «που υλοποιεί ο Οργανισμός από εθνικούς πόρους δεν υποχρεούνται σε προσκόμιση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας για την καταβολή της ενίσχυσης».


Καλή εβδομάδα.