Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Οι μέρες τυλίχτηκαν σαν λεπτό νήμα κλωστής σε δώδεκα μπερδεμένα χρωματιστά κουβάρια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός


Πρόλογος

Οι μέρες τυλίχτηκαν σαν λεπτό νήμα κλωστής σε δώδεκα μπερδεμένα χρωματιστά κουβάρια. Η αχλή του κρύου χειμωνιάτικου πρωινού του Δεκέμβρη καταπίνει τη διαχωριστική γραμμή που ορίζει την απαισιοδοξία απ΄ το φόβο. Για λίγο, καταφεύγει νοητά στη μακρινή πατρίδα, στην παιδική του ηλικία. Τότε που η χαρά και η αισιοδοξία βάδιζαν χέρι χέρι, τότε που έπλαθε όμορφα πράγματα με τα χέρια, την ψυχή και το μυαλό. Από κείνη την εποχή αντλεί δύναμη που μετατρέπει σε οίστρο χαράς το φόβο του αγνώστου. Παράλληλα, κρατά φυλαγμένα τα κλειδιά της αισιοδοξίας που όμως, οξειδωμένα στο πέρασμα του χρόνου, δυσκολεύονται πλέον να ανοίγουν την πόρτα της θετικής σκέψης. Ποτέ δεν ήταν εύκολο άλλωστε να περάσει από την απαισιοδοξία στην αισιοδοξία. Όμως, αυτή η αισιοδοξία είναι που τον πλημμυρίζει με χαρά και η χαρά με τη σειρά της γίνεται γενεσιουργός αιτία της ομορφιάς μέσα του, αλλά και γύρω του, αφού όντας όμορφος άνθρωπος κάνει κι άλλους να βγάλουν την ομορφιά που κρύβουν μέσα τους.
Αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Να βγάζει ο καθένας την ομορφιά του ζώντας έτσι σε έναν όμορφο κόσμο.

Βρισκόμενος στο κατώφλι του νέου έτους αναλογίζεται πως, η καινούργια χρονιά σηματοδοτεί πάντα ένα νέο ξεκίνημα, το φως της αποτελεί ένα εφαλτήριο για να αλλάξει τις όποιες καταστάσεις, να ονειρευτεί, να αισθανθεί, να απαλλαγεί από κάθε τοξικό συναίσθημα, να χαμογελάσει και εν τέλει να ζήσει.

 

 Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά αντικείμενο

 • Νέο νομοσχέδιοΝέο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με διατάξεις για: Φορολογικά, εργασιακά, ΦΠΑ, εμβολιασμό, μεταβιβάσεις ακινήτων, κ.λπ.
[Αιτιολογική έκθεση – Σχέδιο νόμου Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις].

Δείτε τις σημαντικότερες αλλαγές του νέου νομοσχεδίουΥπολογισμός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1.1.2022 έως 31.1.2022Ηλεκτρονικές πληρωμές – Για ποιες κατηγορίες οι αποδείξεις θα μετράνε διπλάΠαράταση της προθεσμίας εξέτασης των αιτήσεων και έκδοσης αποφάσεων για την υπαγωγή στο άρθρο 5Γ του ν. 4172/2013Άυλο στοιχείο με δυνατότητα απόσβεσης σε έως 5 έτη, οι δαπάνες προώθησης, προβολής, διαφήμισης και έρευνας αγοράς για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις


 Παρατείνεται έως και την 30η.6.2022 η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίωνΑπαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σεισμόπληκτα ακίνητα της ΚρήτηςΑπό 1.1.2020 η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής για τα νομικά πρόσωπα – Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και το 2022 για τα τουριστικά λεωφορείαΠροσαύξηση 75% για την απασχόληση στις αργίες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων – Ευθύνη σε υπεργολαβίαΠαράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως και την 30η Ιουνίου 2022Διατάξεις για την ενίσχυση της ναυτιλίας και την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξηςΑναδρομικά από 01.10.2021 το ανεκχώρητο και ακατάσχετο εξόδων κηδείας που καταβάλλονται από δημόσιους φορείς

 

 • Αναμφίβολα δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους ή να μας αρέσουν όλοι. Αν συνέβαινε αυτό τότε κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Αυτό όμως δενσημαίνει πως πρέπει να χτυπούμε τους άλλους, να τους στήνουμε στο εκτελεστικό απόσπασμα και να τραβάμε αβασάνιστα τη σκανδάλη, επειδή απλά δεν μας αρέσουν, να προσπαθούμε να τους μειώσουμε ή να τους επικρίνουμε επειδή απλώς διαφωνούμε. Ας ζήσουμε αρμονικά με αγάπη για τους συνανθρώπους μας κι ας κάνουμε την αυτοκριτική πρώτα απ΄ όλα έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι. Ας διορθώσουμε πρώτα τα δικά μας λάθη κι ας αφήσουμε τα λάθη των διπλανών μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε λέγοντας με αγάπη την άποψή μας, χωρίς έπαρση και ειρωνικά σχόλια. Την επόμενη φορά που θα μαστε έτοιμοι να κρίνουμε κάποιον ή κάποιους ας το σκεφτούμε καλύτερα.

 

 • Φορολογικά θέματα

Επιστρεπτέα προκαταβολή, οι τελευταίες εξελίξεις sosΕπιστρεπτέα προκαταβολή, έως 30.6.2022 η 1η δόση – Έως 31η Μαρτίου 2022 η έκπτωση 15% για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού – 5 νέες παρεμβάσεις από το υπ. Οικονομικών


 Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022.

→ Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.


 Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.


Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.


 Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Ηλεκτρονικές δηλώσεις δωρεών, γονικών παροχών, κ.λπ.myPROPERTY – Δήλωση δωρεάς και γονικής παροχής. Το εγχειρίδιο χρήσης από την ΑΑΔΕ
sosΣυχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για την ηλεκτρονική δήλωση φόρου Δωρεάς – Γονικής Παροχής ΔΦΔ-ΓΠmyProperty: Σε λειτουργία οι ψηφιακές δωρεές και γονικές παροχές

Τέλος επιτηδεύματοςΜη επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων και σε σημεία στάθμευσης οχημάτων ενοικίασης μικρής χρονικής διάρκειας
[Ε.2229/2021 Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή ή μη τέλους επιτηδεύματος α) σε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων και β) σε σημεία στάθμευσης οχημάτων ενοικίασης μικρής χρονικής διάρκειας ] Επιτέλους πρέπει να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος σε όλες τις περιπτώσεις!

ΦΠΑΤο Δίκαιο της ΕΕ σχετικά με τη μείωση της φορολογικής βάσης ΦΠΑ στη μη καταβολή του τιμήματοςΔιαθέσιμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η βάση δεδομένων για την αναζήτηση συντελεστών ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες

ΛοιπάΤο Υπουργείο μελετά την κατάργηση του προστίμου δήλωσης αναδρομικών συνταξιούχων
[δείτε επίσης και

Πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ για την επίλυση του προβλήματος με τις βεβαιώσεις αναδρομικών συνταξιούχων
].
Το πρόβλημα καθώς φαίνεται οδεύει στη λύση του μετά από τις κοινές προσπάθειες και την ανάδειξή του.

sosINTRASTAT – Αλλαγές στη δήλωση από τον Ιανουάριο 2022Πρατήρια υγρών καυσίμων: Αποστολή δεδομένων (δελτία εσόδων, ισοζύγια κ.λπ.) στο Κέντρο Λήψης Σημάτων της ΑΑΔΕ για το χρονικό διάστημα 4.12 μέχρι και 6.12.2021


Ο. ΔΕΑΦ 1110885 ΕΞ 2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 2, 8, 19, 56 60, 72, 73, 89, 90, 91 και 97 του ν. 4864/2021 (Α 237) [Πρόστιμα ΦΗΜ και φορολογικών ελέγχων του ΚΦΔ – Κίνητρα ευρεσιτεχνίας του ΚΦΕ – Φυσικά πρόσωπα πολίτες τρίτων χωρών που αποτελούν στελέχη επενδυτικών σχημάτων κ.ά. – Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4864/2021].
sos

«Ελλάδα 2.0» και ΑΑΔΕ: Νέος Κ.Φ.Δ. και κοινή ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή – Εντοπισμός αποφάσεων ή εγκυκλίων που χρήζουν απλοποίησης ή εκσυγχρονισμούΝέα ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου αποδείξεων λιανικής πώλησης με QR code έρχεται από την ΑΑΔΕ
Πρωθυπουργός – Αύξηση κρατικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος – 40% έκπτωση στο φυσικό αέριο τον Δεκέμβριο

 

 • Θέματα MyData

Από το πρόσφατο σεμινάριο για τα
MyData που διοργανώθηκε από το Ο.Ε.Ε. στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των συναδέλφων (σ.σ. συμμετείχαν ως εισηγητές οι κ.κ. Αντώνης Ντίνος και Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος) σταχυολογήσαμε ορισμένα σημεία (για να είμαι ακριβής ο Κωστής Κουλογιάννης το έκανε) και τα παραθέτουμε:


Για το χρονικό διάστημα από την 1.1.2021 έως και την 30.9.2021, καθώς και την 31.10.2021 διαβιβάζονται διακριτά, οι συναλλαγές χονδρικής ανά παραστατικό και τα δεδομένα των συναλλαγών λιανικής ανά μήνα, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, έως 31.03.2022.

Τα έξοδα τιμολόγησης και τα έσοδα αυτοτιμολόγησης διαβιβάζονται προαιρετικά.

Έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, διαβιβάζονται υποχρεωτικά οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και προαιρετικά οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων.


Έως 31.3.2022 μπορούν να διαβιβαστούν όλα τα έσοδα (δηλαδή
και των μηνών 10, 11, 12 του 2021)


Σχετικά με τις κρατήσεις και τις παρακρατήσεις του δημοσίου που κάποιοι εκδότες τις βάζουν στο τιμολόγιο. Εάν τις γνωρίζουμε τις αναγράφουμε. Εάν δεν τις γνωρίζουμε ή δεν θέλουμε, δεν τις βάζουμε και αυτό δε θα ισχύει μόνο για το 2021 αλλά και μετά, καθώς κανείς δεν ξέρει τις κρατήσεις (ούτε το ίδιο το δημόσιο), αλλά και γιατί αυτές γίνονται όταν πληρωθεί το παραστατικό (δηλαδή μπορεί και μετά από χρόνια).
Τα παραπάνω ισχύουν για τις περιπτώσεις που το δημόσιο κάνει κράτηση και όχι ο εκδότης. Εάν ο εκδότης κάνει παρακράτηση (π.χ. 20%) τότε υποχρεώνεται να το κάνει. Σ αυτές τις περιπτώσεις πάλι δεν θα υπάρχει αυστηρότητα μέχρι να μπουν κυρώσεις.


Όλες οι λοιπές επιβαρύνσεις για το 2021 που αναγράφονται στα τιμολόγια (παρακρατήσεις, τέλη, κρατήσεις δημοσίου, κ.λπ.) εάν δεν μπορούν να σταλούν δε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς επίσης και τα μηδενικά. Αυτό που έχει σημασία για το 2021 είναι να ανέβουν τα έσοδα, να ανέβουν
δηλαδή στα mydata, καθαρή αξία, ΦΠΑ, ΑΦΜ εκδότη, ΑΦΜ λήπτη, α/α παραστατικού.


Τα κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση σε ό,τι αφορά
στην παραγραφή θα παραταθούν και για το 2023.


Το 2022 και έως τη νομοθέτηση κυρώσεων θα σταματήσει κάποια στιγμή η δυνατότητα διαβίβασης των παραστατικών πωλήσεων από το ERP του λογιστή (όχι για αυτά της φόρμας, αλλά για αυτά που πρέπει να εκδίδονται από ERP). Σιγά σιγά όμως και τα όρια της φόρμας θα σταματήσουν να υπάρχουν και κάποια στιγμή θα μεταφερθούν όλοι στον πραγματικό χρόνο. Με λίγα λόγια κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια θα καταργηθούν τα χειρόγραφα.


Το 39α του ν. 2859/2000 δεν είναι έτοιμο ακόμη. Προς στιγμή ο εκδότης στέλνει με ΦΠΑ κανονικά, αλλά αναγράφει πως πρόκειται για 39α και για τον εκδότη δεν θα συμπληρωθεί ο ΦΠΑ όταν θα συνδεθεί με το έντυπο. Για τον λήπτη δεν έχει φτιαχτεί ακόμα η διαδικασία.


Σχετικά με τις ΜΥΦ 2021: Το μόνο που έχει βγει μέχρι σήμερα είναι ένα Δελτίο τύπου. Για το τι θα γίνει, θα παρθεί απόφαση από τον Διοικητή σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό.


Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων είναι στα όρια της φόρμας. Από τις ΜΥΦ του 2018 προέκυψε ότι, 454.000 επιχειρήσεις δήλωσαν έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ.

 • Μουσικό διάλειμμα
 • Ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα

 


Ζητήματα υπ. Εργασίας κ.ά.myergani.gov.gr: Η παρουσίαση της νέας υπηρεσίας – Ψηφιακή κάρτα εργασίαςΥπ.Εργασίας – Οι δέκα στόχοι για το 2022, εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, Κάρτα Αναπηρίας για 180.000 ΑμεΑΥπ. Εργασίας: Η καθυστέρηση στην υποβολή των ΑΠΔ εποχικά εργαζομένων δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων τουςΠαράταση υποβολής ΥΔ εργοδοτών στο ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 20/12 – Από 17/12 η υποβολή δηλώσεων σε πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές

covid -19Οδηγίες για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους που δεν υποβλήθηκαν σε test – Διαδικασία ένστασης

 


Ζητήματα ΕΦΚΑΠως ασφαλίζονται οι μαθητευόμενοι Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας. Υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή και προθεσμίες και ΑΠΔΠαράταση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα – Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑΑΠΔ για αμειβόμενους με «μπλοκάκι» μηχανικούς και υγειονομικούς και έμμισθοι δικηγόροι για μισθολογικές περιόδους από 1/1 μέχρι 31/12/2019

sose-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτουΥποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ ο Γεώργιος Γκράτζιοςe-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούςΑναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης από τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ

 • Αρθρογραφία και επισημάνσειςΕπίκληση εισοδήματος από περαιώσεις – Τήρηση βιβλίων από ΝΕΠΑ – Έκπτωση δαπάνης ενοικίων

 → Ε9 – Διευκρινίσεις για τον τρόπο αναγραφής των κτισμάτων (Μέρος Α’) [Ο. Σεϊμένης – Α. Γεράγγελου ]Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα από εταιρεία εκτός Ε.Ε.

[Τατιάνα Ψαριανού]

 

 • Εσείς θα κάνετε αυτά που ξέρετε, κι εγώ αυτά που πρέπει. Γιατί αν πραγματικά κάνω αυτά που πρέπει, εσείς δε θα μπορείτε να κάνατε αυτά που ξέρατε. 

 • Εορταστική προσφοράΕορταστική προσφορά κόμβου
[δείτε την προσφορά του κόμβου].

 

 • Νομοθεσία, νομολογία και αποφάσεις Δ.Ε.Δ.


ΣτΕ 2925/2020 Πενταετής διακανονισμός ΦΠΑ – Ακίνητο το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνες της επιχείρησης και στη συνέχεια επήλθε αποβολή από αυτό, λόγω μη καταβολής μισθωμάτων


ΣτΕ 365/2021 Λογιστικές διαφορές: Δεν υπόκεινται σε τέλος διαφήμισης τα πολυσέλιδα προσπέκτους των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων τα οποία διατίθενται στους εμπόρους – Έξοδα ενοικίασης οχημάτων – Πωλήσεις κάτω του κόστους και προσθήκη ζημιάς ως λογιστική διαφορά


ΣτΕ 628/2021 Αφορολόγητα αποθεματικά ν. 1828/1989 και αναπροσαρμογής ακινήτων ν. 2065/1992 – Διανομή κεφαλαίων στους μετόχους προ της παρόδου πενταετίας και δεκαετίας αντίστοιχα


ΣτΕ 1050/2020 Η διάθεση καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας ή η ανάληψη αγαθών (ή συστατικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αγαθών) εκ μέρους της επιχείρησης στο πλαίσιο του σκοπού της, δεν συνιστά αυτοπαράδοση, υποκείμενη σε φόρο


ΔΕΔ Α 2217/2021 Φορολογικός κάτοικος Γερμανίας με χαμηλό εισόδημα που δικαιούται μειώσεις φόρου για εισόδημα στην Ελλάδα


ΔΕΔ Α 3547/2021 Το ναυτιλιακό μέρισμα δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης


ΔΕΔ Α 1172/2021 Χαρτόσημο αναγνώριση χρέους – Αφηρημένη υπόσχεση  

Yπόθεση C‑154/20 Δικαίωμα έκπτωσης του καταβληθέντος φόρου εισροών – Ουσιαστικές προϋποθέσεις του δικαιώματος έκπτωσης – Ιδιότητα του προμηθευτή ως υποκειμένου στον φόρο – Βάρος της απόδειξης – Άρνηση χορήγησης του δικαιώματος προς έκπτωση όταν δεν έχει προσδιοριστεί ο πραγματικός προμηθευτής – Προϋποθέσεις
[Προδικαστική παραπομπή – Φορολογία – Φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) – Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Άρθρο168 – Δικαίωμα έκπτωσης του καταβληθέντος φόρου εισροών – Ουσιαστικές προϋποθέσεις του δικαιώματος έκπτωσης – Ιδιότητα του προμηθευτή ως υποκειμένου στον φόρο – Βάρος της απόδειξης – Άρνηση χορήγησης του δικαιώματος προς έκπτωση όταν δεν έχει προσδιοριστεί ο πραγματικός προμηθευτής – Προϋποθέσεις].


Yπόθεση C‑217/20 Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων – Άρθρο 7, παράγραφος 1 – Δικαίωμα ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών – Ύψος αποδοχών – Μειωμένες αποδοχές λόγω ανικανότητας προς εργασίαΝέος νόμος 4873/2021 Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις.

 

 • Πόθεν έσχες«Πόθεν έσχες»: Μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2022 η υποβολή των δηλώσεων

 

 • Διάλογοι με Πρόσωπα

 

 • Η αρχική ιδέα του επιστημονικού συνεργάτη του κόμβου και έγκριτου συναδέλφου Γιώργου Χριστόπουλου, μετά από γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με την επιστημονική ομάδα, ωρίμασε κι έτσι σήμερα, εγκαινιάζουμε μια νέα εκπομπή με τίτλο «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ».

  Πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά συζητήσεων με σκοπό την ανάδειξη των θεμάτων που άπτονται του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού, με κύριο γνώμονα την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, την κατάθεση διαφορετικών απόψεων και προτάσεων, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης, αλλά και δράσης που θα αποτελέσουν μοχλό για την επίλυση πολλών ζητημάτων.

  Στην εκπομπή «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» θα συμμετέχουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και οργανισμών του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών μας φορέων, αλλά και συνάδελφοι λογιστές από κάθε γωνιά της χώρας, αφού θα μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί.

  Μέσα από τις συζητήσεις θα φωτίζονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος μας, θα κατατίθενται προτάσεις, προβληματισμοί, ανησυχίες και μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και θέσεων, θα ανοίξει συνάμα ένας δίαυλος επικοινωνίας που θεωρούμε ότι θα συνδράμει στην επίλυση θεμάτων που μάς ταλανίζουν.

  Την εκπομπή θα μπορείτε να την παρακολουθείτε σε μαγνητοσκόπηση μέσα από την ειδική ενότητα του κόμβου, αλλά και στο κανάλι του κόμβου στο youtube.Διάλογος με τον πρόεδρο του ΟΕΕ – myDATA, ασθένεια λογιστή, ψηφιακή υπογραφή, όρια υπογραφής, κόστος υπηρεσιών λογιστή, κώδικας δεοντολογίας, ΕΣΠΑ λογιστών

 

 • Πολλές φορές δε χρειάζεται να απορείς γιατί διαιωνίζεται μια χρονίζουσα κατάσταση, αρκεί μόνο να αφουγκραστείς τον καθημερινό παλμό.
   

 

 • Λοιπά και διάφορα (και όχι αδιάφορα)

ΔιάφοραΣυμψηφισμός claw back και rebate με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης – Παράταση των αιτήσεων έως 31/01/2022Δήμος Θεσσαλονίκης: Μείωση κατά 5% στα τέλη κοινόχρηστων χώρωνΔιευκρινίσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων δομών του Υπ. ΥγείαςΤα πρόστιμα για το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων – Διαδικασία και τρόπος επιβολής αυτώνΔΔΘΕΚΑ Γ 1110126 ΕΞ 2021 Διευκρινίσεις σε σχέση με την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων και γονέων με τρία τέκναΕΔΟΕΑΠ: Πλήρης κάλυψη των εισφορών των ανέργων για έξι μήνες – Διακανονισμός για τις οφειλές ασφαλισμένωνΟΑΕΔ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον Β’ κύκλο του προγράμματος επιδότησης εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, σε 6 περιφέρειεςΤροπολογία για τα τουριστικά καταλύματα και παράταση στην ισχύ της ρύθμισης για τις καταγγελίες συμβάσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις

 Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε.ΕΠΕ και ΙΚΕ: Διευκρινίσεις για τη διάρκεια με τις τελευταίες αλλαγές του ν. 4872/2021

ΑγρότεςΠρόγραμμα Νέων Αγροτών: Παράταση για όσους έχουν κωδικό υποβολής αίτησης

■ covid-19


 Η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν από 20.12.2021 έως 10.01.2022

 

 • Ένα σημάδι πως τα χεις βρεις με τον εαυτό σου είναι και η ειλικρινής αναγνώριση της αξίας του άλλου

 

 • Μέτρα και ενισχύσεις για τους πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους κ.λπ.514971/13.12.2021 Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών
[Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών σε περιοχές της Αττικής, της Θάσου, της Ροδόπης και της Κορίνθου].


161385 ΕΞ 2021 Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021.160943 ΕΞ 2021/15.12.2021 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

 • Θέματα του κλάδου μας

■ Ανακοινώσεις συλλόγων, φορέων
και αναφορές στη ΒουλήΠΟΦΕΕ: Αίτημα μεταφοράς καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και τροποποιητικών, ηλεκτρονικών και χειρόγραφων με λήξη 31/12/2021

 

ΟΕΕ: Παρουσιάζει τις θέσεις του για τον Προϋπολογισμό 2022ΛΣΑ: Απαραίτητη η άμεση παρέμβαση για τις ΥΔ εργοδοτών – Κίνδυνος με πρόστιμα για τις επιχειρήσειςΕπιστολή ΣΟΛΝΘ για την ΥΔ εργοδοτών για τους ανεμβολίαστουςΠ.Δ.Σ.Ο.: myDATA: Η σκληρή αλήθεια!«Η πορεία των 240 δόσεων και του νέου Πτωχευτικού νόμου» – Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής εκδήλωσης της ΠΑΕΛΟΠανελλήνια Ένωση Λογιστών-Οικονομολόγων: Ενημερωτικό newsletter υπ’ αριθμ. 13ΛΣΑ: Άμεση ανταπόκριση του ΒΕΑ στην επιστολή σχετικά με την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εργοδοτών για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

 

Επίλογος

Το σημερινό σχόλιο είναι το τελευταίο για το έτος 2021. Θέλω επί τη ευκαιρία να ευχηθώ σε όλες και όλους τους συναδέλφους, χρόνια πολλά, υγεία, αγάπη, τύχη και ό,τι άλλο επιθυμούν. Μεταφέρω και τις ευχές όλων των συνεργατών και της ομάδας του κόμβου. Εύχομαι να ξεπεράσουμε συσπειρωμένοι όλα τα εμπόδια, με αγάπη και ομόνοια και να αφήσουμε πίσω μας όλα τα δεινά και τις κακές στιγμές του 2021.

Η επιστημονική ομάδα κόμβου TAXHEAVEN και η πλειάδα των συνεργατών του θα συνεχίσουν και το 2022 με την ίδια ζέση την προσπάθεια έγκαιρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης των συναδέλφων, εκτός των άλλων και μέσω της συνεχούς αρθρογραφίας.
Το ζητούμενο για μας, εκτός των άλλων είναι
και η ανάλυση επί της ουσίας των πρακτικών θεμάτων της καθημερινότητάς μας, σε συνδυασμό
πάντοτε
με την ανάδειξη επίκαιρων ζητημάτων που ταλανίζουν το χώρο μας, πάντοτε όμως με την κατάθεση προβληματισμού ή προσωπικής τοποθέτησης. Πιστεύω πως η δημόσια παράθεση της ερμηνευτικής προσέγγισης που δεν αναμασά απλώς τα κείμενα των εγκυκλίων ή των νόμων, αλλά εδράζεται και στη συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία
των συντακτών, δίνει μία επιπλέον δυναμική στα ίδια τα κείμενα, αφού συχνά ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί μακριά απ΄την ασφάλεια των εύκολων παραδειγμάτων ή των γενικών αναφορών. Αυτή η τόλμη όμως είναι που ενίοτε ανοίγει δρόμους και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για μας που πάντοτε θα την κυνηγούμε έστω κι αν κάπου στην πορεία έχουμε ανθρωπίνως σφάλει.

Κλείνοντας, με αφορμή την έλευση του νέου έτους, να σημειώσω και πάλι ότι ο χρόνος είναι δωρεάν, αλλά συνάμα και ανεκτίμητος. Δεν τον προσέχουμε συνήθως όταν τον έχουμε, όμως είναι σίγουρο πως θα τον προσέξουμε όταν πλέον θα έχει περάσει. Το χρόνο δεν μπορείς να τον αποταμιεύσεις ώστε να έχεις περισσότερο στο μέλλον, όμως μπορείς να τον ξοδέψεις.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!