Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Είμαστε, μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Θα σας στεναχωρήσω λίγο, αλλά στο σημερινό σχόλιο δεν θα δείτε τα σχόλια του Κωστή Νιφορόπουλου. Έγινε απευθείας ανάθεση (direct assignment) σε εμένα λόγω ανωτέρας βίας (higher violence). Για την ακρίβεια ο Κωστής έπρεπε να λείψει καθώς είχε ραντεβού με την τσιγγάνα η οποία έβαλε τιμολογιέρα για να χρεώνει τις προβλέψεις της και ζήτησε τον Κωστή να αναλάβει την παραμετροποίηση της εφαρμογής για τη διαβίβαση των παραστατικών της στα myDATA.
Θα παρατηρήσετε επίσης ότι στο σημερινό σχόλιο υπάρχουν και φράσεις μεταφρασμένες στα Αγγλικά (με ένα όχι και τόσο ορθό τρόπο μετάφρασης) έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί και από το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον σε περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Πάμε λοιπόν σιγά σιγά (let’s go slowly, slowly) στην ανασκόπηση της εβδομάδας.

Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Η Μαύρη Παρασκευή (black Friday) ήταν κυριολεκτικά μαύρη, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα μάθαμε τα άσχημα νέα για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο Π.Ο.Υ. ανησυχεί, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση και όλες οι χώρες σταδιακά κλείνουν τα σύνορά τους προς τους ταξιδιώτες της Αφρικής και όχι μόνο.  Όποιος είδε τηλεόραση (και ειδικά τον Ευαγγελάτο) κατάλαβε ότι λόγω αυτής της εξέλιξης θα είμαστε όλοι σύντομα παρελθόν (we all be soon past). Η ανθρωπότητα θα αφανιστεί και σε λίγα χρόνια ο πλανήτης θα κατοικείται μόνο από πιθήκους, άντε ίσως και από μερικά ακόμα ζωάκια. Βέβαια δεν είναι η μετάλλαξη του covid-19 ο μόνος λόγος που θα “χαθεί” το ανρθώπινο γένος, υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τον κόσμο προτείνει ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με ισχυρές διασφαλίσεις.

Η Ελλάδα από την πλευρά της κάνει κι αυτή ότι μπορεί. Με γνώμονα τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας, μήπως τελικά βοηθήσει να σωθεί ο πλανήτης,  η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ( with guide the reduction of Greece energy footprint, government set for public consultation draft law), Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή“.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι από το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, ενώ από το 2030 θα απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης από το 2023 (μαζί με την πλήρη εφαρμογή των myDATA)  τουλάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που αποκτώνται με χρηματοδοτική μίσθωση ή αγορά, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.

Στο ίδιο κλίμα (at the same climate) βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος παρουσίασε τη νέα online εφαρμογή από τον ΔΕΔΔΗΕ για συνδέσεις υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι επιχειρηματίες προκειμένου να βγάλουν περισσότερα χρήματα μέχρι το τέλος του κόσμου, προχώρησαν στην σύσταση νέων επιχειρήσεων (they move forward to recommendation of business), με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση 9,2% στις ενάρξεις επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο 2021.

Εκτός κλίματος το υπ. Εργασίας την περασμένη εβδομάδα μας βομβάρδισε με ανακοινώσεις (Outside of the climate minister of labor, bomb us with announcements).

ΕΡΓΑΝΗ: Από 26/11/2021 έως 10.12.2021  η υποβολή δηλώσεων από επιχειρήσεις του πολιτισμού για οικονομική ενίσχυση

 • Οι επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και χώρων παραστάσεων, κινηματογράφου και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών σε κινηματογράφους, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση του άρθρου 70 του ν. 4745/2020, η οποία έχει τη μορφή οικονομικής κάλυψης θέσεων θεατή/ εισιτηρίου για το έτος 2021, στην ειδική πλατφόρμα stirizoumetonpolitismo.services.gov.gr.

  ΕΡΓΑΝΗ: Ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων για επιχειρήσεις πολιτισμού, εργαζομένους σε επιχειρήσεις πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας και σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης

 • Από 7.12.2021 έως 10.12.2021 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων (οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2021), από επιχειρήσεις – εργοδότες, βάσει ΚΑΔ, που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας για το χρονικό διάστημα από 3 έως και 30 Νοεμβρίου 2021

  Κατάργηση υποχρέωσης υποβολής από τον εργαζόμενο του ειδικού εντύπου για τα self-tests – Διευκρινίσεις για την υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του εντύπου για την τηλεργασία

 • Το Υπ.Εργασίας υπενθυμίζει:
  α) ότι από 16.10.2021 έχει καταργηθεί η απόφαση η οποία προβλέπει την υποχρέωση υποβολής από τους εργαζομένους του ειδικού εντύπου
  self test.
  β) Οι εργοδότες συνεχίζουν να δηλώνουν την τηλεργασίας με το έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ»

Την τελργασία αφορά και το επόμενο θέμα . Με μία νέα ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, η οποία έχει για μια ακόμη φορά (one more time) συνημμένη απόφαση, μάθαμε το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους:

 • -Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
  -Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
  -Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ
  Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.
  Η απόφαση ορίζει επίσης ρητά ότι η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67) «Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου».

(S.O.S) Για την τηλεργασία δείτε και το σχετικό άρθρο του κόμβου. Θα φανεί χρήσιμο σε όσους καταφέρουν να φύγουν από τη Γη, πριν την καταστροφή και μπορέσουν να δουλέψουν με τηλεργασία από το διάστημα : Τηλεργασία: Αποζημίωση που θα καταβάλουν οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους. Ανάλυση και επισημάνσεις

➤ Όσοι προσπαθήσουν να μας σώσουν από τον αφανισμό, θα χρειαστεί να υπερβάλουν εαυτό και να δουλέψουν υπερωρίες (should have to overcome self and work hypetimes). Γι’ αυτό και το υπ. Εργασίας δημοσίευσε οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων Ε8 «Αναγγελία Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης» και Ε8 «Αναγγελία Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης Οδηγοί».
Από σήμερα και μέχρι το τέλος του κόσμου θα είναι διαθέσιμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τα έντυπα για υποβολές Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης [
Έντυπα Ε8 αναγγελίας νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης – Οδηγίες συμπλήρωσης]

(S.O.S) Μην ξεχάσετε!!! Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η παράταση για την υποβολή των σχετικών Υ.Δ. για τις εβδομάδες 18-24/10/2021 , 25-31/10/2021 , 01-07/11/2021 , 08-14/11/2021 και 15-21/11/2021.
 

➤ Αφήνουμε πίσω το υπ. Εργασίας με μια τελευταία αναφορά σε δύο αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Την απόφαση 80000/91907/17.11.2021 η οποία αφορά την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα χορηγείται το επίδομα μητρότητας. Η απόφαση περιγράφει την διαδικασία της αίτησης, τα σχετικά χρονοδιαγράμματα καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που απαιτείται για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους επιδόματος μητρότητας.

Και την απόφαση  Δ.15/Δ’/90598/11-11-2021 στην οποία  περιγράφεται η νέα διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α.

 

Μια ζωή την έχουμε


Η απογραφή των κατοίκων της Χώρας μας συνεχίζεται κανονικά. Η ηλεκτρονική απογραφή βέβαια πήρε παράταση (electronic census take postpone) προκειμένου οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος να βρουν τις σωστές πληροφορίες για τη χώρα μας, λίγο πριν το τέλος του κόσμου. (Απογραφή 2021: Παράταση δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και 13.12).

  Παράταση πήρε και η  καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία έως την 31η Ιανουαρίου 2022.


Το υπ. Ανάπτυξης από την πλευρά του για να αφήσει κάτι στους πιθήκους προκειμένου να εξελιχθούν και να καταφέρουν να κυριαρχήσουν μεταξύ των άλλων πλασμάτων που θα μείνουν στην Γη μετά το αφανισμό του ανθρώπινου γένους, παρουσίασε τα τρία νέα νομοσχέδια σχετικά με τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων είναι και νέος αναπτυξιακός νόμος (Δείτε : Νέος αναπτυξιακός νόμος και τα νομοσχέδια επιτάχυνσης διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση – Όλη η παρουσίαση). (Minister of development from his side to put something at the monkeys in order to evolve and dominate among other creatures who will stay at the planet earth after the extinction of human race, presents 3 draft laws).

Για τον αναπτυξιακό νόμο το Ο.Ε.Ε. κοινοποίησε πρόταση 27 συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Είμαστε, μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε (we are, a beautiful atmosphere, we are).

 
(S.O.S)  Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στις 10/12/2021 θα τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) για τα έτη 2019 και 2020 για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς.

Για το 2021 και μετά δεν υπάρχει αναφορά και είναι λογικό αφού οι διορθώσεις δεν θα έχουν νόημα μετά τον αφανισμό της ανθρωπότητας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

 • H νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε:
  – εργοδότες δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και σε Ν.Π.Ι.Δ. και
  – εργοδότες μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων),


Την ίδια ημέρα οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΕΦΚΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και στον ΟΠΕΚΑ προχωρούν σε 24ώρη απεργία στις 3.12 (ημέρα Παρασκευή παρακαλώ…).
Οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για
:
Το επερχόμενο τέλος του κόσμου.
– Την προσθήκη
on line παιχνιδιών στην πλατφόρμα απονομής των συντάξεων.
– Την αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου με αυτόματους τηλεφωνητές που θα απαντάνε άμεσα και θα κλείνουν αυτόματα ραντεβού.
– Την κατάργηση όλων των αντιεργατικών και αντιασφαλιστικων νόμων με ένα άρθρο και ένα νόμο εάν είναι αυτό δυνατό, στα πρότυπα της κατάργησης των μνημονίων.
– Την αποχώρηση των ιδιωτών από την κοινωνική ασφάλιση  (λογιστών, δικηγόρων) και την επαναφορά του χρόνου έκδοσης των συντάξεων στα συνηθισμένα για τους συνταξιούχους επίπεδα!!

– Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής όπως ακριβώς κάνουν και στην ΑΑΔΕ.

Τα υπόλοιπα σωστά αιτήματα μπορείτε να τα δείτε εδώ :
24ωρη απεργία στις 03.12 των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΠΕΚΑ

Φυσικά οι ανωτέρω οργανώσεις δεν θα προχωρούσαν σε απεργία (move forward to strike) εάν ήξεραν ότι οι λογιστές περνάνε από “σκληρές” εξετάσεις για να πιστοποιηθεί ότι είναι επαρκώς καταρτισμένοι, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Το ΟΕΕ γιαυτό το λόγο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα  την διεξαγωγή 2ου κύκλου εξετάσεων για ένταξη των λογιστών-φοροτεχνικών στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ

Δείτε μερικές εικόνες που εξασφάλισε αποκλειστικά ο κόμβος από την σκληρή εκπαίδευση λογιστών και δικηγόρων για την κατάρτιση τους στην απονομή των συντάξεων.

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο

Ιταλία – Τι αλλάζει από 1.1.2022 στην ηλεκτρονική τιμολόγηση – Τα πρόστιμα για τη μη διαβίβαση

Πορτογαλία – Οι αλλαγές στους κανόνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης από το 2022

 

Βασικά… Καλησπέρα σας (Basically, Good evening)

Τρεις στους τέσσερις δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ – Τα στατιστικά των δηλώσεων των φυσικών προσώπων για το 2019. Δείτε αναλυτικά τι δηλώσαμε το 2019, αλλά και τι πληρώσαμε σε εισφοράς αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο εισοδήματος.
 

Η μεγάλη των συνδικαλιστών σχολή (The big trade union Academy)

Η ΠΟΦΦΕ μετά την δυναμική απουσία της το τελευταίο διάστημα, επανήρθε δριμύτερη (POFEE after the dynamic absence the last space, came back stronger).
Εάν μάλιστα δεν την είχε προλάβει το Υπ. Εργασίας, θα είχε σπάσει το ρεκόρ των ανακοινώσεων μέσα σε μια εβδομάδα.

ΠΟΦΕΕ – ΕΦΕΕΙ: Αίτημα για αναστολή καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών ωραρίου που προκύπτουν από τη σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων λόγω των έκτακτων μέτρων

ΠΟΦΕΕ – Υποβολή χρηματοοικονομικών καταστάσεων στην ΤτΕ: Αίτημα επανεξέτασης της διαδικασίας

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα για επανεξέταση του προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

ΠΟΦΕΕ: Αναγκαία ολιγοήμερη παράταση υποβολής της Υ.Δ. εργοδότη για τα tests COVID-19


Στη Γενική συνέλευση του Λογιστικού συλλόγου Αθηνών αποφασίστηκε ο σύλλογος να προτείνει κατάλογο προτεινόμενων τιμών προσαρμοσμένων στις υποχρεώσεις  των
myDATA. Όταν θα γίνει αυτό  θα ξέρουμε πόσο πρέπει να χρεώνουμε για τον χαρακτηρισμό των λιανικών που θα έρθουν κάποια στιγμή στο λογισμικό μας αφού πρώτα φτάσουν στην πλατφόρμα myData.
Για την ώρα οι λιανικές βρίσκονται στον αστερισμό της Ανδρομέδας με κατεύθυνση προς τον Ωρίωνα. Στη συνέχεια αφού περάσουν μέσα από τον αστερισμό του Σκορπιού και δίπλα από τον Πήγασο, θα κατευθυνθούν στον Τοξότη και από εκεί μέσω του Μονόκερου, θα καταλήξουν κάποια στιγμή στην πλατφόρμα (η σχετική ανακοίνωση του ΛΣΑ).

I want my 2 dollars


Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα αναζητούνται, μήπως και βρούμε περισσότερα λεφτά για νέα εμβόλια και θεραπείες.

 ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανάρτηση πρώτων ειδοποιήσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων έτους αιτήσεων 2020

 Ξεκινά ο έλεγχος και η επιστροφή των αποζημιώσεων που δόθηκαν σε εκμισθωτές οι οποίοι δεν τη δικαιούνταν. Η απόφαση ΓΔΟΥ 1056/2021 με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την επιστροφή αποζημίωσης από εκμισθωτές που δεν υπέβαλαν δηλώσεις COVID ή υπέβαλαν απ’ τις οποίες προέκυψε μικρότερο ποσό αποζημίωσης.

Όποιος δεν έχει δει την ταινία ο άσσος της ατυχίας (Better of dead), χάνει! (Αny who haven’t see the movie “the ace of unlucky”, loses).

Επισημάνσεις


 Τόκοι δικαστικής απόφασης και δανείων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων – Παράταση παραγραφής και εικονικά τιμολόγια – Χρόνος φορολόγησης εμβάσματος

 Σύσταση ναυτικής εταιρείας πλοίων αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.)

 Ε9 – Το προσύμφωνο αγοραπωλησίας ακινήτου

 

 

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (the wood came out from heaven)


COVID-19

Οι τελευταίες προσπάθειες της ανθρωπότητας για να αποφύγει το μοιραίο. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που μέσα σε δύο ημέρες εκδόθηκαν 3 αποφάσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς όλων όσων θέλουν να έρθουν στη Χώρα. 

1. Δ1α/ΓΠ.οικ. 74077/27.11.2021 Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

2. Δ1α/ΓΠ.οικ. 74075/26.11.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.73737/25.11.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 5475) .

3. Δ1α/Γ.Π.οικ.73737/25.11.2021 Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19


Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 – Διαδικασία υποβολής αίτησης Γ.Π.οικ.73780/25.11.2021 Ρύθμιση της διαδικασίας υποβολής αίτησης και χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19

ΕΑΛΕ/Γ.Π.οικ.73015/22.11.2021 Διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4745/2020 (Α’ 214)

Α.Τ.Δ. Α 1103042 ΕΞ 22-11-2021 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00

  Λειτουργία του Δημοσίου έως 06.12 – Υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου – Σταδιακή προσέλευση υπαλλήλωνΔΙΔΑΔ/Φ.69/189/οικ. 21929/23.11.2021 Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (67η εγκύκλιος)

Όροι και προϋποθέσεις για την ανάθεση εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της COVID-1972958/22.11.2021 Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ανάθεσης και παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας, που απαιτείται για την υλοποίησή τους για την προστασία της δημοσίας υγείας και τη διαμόρφωση θετικής πεποίθησης και ενεργού συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού COVID-19

  ΓΠ.οικ. 73139/23.11.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 3055/13.01.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Εσωτερικών «Σύσταση Κινητών Ομάδων Υγείας Ειδικού Σκοπού Μοριακών Ελέγχων για την άμεση εκτέλεση δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARSCoV-2 (rapid test) για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 (Κ.Ο.Μ.Υ. Ειδικού Σκοπού Μοριακών Ελέγχων)» (Β΄ 387)


Ενισχύσεις της τελευταίας στιγμής

  Ενίσχυση για τους ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς για τον Ιούνιο 2021. Η απόφαση 93226/22-11-2021 Μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών

  Παράταση κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για Ιούνιο και Ιούλιο 2021 – Η απόφαση Δ.15/Δ’/92403/19.11.2021

Αρθρογραφία κόμβου


Άρθρα Γονική παροχή μετρητών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων

Άρθρα Συγχώνευση με απορρόφηση της μητρικής από τη θυγατρική βάσει του ν. 4601/2019 και του άρθρου 54, ν. 4172/2013. Η απορροφώμενη κατέχει το 10% των μετοχών της απορροφώσας

 

Δ.Ε.Δ. (Διεύθυνση επίλυσης διαφορών) (address solution differences)

ΔΕΔ Α 2940/2021 Χαρτόσημο – Αναγνώριση χρέους – Διακανονισμοί – Ταμειακές διευκολύνσεις – Ενδοομιλικές – Μη τεκμηρίωση δείγματος – Πιστωτικοί τόκοι από διακανονισμούς – Δάνεια

ΔΕΔ Α 2401/2021 Έξοδα κίνησης και παράστασης προϊσταμένων ΕΣΣΕ 1995

ΔΕΔ Α 2896/2021 Δωρεά ποσού από σύμβαση ασφάλισης ζωής θανόντος σε τρίτο πρόσωπο

ΣτΕ – Αποφάσεις Δ.Ε.Ε.

ΣτΕ 2339/2020 Η φορολόγηση των αφορολόγητων ή των κατ’ ειδικό τρόπο φορολογηθέντων εσόδων ανωνύμων εταιρειών με την αναγωγή τους σε μικτά σε περίπτωση διανομής κερδών κατά τις διατάξεις του ΚΦΕ 2238/1994 δε συνιστά παρακράτηση στην πηγή

ΣτΕ 2737/2020 Έντοκη επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων εισπραχθέντων κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου σύμφωνα με οριστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου – Έναρξη τοκοφορίας – Ύψος επιτοκίου

ΣτΕ 1117/2021 Προστιμα ΚΒΣ – Πενταετής παραγραφή – Συμπληρωματικά στοιχεία για επέκταση της παραγραφής σε δεκαετή κατά τις διατάξεις του ν. 2238/1994

ΣτΕ 2397/2020 Υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων – Πωλήσεις στο κόστος – Μαχητό τεκμήριο ανακρίβειας τιμήματος

Υπόθεση C-358/20 Δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ – Διαγραφή υποκειμένου στον φόρο από το μητρώο ΦΠΑ – Άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος προς έκπτωση – Τυπικές προϋποθέσεις

ΔΕΕ – Εκδίκαση διαζυγίων: Ένας σύζυγος, ακόμη και αν διαβιοί σε δύο κράτη μέλη, μπορεί να έχει μόνο μία συνήθη διαμονή

ΔΕΕ – Απευθείας εμπορική προώθηση θεωρείται η χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για «inbox advertising»

Νομοθεσία


Νέος νόμος 4859/2021 – Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

Η ΑΑΔΕ θέλει να τα έχει όλα τακτοποιημένα πριν έρθει το τέλος της ανθρωπότητας γιαυτό μέσα στην εβδομάδα εξέδωσε πλήθος αποφάσεων για θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα.

Φορολογική μεταχείριση αναδρομικών ποσών συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και λειτουργών ΝΣΚ

 • Περίληψη : Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για τη φορολογική αντιμετώπιση των ποσών που καταβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων σε συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εντός του 2020 και ανάγονται στα φορολογικά έτη 2015 και 2016, ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με τις ΠΟΛ.1147/2016, ΠΟΛ.1161/2016 και ΠΟΛ.1190/2016 εγκυκλίους, καθώς για τις φορολογητέες αποδοχές των εν ενεργεία και συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από την ιδιότητά τους αυτή, μέχρι και το φορολογικό 2016 εφαρμόζονταν τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ Ψηφίσματος του 1975 και διευκρινίζεται ο τρόπος καταχώρησής τους στο ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών.

 
Εκπιπτόμενες αποσβέσεις συγχωνευόμενων ή μετατρεπόμενων επιχειρήσεων με βάση το ν.δ. 1297/1972

 • Περίληψη:
  Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι ο τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων των παγίων περιουσιακών στοιχείων που έρχονται στην κατοχή της απορροφώσας/ επωφελούμενης εταιρείας σε περίπτωση μετασχηματισμού με βάση τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972, όταν η αξία κατόπιν εκτίμησης είναι μικρότερη από τη φορολογικά αναπόσβεστη αξία.
  Η
  αξία των εισφερομένων παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά τις διατάξεις του ν.δ.1297/1972, όπως αυτή προσδιορίζεται από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920 (νυν άρθρο 17 ν. 4548/2018) για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο χωριστά, αποτελεί για την εταιρεία που προέρχεται από τη μετατροπή ή συγχώνευση (επωφελούμενη) την αξία κτήσης των περιουσιακών αυτών στοιχείων. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι δε νοείται απόσβεση αξίας μεγαλύτερης του κόστους κτήσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων, στην περίπτωση κατά την οποία η αξία των εισφερομένων παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά τις διατάξεις του ν.δ.1297/1972, όπως έχει αποτιμηθεί με βάση τις κείμενες διατάξεις, είναι μικρότερη από την αναπόσβεστη, για φορολογικούς σκοπούς, αξία των παγίων αυτών (υποτίμηση), τότε από τα ακαθάριστα έσοδα της επωφελούμενης εταιρείας εκπίπτουν οι αποσβέσεις οι οποίες υπολογίζονται επί της αξίας εκάστου παγίου περιουσιακού στοιχείου, όπως αυτή έχει αποτιμηθεί από την πιο πάνω επιτροπή.

Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη φορολογητέα αξία για σκοπούς Φ.Π.Α. κατά την παράδοση ακινήτου στο πλαίσιο της έκτακτης διαδικασίας ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014 (Α’ 246)

 • Περίληψη :
  Η εγκύκλιος αφορά στην παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη φορολογητέα αξία για σκοπούς Φ.Π.Α. κατά την παράδοση ακινήτου στο πλαίσιο της έκτακτης διαδικασίας ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014 (Α’246).
  Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση παράδοσης ακινήτου στο πλαίσιο της έκτακτης διαδικασίας ειδικής διαχείρισης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τίθενται από τα άρθρα 1003 επ. ΚΠολΔ, ως φορολογητέα αξία επί της οποίας υπολογίζεται ο Φ.Π.Α., λαμβάνεται το εκπλειστηρίασμα που αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, ανεξαρτήτως αν η αξία αυτή υπερβαίνει ή όχι αυτή που προσδιορίζεται σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1054/2006.

Διευκρινίσεις για τον αριθμό δόσεων ρύθμισης για οφειλές, που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις, μετά από κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης του ΚΦΔ

 • Περίληψη :
  Η Εγκύκλιος αφορά την εφαρμογή των διατάξεων της πάγιας ρύθμισης της περίπτωσης 1.α. της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α’ του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (Α’107) όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν.4646/2019 (Α201)
  Με την εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με την υπαγωγή σε ρύθμιση έως 48 δόσεις των οφειλών που προκύπτουν από δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης του άρθ. 14 του ΚΦΔ.

 
Υπόχρεοι καταχώρισης και απόκτησης αριθμού EORI και διαδικασία χορήγησης

 • Περίληψη :
  Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταχώρισης των οικονομικών φορέων στο ενωσιακό ηλεκτρονικό σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού καταχώρισης και αναγνώρισης (EORI) από τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας, κατά το μέρος που αυτές είτε δεν καθορίζονται ρητά από τις ενωσιακές διατάξεις, είτε εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

 

Η νέα απόφαση με τις αλλαγές στο ΕΡΓΑΝΗ από 29.11 – Το νέο έντυπο Ε8 και οι ρυθμίσεις για την ιδιότητα διευθυντικού στελέχους και τον πίνακα προσωπικού 
Αλιείς: Παρατείνεται μέχρι 31.12.2021 η προθεσμία της θεώρησης των Βιβλίων Ατελείας

 • Περίληψη : Με την απόφαση της ΑΑΔΕ 1244/2021 τροποποιείται η 1293/2020 «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων θεώρησης του Βιβλίου Ατελείας των αλιευτικών σκαφών του άρθρου 7 της υπό στοιχεία Τ.1940/41/14.4.2003 Α.Υ.Ο.Ο «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, διπλωματικών αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λπ.» (Β’ 516) για την παραλαβή καυσίμων με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ.» και σύμφωνα με την προσθήκη στο άρθρο 3 αυτής, για το έτος 2021, η προθεσμία της θεώρησης των Βιβλίων Ατελείας παρατείνεται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021.

 

Λοιπές θέματα  με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα


 Clawback και rebate – Ρύθμιση οφειλών για το 2020 σε έως 120 δόσεις – Υποβολής αίτησης έως 31.12.2021

Ρύθμιση οφειλών από rebate και clawback σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4647/2019 – Η απόφαση Β2β/οικ. 72308/18-11-2021

 Η ακύρωση και η επανέκδοση ενός τιμολογίου δεν έχει καμία επίδραση στην περίοδο επιστροφής ΦΠΑ

Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας: Η απόφαση για την ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης

 Κ. Μητσοτάκης: 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ και μισός μισθός bonus σε υγειονομικούς

ΕΡΓΑΝΗ: Η απόφαση με τις αλλαγές από 29.11 – Νέο έντυπο Ε8 – Ιδιότητα διευθυντικού στελέχους και Ε4

 Μέσω gov.gr η υποβολή ερωτημάτων ασφαλισμένων σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ

 Ηλεκτρική ενέργεια: Όλη η απόφαση για την επιδότηση – Δικαιούχοι, ύψος, διάρκεια

 Αύξηση 9,2% στις ενάρξεις επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο 2021

 Πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού
 

Οι προθεσμίες της εβδομάδας

Δείτε το ημερολόγιο του κόμβου γιατί οι υποχρεώσεις είναι πολλές.

Καλή συνέχεια (Good continuation).
 
Υ.Γ. Η υπέροχη Δεκαετία του 80 μέσα από ένα κλιπ 4 λεπτών. Θα θυμηθείτε πολλά…