Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Οι Νόμοι της Παράτασης και οι «Ανοικτές Λογιστικές Εγγραφές»

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Στο πρόσφατο Συνέδριο «Οι Νόμοι της Παράτασης», αναπτύχθηκαν από έγκριτους ειδήμονες τα παρακάτω θέματα ( αναφέρονται τα κύρια σημεία κάθε εισήγησης ) :

(1) Η Αδυναμία του κρατικού μηχανισμού ως βασική  αιτία της παράτασης. [Δεν είναι έτοιμος ώστε να υπάρχει  σταθερό σημείο και δυνατότητα πραγματικής εκκίνησης των φορολογικών δηλώσεων 4 μήνες, πριν την επίσημη προθεσμία λήξης αυτών. Που σημαίνει ότι τα έντυπα και οι ερμηνευτικές αυτών να είναι έτοιμες 2 μήνες πριν (Δηλαδή από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους)].

(2) Η πολυπλοκότητα και η μεταβλητότητα του Ελληνικού Φορολογικού Συστήματος, ως παράγοντες καθυστέρησης. Ειδικότερα στην φετινή χρονιά είχαμε την «παλινδρομική» κίνηση για τον φορολογικό χειρισμό της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

( Τρ. Αλεξιάδης: «Απάτη τα περί σταθερού φορολογικού συστήματος, μέσα σε τρία χρόνια συνεχείς αλλαγές με 54 νόμους και 430 άρθρα!» )

(3) Το συνεχές άνοιγμα  πλατφορμών, ως εμπόδιο στην τήρηση των Προθεσμιών. (Αφού όλες οι πλατφόρμες θέλουν τον Λογιστή τους και όλες οι Δηλώσεις τον Λογιστή τους, τότε : Όσες περισσότερες πλατφόρμες, τόσος περισσότερος χρόνος χρειάζεται. Ειδικά εφέτος είχαμε και την υπερ-πλατφόρμα myDATA )

(4) Η χρήση Μαθηματικών Μοντέλων στον υπολογισμό : α) της Παράτασης και β)  της ημερομηνίας ανακοίνωσης αυτής

Ο φημισμένος Μαθηματικός Κος Παρατασόπουλος, ανέφερε ότι οι κύριοι παράμετροι στον υπολογισμό της παράτασης είναι :

→  Αριθμός Παρατάσεων ( Τιμή παραμέτρου 3-4 )

→  Ποσοστό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις προθεσμίες )

→  Πίεση των Λογιστικών Οργανώσεων (1 ημέρα παράταση ανά 15-20 αιτήματα παράτασης )

→  Ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών (Επηρεάζει αντιστρόφως ανάλογα την Προθεσμία)

→  Η ανακοίνωση της παράτασης εξαρτάται από τον αύξοντα αριθμό της παράτασης (1 μήνας περίπου για την πρώτη και 1-2 ημέρες για την τέταρτη )

Δείτε περισσότερα στο : https://stoiximaweb.gr/mathimatikoi-tipoi-stoixima/

(5) Οι «παρατασοπροθεσμίες» (Προθεσμίες οι οποίες συνήθως «παίρνουν» παρατάσεις)  στα κοινωνικά δίκτυα ως υποκατάστατο της μαζικής οργάνωσης των λογιστών.

●●●

 

 Κεντρικά συνθήματα του συνεδρίου ήταν :

→  «Δεν ζητάμε «παράταση», αλλά προσαρμογή του χρονικού διαστήματος υποβολής των δηλώσεων »

→  «Η ψηφιοποίηση του δημοσίου, δεν θα γίνει με «ψοφοποίηση» των λογιστών »

→  «Δεν ζητάμε παράταση, αλλά επιστροφή του «κλεμμένου» χρόνου»

→  «Δεν ζητάμε παράταση, αλλά αναγνώριση της πραγματικότητας. Να μπουν «κανόνες κυκλοφορίας» στο traffic της λήξης των προθεσμιών »

 

●●●

 

Σημειώνεται ότι η γνωστή «Τσιγγάνα», η οποία είχε αποκλειστεί, για επιστημονικούς λόγους, από τον εν λόγω συνέδριο προέβλεψε :

→  Δεύτερη παράταση : 8/8/2022         [ Ανακοίνωση 25-26/7/2022  ]

→  Τρίτη παράταση : 26/8/2022            [ Ανακοίνωση 7-8/8/2022 ]

→  Τέταρτη παράταση (;;) : 12/9/2022 [ Ανακοίνωση 25-26 /8/2022 ]

●●●

Επίσης εκτός του «Συνεδρίου» είχαμε και τα εξής :

➤  Δεν θα υπάρξει άραγε νέα παράταση; Για να δούμε (Κωνσταντίνος Γραβιάς )

➤  Είναι ώρα να συζητάμε για ξεχασμένους φορολογούμενους; ( Παναγιώτης Παντελής και Ηλίας Χατζηγεωργίου) ➤ Κοινή επιστολή Ενώσεων και Συλλόγων με αιτήματα παράτασης myDATA και φορολογικών δηλώσεων

…κρίνεται επιβεβλημένη η παράταση των Φορολογικών Δηλώσεων 2021 και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΦΕΕ Ρόδου: Ενημέρωση επιχειρήσεων Ν. Δωδεκανήσου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους και τα προβλήματα που προκύπτουν φέτος

ΕΦΕΕΑ: Επιστολές για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων και υποβολής στοιχείων στο κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων
ΠΟΦΕΕ – ΕΦΕΕΘ: Κοινοποίηση επιστολής με αίτημα την παράταση φορολογικών δηλώσεων και myDATA
Ο Γ. Χριστόπουλος στο OPEN TV για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
Την αδυναμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για ορισμένες περιπτώσεις επισημαίνουν συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοίΠΟΦΕ-Ε Συνεργαζόμενες Δυνάμεις: Αίτημα παράτασης φορολογικών δηλώσεων πέραν τις 29 Ιουλίου

Συναφή

Η ασθένεια λογιστών-φοροτεχνικών και άλλα 16 θέματα τέθηκαν στη συνάντηση της ΕΦΕΕΑ με τη Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων και υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας

Απολογισμός έργου Υπ. Οικονομικών για την τριετία Ιούλιος 2019-Ιούλιος 2022 – Δήλωση Χ. Σταϊκούρα

ΕΦΕΕΑ: Πρωτοβουλίες και δράσεις για να βρεθούν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα του κλάδου αλλά και ευρύτερα κοινωνικά θέματα

 

  •  Κεφάλαιο Πρώτο: «Κλείσιμο» Χρήσης 2021 και Φορολογικές Δηλώσεις


Παρατάσεις

Δείτε την Εισαγωγή του Σχολίου.

Από την «εργαλειοθήκη » του Taxheaven

Δηλώσεις 2022: https://www.taxheaven.gr/widgets/tax2022

Η φορολογική μου δήλωση 2022 –  Κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία

 Transfer Pricing – Ενδοομιλικές συναλλαγές και φορολογικά έντυπα Ε3 και Ν – Συνοπτικός οδηγός ανάλυσης και τεκμηρίωσης transfer pricing 2021 (Κωστής Ν. Ντρούκας)

 Χρήση 2021: Οδικός χάρτης για το κλείσιμο – Checklist και οδηγίες 120 σημείων (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος)

  Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός της επιδότησης μετά την έκδοση της Ε.2046/2022

 

«Τιμολογιέρα να πάρεις» : Νέος δίσκος με δώδεκα ανεπανάληπτες επιτυχίες, που θα ακουστούν στα «ψηφιακά δωμάτια επικοινωνίας» (λογιστήρια)  και στα «μπιτσομαϊντάτα» (κατά το «μπιτσόμπαρα») των λογιστών .

 

[ Το εξώφυλλο είναι από το δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου «Το Περιβόλι Του Τρελλού» – https://www.youtube.com/watch?v=3I3nTbA34Ps   –  Επεξεργάστηκε «Ποιητική Αδεία » ]

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/mydata

Η εβδομάδα που πέρασε

2022

myDATA: Παράλειψη και απόκλιση διαβίβασης δεδομένων 2022 και εφεξής Οι Επιχειρήσεις ως Λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής έτους 2022 και εφεξής, ήτοι εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα της απόφασης Α.1138/2020, να τα διαβιβάσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Τα παραπάνω διενεργούνται μόνο στην περίπτωση που οι Εκδότες τους, είτε δεν τήρησαν την υποχρέωση διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων με διακριτή ένδειξη «Παράλειψη Διαβίβασης», είτε τα διαβίβασαν με απόκλιση, με διακριτή ένδειξη «Απόκλιση Διαβίβασης», ως προς την συνολική αξία προ ΦΠΑ. Τα δεδομένα διαβιβάζονται με τη χρήση διακριτών Τύπων Παραστατικών Α1 και Α2 ημεδαπής και χαρακτηρισμών συναλλαγών, σύμφωνα με το Παράρτημα της απόφασης Α.1138/2020. Δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης, ανά περίπτωση είτε παράλειψης, είτε απόκλισης, ανά αντισυμβαλλόμενο Εκδότη, εφόσον η συνολική αξία προ ΦΠΑ δεν υπερβαίνει ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου και ανά φορολογικό έτος, τα εκατό (100) ευρώ.

Αυτά ουσιαστικά μετά την επιβολή του «ποινολογίου». Σεπτέμβριος και βλέπουμε

………………

Επίσης θέλω να επισημάνω την εισαγωγή νέων «λογιστικών όρων» : «Ανοικτές Λογιστικές Εγγραφές» και «Ανοικτοί ΜΑΡΚ», που επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: α) Την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των «myDATA» και β) Την ασφυκτική επίδραση τους στα Ε.Λ.Π. (στο κεφάλαιο της απαιτούμενης λογιστικής οργάνωσης). Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα …………………

Αλλά και πολλά σχέδια…..

Η ολοκλήρωση λειτουργίας myDATA και το ηλεκτρονικό Δ. Αποστολής στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς


2021

myDATA: Παράλειψη και απόκλιση διαβίβασης δεδομένων για το 2021 Οι Επιχειρήσεις ως Λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής έτους 2021, ήτοι εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα των αποφάσεων Α.1038/2022 και Α.1138/2020, να τα διαβιβάσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Τα παραπάνω διενεργούνται μόνο στην περίπτωση που οι Εκδότες τους, είτε δεν τήρησαν την υποχρέωση διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων με διακριτή ένδειξη «Παράλειψη Διαβίβασης», είτε τα διαβίβασαν με απόκλιση, με διακριτή ένδειξη «Απόκλιση Διαβίβασης», ως προς την συνολική αξία προ ΦΠΑ. Τα δεδομένα διαβιβάζονται με τη χρήση διακριτών Τύπων Παραστατικών Α1 και Α2 ημεδαπής και χαρακτηρισμών συναλλαγών, σύμφωνα με το Παράρτημα της απόφασης Α.1138/2020. Δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης, ανά περίπτωση είτε παράλειψης, είτε απόκλισης, ανά αντισυμβαλλόμενο Εκδότη, εφόσον η συνολική αξία προ ΦΠΑ δεν υπερβαίνει ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου και ανά φορολογικό έτος, τα εκατό (100) ευρώ….

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για το έτος 2021, τα δεδομένα παράλειψης και απόκλισης διαβίβασης, δύναται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ως απόκλιση διαβίβασης, ανά έτος και ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου Εκδότη.

Χρόνος Διαβίβασης : Έως 31.10.2022

Επίσης σχετικά με τα δεδομένα του 2021 :

-Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση δεδομένων, σχετικών με τους Τύπους Παραστατικών 6.1 – Στοιχείο Αυτοπαράδοσης, 6.2 – Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης και  8.2 – Ειδικό Στοιχείο – Απόδειξης Είσπραξης Φόρου Διαμονής. – Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των μηδενικών παραστατικών. – Σε κάθε περίπτωση διαβιβάζεται ορθά η καθαρή αξία και κατά προσέγγιση οι κατηγορίες Φ.Π.Α. – Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις)

→  Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων : Έως την 31.12.2022

→  Στην περίπτωση πώλησης εισιτηρίων και στην περίπτωση εκκαθαρίσεων, οι λήπτες δεν έχουν την υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων για τα οποία ο εκδότης είτε δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση διαβίβασης, είτε διαβίβασε δεδομένα με απόκλιση. (άρθρο 7 παρ ζ εδάφιο τρίτο)

 

Αυτά και άλλα πολλά για τα «myDATA» στην αυριανή  (Τρίτη 19.7 και  ώρα 16:00 ) ενημερωτική εκπομπή του taxheaven «Επί της Ουσίας»

  •  Κεφάλαιο Τρίτο : Ενισχύσεις & μέτρα λόγω covid-19, θεομηνιών, πολέμου και όχι μόνο

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Άμεση λύση στο πρόβλημα των επιστρεπτέων προκαταβολών ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Την ανάγκη της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και αίτημα για την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων διατυπώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

➤ Έως τις 29.7.2022 πραγματοποιείται η εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για τη χορήγηση έκπτωσης 15% επί του επιστρεπτέου ποσού

 

Power Pass

Power Pass: Ξεκινά από αύριο Παρασκευή η καταβολή της ενίσχυσης – Επέκταση του μέτρου και στους λογαριασμούς ρεύματος Ιουνίου

 

Αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Επιπλέον ενίσχυση αγροτών στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – Σύμφωνο Συνεργασίας ΥΠΑΝΕ-ΥΠΑΑΤ

 

Διάφορες Ενισχύσεις

➤ 206262/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/Α325/28-06-2022 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από την πλημμύρα της 1ης και 2ας Μαρτίου 2022 σε περιοχές των Δήμων Ηρακλείου και Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης

➤  64518/8.7.2022 Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στις οικογένειες των ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων της 19ης Σεπτεμβρίου 2020 στο Δήμο Φαρσάλων και τους σεισμούς της 3ης Μαρτίου 2021 στο Δήμο Ελασσόνας και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην περιοχή Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης

  

  • Κεφάλαιο Τέταρτο: «Platforma News»

Τέλος Ανακύκλωσης

 Τέλος Ανακύκλωσης: Σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης 

→     Σχετική η απόφαση Α.1061/2022

Από την υπηρεσία αυτή πραγματοποιείται η υποβολή της Δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν.4819/2021.

Από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

→     Προθεσμία : Β’ τρίμηνο (01/04 έως 30/06) μέχρι 31/07

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Τέλος Ανακύκλωσης

Υπαίθριο εμπόριο

Υπαίθριο εμπόριο – Σύστημα «Ανοικτή Αγορά»: Χρονοδιάγραμμα για καταχώριση στοιχείων

Καταγραφή στο Σύστημα των λαϊκών αγορών και των υφιστάμενων αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου – Χορήγηση βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας στις βραχυχρόνιες αγορές, αδειών στο στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο, κατόπιν έκδοσης προκήρυξης, αδειών σε χειροτέχνες-καλλιτέχνες για δραστηριοποίηση σε υπαίθριες αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών, καθώς και σε πωλητές για δραστηριοποίηση σε υπαίθριες αγορές παρασκευής έτοιμου φαγητού και ποτού επί του δρόμου (street food markets)

Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και MyAuto

Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και MyAuto: Παρουσίαση των δύο νέων ψηφιακών υπηρεσιών
α) Σ
ύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 82 του νόμου 4954/2022, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr, με ελάχιστες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή.

β) Το MyAuto αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματός. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά του.

«Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας»

Η νέα πλατφόρμα «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» e-ΕΦΚΑ από την οποία θα ενημερώνονται οι πολίτες για τις συνταξιοδοτικές παροχές →    60304/28.6.2022 Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας e-Ε.Φ.Κ.Α

Ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας  «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά με τη ψηφιακή διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α. και έχει ως στόχο τη συστηματική ενημέρωση και επικοινωνία των εμπλεκόμενων μερών.

Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η υπηρεσία 

 Προξενικές Αρχές

myConsulLive: 8 επιπλέον Προξενικές Αρχές εντάσσονται στην υπηρεσία

  •  Κεφάλαιο Πέμπτο : Προθεσμίες


Καταρχήν δείτε:

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουλίου 2022

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές:

SOS έως τις 20.7.2022 πραγματοποιείται η υποβολή στο Taxisnet, καταστάσεων συμφωνητικών που καταρτίστηκαν το προηγούμενο τρίμηνο.

 έως τις 29.7.2022 πραγματοποιείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία (σύσταση, απόκτηση, κ.λπ.) που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2021,

 έως τις 29.7.2022 και ώρα 15:00 πραγματοποιείται η προσκόμιση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστικής απόφασης αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας του φορολογικού έτους 2020 στο έτος αυτό (για περιπτώσεις που είχε κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων),

[ ;;;; ] έως τις 29.7.2022 και ώρα 15:00 πραγματοποιείται :
α) η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών,
β) η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
γ)  η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του άρθ. 3 του Κ.Φ.Ε. (εκτός αυτών που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), φορολογικού έτους 2021,

 έως τις 31.7.2022 πραγματοποιείται η υποβολή εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού) συμπληρωμένο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου από 1.5.2022, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας

Επίσης σχετικά τις άλλες «παρατασοπροθεσμίες»

➤  Τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ  — Αθλητικά σωματεία: Παράταση προθεσμίας επιβολής διαγραφής για σωματεία που δεν έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο

➤ clawback – Σε 120 άτοκες μηνιαίες δόσεις οι διαφορά από τις προεισπράξεις του 2021

Παράταση καταβολής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ για το 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου

Εξοικονομώ 2021 – Λήγει στις 19 Ιουλίου η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικώνΔασικοί χάρτες: Παράταση έως 31 Ιουλίου για υποβολή αντιρρήσεων

  •  Κεφάλαιο Έκτο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ – Εταιρικό Δίκαιο – Σήματα

 

ΕΛΤΕ

Το ελεγκτικό πλαίσιο από την ΕΛΤΕ για τους ελέγχους επίτευξης Οροσήμων έργων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Διάφορα

Οι νέοι κανόνες για τις επωνυμίες και τους διακριτικούς τίτλους φυσικών και νομικών προσώπων

✔  ΣτΕ 1230/2021 Εξουσία εκπροσώπησης ΑΕ μετά την παύση εργασιών της πτώχευσης

  •  Κεφάλαιο Έβδομο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

Νέος νόμος

Νέος νόμος 4955/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για το επάγγελμα του τελωνειακού αντιπροσώπου, τη διάταξη για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» κ.ά.
-Τροποποιούνται διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001)
-Θεσπίζεται ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».
-Παρατείνεται μέχρι την 31η.12.2022 (έληξε 30.6.2022) η εφαρμογή του άρθρου 119 του ν.4926/2022 περί δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.
Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας : Απαγορεύεται, για το χρονικό διάστημα ισχύος του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή», η αποκόμιση ΕΠΙΠΛΈΟΝ κέρδους από την πώληση των οριζόμενων προϊόντων.

…………….

Άρθρο 59. Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας κατά την πώληση προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» – Τροποποίηση άρθρου 58 του ν. 4818/2021

«Άρθρο 58. Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας 1. Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος και έως την 31η.12.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021….

1Α. Για το χρονικό διάστημα από την έναρξη έως την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή», απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που:α) πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών ή από έμπορο λιανικής, που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» ή β) έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού της ως άνω απόφασης, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης.12.2021…»

●●●

Αρθρογραφία

Μεταβολή της προτεινόμενης μεθόδου τεκμηρίωσης του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. λόγω προσκόμισης νέων στοιχείων στη ΔΕΔ (Κωστής Ν. Ντρούκας)

  Στη μετατροπή Ι.Κ.Ε. σε Α.Ε., με βάση τις διατάξεις του ν. 4601/2019, το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε τόσο από τη μετατραπείσα Ι.Κ.Ε. όσο και από την προελθούσα από τη μετατροπή Α.Ε. θα φορολογηθεί στο όνομα της Α.Ε. στο τέλος του φορολογικού έτους με τη δήλωση εισοδήματος που θα υποβάλει η Α.Ε.- ΣΟΛ Α.Ε.

 Ειδικά θέματα φορολογίας τεχνικών εταιριών ( Τατιάνας Ψαριανού)

●●●

Διάφορα

Διευκρινίσεις για την ευνοϊκή φορολόγηση αλλοδαπών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικών προσώπων που είναι εγκατεστημένα σε τρίτες χώρες και αποκτούν περιουσία αιτία θανάτου ή δωρεάς

·          Εγκύκλιος που αφορά την παροχή οδηγιών για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 παρ. 3 περ. β’ (σε συνδ. με το άρθρο 43 ενότ. Β περ. α’) του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια (που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001– ΦΕΚ Α’266), ως προς την απόδειξη συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής του όρου της αμοιβαιότητας για την ευνοϊκή φορολόγηση των αλλοδαπών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικών προσώπων που αποκτούν περιουσία αιτία θανάτου ή δωρεάς. →   Ε.2051/2022

  ΦΠΑ – Απαλλαγή παραδόσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης: Τροποποίηση της ΠΟΛ.1180/6-12-2016

  • Τροποποιείται η διαδικασία που ορίζεται με την υπό στοιχεία ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ.1180/6-12-2016 (Β’ 4086) περί της διαδικασίας απαλλαγής από ΦΠΑ των παραδόσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή, ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. →      Α.1094/2022

Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης και επιβολή προστίμου – Τροποποίηση της διαδικασίας που ορίζεται στην Α 1169/2021

●●●

Ηλεκτρονικά «Μπουγιουρντιά»

Φορολογικός Λογαριασμός: Διαθέσιμη η μηνιαία ενημέρωση Ιουνίου

Ενημερώνεστε για τις οφειλές σας και για τις κινήσεις σε αυτές, είτε από δική σας ενέργεια, είτε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

 Δείτε

Η φορολογία στην Εποχή της Τουρκοκρατίας [«Μπουγιουρντιά» (=Ειδοποίηση πληρωμής φόρων), Χαρατζής (εισπράκτορας φόρων), «Χαρτιά» (=Φορολογική ενημερότητα), «Δεκάτη », τρόπος υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης καθενός και οι αντιδράσεις στα “μπουγιουρντιά ]

Όλα τα ιστορικά : https://www.facebook.com/groups/1045510152963798

Ιστορία Λογιστικής & Φορολογίας

●●●

ΔΕΔ – ΣΤΕ – ΔΕΕ

ΔΕΔ – Φορολόγηση δωρεάς: Η καταβολή του ποσού έγινε με μετρητά στο λογαριασμό και όχι με μεταφορά μέσω τραπεζικών λογαριασμών

 ΔΕΔ Α 3004/2021 Λογιστικές διαφορές – Διαφορές σε λογαριασμούς πελατών προμηθευτών και ισχυρισμός ελέγχου για λογιστικές διαφορές αυτών

 ΣτΕ 1532/2021 Σημασία για την επιβολή του φόρου κληρονομίας έχει ο πραγματικός χαρακτήρας της κληρονομουμένης εκτάσεως (δάσος) κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου – Πότε ο φόρος καθίσταται αχρεωστήτως καταβληθείς
 Υπόθεση C-696/20 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών – Τόπος – Αλυσίδα διαδοχικών πράξεων – Εσφαλμένος χαρακτηρισμός μέρους των πράξεων – Αρχές της αναλογικότητας και της φορολογικής ουδετερότητας

  • Κεφάλαιο Όγδοο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία

 Έντυπο Ε4

Έντυπο Ε4: Παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2022 η προθεσμία υποβολής για τις επιχειρήσεις στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού

ΑΠΔ – ΤΑΥΤΕΚΩ

Υποβολή συμπληρωματικών ΑΠΔ για την ασφάλιση εργαζομένων στους Κλάδους και τους αντίστοιχους Τομείς του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ

Τεχνητή νοημοσύνη

Υποχρέωση ενημέρωσης για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό τομέα – Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης

 Τα δίκαια των εργαζομένων

ΠΟΕΕΤ: «Η αντίδραση των Συνδικάτων, της Ομοσπονδίας μας και της ΓΣΕΕ φέρνουν αποτελέσματα…»

ΟΙΥΕ: «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων διότι δεν προσέφερε τίποτε και σε κανέναν!»

Συντάξεις

Σ40/41/332653/15-07-2022 Δυνατότητα χορήγησης δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 612/1977 και όσων παραπέμπουν σε αυτόν

Κοινωνική ασφάλιση

 Υπόθεση C‑576/20 Κοινωνική ασφάλιση των διακινουμένων εργαζομένων – Κανονισμός (ΕΚ) 987/2009 – Άρθρο 44, παράγραφος 2 – Πεδίο εφαρμογής – Σύνταξη γήρατος – Υπολογισμός – Συνυπολογισμός των περιόδων ανατροφής τέκνου που συμπληρώθηκαν σε άλλα κράτη μέλη

  •   Κεφάλαιο Ένατο : Διάφορα αλλά σημαντικά


Κοινωνικός Τουρισμός

«Τουρισμός για όλους» 2022 – Έως 21 Ιουλίου οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο  →  13958/11-07-2022

Άνοιξε η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους»

Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ): Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα

Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς

Ο Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων Δημοσίου και το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας

απαντά σε μία σειρά από ζητήματα όπως η σύγκρουση συμφερόντων, η παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η ισότιμη μεταχείριση, η διαχείριση και δημοσιοποίηση πληροφοριών καθώς και τυχόν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Αγρότες

➤  44816/13-07-2022 Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 41031/23-6-2022 εγκυκλίου σχετικά με τη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) το έτος ενίσχυσης 2022

Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Νέος τρόπος υπολογισμού των προστίμων

Στο ευρώ και η Κροατία

ΕΚΤ: Από 1 Ιανουαρίου 2023 η Κροατία εισέρχεται στο ευρώ

Επιδοτήσεις

 70757/13.07.2022 Καθορισμός του ποσού, κατά είδος ενισχύσεων, για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του αναπτυξιακού ν. 4887/2022, του έτους 2022 ➤  65809/12.7.2022 Εξειδίκευση των κριτηρίων για την επιλεξιμότητα των παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, καθορισμός του τρόπου πλήρωσής τους και κατάρτιση και υλοποίηση του πλαισίου αξιολόγησης των επιλέξιμων παρόχων Από τη Δευτέρα 18.07 οι αιτήσεις για τις τελευταίες 600 θέσεις του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Δ. Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κ. Μακεδονίας Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει την τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας για την περίοδο 2022-2027 Παράταση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Αρκαδίας

Διάφορα

Τα αποτελέσματα του «ΕΡΓΑΝΗ» για την απασχόληση τον Ιούνιο και το εξάμηνο

➤  Clawback: Υπολογισμός και εφαρμογή του μηχανισμού για φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για το έτος 2022 – Η απόφαση  Β2β/Γ.Π.οικ.40646/11-07-2022 ➤ 65106/8.7.2022 Προσδιορισμός της μεθοδολογίας, στη βάση της οποίας γίνεται η συνεργασία μεταξύ της Μ.Ε.Κ.Υ., των κοινωνικών εταίρων και λοιπών φορέων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας ➤  Δ1α/Γ.Π. οικ.40723/12.7.2022 Επικαιροποίηση στις οδηγίες ετοιμότητας και διαχείρισης κρουσμάτων covid-19 σε κρουαζιερόπλοια

➤  ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/67251/775/30.6.2022 Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εκπόνησης Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) από τους Δήμους της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4710/2020 (Α’ 142)

  • Ύμνος στο Ελληνικό Καλοκαίρι των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων

 

(Πηγή : https://www.daddy-cool.gr/plus/ta-kalokairia-ton-paidikon-mas-chronon-piname-nero-apo-to-lasticho-kai-metrousame-pagota.html )

●●●

 

Καλοκαίρι – Διονύσης Σαββόπουλος https://www.youtube.com/watch?v=SG8J7PdbXqc

Καλοκαίρι η γαλάζια προκυμαία θα σε φέρει /καλοκαίρι καρεκλάκια, πετονιές μέσ’ το πανέρι /μες τη βόλτα αυτού του κόσμου που μας ξέρει ..

Καλοκαίρι στην αρχή σαν έγχρωμο έργο στην Ταγγέρη /αλλά εν τέλει με του κάτω κόσμου το έγκαυμα στο χέρι την λαχτάρα του στον κόσμο περιφέρει /καλοκαίρι στον χαμό του οδηγημένο και το ξέρει /καλοκαίρι τόσο ώριμο που πέφτοντας προσφέρει /μια πλημμύρα των καρπών, στάρι και μέλι στον σπασμό του /το απόλυτο το αστέρι καλοκαίρι μες τα κόκκινα της δύσης του ανατέλλει……

●●●

 

Τα παιδικά μας καλοκαίρια (Ανδρέας Λουκάκος )

Τα παιδικά μας καλοκαίρια μάς θυμίζουν ελευθερία. Ίσως στην πιο απόλυτη μορφή που την έχουμε ζήσει.

https://www.lifo.gr/arxeio/ta-paidika-mas-kalokairia

●●●

 

 
Το δέντρο που πληγώναμε (1986)

[ Πολυβραβευμένη ταινία του Δήμου Αβδελιώτη . Μια από σπουδαιότερες και πλέον ποιητικές και μία από τις πιο αθώες και τρυφερές ελληνικές ιστορίες ενηλικίωσης ]

 

 

●●●

Καλό Καλοκαίρι

Source