Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Εγκλωβισμένοι στο λαβύρινθο των MyData

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Πρόλογος


Πριν από περίπου δύο χρόνια, η επιστημονική ομάδα του κόμβου είχε συντάξει το άρθρο με τίτλο «My Data: Μύθοι και πραγματικότητα» που τολμώ να το χαρακτηρίσω ως προφητικό σε κάποια σημεία του, όπως άλλωστε κι άλλα κείμενα συναδέλφων που εκφράστηκαν κατά διαστήματα τόσο μέσα από ανακοινώσεις συλλόγων, όσο και μεμονωμένα. Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ένας γνώστης της αγοράς, των συναλλακτικών ηθών και του πολυδαίδαλου φορολογικού συστήματος της χώρας μας δεν χρειαζόταν να είναι προφήτης για να τοποθετηθεί ως προς τα μελλοντικά προβλήματα εφαρμογής του MyData, αρκούσε απλά να είναι λίγο διορατικός.

Όσο περνάει ο καιρός αισθάνομαι πως εμείς οι λογιστές, έχουμε εγκλωβιστεί για τα καλά μέσα στο λαβύρινθο των MyData, ή για να είμαι ακριβής μάς έχουν εγκλωβίσει και δεν μπορούμε να βρούμε διέξοδο. Όμως, πλέον είναι εμφανές ότι στον ίδιο λαβύρινθο έχουν εγκλωβιστεί και οι δημιουργοί τους, αφού από όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα τεκταινόμενα συνάγεται πως τα προβλήματα είναι πολλά, κάποια δυσεπίλυτα και η σύγχυση ακόμη μεγαλύτερη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Δε γνωρίζω σε πόσο χρονικό διάστημα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση γύρω από τα MyData, όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα πως, τα πλείστα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, οι ασάφειες, η πολυπλοκότητα και οι ατελείωτες σελίδες με οδηγίες που συνεχώς αλλάζουν, έχουν διαλύσει κάθε προγραμματισμό εργασιών στα γραφεία μας, κι αυτό έχει αντίκτυπο στην όλη μας δραστηριότητα, αφού αναλώνεται πολύτιμος χρόνος —τις περισσότερες φορές άσκοπα— που θα μπορούσε να διοχετευθεί στις τόσες άλλες υποχρεώσεις που έχουμε να διεκπεραιώσουμε.

Μιας που αναφέρθηκα σε λαβύρινθο, θεωρώ πως ο «μίτος» που θα βοηθήσει όλους μας να βγούμε απ΄ αυτόν είναι ο χρόνος. Να δοθεί δηλαδή περαιτέρω χρόνος, χωρίς κυρώσεις, ενώ παράλληλα να εκδοθούν τελικές και σαφείς οδηγίες για όλη την περιπτωσιολογία ως προς τις διαβιβάσεις, κ.λπ., έτσι ώστε όλοι σιγά σιγά να έχουμε έναν μπούσουλα που θα τον ακολουθούμε, χωρίς να υπάρχουν κάθε λίγο και λιγάκι νέες οδηγίες που ανατρέπουν τις παλιές. Δεν μπορεί να απαιτεί η Διοίκηση την πλήρη συμμόρφωση των επιχειρηματιών σε σχέση με μια νέα πλατφόρμα —που δεν απαντάνται πουθενά αλλού στον πλανήτη— όταν δεν είναι ή ίδια έτοιμη σε όλα. Και επιτέλους, να πάψει αυτό το επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά πυκνά από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι δήθεν έχει δοθεί αρκετός χρόνος, γιατί από το 2020 και μετά έχουμε πανδημία, μη το λησμονούν αυτό. Στα δύο και βάλε χρόνια της πανδημίας δεν υπήρχε χρόνος για μελέτη του μεγαλεπήβολου έργου των MyData που όπως είπαμε δεν ήταν έτοιμο.

Μέσα σ΄αυτό το τοξικό κλίμα, με μυριάδες προβλήματα της καθημερινότητας, με αλλαγές που πραγματοποιούνται σε φρενήρεις ρυθμούς, προσπαθούμε να βρούμε το βηματισμό μας και να ασκήσουμε με συνέπεια το επάγγελμά μας.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, εδώ και πολλά χρόνια με κατατρύχει ένα ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν εμείς οι λογιστές να αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες, τις ίδιες αγωνίες, το ίδιο άγχος και το βρόχο των ασφυκτικών προθεσμιών, κ.ά. και ταυτόχρονα να είμαστε κατακερματισμένοι, να αλληλοφαγωνόμαστε, μη μπορώντας έτσι να διεκδικήσουμε σθεναρά τα δίκαια αιτήματά μας.  Η δυναμική της ενότητας αποτελεί μοχλό πίεσης και πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε. Πόσα ραπίσματα πρέπει ακόμη να φάμε ώστε να το καταλάβουμε; Η ενότητα αποτελεί το οξυγόνο που θα μάς κρατήσει ζωντανούς ώστε να αντιπαλέψουμε όλα όσα ταλανίζουν τον κλάδο μας.

 Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά αντικείμενο

 

 • Επιστρεπτέα προκαταβολή

 Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Διαθέσιμη η υποβολή δικαιολογητικών μέχρι 31/8, (υποβολή μέχρι 25/7 για δυνατότητα έκπτωσης 15% με εφάπαξ καταβολή)

 →

Δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα ΠροκαταβολήΕπιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα προθεσμία έως 31/08 για όσους δεν υπέβαλαν δικαιολογητικά – Λύση για τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας

 

 • MyAADE και υπ. Οικονομικών

Σημαντικά sosΠαράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30 Αυγούστου

Αφορά και στα Νομικά Πρόσωπα. Αναμένουμε να δούμε αν θα ισχύει η έκπτωση του 3% και μέχρι 30.8.2022 (προσωπική εκτίμηση είναι πως θα ισχύσει)

Σχόλιο για την παράταση: Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως, εκτός των άλλων, από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών (διαχρονικά και το τονίζω αυτό) λείπει η ενσυναίσθηση. Κανείς, μέχρι τώρα δεν έχει μπει πραγματικά, έστω για μια φορά στη θέση μας. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται πάνω κάτω η ίδια κατάσταση. Πλέον, η μόνη λύση για να νιώσουν τη δυναμική του λογιστή, θεωρώ πως είναι η υπεύθυνη δήλωση. Σε κάποιο άλλο σχόλιο θα τοποθετηθώ σχετικά με το θέμα αυτό

 

Πρόστιμα σε εκπρόθεσμες τροποποιητικέςΔιευκρινίσεις για τη μη επιβολή πρόστιμου σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει είναι έως 100 ευρώ

Δείτε την εγκύκλιο:

Ε.2053/2022 Διευκρινίσεις για την μη επιβολή προστίμου σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον προς καταβολή ποσό, σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ.

 


Μητρώο Πραγματικών ΔικαιούχωνΜητρώο Πραγματικών Δικαιούχων – Μετά τη 31η.10.2022 θα προχωρήσει η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού
[δείτε και

Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Νέες προθεσμίες καταχώρισης
]

Προσοχή λοιπόν στα παρακάτω

 Για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εγγράφονται στο φορολογικό μητρώο ή έχουν αλλαγές στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους έως και την 31.08.2022 ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την αρχική ή την τροποποιητική δήλωση στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων αντίστοιχα η 31.10.2022. Οι αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις καταχώρισης στοιχείων πραγματικών δικαιούχων που οριστικοποιούνται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, συμπεριλαμβανομένων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που έχουν οριστικοποιηθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος, νοούνται ως εμπροθέσμως υποβληθείσες.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης.10.2022, θα προχωρήσει η διαδικασία για την πλήρη παραγωγική λειτουργία της πρόσβασης, καθώς και η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Σπεύσατε όσοι δεν είχατε προβεί στις σχετικές ενέργειες!

Φορολογία πλοίων κ.ά.Τα ποσά φόρου και εισφορών πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 για την πενταετία 2021 έως και 2025
[δείτε την εγκύκλιο:
Ε.2052/2022 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 146 του ν. 4808/2021 (Α’101) σχετικά με την προσαύξηση ποσών φόρου και εισφορών πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 (Α’ 77), με αναπροσαρμογή των συντελεστών φόρου και εισφοράς αυτών για την πενταετία 2021 έως και 2025, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 4955/2022 (Α’139).].Πλοία Α’ κατηγορίας: Σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φόρου 2022Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και δόσεων φόρου πλοίωνΣε λειτουργία από σήμερα η εφαρμογή e-Ν.Ε.Π.Α. για το θαλάσσιο τουρισμό

 

ΛοιπάΟι φορολογικές διατάξεις του ν. 4955/2022: Είσπραξη και χρόνος απόδοσης τελών χαρτοσήμου – Προσαύξηση φόρου πλοίων ν. 27/1975 – Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση «Τουρισμός για όλους»Νέα αναβολή για την επικαιροποίηση δημοσιοποιημένων καταστάσεων οφειλετών με χρέη άνω των 150.000€Οι φορολογικές διατάξεις του ν. 4949/2022: Μείωση συντελεστών ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος καλλιτεχνών, φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια κ.ά. – Οδηγία ΑΑΔΕΣυχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Έκθεση ανά Χώρα (Country-By-Country Reporting)

 

 

 • «Μην ψάχνεις άλλοθι για όσα δεν έπραξες, για τις λέξεις που δεν τόλμησες να ψελλίσεις, για τα συναισθήματα που έπνιξες. Μην ψάχνεις πρόσχημα για τα όνειρα που μουτζούρωσες, για τα λάθη που επανέλαβες, για την τσαλακωμένη αξιοπρέπειά σου. Μην ψάχνεις δικαιολογία για τα ηλιοβασιλέματα που δεν είδες, για τις στιγμές που μίσεψαν, για τις χαμένες αγκαλιές, για τα ταξίδια που δεν έκανες. Μην ψάχνεις πρόφαση για τότε που συμβιβάστηκες, που επαναπαύτηκες, που δεν αντέδρασες, που κιότεψες. Μην ψάχνεις προκάλυμμα για τα ρίσκα που δεν πήρες, για τις σκέψεις που δεν μοιράστηκες. Μην ψάχνεις μονίμως για άλλοθι, ζήσε κάθε στιγμή για να μην μετανιώσεις κάποτε για όσα δεν έζησες. Μάθε απ’ τα λάθη σου και προχώρα χωρίς να κοιτάς πίσω. Κολύμπησε όσο κουρασμένος κι αν είσαι για να φύγεις απ’ τα αβαθή νερά, να φτάσεις μακριά, στα βαθιά, εκεί που το όνειρο συναντά το πρώτο χάδι της αυγής. Ζήσε το σήμερα γιατί το αύριο γίνεται σήμερα και το σήμερα αύριο και χθες εν ριπή οφθαλμού».
   

 • Ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα

 


Ζητήματα υπ. Εργασίας, κ.ά.Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»Υπ. Εργασίας: Προθεσμίες υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από ατομικές επιχειρήσεις για τον Ιούλιο 2022Υποχρεώσεις επιχειρήσεων και δικαιώματα εργαζομένων σε συνθήκες ανωτέρας βίας – Ανακοίνωση Υπ. Εργασίας με αφορμή τις πυρκαγιές67806/19-7-2022 Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας και οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην ΟυκρανίαΞεκίνησε επίσημα η λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχήςΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η 15η Αυγούστου66411/13-07-2022 Παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένου μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών, λόγω της κήρυξης ως υποχρεωτικής από 29.06.2022 (Β’ 3354) της Σ.Σ.Ε. (24.5.2021) για τους όρους αμοιβής και εργασίας των υπαλλήλων που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στις επιχειρήσεις Τουριστικών και Επισιτιστικών Καταστημάτων σε όλη την χώρα με Π.Κ. 14/9.6.2021


 


Ζητήματα ΕΦΚΑ,  ΚΕΑΟ, κ.λπΕισφορές Ιουνίου – Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια – Εμπρόθεσμη πληρωμή μέχρι 29 Ιουλίουe-ΕΦΚΑ: Χωρίς επίσκεψη σε υποκαταστήματα η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτουe-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση ασφάλισης
[Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 26/2022 Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία για την Προαιρετική Συνέχιση της Ασφάλισης ν. 4387/2016, Μη Μισθωτών, Ελεύθερων Επαγγελματιών – Αυτοαπασχολούμενων, Αγροτών ].Χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας και Βεβαίωσης Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος
[Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 27/2022 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 56 του ν. 4940/2022 (ΦΕΚ Α’ 112) σχετικά με την χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας και Βεβαίωσης Οφειλής για την μεταβίβαση ακινήτου ή την σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού ].

 • Αρθρογραφία και επισημάνσειςΕπισκόπηση πρόσφατης αρθρογραφίας, επισημάνσεων και νομολογίας

  Διακανονισμός ΦΠΑ (μη έκπτωση) επί αξίας απομείωσης αποθεμάτων λόγω μη επαρκούς τεκμηρίωσηςmyDATA – Οι αλλαγές με την Α.1090/2022 – Οι χρόνοι διαβίβασης για τα έτη 2022 – 2023 και οι υποχρεώσεις για τις συναλλαγές του 2021Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εξόφληση δόσεων ή εφάπαξ καταβολή και τεκμήρια

 

Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης διαφορών – Προσαύξηση περιουσίας και τραπεζικό έμβασμα – Επωνυμία και διακριτός τίτλος
[Επιστημονική ομάδα της ARTION]Εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου

[ του Α. Σακελλαριάδη ].

 • Νομοθεσία, νομολογία και αποφάσεις Δ.Ε.Δ.ΔΕΔ – Συμπλήρωση κωδικού 001 για αναπηρία 67% εφ’ όρου ζωής με γνωμάτευση προ του 2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ)


ΣτΕ 2002/2021 Νομιμότητα λήψεως μέτρων διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου εις βάρος διορισθέντος προέδρου ΑΕ, σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν έχει αποδεχθεί τον διορισμό του [άρθρο 14 του ν. 2523/1997 (Α’ 179), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 παρ. 1 του ν. 3296/2004]

 ΣτΕ 2008/2021 Διευθυντής εμπορίας – πωλήσεων: Προϋποθέσεις νομότυπης επιβολής μέτρων διασφάλισης συμφερόντων του ΔημοσίουΣτΕ – ΦΠΑ: Αίτηση επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Τόκοι λόγω καθυστέρησης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου

 

 • Ποιητική ανάσα

Κώστας Καρυωτάκης : Με αφορμή τη συμπλήρωση
94 ετών από το θάνατό του (αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα στις 21.7.1928)

 • «Κάθαρσις

  Βέβαια. Έπρεπε να σκύψω μπροστά στον ένα και, χαϊδεύοντας ηδονικά το μαύρο σεβιότ—παφ, παφ, παφ, παφ—, «έχετε λίγη σκόνη» να ειπώ, «κύριε Άλφα».

  Ύστερα έπρεπε να περιμένω στη γωνία, κι όταν αντίκριζα την κοιλιά του άλλου, αφού θα ‘χα επί τόσα χρόνια παρακολουθήσει τα αισθήματα και το σφυγμό της, να σκύψω άλλη μια φορά και να ψιθυρίσω εμπιστευτικά: «Αχ, αυτός ο Άλφα, κύριε Βήτα…».

  Έπρεπε, πίσω από τα γυαλιά του Γάμμα, να καραδοκώ την ιλαρή ματιά του. Αν μου την εχάριζε, να ξεδιπλώσω το καλύτερο χαμόγελό μου και να τη δεχτώ όπως σε μανδύα ιππότου ένα βασιλικό βρέφος. Αν όμως αργούσε, να σκύψω για τρίτη φορά γεμάτος συντριβή και ν’ αρθρώσω: «Δούλος σας, κύριε μου».

  Αλλά πρώτα πρώτα έπρεπε να μείνω στη σπείρα του Δέλτα. Εκεί η ληστεία γινόταν υπό λαμπρούς, διεθνείς οιωνούς, μέσα σε πολυτελή γραφεία. Στην αρχή, δε θα υπήρχα. Κρυμμένος πίσω από τον κοντόπαχο τμηματάρχη μου, θα οσφραινόμουν. Θα είχα τρόπους λεπτούς, αέρινους. Θα εμάθαινα τη συνθηματική τους γλώσσα. Η ψαύσις του αριστερού μέρους της χωρίστρας θα εσήμαινε: «πεντακόσιες χιλιάδες». Ένα επίμονο τίναγμα της στάχτης του πούρου θα έλεγε: «σύμφωνος». Θα εκέρδιζα την εμπιστοσύνη όλων. Και μια μέρα, ακουμπώντας στο κρύσταλλο του τραπεζιού μου, θα έγραφα εγώ την απάντηση: «Ο αυτόνομος οργανισμός μας, κύριε Εισαγγελεύ…».

  Έπρεπε να σκύψω, να σκύψω, να σκύψω. Τόσο που η μύτη μου να ενωθεί με τη φτέρνα μου. Έτσι βολικά κουλουριασμένος, να κυλώ και να φθάσω.

  Κανάγιες!

  Το ψωμί της εξορίας με τρέφει. Κουρούνες χτυπούν τα τζάμια της κάμαράς μου. Και σε βασανισμένα στήθη χωρικών βλέπω να δυναμώνει η πνοή που θα σας σαρώσει.

  Σήμερα επήρα τα κλειδιά κι ανέβηκα στο ενετικό φρούριο. Επέρασα τρεις πόρτες, τρία πανύψηλα κιτρινωπά τείχη, με ριγμένες επάλξεις. Όταν βρέθηκα μέσα στον εσωτερικό, τρίτο κύκλο, έχασα τα ίχνη σας. Κοιτάζοντας από τις πολεμίστρες, χαμηλά, τη θάλασσα, την πεδιάδα, τα βουνά, ένιωθα τον εαυτό μου ασφαλή. Εμπήκα σ’ ερειπωμένους στρατώνες, σε κρύπτες όπου είχαν φυτρώσει συκιές και ροδιές. Εφώναζα στην ερημιά. Επερπάτησα ολόκληρες ώρες σπάζοντας μεγάλα, ξερά χόρτα. Αγκάθια κι αέρας δυνατός κολλούσαν στα ρούχα μου. Με ήβρε η νύχτα…»

   

 • Λοιπά και διάφορα (και όχι αδιάφορα)

Διάφορα


Δ3(α) οικ. 40734/12.7.2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. Γ5/63587/2015 απόφασης του Υπουργού Υγείας «Μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (Clawback) φαρμακευτικής δαπάνης έτους 2016, 2017 και 2018» (Β’ 1803) [Clawback 2016, 2017 και 2018 – Τροποποίηση της Γ5/63587/2015 – Πως γίνεται ο επιμερισμός από 1-1-2022 του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης]Hλεκτρονικά οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς – myanarrotikes.gov.gr για υπαλλήλους του δημοσίου έτσι ώστε να αιτούνται και να λαμβάνουν τις αναρρωτικές άδειεςΨηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία – Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα πιστοποίησης αναπηρίας
. Δείτε και

Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα ΑναπηρίαςΝέος αναπτυξιακός: Υπεγράφη η προκήρυξη για το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» – Από 27 Ιουλίου οι αιτήσειςΕπιδότηση ρεύματος (power pass) Ιουνίου 2022 – Στη Βουλή η σχετική διάταξηΕΚΤ: Αύξησε κατά 0,5% τελικά τα επιτόκια ευρώ181 ημέρες εργαστήκαμε φέτος για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές – ΚΕΦίΜ: Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε την 1η ΙουλίουΗ απόφαση με τα μέτρα από 25.1.2022 έως και την 1 Αυγούστου 2022Αύξηση επιτοκίων: Επιβαρύνονται οι νέοι δανειολήπτες σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Επιδράσεις στα δάνεια σταθερού επιτοκίου από τον ΑύγουστοΤο ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας – Ενοποίηση εγγράφων που βεβαιώνουν την ύπαρξη ή μη έννομης σχέσης που συνδέεται με κληρονομικό δικαίωμα

 

ΓΕΜΗ69339/08-07-2022 Τήρηση και λειτουργία του Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ.
[ΓΕΜΗ και ΥΜΣ: Τήρηση και λειτουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών – Εγγραφή υπαλλήλων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ., συμβολαιογράφων και προαιρετικά δικηγόρων ]

 

 

 • Μουσική ανάσα

 

 • Θέματα του κλάδου μας

■ Ανακοινώσεις συλλόγων, φορέωνΕΦΕΕ Ν. Ευβοίας: «Η κατάσταση στον κλάδο έχει φτάσει σε οριακό σημείο»
,ΕΦΕΕΑ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις μετά την έκδοση της απόφασης Α 1090/2022 και τις νέες τροποποιήσεις που αφορούν το myDATAΠανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: «Να δοθεί παράταση μέχρι 30/9 – Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα»ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: «Οι κινητοποιήσεις των λογιστών, οι συκοφάντες και οι όψιμοι υπερασπιστές»ΕΛΦΕΕ Ζακύθου: «Προχωράμε όλοι μαζί σε αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Αποτελεί υπόθεση όλων μας η ενημέρωση των πολιτών για την επικρατούσα κατάσταση»Το Δ.Σ. του Σ.ΕΛ.ΚΕ. καλεί όλους τους συναδέλφους την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 10:00 στη ΔΟΥ Κέρκυρας σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιμετώπιση που τυγχάνει ο κλάδος από την ΚυβέρνησηΟΕΕ: Να μετατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεωνΤρ. Αλεξιάδης: Να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των φοροτεχνικών-λογιστών ζητά η Ε.Φ.Ε.Ε.Α.ΕΦΕΕΘ: Πρόσκληση σε διαμαρτυρία την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, στο Υπ. Μακεδονίας-ΘράκηςΣύλλογος Λογιστών-Φοροτεχνικών Π.Ε. Καλύμνου: Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2022ΕΦΛΕΕ Ν. Χίου: Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με θέματα του κλάδου των ΛογιστώνΕΕΑ: Αίτημα προς Υπ.Οικ. για παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεωνΣύλλογος λογιστών Ν. Λασιθίου: «Επιτακτική η ανάγκη παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/9/2022»ΕΦΕΕΑ: Πρόσκληση σε διαμαρτυρία την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, στο Υπ. ΟικονομικώνΤην επιστολή του Συλλόγου λογιστών Βορείου Έβρου για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων κατέθεσε ως αναφορά το ΚΚΕ στη ΒουλήΣύλλογος Λογιστών Θήρας: Αίτημα παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεωνΠ.Δ.Σ.Ο.: «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα!»Επιστολή και αποκατάσταση της αλήθειας από δημοσίευση και αίτημα αντικατάστασης του Γραμματέα της ΕΦΕΕΑΕπιστολή ΑΚΙΟΕ σχετικά με την αναγκαία παράταση στο χρόνο εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπωνΕρώτηση στη Βουλή για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος ΣεπτεμβρίουΑνακοίνωση Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φοροτεχνικών Ελέυθερων Επαγγελματιών ΑττικήςΕ.Φ.Ε.Ε.Ι. – Συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωάννινων με τον κ. Αλέξη Χαρίτση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικώνΓ. Χριστόπουλος στο OPEN TV: Παρεμβάσεων για τις δηλώσεις συνέχεια…

 

Επίλογος

Το «Σχόλιο της Δευτέρας» στη  γνώριμή του μορφή θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο, ωστόσο μέχρι τότε θα ενημερώνεστε κάθε Δευτέρα μέσω των αναρτήσεων «Αντί σχολίου». Εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, να είστε όλες και όλοι καλά και τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και εκ μέρους όλης της ομάδας του κόμβου, σάς ευχαριστούμε που τόσα χρόνια επιλέγετε το taxheaven για την ενημέρωσή σας.

Κλείνω με ένα κείμενο που είχα συντάξει στις 3.8.2016, το οποίο και παραθέτω εκ νέου, μαζί με τις ευχές να βρείτε λίγο χρόνο να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε.Στιγμές, εικόνες και σκέψεις μακριά απ΄ το επάγγελμα…

 

«Το ελαφρό αεράκι χαϊδεύει το πρόσωπό σου καθώς ο ήλιος έχει ανέβει ψηλά και καίει με τις δυνατές του ακτίνες τη ψιλή χρυσαφένια άμμο.

Ο ίσκιος από τα γερασμένα αρμυρίκια που έχουν γείρει προς τη θάλασσα απ΄το χρόνιο φύσημα του στρατηγού ανέμου, σε προστατεύει απ’ τη ζέστη. Εκεί πάνω στις φυλλωσιές είναι τρυπωμένος ο τζίτζικας, ο γόης του καλοκαιριού που τραγουδά ακατάπαυστα και με το απίστευτο κρεσέντο του ταράζει την ησυχία του απομεσήμερου.

Ο παφλασμός του κύματος στην ακρογιαλιά μαζί με τις αθώες παιδικές φωνές συνθέτουν ένα πρελούδιο που σχεδόν σε νανουρίζει. Στο βάθος, ίσα που διακρίνεται στον ορίζοντα ένα μικρό παραδοσιακό σκαρί —θαρρείς πως είναι τρεχαντήρι— μα ξεχωρίζεις στο κατάρτι τη γαλανόλευκη και το πανί που έχει φουσκώσει σαν το μάγουλο μεσόκοπου βιρτουόζου σαξοφωνίστα.

Η μυρωδιά από τα φρέσκα ψάρια που ψήνονται στην κοντινή ταβέρνα μπερδεύεται με αυτή της θαλασσινής αύρας δημιουργώντας ένα θεσπέσιο και τόσο ξεχωριστό άρωμα που τρελαίνει τα ρουθούνια σου.

Συνεπαρμένος απ΄όλα αυτά κλείνεις για λίγο τα μάτια και αφήνεσαι, χάνεσαι στην ηρεμία του παραδεισένιου τοπίου. Η σκέψη σου ταξιδεύει μακριά από το άγχος και την πίεση της δουλείας. Κάποιες ισχνές επαγγελματικές σκέψεις που τολμούν να αμαυρώσουν για λίγο την γαλήνη του μυαλού σου, χάνονται αμέσως λυγισμένες από την ισχύ που ασκεί πάνω τους η ηρεμία που προσφέρει το λιτό και απέριττο τοπίο.

Όπως έχεις αφεθεί και το μυαλό σου είναι καθάριο, μια φράση καρφώνεται στη σκέψη σου που τριβέλιζε τα μηνίγγια σου από παλιά. «Η ζωή ξεκινά το πρωί και τελειώνει το βράδυ». Ενδεχομένως είναι μια φράση κλισέ, ίσως έχει γραφεί και ειπωθεί πλειστάκις, όμως το γεγονός αυτό δεν μειώνει διόλου την ουσία και το νόημά της.

Σκεπτόμενος το διαχρονικό μήνυμά της πλημμύρισε αίφνης την ψυχή σου ένας έντονος προβληματισμός αναφορικά με τη λανθασμένη διαχείριση του ημερήσιου χρόνου σου. Αναλογίζεσαι, «άραγε είμαι ο μόνος που προβληματίζομαι γύρω από το θέμα αυτό; Είμαι ο μόνος που κάνω λάθος;». Φυσικά, γνωρίζεις πως δεν είσαι ο μόνος που έχεις αυτές τις ανησυχίες.

Καθώς έχεις ακόμη τα μάτια σου κλειστά, σκέφτεσαι ότι όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσεις ότι το ταξίδι της ζωής δεν διαρκεί αιώνια και ότι εν ριπή οφθαλμού το σήμερα γίνεται αύριο και το αύριο σήμερα και χθες χωρίς να το καταλάβεις, τότε ενδεχομένως να πάψουν να μονοπωλούν τις σκέψεις σου επί καθημερινής βάσεως πράγματα ανούσια ή ακραιφνώς επαγγελματικά.

Παλεύοντας επί ώρες στην επαγγελματική κονίστρα οι ώρες χάνονται, το γνωρίζεις αυτό πολύ καλά, αλλά δυστυχώς δεν το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη. Ακόμη και όταν αποκαμωμένος φεύγεις από κει, το μυαλό σου σεργιανάει πάλι μέσα στα σοκάκια που περικλείουν τον επαγγελματικό σου βίο. Φροντίζουν βέβαια γι΄αυτό οι τρέχουσες συνθήκες και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το νιώθεις πως κάνεις λάθος, το σώμα σου και η ψυχή σου στο φωνάζουν εδώ και καιρό.

Σκεπτόμενος όλα αυτά, άνοιξες πάλι τα μάτια και κοίταξες γύρω σου. Όλα στέκουν εκεί όπως τα άφησες πριν βυθιστείς σ΄αυτόν το σύντομο λήθαργο. Κοιτώντας ασκαρδαμυκτί τη θάλασσα αισθάνεσαι πως κάτι έχει αλλάξει μέσα σου. Είσαι πλέον πεπεισμένος ότι βρήκες τη λύση, που ναι μεν ήταν απλή, ήταν δίπλα σου, όμως έπρεπε να αδράξεις την ευκαιρία και να κάνεις την υπέρβαση.

Τώρα πια είσαι πιο ήρεμος από ποτέ, αφού κατάλαβες την αξία που έχουν κάποια πράγματα στη ζωή σου».

Source