Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Μητρώο πραγματικών δικαιούχων, power pass και MyData

Επιμέλεια:
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλή εβδομάδα σε όλους.  

Σύσσωμος και ενωμένος ο λογιστικός κόσμος κατάφερε με δυναμικό τρόπο και κοινή γραμμή την υπαναχώρηση και την δημόσια συγνώμη του υφυπουργού κ. Γιάννη Τσακίρη δίνοντας ένα σαφές μήνυμα πως η αξιοπρέπεια του κλάδου είναι αδιαπραγμάτευτη όπως σωστά επισημαίνουν οι συνάδελφοι Κωνσταντίνος Γραβιάς και  Νικόλαος Παπαγιάννης στο μήνυμα τους (δείτε εδώ όλες τις διαμαρτυρίες του λογιστικού κλάδου) . Θα σταθώ στη φράση του μηνύματος “Mόνο ενωμένοι ως κλάδος σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τα όνειρα μας”. Δυστυχώς (ή ευτυχώς για κάποιους άλλους ανάλογα από ποια πλευρά το κοιτάς) όπως για όλες τις κερδοσκοπικές εταιρείες έτσι και τα λογιστικά γραφεία δρουν στα πλαίσια ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Αυτό έχει σαν συνέπεια πως για να διαφοροποιηθούν στα πλαίσια του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού οφείλουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Οφείλουν όχι μόνο να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αλλά να το ορίσουν κατανοητό στη συνείδηση του κάθε πελάτη τους.

Στα πλαίσια αυτά και με τις ασφυκτικές καταληκτικές ημερομηνίες να τρέχουν, έχουμε και τις διαβιβάσεις εσόδων στη πλατφόρμα του Mydata. Την εβδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκε η παράταση διαβίβασης των εσόδων (δείτε εδώ) μέχρι 30/06 στο mydata. Οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν σχεδόν σίγουροι πως θα ανακοινωθεί η παράταση (λόγω των προβλημάτων και των καθυστερήσεων της πλατφόρμας) και η αλήθεια είναι ότι δεν δώσαμε και ιδιαίτερη προσοχή στην διαβίβαση,  λόγω του φόρτου από άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις. Υπάρχουν και οι απόψεις πως η παράταση που δόθηκε δεν θα είναι η τελευταία αλλά θα συμπαρασύρει δηλώσεις και διαβιβάσεις εσόδων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποια προβλήματα με το συνοπτικό βιβλίο, καθώς δεν συμφωνεί με τις διαβιβάσεις των παραστατικών, ενώ η συμφωνία του όταν υπάρχουν αρκετές συναλλαγές είναι αδύνατη.

Λόγω της ελλιπούς λειτουργίας και των καθυστερήσεων ζητήθηκε με επιστολή από το Πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. η επανεξέταση των χρονικών υποχρεώσεων του
Mydata (δείτε εδώ).

Θα ξεκινήσω την εβδομαδιαία ανασκόπηση με τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχόλησαν στην προηγούμενη εβδομάδα που πέρασε.
 

Μητρώο πραγματικών δικαιούχων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4941/2022 ο οποίος περιέχει σημαντικές φορολογικές διατάξεις και όχι μόνο. Στο άρθρο 20 παράγραφος 8 και 9 υπάρχουν αλλαγές στα πρόστιμα για το Μητρώο πραγματικών δικαιούχων (δείτε τη σχετική είδηση του κόμβου για τις αλλαγές και τα νέα πρόστιμα). 
Τοποθέτηση υπήρξε και από το Ο.Ε.Ε. για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων προς το Υπ. Οικ. για περιορισμό των προστίμων. Η ΕΛΦΕΕ Ρόδου για το ίδιο θέμα τονίζει πως η υποχρέωση ενημέρωσης αφορά τον διαχειριστή της κάθε εταιρείας για αυτό και δεν καλύπτεται από την αστική ευθύνη των λογιστών, ενώ την έκπληξή και απογοήτευσή της προς την πρόταση του Ο.Ε.Ε τόνισε με επιστολή ο ΣΛΦΕΕ Ν.Λασιθίου επισημαίνοντας πως την υποχρέωση ενημέρωσης και επικαιροποίησης του μητρώου την έχει η επιχείρηση και οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους.
Τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου μπορείτε να τις δείτε εδώ
: Νέος νόμος 4941/2022 – Οι διατάξεις για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, το «Πρώτο Ένσημο», την εξαίρεση ως προς το πλαφόν στις επαγγελματικές μισθώσεις κ.ά.

Power Pass

Τέθηκε σε λειτουργία (από το gov) η πλατφόρμα που περίμενε η μισή Ελλάδα σχετικά με τη λήψη ενίσχυσης στο κόστος κατανάλωσης ρεύματος που αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο 1.12.2021 έως 31.5.2022.  Μέσω της πλατφόρμας δύνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης ή τροποποίησης των στοιχείων της κύριας κατοικίας. Δείτε τις σχετικές ερωτήσεις απαντήσεις για το power pass εδώ. Δύο από αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν άμεση σχέση με την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος.

– Υποβάλλω φορολογική για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος 2021. Δικαιούμαι το Power Pass;
Ναι, αρκεί να υποβάλετε τη δήλωσή σας πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων του φορολογικού έτους 2021.

– Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.gr θα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.

S.O.S.

SOS Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις για την αναστολή καταχώρησης στο ΓΕΜΗ. Εκπρόθεσμη δημοσίευση ή παράληψη δημοσίευσης επιφέρει από 01/06/2022 λόγο για αναστολή καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ (δείτε εδώ).
SOS – Ερωτήσεις Απαντήσεις για την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας – Η δήλωση γεγονότος έναρξης / λήξης Κάρτας Εργασίας, θα δύναται να υποβληθεί με μέγιστο χρόνο καθυστέρησης (γεγονότος έναρξης / λήξης) 15Λεπτών.

 

Mydata

Στο συνοπτικό βιβλίο προστέθηκε η δυνατότητα αναζήτησης των συναλλαγών συγκεκριμένου ΑΦΜ και εξαγωγής τους σε excel αρχείο. Εμφάνιση  συναλλαγών συγκεντρωτικά σε επίπεδο έτους. Προσωρινή αποθήκευση παραστατικού στο timologio.gr πριν την έκδοσή του.
 

Επισημάνσεις – ΑρθρογραφίαΑπόψεις

Βασιλικόν, καλώς ποιούντα κακώς ακούειν – του επιστημονικού μας συνεργάτη Γιώργου Παπαδημητρίου
Επίκληση εισοδήματος από περαιώσεις – Φορολογικά κίνητρα μετασχηματισμών εταιρειών – Ανάκληση φορολογικής δήλωσης λόγω πλάνης. από την Artion.gr
Γενική συνέλευση: Τόπος και τρόπος λήψης αποφάσεων ( της Νένα Διονυσοπούλου )
 

ΔΕΔ – ΣΤΕ

✏ Έκπτωση ΦΠΑ χρησιδανειζόμενων επενδυτικών παγίων. Υπάρχει δικαίωση της εταιρείας καθώς τα πάγια που χρησιδανείζονται αποτελούν επενδυτικά αγαθά και εντάσσονται στο πλαίσιο της φορολογητέας δραστηριότητας της.
✏ Μη αναγνώριση έκπτωσης ΦΠΑ ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και πράξεων λήπτη, λόγω μη παρακολούθησης των συναλλαγών σε λογαριασμούς λογιστικής και μη καταχώρησης αυτών στις δηλώσεις ΦΠΑ
✏ ΔΕΔ Α 96/2022 Εισιτήρια συναυλίας από πολιτιστικό σύλλογο – Μη χορήγηση απαλλαγής από ΦΠΑ για την έκδοση εισιτηρίων της συναυλίας
✏ ΔΕΔ 2987/2021 ΦΠΑ – Μη αναγνώριση δικαιώματος έκπτωσης εισροών (δεδομένου ότι δεν προσκομίστηκε κανένα φορολογικό στοιχείο υποστηρικτικό των φορολογητέων εισροών)
✏ ΣτΕ 2927/2020 Η αυτοτελής φορολογία 2% επί της αναπροσαρμογής της αξίας κτιρίων και εδαφικών εκτάσεων είναι σύμφωνη με τα άρθρα 4 παρ. 5 και 78 παρ. 1 του Συντάγματος
✏ ΣτΕ 85/2021 Το προϊόν που προέρχεται από την καταστροφή (σύνθλιψη, κ.λπ.) ληγμένων και ακατάλληλων προς βρώση προϊόντων αποτελεί ενσώματο κινητό αγαθό και συνεπώς, η δωρεάν διάθεση του θεωρείται παράδοση αγαθών, υποκείμενη σε Φ.Π.Α.
 

Σχετικά με τον Covid-19


1. Ανακοινώσεις

Παράταση ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ κατά ένα έτος. Λήγει στις 30/06/2022
Τα νέα μέτρα για το διάστημα από την Τετάρτη, 15.6.2022 έως και την Παρασκευή 1.7.2022 – Δ1α/ΓΠ.οικ.34692/14.6.2022

 Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας»

 • Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19.

83551 ΕΞ 2022 Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τους παγετούς του 2021, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας

Eργασιακά – Ασφαλιστικά


Μέχρι 30/12/2022 η διόρθωση ΑΠΔ στα 2019,2020 για Έμμισθους Δικηγόρους Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς (εγκύκλιος e – Ε.Φ.Κ.Α. 65/2021).
Από σήμερα 20/06 ξεκινά στον ιστότοπο voucher.gov.gr η ηλεκτρονική υποβολή προτεινόμενων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης από τους εγκεκριμένους παρόχους κατάρτισης προς αξιολόγηση.
Με τη νέα απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ. 70Α/44/6851/2022 καθορίζονται οι ώρες εισόδου κοινού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε Προτώκολλο και σε δικαστικούς επιμελητές 07:30-15:00 και λοιπές υπηρεσίες 11:00-14:00
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2022 ανήλθε σε 12,5% έναντι 17,2% τον Απρίλιο του 2021 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,6% τον Μάρτιο του 2022.
 

Φ.Π.Α.
 

Φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) – Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Άρθρο 201 – Υπόχρεοι του φόρου – ΦΠΑ κατά την εισαγωγή – Ενωσιακός τελωνειακός κώδικας – Κανονισμός (ΕE) 952/2013 – Άρθρο 77, παράγραφος 3 – Αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του έμμεσου τελωνειακού αντιπροσώπου και της εταιρίας εισαγωγών – Δασμοί

 • Αφορά : ΦΠΑ – Υπόχρεοι του φόρου – Φόρος κατά την εισαγωγή – Αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του έμμεσου τελωνειακού αντιπροσώπου και της εταιρίας εισαγωγών – Δασμοί

Έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Νορβηγία για ενίσχυση της συμφωνίας καταπολέμησης της απάτης και την είσπραξη απαιτήσεων στο τομέα του ΦΠΑ

Κτηματολόγιο
 

 Καθορισμός ημερομηνιών έναρξης της Ανάρτησης, των στοιχείων κτηματογράφησης για ακίνητα των περιοχών στους Καλλικρατικούς ΟΤΑ

Ανάρτηση σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Νομοθεσία

 Νέο νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση – Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου

 • Αφορά : Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου. Καταργούνται οι εξετάσεις για την πιστοποίηση επάρκειας.
  • Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 29η Ιουνίου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 21:00.

 Λόγω covid αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης με το νέο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνετε ο μειωμένος συντελεστής φπα έως και 31/12/2022 στα παρακάτω είδη.

 • Για τα μη αλκοολούχα ποτά και τα αεριούχα νερά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.
  • Άρθρο 35 του υπο διαβούλευση νόμου

Νόμος 4940/2022 Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες διατάξεις. Αφορά τον δημόσιο τομέα σε διαδικασίες επιλογής προσωπικού αξιολόγησης και εκπαιδευσης.

Στη βουλή το νομοσχέδιο για αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Τελωνειακές αποφάσεις

ΟΔΔΘΕΚΑΓ 1052675 ΕΞ 2022/15.6.2022 Συμπλήρωση της θέσης 1α της Ανακεφαλαιωτικής Διασάφησης Εξαγωγής στις περιπτώσεις εφοδιασμού πλοίων κρατών μελών της ΕΕ

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

Δήλωση ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως πωλήσεων αγαθών και TBE υπηρεσιών» σε επεξεργάσιμη μορφή. Η υποβολή γίνεται είτε ψηφιακά είτε ταχυδρομικά. – Έντυπο Δ212. και η απόφαση Α.1074/2022 με τον ορισμό του τύπου και περιεχομένου του εντύπου Δ212 «Δήλωση ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως πωλήσεων αγαθών και παροχών τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών προς άλλα κράτη μέλη» και της διαδικασίας υποβολής αυτού

 Τύπος και περιεχόμενο της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του ελλείμματος της Νέας Οικειοθελούς Παροχής κατά το ΑΡΘΡΟ 7ο του Νέου Συνυποσχετικού, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4607/2019 (Α’ 65), με βάση τις διατάξεις του άρθρου 56Α του ίδιου νόμου

 • Αφορά : Οι οφειλές που προκύπτουν από το έλλειμμα της Νέας Οικειοθελούς Παροχής δεν υπάγονται σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1038/14.3.2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Τρόπος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, για τα έτη 2021 και επόμενα (Α’ 170)» (Β’ 1475).

 • Αφορά : Η απόφαση για την παράταση διαβίβασης εσόδων 2021 έως 30.6.2022

Α.1077/2022 Διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2022, κατά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
Α.1079/2022 Καθορισμός της διαδικασίας, των οργάνων και του τρόπου επιβολής σφράγισης και αποσφράγισης των εγκαταστάσεων κατόχων άδειας εμπορίας ή άδειας λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, σε περίπτωση που διαπιστώνεται κατοχή, διακίνηση και εμπορία νοθευμένων καυσίμων, καθώς και καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων, των κυρώσεων, του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 119 Α του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’ 265).
Ε.2049/2022 Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή διαδικασιών στη βάση των ευρημάτων έρευνας που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου με σκοπό τον έλεγχο της ορθής και ομοιόμορφης εφαρμογής των διαδικασιών διαμετακόμισης και τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων
Σε λειτουργία η εφαρμογή Ε9 για τροποποιητικές ή αρχικές δηλώσεις. Να θυμίσουμε πως ειδικά για το έτος 2022 ο φορολογούμενος μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία των ακινήτων του που περιλαμβάνονται στη δήλωση Ε9, εμπρόθεσμα μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022 και να καταβάλει τον φόρο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των δέκα (10) ευρώ μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.
Δ.ΟΡΓ.Α 1051629 ΕΞ 2022 Αφορά απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ως προς τη σύσταση ενός (1) Τμήματος στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία (ΦΟ.Τ.Α.)
 

 

Επενδύσεις – Αναπτυξιακά κίνητρα

  Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ»

 • Aφορά : 10286/10-06-2022. Σκοπός ο εκσυγχρονισμός η ψηφιοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών  με πελάτες και συνεργάτες. Η παροχή μέσω vouchers σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Υποβολή αιτήματος επαλήθευσης-πιστοποίησης για επιχειρήσεις που εντάχθηκαν εντός Ιουνίου. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην παρούσα Δράση εντός του Ιουνίου 2022 κατόπιν έγκρισης της αντίστοιχης υποβληθείσας ένστασης, το Αίτημα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης πρέπει να υποβληθεί σε ηλεκτρονική μορφή συνοδευόμενο από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 24/6/2022 και ώρα 12:00 μέχρι Δευτέρα 27/6/2022 και ώρα 15:00.
Με την απόφαση 34796/15-06-2022 παρατείνεται έως 08/07/2022 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για αίτηση χρηματοδότησης από επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές
ΕΣΠΑ – Έγκριση έργων σε 161 Δήμους για τη βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Αφορά την ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων σε Δήμους της χώρας
ΕΣΠΑ: Ανταγωνιστικότητα και δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με φορολογική απαλλαγή και επιχορηγήσεις για την Αττική. Τα παρεχόμενα κίνητρα που προβλέπονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η φορολογική απαλλαγή, η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και η επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.
Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 3,9 δις. Αφορά δημόσια δαπάνη 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους των Ταμείων ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+.  Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
80647 ΕΞ 2022/8.6.2022 Τροποποίηση της απόφασης «Καθορισμός της διαδικασίας επιλογής αξιολογητή από το μητρώο αξιολογητών της παρ. 2 του άρθρου 196 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο χρηματοδότησης τους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 197 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)» (Β’ 2153) του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών

Λοιπές αποφάσεις

  Γ1α/Γ.Π.οικ. 34693/14.6.2022 Καθορισμός διαδικασίας και προϋποθέσεων εγγραφής του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό

 • Αφορά πληθυσμό άνω των 16 ετών και κάθε άτομο έχει δικαίωμα εγγραφής σε έναν προσωπικό Ιατρό. Ηλεκτρονικά με τους κωδικούς taxisnet επιλέγει Ιατρό που επιβεβαιώνεται με αποστολή SMS ή eMail Εναλλακτικά η εγγραφή γίνεται και αυτοπροσώπως με την ταυτότητα του στο κέντρο Υγείας.

Νέο ψηφιακό εργαλείο για Δείκτη Θερμικής Καταπόνησης σε πραγματικό χρόνο και πρόβλεψη για τις επόμενες 48 ώρες – 56163/15-06-2022 Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
59869/10-06-2022 Τροποποίηση του άρθρου 66 «Ειδικότερες απαιτήσεις επισήμανσης λοιπών βιομηχανικών προϊόντων». Αφορά σήμανση συμμόρφωσης προϊόντων προς την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/60822/846/14-06-2022 Ορισμός φορέα πιστοποίησης της αντικατάστασης και απόσυρσης ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών
83716 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από την πυρκαγιά της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 70% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας. Καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία της θεομηνίας.
177779/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/03-06-2022 αφορά συμπληρωματική οριοθέτηση περιοχών ως προς την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 – Με την 82029 ΕΞ 2022 αφορά τον καθορισμό επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 16ης και 17ης Νοεμβρίου 2017 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ενίσχυση ήσσονος σημασίας).
23996 ΕΞ 14-06-2022 Διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Πιστοποιητικά Δημοτολογικής Αστικής Κατάστασης» Αφορά πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.
39343/15-06-2022 Διευκρινίσεις επί διοικητικών θεμάτων σε εφαρμογή διατάξεων του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ»
Δ12α/Γ.Π.οικ.55175/9.6.2022 Υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία. Με πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ και ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67% με κύρια κατοικία την περιφέρεια Αττικής. Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων έως 26/06
39456/15.6.2022 Κατάργηση από 14/06/2022 των διατάξεων του άρθρου 67 του ν. 4830/2021 (Α’ 169) αναφορικά με τους τρόπους λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των δήμων και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ σε 3.657 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021
Νέοι κανόνες ( για ασφάλεια των καταναλωτών ) στις αγορές online και offline.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 60522/10.6.2022 υπάρχει αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ από 1η Ιουλίου εφόσον εκκρεμεί η δημοσίευση συγκεκριμένων πράξεων ή έχει απενεργοποιηθεί ο ΑΦΜ. Οι υπόχρεοι εγγραφής θα τίθενται σε αναστολή καταχώρισης, δηλαδή, δεν θα δύνανται να υποβάλλουν οποιαδήποτε νέα αίτηση καταχώρισης πράξης ή στοιχείου είτε στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π/Σ) του Γ.Ε.ΜΗ. είτε στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., έως την ολοκλήρωση της καταχώρισης των πράξεων που εκκρεμούν.
Προσπεράστηκε αίτημα στο Ο.Ε.Ε. δεν μπήκε σε ψηφοφορία και δεν συζητήθηκε.
Κοινωνικός Τουρισμός: 15/06 ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα 2022-2023. Από 15/06 ξεκινά το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το έτος 2022.
Ψηφιακή επιμόρφωση-πιστοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup είναι εκτός της ενισχυμένης εποπτείας.
myBusinessSupport: Σε λειτουργία η υποβολή αιτήσεων συμψηφισμού ανεξόφλητων απαιτήσεων επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών προς τη ΔΥΠΑ με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους
Συμπεράσματα για φόρο εισοδήματος εταιρειών, Κώδικας δεοντολογίας
Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) – Κατάλογος χωρών από την ΑΑΔΕ με έντυπα για έκδοση.

Μην ξεχάσετε αύριο Τρίτη την δωρεάν live εκπομπή για το κλείσιμο χρήσης.

Καλή δύναμη!

Source