Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Η «Τιμολογιέρα» της Ζωής μας

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα, Καλή Εβδομάδα και Καλή Σαρακοστή.

Χρόνια (;) μετά την πανδημία, βρέθηκα μπροστά στον Άγιο Πέτρο, κρατώντας ένα πάκο τιμολόγια, άλλα ανεξόφλητα, άλλα με λάθος χρεώσεις, άλλα με λάθος συντελεστές Φ.Π.Α , άλλα που δεν είχαν πάρει «ΜΑΡΚ» και άλλα που χρήζανε έκδοσης πιστωτικού.

– «Άνοιξε το «σακούλι της μνήμης » και άστα πάνω στο τραπέζι μαζί με τα τιμολόγια» , μου είπε.

 Ήταν κάποια «στιχάκια» ποιητών και άλλα που είχα «σκαρώσει» εγώ, κάτι τραγούδια που τραγούδαγα στην «σκοπιά», όταν ήμουν φαντάρος.

Κάτι «προθεσμίες», που είχα χάσει και άλλες που πρόφτασα στο «τσακ», αλλά είχα χάσει άλλα σημαντικότερα πράγματα και κάτι «λανθασμένους» ισολογισμούς.

Κάποιες  φωτογραφίες από την Θεσσαλονίκη, το Πεδίο του Άρεως και την Πλατεία Βικτωρίας, τη Θήβα, τον Έβρο, την Χαλκίδα, το Σούνιο,  το Κόκκινο Πύργο στην Κρήτη και από σταθμούς τρένων και λεωφορείων ( Πάτρα – Αθήνα ).

– « Ο καθείς και η «τιμολογιέρα» του ( «Δούναι» και «Λαβείν» ), για να μιλήσω στην γλώσσα σου. Ότι τιμολόγια εξέδωσες και ότι έλαβες/αποδέχτηκες στην ζωή, είναι δική σου ευθύνη …..» , μου είπε χαμογελώντας.

( Πηγή : Μουσείο Μπενάκη )

 

«faux»  Απόκριες και Καθαρή Δευτέρα

 

Ακούστε :

Να ‘μουν νύχτα στο γυαλό || Τα αποκριάτικα της Δόμνας Σαμίου https://www.youtube.com/watch?v=R5aK5-4ORqU&t=4s

Τα Αποκριάτικα

Η πιο διάσημη έκδοση του Συλλόγου! Τα «ανίερα-ιερά» αθυρόστομα τραγούδια της Αποκριάς, στην τολμηρή έκδοση του 1994 που τάραξε τα νερά της συντηρητικής παράδοσης. Συλλογή με 24 τραγούδια και χορούς του ελληνικού καρναβαλιού μαζί με επεξηγηματικά κείμενα που αναλύουν το παγανιστικό τελετουργικό πλαίσιο εντός του οποίου λέγονται τα τραγούδια αυτά με την αρχέγονη δύναμη και το παραδοσιακό ήθος.

( Ακούστε όλα τα τραγούδια : https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums&id=21 )

 

Κούλουμα στον Κολωνό – Έργο του Νότη Ξάνθη

Νότης Ξάνθης. Καρναβάλι στην Παλιά Αθήνα ( Πλατεία Ομονοίας )

Ο Νότης Ξάνθης ( 1911-1982) ήταν ένας φούρναρης στον Κολωνό αλλά ταυτόχρονα και ένας αυτοδίδακτος λαϊκός ζωγράφος. Μέσα από τα έργα του έμειναν ζωντανές αρκετές γωνιές της παλιάς Αθήνας και ιδιαίτερα του Κολωνού.

( Πηγή : https://sepolia.net/istoria/notis-ksanthis-o-aftodidaktos-laikos-zografos-tou-kolonoy)

 

 

 

 • Κεφάλαιο Πρώτο : «myDATA» – Παράταση, Κινητοποιήσεις και Τιμολογιέρα

α) Παράταση

myDATA: Παράταση έως την 1η Ιουλίου 2021

 • Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1η/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.
  Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

Νωρίτερα η Τσιγγάνα, την οποία συμβουλεύομαι τακτικά, μου έγραφε σε σχετικό τηλεγράφημα ( το επισυνάπτω ολόκληρο για του λόγου το Αληθές, με μια μικρή επεξεργασία ώστε να είναι ευανάγνωστο ) :

 

Επισημαίνω τα εξής :

(1) Ο Ιούνιος και Ιούλιος, είναι πολύ δύσκολη περίοδος για Λογιστές, πόσο μάλλον μέσα στην πανδημία.

(2) Σύμφωνα με τις  Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις myDATA * Επιχειρησιακά θέματα (Ενημέρωση 17-11-2020) ,

 • 34. Ε Στην περίπτωση που επιχείρηση διαβιβάσει ένα Τύπο Παραστατικού στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και ενώ έχει πάρει ΜΑΡΚ εκ των υστέρων διαπιστωθεί ανακρίβεια στα αξιακά δεδομένα για το 2020 και 2021 θα έχει κυρώσεις; Α Όχι, το έτος 2020 είναι έτος εκπαίδευσης και το 2021 είναι έτος ανοχής στις εκπρόθεσμες και ανακριβείς διαβιβάσεις. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπορούν να διαβιβάζουν μέσω των τεσσάρων καναλιών διαβίβασης. Σε κάθε περίπτωση για το 2021 και έως την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν όλα τα δεδομένα τους με ακρίβεια σε σχέση με τα δεδομένα των βιβλίων τους και του Ε3.

β) Αιτήματα και Κινητοποιήσεις : Τετάρτη 17 Μαρτίου και ώρα 10:00

Σε συνέχεια του από 3 Μαρτίου 2021 καλέσματός μας σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την Τετάρτη 17 Μαρτίου και ώρα 10:00 στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών [ και την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ]  καλούμε όλους τους συναδέλφους λογιστές να προσυπογράψουν την παρακάτω επιστολή η οποία και θα πρωτοκολληθεί την ημέρα εκείνη στην αρμόδια υπηρεσία.

Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά να πρωτοστατήσουν σε αντίστοιχες δράσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες

Επί του θέματος, εκδόθηκαν από τους Συλλόγους Λογιστών, αρκετές ανακοινώσεις, με σημαντικές επισημάνσεις και προβληματισμούς : 


Κάλεσμα προς τους λογιστές από την Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών να προσυπογράψουν την επιστολή σχετικά με την εφαρμογή των My Data και περαιτέρω συμμετοχή σε δράσεις

Αιτήματα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών για την εφαρμογή MyData – Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17/03

ΠΟΟΕΕΕ: My-data και αιτήματα – προτάσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο µας

Σύλλογος Λογιστών Ν. Αχαΐας: Αίτημα αναβολής της λειτουργίας των mydata

ΕΚΕΛΦΑ: Επιβεβλημένη η αναβολή των myDATA

ΛΣΑ – myDATA: Επιστολή για προαιρετική εφαρμογή το 2021 και χωρίς κυρώσεις

H «κωδικοποίηση» αυτών έχει ως εξής :

Χρόνος Εφαρμογής

Αναστολή εφαρμογής των MY DATA, τουλάχιστον έως 31/12/2021

Ενημέρωση

Ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις νέες υποχρεώσεις τους

Δωρεάν εκπαίδευση

Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.

Επιδότηση

Επιδότηση των λογιστών και των μικρών επιχειρήσεων

Δικαιώματα υπογραφής Λογιστών

Εξάλειψη του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων (Άρ. 38, Ν. 2873/2000)

Δικαιώματα Αδείας και Ασθένειας Λογιστών

Κατοχύρωση άδειας των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους. Ο μήνας Αύγουστος να καθιερωθεί ως μήνας αδείας των λογιστών

 

γ) Δωρεάν «τιμολογιέρα»

Δωρεάν πλατφόρμα έκδοσης τιμολογίων και διαβίβασης παραστατικών στα Mydata από την ΑΑΔΕ

Με την εφαρμογή αυτή μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση να εκδώσει τα παραστατικά της και παράλληλα (αυτόματα) να διαβιβαστούν οι απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα myData, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη παρέμβαση ή αποστολή σύνοψης από άλλο κανάλι διαβίβασης.

Επισήμανση : Η « Ειδική Φόρμα Καταχώρησης» , είναι άλλο κανάλι διαβίβασης, το οποίο και παραμένει.

 Ο πρόγονος της ηλεκτρονικής τιμολογιέρας

 

( Πηγή : https://poets.gr/el/poihtes/avermpax-frantzeska/722-apoleies/1821-evrexe-toso-pou-xathikes-gia-panta )

 

 

 • Κεφάλαιο Δεύτερο : Ενισχύσεις covid-19 και όχι μόνο ( Νέα και Παλιά μέτρα )

Το πρόβλημα της «δίκαιης κατανομής» , της κρατικής βοήθειας αφενός παραμένει και αφετέρου δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο συνολικής μέτρησης της κατανομής αυτής.

Σίγουρα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και έπρεπε να  επιλεχθούν κριτήρια, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν απολύτως  στην «δίκαιη κατανομή» ( π.χ ΚΑΔ, κωδικός Φ.Π.Α 312, κ.λπ).

Όμως με βάση  τα στοιχεία της χρήσης 2020, δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων των αδικιών κατανομής της κρατικής βοήθεια, η οποία φαίνεται να τελειώνει …..

α) Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα: Επιστρεπτέα προκαταβολή 7, επιδότηση παγίων δαπανών , απαλλαγή ή μείωση ενοικίων, παράταση καταβολής οφειλών – Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2

Συνοπτικά αναφέρω :

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7

Θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021.

 Επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3

Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%. Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.

Επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 7

Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις Επιστρεπτέες (1 έως 7), επεκτείνεται από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

Επιδότηση παγίων δαπανών

[ Δείτε το άρθρο :  Επιδότηση δαπανών επιχειρήσεων – 9 σημεία ανάλυσης – Κώστας Νιφορόπουλος ]

 • Πρέπει να αναμένουμε την επίσημο εγκύκλιο, η οποία πιστεύω ότι θα εξειδικεύει και με «Παραδείγματα» την διαδικασία των υπολογισμών καθώς επίσης θα ξεκαθαρίζει τα «ομιχλώδη σημεία», που επισημαίνονται στο άρθρο αυτό.

  Όμως για μια ακόμα φορά, αρκετές επιχειρήσεις (δηλαδή οι Λογιστές) θα βρεθούν σε «ασφυκτική πίεση χρόνου», αφού θα πρέπει να έχουν συντάξει Ισολογισμό και Φορολογικές Δηλώσεις έως τα μέσα Μαΐου (περίπου), αντί στην χειρότερη περίπτωση στις 30/6/2021.

  Τέλος το ποσό της Δράσης αυτής, (500 εκατ. Ευρώ), είναι αρκετά μικρό, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα, την σημαντική μείωση του ποσοστού ενίσχυσής.

 

 Μείωση/απαλλαγή ενοικίων

Επεκτάθηκε και για το μήνα Μάρτιο η ρύθμιση που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

➤ Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και ίση με το 60% του μισθώματος για τα νομικά πρόσωπα.

➤ Παράλληλα, για τον Μάρτιο συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ, η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.

[ Δείτε επίσης :

Γ. Χριστόπουλος: Οι 7 θεραπείες στα ενοίκια και η 2η ευκαιρία – Ποιες σημαντικές αλλαγές δρομολογήθηκαν

Μισθωτήρια, δηλώσεις covid – Νέες προθεσμίες – Δημοσιεύθηκε η απόφαση με την τροποποίηση της ΠΟΛ.1162/2018

Α. Βεσυρόπουλος – Απαλλαγή μισθωμάτων: Τι ισχύει για κλειστά υποκαταστήματα και πληττόμενες επιχειρήσεις

Δηλώσεις Covid – Τι προβλέπεται για τον αποβιώσαντα εκμισθωτή και για τους κληρονόμους 

Μειώσεις και αποζημιώσεις μισθωμάτων επί υπεκμισθώσεως ακινήτων]

Παρατάσεις βεβαιωμένων οφειλών

Αναστολή των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα τον μήνα Μάρτιο, όπως ακριβώς ισχύει και για τους προηγούμενους μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η δόση, δηλαδή, του Μαρτίου για αυτές τις οφειλές μεταφέρεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2

Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Παρέχει Κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες, σε ποσοστό έως 90%.

Επίσης :

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 και παράταση προθεσμίας

β) (upd) Χρηστικό βοήθημα για αναστολές, μειώσεις ενοικίων, επιστρεπτέα προκαταβολή, ασθένειες covid, αναστολές πληρωμής επιταγών και παρατάσεις

[ «Τα πάντα όλα» Ανανέωση  12.3.2021 ]

γ) Εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς – Όλη η διαδικασία

Παράταση πληρωμής αξιογράφων – Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εντάσσονται στην αναστολή πληρωμών αξιογράφων από την 1η.3.2021 και μέχρι την 31η.3.2021

Ενίσχυση 400 ευρώ: Την Τρίτη η πληρωμή σε 44.248 ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Ενίσχυση 3.000 ευρώ για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια σε ορισμένες περιοχές – Οι ΚΑΔ αναλυτικά, τα κριτήρια και η διαδικασία υποβολής της αίτησης

 • Αφορά επιχειρήσεις των περιοχών

  α) των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας

  β) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,

  γ) του Δήμου Καλυμνίων

  δ) της Τοπικής Κοινότητας Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου

  ε)της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

  Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 19.03.2021 και ώρα 12.00 και λήξης η 23.4.2021 ώρα 15:00.

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Άμεση επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους

Ρύθμιση οφειλών στους ΟΤΑ – Οι όροι υπαγωγής στην έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού

Όλες οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για το 2021

 • Ανανεώνεται, κατά παρέκκλιση της παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), για την περίοδο από 1.3.2021 έως 28.2.2022, η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές σε είδος για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ήταν ασφαλιστικά ικανοί την 28.2.2021, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας αυτών.

 

 • Κεφάλαιο Τρίτο : «Platforma News»


α) Δηλώσεις COVID

Δηλώσεις COVID Φεβρουαρίου: Σε λειτουργία η πλατφόρμα μέχρι την 31η Μαρτίου

Δηλώσεις COVID: Σε λειτουργία η εφαρμογή για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου

 • Σε λειτουργία η εφαρμογή για δηλώσεις COVID:
   – αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου (μέχρι 12 Απριλίου)
   – εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων για Νοέμβριο έως Ιανουάριο (μέχρι 12 Απριλίου)
   – επιχειρήσεων σε εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα / χωριά για Ιανουάριο (μέχρι 29 Μαρτίου)

Διαμαρτυρίες Συλλόγων για τα «κακώς κείμενα»

ΕΛΦΕΕ Ρόδου: Επιστολή σχετικά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τις προθεσμίες υποβολής του

Σύλλογος Λογιστών Ν. Χανίων: Διαμαρτυρία για τις κατ’ επανάληψη απαράδεκτες πρακτικές ορισμένων αρμόδιων στελεχών του Υπ. Εργασίας

β) Επίδομα Παιδιού: Έκλεισε προσωρινά η πλατφόρμα Α21 προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πληρωμής της 1ης Δόσης 2021 η οποία θα πραγματοποιηθεί την 31-3-2021, τελευταία ημέρα του μήνα ως είθισται άλλωστε. Για το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας, ο ΟΠΕΚΑ θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση. Όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για το Επίδομα Παιδιού μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ εδώ.

γ) Στο gov.gr ηλεκτρονικά η δήλωση απώλειας αστυνομικής ταυτότητας

δ)  Περισσότερες υπηρεσίες διαθέσιμες στο myOAEDlive – Στο 100% η πληρότητα των ψηφιακών ραντεβού για υπηρεσίες προς ανέργους τον μήνα Μάρτιο

ε) Προκαταβολή σύνταξης: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης

στ) Εξυγίανση επιχειρήσεων: Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ των πιστωτών για την έγκριση σχεδίου συμφωνίας

 • Σκοπός της νέας απόφασης 26411 ΕΞ 3.3.2021 είναι η απεικόνιση και η περιγραφή των λειτουργικών προδιαγραφών της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διαδικασίας εξυγίανσης του ν. 4738/2020 που τηρείται αρμοδίως στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης www.gov.gr

ζ) Συμβολαιογράφοι: Προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση για την ηλεκτρονική δήλωση ΦΜΑ – Παραμένουν τα προβλήματα για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών

η) Δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό για εργαζομένους σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων – Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

θ) Ηλεκτρονικά από την Πέμπτη 18 Μαρτίου στην Περιφέρεια Αττικής η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών για διαδικασίες αδειών οδήγησης

 

Από παλιά φαινόταν η προοπτική της πλατφόρμας

( Πηγή : http://iscreta.gr/2015/09 )

( Πηγή : https://tvxs.gr/news/paideia/nikos-kabbadias-10-poiimata-apo-ti-thalassa )

 

 

α) Εργόσημο

Αγρότες – Με εργόσημο οι μετακαλούμενοι πολίτες τρίτων χωρών – Παράταση στη δυνατότητα μετάκλησης πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες

 [ Αυτό σημαίνει άρα με σημαντικά χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές]

β) Προθεσμίες

έως τις 26.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για τη λήψη προκαταβολής επιστροφής του Ε.Φ.Κ. καυσίμων αλιέων (δικαιούχων απαλλαγής του Ε.Φ.Κ. καυσίμων) κατοίκων μικρών και απομακρυσμένων νησιών για το έτος 2021,

 έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής αγροτών, για την υποχρεωτική μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. για τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020, λόγω είσπραξης επιδοτήσεων πάνω από 5.000€, ή την προαιρετική μετάταξή τους στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., [Επ΄ αυτού δείτε : Μετατάξεις αγροτών: Διευκρινίσεις και παραδείγματα, Συντάκτης : Γεώργιος Παπαδημητρίου]

✏ έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή από τους μικρούς οινοπαραγωγούς (άρθ. 71 ν. 2960/2001) αίτησης – δήλωσης για την επιστροφή/διαγραφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των λοιπών σχετικών συνεισπραττόμενων επιβαρύνσεων κρασιού,

✏ έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους ρυμουλκών και αλιευτικών πλοίων,

 • Κεφάλαιο Πέμπτο : ΣΛΟΤ – Λογιστικοί Χειρισμοί

α) ΣΛΟΤ 1347/2020 Λογιστικός χειρισμός διανομής κερδών στο προσωπικό

 • Συνεπώς, τα «διανεμόμενα κέρδη» θα καταχωριστούν ως έξοδα αμοιβών στο προσωπικό μετά την λήψη της σχετικής εγκριτικής απόφασης από την Γενική Συνέλευση.

β) ΣΛΟΤ 2743/2020 Παραγγελιοδοχικές εργασίες πώλησης αγαθών και ΕΛΠ

 • Όσον αφορά τον λογιστικό χειρισμό από την οντότητα/παραγγελιοδόχο που πωλεί για λογαριασμό τρίτου, για τις πραγματοποιούμενες πωλήσεις, προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:
  – Κατά την πώληση των αγαθών, θα χρεώνεται ο λογαριασμός του πελάτη και θα πιστώνεται με το ίδιο ποσό ο λογαριασμός 50.90 «Τρίτοι – λογαριασμοί πωλήσεων εμπορευμάτων για λογαριασμό τους». Ο λογαριασμός αυτός, θα αναλύεται σε προσωπικούς λογαριασμούς τρίτων (εντολέων).
  – Κατά την ημερομηνία που η οντότητα/παραγγελιοδόχος εισπράττει από τον πελάτη το ποσό της συναλλαγής ή μέρος αυτού, θα χρεώνεται ο λογαριασμός χρηματικών διαθεσίμων (καταθέσεων όψεως) με το ποσό που κατατίθεται σε αυτόν, με αντίστοιχη πίστωση του λογαριασμού του πελάτη.
  – Κατά την εξόφληση του τρίτου (του εντολέα, για λογαριασμό του οποίου γίνονται οι παραπάνω κινήσεις), από την οντότητα/παραγγελιοδόχο, με την έκδοση της εκκαθάρισης, θα χρεώνεται ο ως άνω λογαριασμός 50.90 «Τρίτοι
  – λογαριασμοί πωλήσεων εμπορευμάτων για λογαριασμό τους» με το συνολικό ποσό που καταβάλλεται και θα πιστώνονται οι λογαριασμοί: 73. «Έσοδα από παροχή υπηρεσιών» (κατάλληλος υπολογαριασμός) με το ποσό της προμήθειας, ο αντίστοιχος υπολογαριασμός του ΦΠΑ με το ποσό που αναλογεί στην προμήθεια και ο λογαριασμός χρηματικών διαθεσίμων με το υπόλοιπο που απομένει. Επισημαίνεται ότι, με την Ε.2181/2020 (ΑΑΔΕ), παρέχονται αρμοδίως διευκρινίσεις, αναφορικά με τις παραγγελιοδοχικές πωλήσεις, με σκοπό την ερμηνεία διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), για την ορθή και ομοιόμορφη τήρησή τους (συμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ).
  Τέλος, οι Γνωμοδοτήσεις ΣΛΟΤ 1754/2018 & ΣΛΟΤ 2671/2020, αναφέρονται σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι διέπονται από ειδικές διατάξεις νόμων.

 

(Πηγή : http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/giannhs_ritsos/ )

 

 • Κεφάλαιο Έκτο : Προθεσμίες

Καταρχήν δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαρτίου 2021

Επισημαίνω μερικές :

έως τις 15.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης λογιστή – φοροτεχνικού στο Ο.Ε.Ε.,

έως τις 24.3.2021 και ώρα 15:00 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης επιχορήγησης ΜμΕ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop, Δράση ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό»), · έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης διακριτικών τίτλων στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. από τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων,

έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες (Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ.) αρχικών με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από 1.1.2020 έως και 31.12.2020 και ετήσιων του έτους 2020 (χρήση 2019), · έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Σ.τ.Ε. και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020,

έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η απόσυρση από τη χρήση και δήλωση παύσης μοντέλων Φ.Η.Μ., εξαιρουμένων των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, καθώς και η αναβάθμιση των firmware ενεργών Φ.Η.Μ. καθώς και των drivers των υπαρχόντων ενεργών ΕΑΦΔΣΣ, με εξαίρεση τις ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου

 έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. για δαπάνες που διενεργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το έτος 2020,

 έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή βάσει του άρθ. 5Α και 5Β του Κ.Φ.Ε.,

 έως τις 31.3.2021 πραγματοποιείται η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου ημερολογιακού έτους (ΜΥΦ),

β)  Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

Επίσης :

Ενδικοφανείς προσφυγές: Παράταση προθεσμιών

 • Σύμφωνα με την Α.1049/2021, οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής, κατά το άρθρο 63 του ν. 4174/2013 που έχουν λήξει ή λήγουν από την 01.02.2021 έως και τις 28.04.2021 παρατείνονται έως και τις 29.04.2021.

Παράταση στη δήλωση αποθεμάτων υγειονομικού υλικού έως τις 12 Μαΐου 2021

 

 • Κεφάλαιο Έβδομο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

α)  Βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα

Βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα: 9 ερωτήσεις-απαντήσεις για τα νέα δεδομένα

Δε θα υποβληθεί ετήσια βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για ορισμένες περιπτώσεις – Τροποποίηση της απόφασης για τις βεβαιώσεις

β) Άρθρα Φορολογικός έλεγχος και ελεγκτικές διαδικασίες Του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου

γ) Συντελεστής ΦΠΑ για εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών που παρέχονται μέσω live-streaming από 3.11.2020 και για όσο διαρκεί η αναστολή προσέλευσης κοινού

δ) ΔΕΔ Α 1697/2020 Ενδείξεις μέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ για την τεκμηρίωση ιδιοχρησιμοποίησης ή δωρεάν διάθεσης ακινήτου

Επειδή σε κάθε περίπτωση αντικειμενικά διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ ότι υφίσταται κατανάλωση ρεύματος επί του εν λόγω ακινήτου. Η χαμηλή κατανάλωση δεν καθιστά το ακίνητο μη λειτουργικό ή μη κατοικήσιμο. …

ε) ΣτΕ 1059/2020 Μετακύλιση δαπανών (φόρων) σε πελάτες από εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης

στ) Πως γίνεται ο επανυπολογισμός φόρων κατοχής και μεταβίβασης για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές

ζ) ΔΕΔ Α 559/2020 Έσοδα που αποκτούν μη κερδοσκοπικά πρόσωπα από δραστηριότητα η οποία δε συνιστά άσκηση της μη κερδοσκοπικής αποστολής τους, αποτελούν αντικείμενο φορολογίας

 

 

 • Κεφάλαιο Όγδοο : Ασφαλιστικά & Εργατικά – Νομοθεσία και Νομολογία


α) 
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ: Απογραφή και επανεγγραφή μη μισθωτών ασφαλισμένων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα

 • Ειδικότερα, εξασφαλίζονται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών:

  – Η ανάκτηση στοιχείων Μητρώου ΑΜΚΑ

  – Διαλειτουργία με το ΓΕΜΗ και την ΑΑΔΕ, για άντληση στοιχείων Νομικού Προσώπου και δραστηριότητας

  – Η συμπλήρωση στοχευμένων, κατά περίπτωση, ερωτηματολογίων

  – Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ παροχή (ανάλογα με την προσδιορισθείσα ιδιότητα)

  – Εγγραφή στο Μητρώο e-ΕΦΚΑ

  – Έκδοση διοικητικής πράξης Εγγραφής ή Επανεγγραφής

  – Έναρξη ασφάλισης και εισφοροδότησης

β) Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών – Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ – Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4778/2021

 • Ειδικότερα, η παράταση αφορούσε:

  ■ Ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020,

  ■ Ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020 καθώς και τυχόν δόσεων από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών,

  ■ Όσες από τις παραπάνω οφειλές τελούν σε αναστολή είσπραξης.

  Η ανωτέρω προθεσμία παρατάθηκε εκ νέου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

  Με την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020 οι οφειλές των προαναφερόμενων χρονικών περιόδων με τις τυχόν αναλογούσες σε αυτές προσαυξήσεις δύναται πλέον να εξοφληθούν μέχρι και σε σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις αντί σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, όπως ίσχυε, με τον ακόλουθο τρόπο:……

γ) Παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης σε επιχειρήσεις και εργοδότες – Η εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ

 • Με τις διατάξεις των υπ’ αριθμ. οικ.49250/2712/30.11.2020, οικ.47/9/4.1.2021 και οικ.6789/309/15.2.2021 Κ.Υ.Α. παρατάθηκαν έως 31/12/2020, 31/01/2021 και 28/02/2021 αντίστοιχα οι προθεσμίες καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων των επιχειρήσεων ή εργοδοτών με τους Κ.Α.Δ. που αναφέρονται στους συνημμένους αυτών πινάκων. Συγχρόνως, παρατάθηκαν ισόχρονα και οι προθεσμίες όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων οι οποίες είναι απαιτητές έως 28/02/2021, όπως και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης κατά ένα (1) μήνα.

δ)  Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών: Παράταση προθεσμίας καταβολής των δόσεων

 • Δημοσιεύθηκε η απόφαση Δ.15/Δ’/8759/343/9-3-2021 με την οποία η προθεσμία, για την καταβολή των δόσεων που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών ετών 2017, 2018 και 2019 αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών με πολλαπλή ή μη δραστηριότητα και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ παρατείνεται, και η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι 30/6/2021.

ε) Έλεγχοι από το ΣΕΠΕ

8.390 έλεγχοι από το ΣΕΠΕ στο πρώτο δίμηνο του έτους – Πρόστιμα περίπου 2 εκατ. ευρώ

 • Σχετικά με τις κατηγορίες των παραβάσεων πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  1. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα 10% αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ) και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.

  2. Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.

  3. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.

→  Επιστολή ΣΟΛΝΘ για την επιβολή προστίμων του ΣΕΠΕ σε λογιστικά γραφεία για τηλεργασία

 • Η Διοίκηση έχει υποχρέωση να εκδίδει εγκυκλίους με τις οποίες δίνονται σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις τόσο προς τους διοικουμένους, όσο και προς τα ελεγκτικά της όργανα. Ωστόσο η κρίσιμη φράση «εφόσον συνάδει» της παραπάνω εγκυκλίου δεν διασαφηνίζεται σε κανένα διοικητικό έγγραφο. Υποτίθεται πως οι περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου θα σταθμίζουν τα ειδικά δεδομένα κάθε υπόθεσης πριν προχωρήσουν στο ελεγκτικό τους έργο.

  Στην πράξη διενεργούνται έλεγχοι σε λογιστικά γραφεία που απασχολούν ένα (1) εργαζόμενο και καλούνται οι συνάδελφοι να δώσουν εξηγήσεις (προφορικές και γραπτές) γιατί δεν έθεσαν σε υποχρεωτική τηλεργασία τον μοναδικό υπάλληλό τους.   

στ) Μέτρα Βοηθείας

Χορήγηση βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ – Δικαιούχοι, όροι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά

 • Το βοήθημα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών και ανέρχεται στο ισόποσο του βασικού μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των κοινών ανέργων.Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος και το χορηγούμενο ποσό προσδιορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης ως εξής: …

Ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο βελτιωμένο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του ΟΑΕΔ

 • Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12-24 μήνες το 90% του συνολικού κόστους (μισθολογικού και μη μισθολογικού), έως στα 800 € μηνιαία για θέση πλήρους απασχόλησης και 400 € για θέση μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα

 

(Πηγή : http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/manolhs_anagnwstakhs_poems. ]

 

 • Κεφάλαιο Ένατο : Ενδοομιλικές συναλλαγές (Transfer Pricing)


[Σημαντικό για όσους ασχολούνται με τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές ]

Ενδοομιλικές συναλλαγές (Transfer Pricing): Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

 • Με βάση τις γενικές κατευθυντήριες Οδηγίες του ΟΟΣΑ, με την εγκύκλιο Ε.2054/2021 της ΑΑΔΕ δίνονται περαιτέρω οδηγίες διαχείρισης των ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας ως προς την εφαρμογή της αρχής των ίσων αποστάσεων στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
  Οι παρούσες οδηγίες έχουν βασισθεί στις Οδηγίες που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα ζητήματα ενδοομιλικών τιμολογήσεων (“Οδηγίες COVID”). Όλα τα ζητήματα που ορίζονται ή αναφέρονται στην παρούσα ερμηνεύονται με βάση τις γενικές Κατευθυντήριες Οδηγίες του ΟΟΣΑ (TP Guidelines 2017) ή/και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ αναφορικά με τα θέματα που ανακύπτουν από την πανδημία COVID-19 σε σχέση με τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις (“Οδηγίες COVID”). 

Για το ίδιο θέμα είχε αρθρογραφήσει στις 20/1/2021, ο συνεργάτης του κόμβου, Κωστής Ν. Ντρούκας :  Συνοπτική παρουσίαση των νέων οδηγιών του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές συναλλαγές εν μέσω πανδημίας!

 

 • Κεφάλαιο Δέκατο  : Διάφορα αλλά σημαντικά

Επισκόπηση πρόσφατης αρθρογραφίας, επισημάνσεων και νομολογίας

[ Με πολύ σημαντικά θέματα ]

→  Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής – Διαδικτυακή Συζήτηση για τη Φορολογία – Η Φορολογία ως Βασικός Πυλώνας του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία – Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, ώρα 17.00-19.00

Διαθέσιμο για τους συνδρομητές της υπηρεσίας Taxheaven Webinars το φορολογικό σεμινάριο ΠΟΜΙΔΑ-ΠΟΦΕΕ

Αναμορφώνεται μετά από 63 χρόνια ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου

Υπ. Ανάπτυξης: 60 εκατ. ευρώ για την στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων του ELEVATE GREECE

→  4782/2021 Νόμος 4782/2021 Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία :
Επέφερε σημαντικές τροποποιήσεις στο Ν.
4412/2016 Νόμος 4412/2016 Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)

→  Στη δημιουργία συστήματος ανώνυμης παροχής πληροφοριών προχωρεί η Επ. Ανταγωνισμού

Σύσταση ομάδας κρούσης «Taskforce» για τη συνεχή παρακολούθηση του κλάδου των σούπερ μάρκετ

Tax Flash: Επικαιροποιημένη προσέγγιση ως προς την δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Όλα για τα Tax Flash στη Κατηγορία ενημέρωσης : Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις (taxheaven.gr)

 

 • Επίλογος «Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής»


«Παγκόσμιος ιστός»: Η εφεύρεση που άλλαξε τον κόσμο

Στις 12 Μαρτίου 1989, ο 33χρονος μηχανικός Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (WWW), που οδήγησε στην εκρηκτική ανάπτυξη του Ίντερνετ.

 

«Ασαφής αλλά συναρπαστική». Αυτή ήταν η απάντηση του προϊσταμένου του Τιμ Μπέρνερς-Λι στην πρότασή του με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μία Πρόταση», που υποβλήθηκε στις 12 Μαρτίου 1989, όταν ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web, πασίγνωστος με τα αρχικά WWW) ήταν ένας 33χρονος μηχανικός λογισμικού. Ο Μπερνερς-Λι επανανήλθε και με την βοήθεια του Βέλγου συναδέλφου του Ρομπέρ Καγιό διατύπωσε την τελική του πρόταση στις 12 Νοεμβρίου 1990, που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Ονομάστηκε Παγκόσμιος Ιστός, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).

Ο Παγκόσμιος Ιστός σύντομα θα φέρει επανάσταση στη ζωή μας, με την έλευση της εποχής της πληροφορίας. Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες.

Είτε τον χρησιμοποιούμε για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και για εργασία στο σπίτι, είτε για ψυχαγωγία και ενημέρωση, δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον Παγκόσμιο Ιστό.

Μιλώντας στο BBC ο θεμελιωτής του World Wide Web (www) είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α……

Κάλεσε τους πάντες -από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες- να συμβάλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.

( Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1333)  

Δύναμη, Υγεία, Προσοχή