Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ο Τοτός και οι πλατφόρμες

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

 

Καλημέρα καλή εβδομάδα
 

Τα όμορφα λάθη, όμορφα γίνονται.

Θα ξεκινήσω το σημερινό «Σχόλιο» με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα «Power Pass» την περασμένη εβδομάδα και το οποίο εντόπισαν αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι έστειλαν μηνύματα στον κόμβο, προτρέποντάς μας να το ελέγξουμε και να το κοινοποιήσουμε. Αυτό και κάναμε, διασταυρώσαμε τις πληροφορίες που μας στάλθηκαν με αρκετούς συναδέλφους, υποβάλαμε και εμείς ορισμένες αιτήσεις, και στη συνέχεια αποτυπώσαμε με ακρίβεια και σαφήνεια το πρόβλημα: Προσοχή: Όλες οι αιτήσεις power pass πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου εάν ακολουθήσει η υποβολή της δήλωσης του έτους 2021

Fakes news (εκ του ελληνικού φακές νιους) που θέλουν τον Κο Τσακίρη να ζητά την απόλυση των υπαλλήλων που ευθύνονται για τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία, ειδικά σε μια περίοδο που τα κάθε είδους «pass» μπορούν να επηρεάσουν (στον βαθμό που μπορούν) μέχρι και το αποτέλεσμα εκλογών δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω (όχι μόνο εγώ αλλά και κανένας άλλος).

Προσωπικά δεν είμαι οπαδός τέτοιων ακραίων αντιλήψεων που επιτάσσουν την αυστηρότερη των ποινών για υπαλλήλους που υποπίπτουν σε λάθη. Γιατί απλά, λάθη κάνετε όλοι. Ειδικά σε περιόδους υπέρμετρης εργασιακής πίεσης, το λάθος είναι εύκολο να γίνει ακόμη και από τον πιο επιμελή υπάλληλο.
Άλλωστε όπως είναι ευρέως γνωστό, λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα. Στον προαναφερθέντα κανόνα υπάρχουν φυσικά πάντα και οι εξαιρέσεις. Ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος) δύσκολα προβαίνουν σε λάθη, καθώς εκ γενετής είναι ταγμένοι στην τελειότητα. Ακόμα και εάν δείτε λάθος από τους λίγους αυτούς, να ξέρετε ότι αυτό γίνεται επιτηδευμένα γιατί η μετριοφροσύνη και η σεμνότητα που τους διέπει, καθοδηγούν τις πράξεις τους και ενεργοποιούν συνειδητά την επιδίωξη της ταύτισης τους με το σύνολο.

Για να σοβαρευτώ όμως λίγο (όσο πατάει ο Πάνθηρας), το πρόβλημα δεν ήταν το λάθος που έγινε και το οποίο προφανώς διορθώθηκε (δείτε παρακάτω τον τρόπο), το πρόβλημα είναι το ότι το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο φυσικά και δεν έχει να αποδείξει τίποτα, μιας και το έργο του τα τελευταία δύο χρόνια είναι πασιφανές επιστράτευσε το Κρατικό Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη συνέχεια μερικούς δημοσιογράφους, προσπαθώντας να κάνει το πράσινο κόκκινο, το μαύρο άσπρο και το μπλε κίτρινο:
https://www.amna.gr/home/article/658189/Dieukriniseis-tou-up-Psifiakis-Diakubernisis-gia-dusleitourgies-tou-Power-Passhttps://www.imerisia.gr/oikonomia/46862_power-pass-gia-poioys-akyrothikan-oi-aitiseis-ti-prepei-na-kanoyn   
-https://www.protothema.gr/economy/article/1259588/power-pass-se-poious-akuronetai-i-aitisi/ 
-https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1878025/power-pass-aparaititi-dieukrinisi-gia-osous-allaksan-dieuthunsi

Λυπάμαι που θα το αναφέρω, αλλά όλα τα ανωτέρω δημοσιεύματα βρίθουν ανακριβειών (για να μη γράψω τίποτα «βαρύτερο»).

 • Για να το θέσω πιο απλά. H πληροφοριακή υπόμνηση στοιχείων από τη σφαίρα της σκέψης και του αισθητικού πολιτισμού, η οποία σήμερα κλείνεται στις μέρες μας στον δημιουργικό αντικομφορμισμό της δύσγευστης αφρόκρεμας, προκαλεί ασύμμετρη δυσαρέσκεια. Οι φιλοθεάμονες  τρόφιμοι της δημοσιογραφικής βιομηχανίας δεν μπορούν πια να ρευματοδοτήσουν  τις αναγκαίες απωθήσεις με τις καθημερινές δωρεές του διοικούμενου κόσμου. Ως εκ τούτου κλιμακώνεται η ψευδοκρατορία τους και οι ίδιοι γίνονται οπλισμένοι ζηλωτές της σωτηρίας. Με την οργανωμένη υποπλασία και τη συλλογική επαναστροφή στη βαρβαρότητα εκδικούνται τον ασυνείδητο αποκλεισμό τους από ότι πνευματικό και καταδικάζονται σε μια ιδεαλιστική απολυτοποίηση του πνεύματος. Το πνευματικό τους αποτύπωμα επηρεασμένο από την πλάνη του ανταγωνισμού, παραιτείται από την εγγενή αξίωσή του να μορφώσει συνειδήσεις και να προβάλλει ένσταση κατά των πωρωμένων συνθηκών.

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα, εκτός του ότι αναφέρονται σε μια ανύπαρκτη ανακοίνωση του υπουργείου, ο λόγος που επικαλούνται για τη δημιουργία του προβλήματος έγκειται στο ότι ορισμένοι δικαιούχοι προέβησαν σε αλλαγή διεύθυνσης κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης κι έπειτα ξαναμπήκαν (έκαναν εκ νέου log in) στην πλατφόρμα του Power Pass. Οι αιτιάσεις αυτές (λυπάμαι για δεύτερη φορά) είναι απολύτως ανεδαφικές. Το πρόβλημα ήταν ότι η εφαρμογή “γύριζε” την αίτηση σε κατάσταση «μη υποβολής» αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης,  ακόμα και εάν ο αιτών δεν είχε αλλάξει τίποτα στην κύρια κατοικία του, όπως συνέβηκε και στις δύο αιτήσεις που έκανα προσωπικά εγώ, αλλά και όχι μόνο εγώ (Οι ψηφιακές εφαρμογές θέλουν και επιδέξιες πλατφόρμες!).

Για να καταλάβετε πως παρουσιάζονται οι ειδήσεις από ορισμένα ΜΜΕ, σε ένα από τα παραπάνω δημοσιεύματα ο δημοσιογράφος έχει ενσωματώσει και δύο εικόνες που δείχνουν την αλλαγή της κατάστασης της αίτησης, και οι οποίες έχουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τις εικόνες που αναρτήσαμε στο σχετικό άρθρο του κόμβου. Συγκεκριμένα οι εικόνες δείχνουν την ίδια αναγραφόμενη ημέρα/ώρα/δευτερόλεπτο με τις εικόνες της αίτησης που έκανα εγώ στο σύστημα για να δοκιμάσω την πλατφόρμα. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο, που και εγώ, αλλά και ο δημοσιογράφος, αποτυπώσαμε δύο πανομοιότυπα screenshot, με αίτηση η οποία είχε γίνει το ίδιο ακριβώς δευτερόλεπτο. Εάν δεν είναι αυτή σύμπτωση που αξίζει να καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες, τότε δεν ξέρω ποια άλλη είναι.

Το λυπηρό όμως της όλης διαχείρισης δεν σταμάτησε στα ψευδή δημοσιεύματα της 29ης Ιουνίου. Συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα (πάλι από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) το οποίο επικαλούμενο νέα ανύπαρκτη ανακοίνωση του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσε ότι:  “Από την Βράδυ της Πέμπτης (30.6.2022)  για τις υπό εκκαθάριση αιτήσεις, προσωρινά δεν γίνεται ενημέρωση με τα στοιχεία τα οποία οι πολίτες άλλαξαν στη φορολογική δήλωση που κατέθεσαν μετά την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση. Επιπλέον, από το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου, οι πολίτες θα ενημερώνονται στην πλατφόρμα υποβολής της αίτησης για το power pass ότι, εφόσον επιλέξουν να περάσουν οι αλλαγές στα στοιχεία τους, θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου την αίτηση για το power pass.”
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε και όποιος δεν κατάλαβε, κακώς δεν κατάλαβε…

Power pass,  post-scriptum : Οι αιτήσεις έχουν πάρει παράταση μέχρι αύριο, η απόφαση :  3649/30.6.2022.

 

pass Εκλογές

Αφήνω το θέμα του power pass και τον δαίμονα της πλατφόρμας (αυτός ο δαίμων τελικά είναι δαιμόνιος, παντού βρίσκεται) για να πάω σε ένα άλλο θέμα το οποίο φυσικά και δεν συνδέεται με την πολιτική και τους δημοσιογράφους → Επιχορήγηση αναδρομικά από 1η.1.2022 στις εκδοτικές επιχειρήσεις (με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε).
Για να προλάβω του κακοπροαίρετους, σας παραθέτω τον «σοβαρό» λόγο για τον οποίο θα δοθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην αιτιολογική έκθεση:

 • “Κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης επλήγη ανεπανόρθωτα ο κλάδος των επιχειρήσεων των εφημερίδων και περιοδικών, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τη συνταγματική τους επιταγή και μείζονα κοινωνική αποστολή, δηλαδή την έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Επίσης, η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, καθώς είδε τα οικονομικά της μεγέθη να υποχωρούν αισθητά εξαιτίας της αναδιαμόρφωσης του τοπίου των μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας, που οφείλεται αφενός στις νέες μορφές επικοινωνίας και ενημέρωσης που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και προτιμήθηκαν λόγω των συνθηκών της πανδημίας και αφετέρου στις οικονομικές διαταραχές που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες.”

Για όσους πιστεύουν ότι έρχονται εκλογές λυπάμαι (για τέταρτη φορά, νομίζω…) αλλά θα διαψευσθούν →  Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή με διατάξεις για την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών

Προσωπικά δεν μπορώ να διακρίνω σημάδια τέτοια, που να προδίδουν ότι σύντομα θα προκηρυχθούν εκλογές. Παρεμπιπτόντως και εντελώς τυχαία δείτε μερικές από τις ενισχύσεις/μέτρα που ανακοινώθηκαν ή ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα (την περασμένη εβδομάδα μόνο, το τονίζω) :

✔ Με τροπολογία σε νομοσχέδιο (αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Γουνοποιίας).

✔ Με τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο (τα νέα μέτρα στήριξης και τα κίνητρα για καλλιτέχνες και χειροτέχνεςΤροπολογία για την επιδότηση καλλιτεχνών – Απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για καλλιτέχνες για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 υπό προϋποθέσεις). Αναγκαίο και δίκαιο μέτρο κατά την γνώμη μου καθώς οι κλάδοι αυτοί χτυπήθηκαν αρκετά από την πανδημία.

Ενίσχυση για επιστροφή ενίσχυσης
Από το υπ. Οικονομικών υπήρξε η σχετική ενημέρωση για τη  διευθέτηση υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων κυρίως στον πρωτογενή τομέα – Δήλωση του Υπ. Οικονομικών
Τι ακριβώς έχουμε εδώ:  Το κράτος δίνει ενισχύσεις (βάσει πλαισίου covid-19), σε φορολογούμενους (επιχειρήσεις – αγρότες) έτσι ώστε να συμψηφίσουν οφειλές τους, οι οποίες όμως έχουν προκύψει από ενισχύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν κριθεί παράνομες και συνακόλουθα έπρεπε να επιστραφούν από τους δικαιούχους των ενισχύσεων. Στις συγκεκριμένες ενισχύσεις ακολουθείται η κλασική πρακτική που υιοθετεί η χώρα μας και στα δάνεια.  Δανειζόμαστε δηλαδή για να αποπληρώσουμε άλλα δάνεια. ‘Η όπως αλλιώς το λέει ο Κωστής (Γραβιάς),  «Δεν τρώμε ποτέ με άδειο στομάχι» (δηλαδή, τρώμε για να μην έχουμε άδειο στομάχι όταν θα έρθει η ώρα να φάμε ξανά).
Οι σχετικές αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί από τον κόμβο, δεν χρειάζεται όμως να τις δείτε γιατί οι δικαιούχοι ήδη γνωρίζουν ποιοι είναι.

✔ Επιδότηση παγίων δαπανών.  Διεύρυνση συμψηφισμού και με λοιπές οφειλές (πρόστιμα, τέλη, κ.λπ.), καθώς και με οφειλές στο ΚΕΑΟ
Τι ακριβώς έχουμε εδώ :  Με την απόφαση  ΓΔΟΥ 31/2022 δίνεται η δυνατότητα, η ενίσχυση να συμψηφισθεί (πέραν των οφειλών στη φορολογική διοίκηση και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) και με επιπλέον φορολογικές οφειλές ή από κάθε άλλο τέλος, εισφορά, πρόστιμο, χρηματική κύρωση που αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες οφειλές έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση μέχρι 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να συμψηφισθούν και οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Επέκταση του προγράμματος Super Fast BroadBand
Με νέα ΚΥΑ, η δράση SFBB – Super Fast BroadBand, που αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα, ενισχύεται με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για την έκδοση νέων κουπονιών (vouchers).
Η δράση αφορά πολίτες και επιχειρήσεις που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, και η ολοκλήρωση των αιτήσεων έχει παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2022.27738 ΕΞ 2022

Επιδότησης πετρελαίου κίνησης – Παράταση έως 30.9.2022 →  Η απόφαση : ΓΔΟΥ 36/2022

✔ Ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών :

➼Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών σε περιοχές των Δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης →  Η απόφαση :  308205/29-06-2022
➼Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών σε περιοχές του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου →  Η απόφαση :    308130/29-06-2022
➼ Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών σε περιοχές του Δήμου Μαραθώνος →  Η απόφαση :  308161/29-06-2022

✔  Επιχορήγηση πληγέντων από τις πλημμύρες α) της 7ης και 8ης Οκτωβρίου 2019 και της 6ης Ιανουαρίου 2020 σε περιοχές του Δήμου Άνδρου, β) 5ης και 25ης Νοεμβρίου 2019 σε περιοχές του Δήμου Ρόδου →  Η απόφαση :  88391 ΕΞ 23-06-2022

Για να μπορέσω να σας ενημερώσω έγκυρα και υπεύθυνα για την ημερομηνία των επικείμενων εκλογών ζήτησα από τον Κ. Νιφορόπουλο να απευθυνθεί στην γνωστή Τσιγγάνα η οποία του απάντησε το εξής επικό : «Εκλογές θα γίνουν, όταν θα έρθει η ώρα τους». Τέτοια σαφήνεια σε πρόταση, είχα να δω από την εποχή lock down αναφορικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Αυτό που με στεναχωρεί όμως (και λυπάμαι πάλι) είναι ότι θα «πέσω έξω» στις προβλέψεις μου σχετικά με το πότε θα δούμε τις λιανικές συναλλαγές από το esend στα λογιστικά μας βιβλία. Είχα προβλέψει ότι αυτό θα λάμβανε χώρα λίγο πριν τις εκλογές, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι θα αναγκαστώ να εκδώσω πιστωτικό για να ακυρώσω αυτή την πρόβλεψη. Το πιστωτικό φυσικά θα το διαβιβάσω στη myDATA με κωδικό 5.1.
 
Για την παράταση στα myDATAΜΥΦ, οι πληροφορίες που έχω από το Γενικό Επιτελείο Στρατού  και οι οποίες είναι πάντα αξιόπιστες όπως θα έχετε διαπιστώσει είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου. Τώρα θα μου πείτε “μιλάς εκ του ασφαλούς” αφού η ημερομηνία έχει ήδη περάσει, ωστόσο δεν φταίω εγώ, εάν το «Σχόλιο της Δευτέρας» δημοσιευόταν την Τετάρτη 29.6.2022 θα είχατε ενημερωθεί…

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το επίθετό τους, επιβεβαιώθηκα και για την ημερομηνία παράτασης των φορολογικών δηλώσεων την οποία σας την είχα αναφέρει στο προηγούμενο μου «Σχόλιο της Δευτέρας». Βέβαια δεν προέβλεψα την ώρα, αλλά εδώ που τα λέμε κανείς δεν είναι τέλειος.

✔ Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πως «προχωράει» το θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των περίπου myDATA (DRR) στην Ε.Ε. → Ηλεκτρονική τιμολόγηση και τις απαιτήσεις ψηφιακής αναφοράς (DRR) – Τι συζητήθηκε στην συνεδρία

Η τέχνη της αποτυχίας η αλλιώς η  εποποιία της ανθρώπινης ανικανότητας

Θα πρέπει να ξέρετε ότι στις μέρες μας η επιτυχία έχει υπερτιμηθεί ενώ η αληθινή μεγαλοφυΐα του ανθρώπου βρίσκεται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.  Το να είσαι αληθινά κακός σε κάτι απαιτεί ικανότητα, στυλ και απόλυτο ατομικισμό.*
Η ενότητα αυτή δικαιωματικά για αυτή την εβδομάδα, ανήκει στο Υπ. Εργασίας, το οποίο “μπέρδεψε” τις ημερομηνίες μεταξύ της ανακοίνωσης της παράτασης του Ε11 και  της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της κήρυξης ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ επισιτιστικών.
Η ανακοίνωση για την παράταση  του εντύπου Ε11 κοινοποιήθηκε την 1η Ιουλίου (12 ώρες μετά την λήξη της προθεσμίας) ενώ αντίστοιχα η δημοσίευση του ΦΕΚ για την ΣΣΕ επισιτιστικών έγινε στις 29.6.2021.
Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο.

Για την πληρότητα του σχολίου καθώς θεωρώ ότι οι περισσότεροι έχετε ήδη ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα θέματαπαραθέτω τις σχετικές ανακοινώσεις :
Παράταση υποβολής εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας)
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ για τα τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας →  Η απόφαση :59438/22.6.2022

Σημειώστε ότι ο κόμβος σε συνεργασία με το e-forologia διοργανώνουν στις 7 Ιουλίου δωρεάν webinar για την υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ επισιτιστικών καταστημάτων, ψηφιακό ωράριο και κάρτα εργασίας – 7 Ιουλίου.

Σημειώστε επίσης ότι, εκτός από τα θέματα που δημιουργεί η απόφαση αυτή, ίσως προκύψει και  ανάγκη για αύξηση αποδοχών σε ορισμένες ειδικότητες των οποίων ο μισθός που προβλέπεται από την ΣΣΕ υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα (713,00).

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας είχαμε και ανακοίνωση από το Υπ.Εργασίας :  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων που απασχολούνται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ έχει κατεβάσει την εφαρμογή myErgani app

(*) το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου «Η τέχνη της αποτυχίας»

 

Η πλατφόρμα της εβδομάδος

Η νέα  πλατφόρμα που έκανε την εμφάνισή της την περασμένη εβδομάδα αφορά την ενίσχυση της Β. Εύβοιας και της Σάμου. Το North Evia-Samos Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων για την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των πληγεισών περιοχών Βόρειας Εύβοιας και Σάμου. Με λίγα λόγια θα δοθούν κάποια χρήματα (με άυλη ψηφιακή κάρτα) σε όσους επιλέξουν τους συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς και θέλουν να ξοδέψουν εκεί τα χρήματα της κάρτας, για διαμονή, τουριστικές υπηρεσίες και εστίαση.

Όλες οι λεπτομέρειες της ενίσχυσης : North Evia-Samos Pass – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι και όλες οι λοιπές λεπτομέρειες  –
North Evia–Samos Pass: Σε λειτουργία η πλατφόρμα – Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις

Η πλατφόρμα (λυπάμαι για έκτη φορά) άνοιξε για λίγες ώρες καθώς καλύφθηκαν σχεδόν αμέσως οι θέσεις για τον Ιούλιο. Θα ανοίξει εκ νέου για τον Αύγουστο. Όσοι δεν πρόλαβαν θα αναγκαστούν να πάνε πάνε διακοπές σε άλλους προορισμούς. Μην ξεχνάτε επίσης ότι υπάρχει και η Μύκονος για την οποία καλλιεργείται ένας μύθος (ειδικά τα τελευταία χρόνια) που την θέλει ως ένα πολύ ακριβό προορισμό. Στην πραγματικότητα όμως η Μύκονος είναι ένας πολύ φτηνός προορισμός για όσους φιγουράρουν στη λίστα Forbes με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

 

Ανέκδοτο σε πρώτη έκδοση

Ο Τοτός και οι πλατφόρμες

 • Λέει ο εργοδότης στον Τοτό όταν βλέπει ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και το όνομά του δεν εμφανίζεται στην εφαρμογή cardScanner
  – Τοτέ, γιατί δεν φαίνεται στο σύστημα η ώρα προσέλευσής σου;
  – Αφεντικό δεν έχω smartphone, έχω ένα παλιό κινητό και δεν μπορώ να κατεβάσω την εφαρμογή myErganiapp.
  – Ωραία μπες στην πλατφόρμα fuel pass και πάρε μια νέα συσκευή.
  – Μα αφεντικό αυτή είναι για καύσιμα!
  – Ωραία μπες στην πλατφόρμα power pass.
  – Μα αφεντικό αυτή είναι για το ρεύμα!
  – Ωραία μπες τότε στην πλατφόρμα Data Pass.
  – Μα αφεντικό αυτή ήταν για τους νέους που έχουν κάνει εμβόλιο και έχει λήξει!
  – Ωραία μπες στην πλατφόρμα της Ψηφιακής Mέριμνας.
  – Μα αφεντικό αυτή είναι για μαθητές και καθηγητές.
  – Ωραία μπες…
  Εκείνη τη στιγμή τον διακόπτει ο Τοτός και του λέει «Άστο αφεντικό, βρήκα τη λύση, Θα κάνω αίτηση στην πλατφόρμα “evia – samos” pass»
  Αφεντικό:  «Ωραία, θες κάτι άλλο από μένα;»
  Τοτός: «Ναι, να υπογράψετε την άδειά μου για τον Ιούλιο!»

 

myID CARD

Η είδηση της εβδομάδας, η οποία αφορά το πορτοφόλι όλων μας, δεν είναι άλλη από την ανακοίνωση του Κ. Πιερακκάκη, ότι από 27 Ιουλίου θα έχουμε στο κινητό μας  (όλοι εκτός από τον Τοτό) την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Επιτέλους θα μπορέσω να αγοράσω (τώρα που ξεκινούν και οι εκπτώσεις) ένα πιο μικρό πορτοφόλι και δεν θα αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ πλέον τα μεγάλα μεγέθη μόνο και μόνο για να κουβαλάω την ταυτότητά μαζί μου (αχ προβλήματα που έχει ο κόσμος).

 
Μια ιδιαίτερη εκτέλεση του γνωστού τραγουδιού των ZZ TOP

Επιστρεπτέα

Μια ακόμη πλατφόρμα θα λειτουργήσει για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Συγνώμη λάθος, (το πιάσατε το υπονοούμενο για το λάθος;) από κεκτημένη ταχύτητα νόμιζα ότι και αυτή η απόφαση αφορά μια νέα πλατφόρμα. 

Με την απόφαση ΓΔΟΥ 33/2022 ορίζεται η διαδικασία επανεξέτασης των αιτήσεων για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σημειώνεται ότι η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 28.02.2023.
Επισημαίνεται επίσης ότι για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών δύναται να αιτείται από τις επιχειρήσεις την παροχή στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης. Το σύνολο των στοιχείων αυτών θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της αίτησης χορήγησης και για τα πρόσθετα στοιχεία πρέπει να φέρουν την έγκριση του λογιστή/φοροτεχνικού της επιχείρησης, εφόσον αφορούν οικονομικά δεδομένα για την υποβολή των οποίων στις αρμόδιες υπηρεσίες φέρει σχετική ευθύνη ο λογιστής/φοροτέχνης (δείτε περισσότερα εδώ).

 

Νομοθεσία v.1 (υπάρχει και v.2)

✔  Νέος νόμος 4949/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά, την επιδότηση καλλιτεχνών κ.ά.

Υπενθυμίζω ότι ο συγκεκριμένος νόμος περιέχει τις εξής σημαντικές διατάξεις :

→ Εναλλακτική φορολόγηση φυσικών προσώπων που υπάγονται στο άρθρο 5Α του ΚΦΕ
→ Επιστροφή ποσών ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ βάσει των Α.Φ.ΕΚ. που εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ.
→ Παρατείνεται έως το τέλος του 2022 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για εισιτήρια, υπηρεσίες εστίασης, γυμναστήρια, σχολές χορού και μη αλκοολούχα ποτά
→ Παράταση του συντελεστή ΦΠΑ 6% σε μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας
→ Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την εισαγωγή αντικειμένων τέχνης και τις παραδόσεις → αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας – Νέοι συντελεστές φορολογίας στα τυχερά παίγνια
→ Επιδότηση καλλιτεχνών – Απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για καλλιτέχνες για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 υπό προϋποθέσεις
→ Επιχορήγηση αναδρομικά από 1η.1.2022 στις εκδοτικές επιχειρήσεις

 

myAADE

myAADE: Νέα υπηρεσία για τους πολίτες με το Μηνιαίο Φορολογικό Λογαριασμό. Μια νέα σελίδα (περίπου υπηρεσία) παρουσίασε η ΑΑΔΕ την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για την έκδοση της Μηνιαίας Ενημέρωσης Φορολογικού Λογαριασμού. Με αυτή, ο φορολογούμενος μπορεί να έχει κάθε μήνα την πλήρη εικόνα των οφειλών και των επιστροφών του, για τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή:
• Τις πληρωμές που έκανε
• Τους συμψηφισμούς στους οποίους προχώρησε η ΑΑΔΕ και
• Τυχόν διαγραφές στις οφειλές του.
 

Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) – Κατάλογος χωρών από την ΑΑΔΕ με έντυπα για έκδοση. H ΑΑΔΕ  ανάρτησε κατάλογο με έντυπα στη γλώσσα της κάθε χώρας για την έκδοση Πιστοποιητικών Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ).
Οι χώρες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: – Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κάτω Χώρες,(Ολλανδία),  Κροατία, Λετονία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σλοβενία.

 

Επισημάνσεις – Αρθρογραφία

ΦΠΑ – Σε ποια αγαθά και υπηρεσίες παραμένει ο μειωμένος και ο υπερμειωμένος συντελεστής μέχρι το τέλος του χρόνου
Γ. Χριστόπουλος: Γνωρίστε καλύτερα τον φορολογούμενο με «μπλοκάκι»

Άρθρα Έκπτωση του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή, για τα μερίσματα ημεδαπής μητρικής εταιρείας, που αποκτήθηκαν από αλλοδαπή θυγατρική της με έδρα σε τρίτη χώρα, με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει Σ.Α.Δ.Φ. – ΣΟΛ Α.Ε.

Άρθρα Πρακτικές εφαρμογές δημιουργίας αποθεματικών αναπτυξιακών νόμων (Ν.3908/2011, Ν.4399/2016 και Ν.4608/2019) λόγω πραγματοποίησης επενδύσεων, δήλωση σε έντυπο Ν και μεταγενέστερη διανομή αυτών σε περιβάλλον ΕΛΠ και ΔΠΧΑ (με χρήση η όχι του αναβαλλόμενου φόρου)

Γ. Χριστόπουλος: Γνωρίστε καλύτερα τον φορολογούμενο με «μπλοκάκι»

 

Σχετικά με τον Covid-19

Η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 1η Ιουλίου      Δ1α/ΓΠ.οικ.38083/30.6.2022

12509/24.6.2022 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού με τίτλο «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο “Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19” (Β’ 2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 8958/15.06.2020 (Β’ 2370), 9418/23.06.2020 (Β’ 2498) και 16192/2020 (Β’4687) όμοιες αποφάσεις» (Β’1632 και διόρθωση σφάλματος Β’1996), όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 10197/ 10.06.2021 (Β’ 2504), 19469/01.11.2021 (Β’ 5118), 4634/09.03.2022 (Β’ 1223), 8646/ 29.04.2022 (Β’ 2134), 9014/06.05.2022 (Β’ 2270) και 10204/20.05.2022 (Β’ 2587) όμοιες αποφάσεις.

Εργασιακά – Ασφαλιστικά

ΑΠΔ ΤΕΚΑ: Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία υποβολής μισθολογικής περιόδου Ιουνίου

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Έναρξη εφαρμογής από σήμερα για 121.000 εργαζόμενους

Υπεγράφη σήμερα η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Εκμετάλλευση φορτηγού ή λεωφορείου δημόσιας χρήσης μετά τη συνταξιοδότηση – Θέσπιση ανώτατου ορίου ηλικίας οδηγών φορτηγών και λεωφορείων και συνταξιοδότηση ιδιοκτήτη φορτηγού. Η απόφαση : Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 23/2022

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια εργαζομένων

Η νέα Σ.Σ.Ε. των εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

ΕΡΓΑΝΗ: Υποβολή εκθέσεων δραστηριότητας Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης από 1η έως 15 Ιουλίου

Αναδρομικά συνταξιούχων: Απέρριψε το ΣτΕ την επιστροφή ποσών για επικουρικές και δώρα

 

Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Ετήσια έκθεση για τη φορολογία 2022 – Με τις κρίσεις που εξακολουθούν να διαφαίνονται, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον της φορολογίας

Πράσινο φως στην Πολωνία για την εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης από 1.1.2024

Φινλανδία – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικούς λέβητες

 

ΣτΕ, ΑΠ

S.O.S. Πρότυπη δίκη στο ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος. Επιτέλους βρέθηκε ένας χριστιανός να προσφύγει στο ΣτΕ για αυτόν το φόρο ο οποίος υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση θα έπρεπε να επιβάλλεται μόνο στους επιτηδευματίες που δήλωναν ζημιές.  Αναμένουμε με αγωνία την απόφαση του ΣτΕ.

✏ ΣτΕ 1692/2021 Φορολογική κατοικία – Η υπεύθυνη δήλωση-βεβαίωση φίλου του αιτούντος περί του ότι αυτός φιλοξενεί τον αιτούντα αφιλοκερδώς στην οικία του, δεν αρκεί για ν’ αποδείξει άνευ ετέρου την εγκατάσταση-φυσική παρουσία του αιτούντος

✏ ΣτΕ 1015/2021 Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης

✏ Άρειος Πάγος 762/2022 Αναστολή ή μη των καταχρηστικών προθεσμιών ασκήσεως ενδίκων μέσων κατά τα διαστήματα της αναστολής των εργασιών των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας του COVID-19

Νομοθεσία v.2

Φτωχή η παραγωγή νομοθεσίας για μια ακόμη εβδομάδα.  

➤  Δημοσιεύτηκε ο ν. 4950/2022 με τη διάταξη για το fuel pass 2

➤  Τροπολογία : Παρατείνεται η επιβολή πλαφόν μέχρι 31-12-2022 σε καύσιμα, φάρμακα, διατροφή κ.ά.

Τροπολογία : Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν

Νέος νόμος 4948/2022 – Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών.

Διάλειμμα – Η πιο απρόθυμη ομάδα ποδοσφαίρου

Το 1891 στον αγώνα μεταξύ Μπλάκμπερν Ρόβερς και Μπέρνλεΰ  σε σχεδόν τέλειες συνθήκες (χιόνιζε σταθερά επί τρεις ώρες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα και λίγοι φανατικοί έκαναν τον κόπο να παραστούν) η Μπλάκμπερν δεχόταν ένα γκολ κάθε τέταρτο της ώρας και έχανε τρία μηδέν στο ημίχρονο.

Όταν το διάλειμμα κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο, άρχισε να διαφαίνεται ότι οι παίκτες της Μπάκμπερν Ρόβερς δεν είχαν καμιά πρόθεση να ξαναβγούν έξω στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά η ομάδα τους βγήκε με το ζόρι, αλλά το κοινό παρατήρησε ότι ήταν μόνο επτά.

Ύστερα από δέκα λεπτά, ο Λοφτχάουζ από το Μπλάκμπερν χαστούκισε τον αρχηγό του Μπέρνλεϋ που απάντησε με μια γροθιά. Και οι δύο παίκτες αποβλήθηκαν. Σκεπτόμενοι ότι αυτή ήταν μια εξαιρετική ιδέα, ολόκληρη η ομάδα της Μπλάκμπερν αποφάσισε να τους ακολουθήσει με εξαίρεση τον τερματοφύλακα, κάποιον κύριο Άρθουρ, που έμεινε στο πόστο του.

Ο διαιτητής κύριος Κλεγκ περίμενε μερικά λεπτά, ελπίζοντας ότι οι παίκτες της Μπλάκμπερν Ρόβερς μπορεί να έβγαιναν ξανά. Όταν δεν εμφανίστηκαν, το παιχνίδι ξανάρχισε με ολόκληρη την ομάδα του Μπέρνλεϋ εναντίον του Άρθουρ (του τερματοφύλακα). Ο Νίκολ πέτυχε γκολ, αλλά ο τερματοφύλακας ισχυρίστηκε με επιτυχία ότι ήταν οφσάιντ και ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα.

Μετά από μερικά χρόνια θεσπίστηκε κανονισμός που προβλέπει την διακοπή του αγώνα με λιγότερους από έναν αριθμό παικτών της μίας ομάδας.
Σημ. Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις


Εφοδιασμός αεροσκαφών που παρέχουν υπηρεσίες σε τρίτους έναντι αμοιβής, πλην της μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, με απαλλαγή ή επιστροφή ΕΦΚ

 • Με την απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εφοδιασμού αεροσκαφών με:
  – καύσιμα με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ., τα οποία παραδίδονται στα αεροσκάφη από δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες, ως φορολογικές αποθήκες, σύμφωνα με την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία και βρίσκονται στο χώρο του αεροδρομίου

  – και καύσιμα από ελεύθερα αποθέματα, στις περιπτώσεις που στον χώρο του αεροδρομίου δεν υφίστανται δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, αναγνωρισμένες, ως φορολογικές αποθήκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, περιπτώσεις εφοδιασμού για τις οποίες προβλέπεται επιστροφή του Ε.Φ.Κ.

  Το πεδίο εφαρμογής της παρούσας καταλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες, η δραστηριότητα των οποίων, με βάση το καταστατικό τους, είναι η παροχή υπηρεσιών σε τρίτους έναντι αμοιβής, πλην της μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. →  Η απόφαση : Α.1081/2022

Αυτόματα ο έλεγχος ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την εκκαθάριση δαπανών που αφορούν στην ανάθεση δημοσίων έργων στο πλαίσιο εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

 • Σύμφωνα με την απόφαση διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία «Ασφαλιστική ενημερότητα» του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) στο πληροφοριακό σύστημα «epde_as» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι ο έλεγχος ασφαλιστικής ενημερότητας των δικαιούχων πληρωμής στο πλαίσιο εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα, κατά την εκκαθάριση των δαπανών, που αφορούν στην ανάθεση δημοσίων έργων, προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσίας αξίας άνω του ποσού των 2.500 €, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 και του ν. 4270/2014 και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτών εκδοθείσες αποφάσεις.

  Με τη διαδικτυακή υπηρεσία αντλούνται τα εξής στοιχεία:
  – Αίτηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας
  – Αίτηση βεβαίωσης οικοδομοτεχνικού έργου
  – Λήψη αποτελέσματος αιτήματος βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας
  – Λήψη αποτελέσματος αιτήματος βεβαίωσης οικοδομοτεχνικού έργου
  – Επιβεβαίωση αίτησης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητα. →  Η απόφαση :  26706 ΕΞ 2022


Παράταση της προθεσμίας ογκομέτρησης δεξαμενών αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων των οινοπνευματοποιών Α’ και Β’ κατηγορίας, των αποσταγματοποιών καθώς και των φορολογικών αποθηκών εμπορίας των εν λόγω προϊόντων.

 • Με την απόφαση αυτή παρατείνεται έως 31.3.2023 η προθεσμία που είχε τεθεί με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 30/003/000/817/2018 . Οι ογκομετρικοί πινάκες των δεξαμενών αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων των οινοπνευματοποιών Α’ και Β’ κατηγορίας, των αποσταγματοποιών και των φορολογικών αποθηκών εμπορίας των εν λόγω προϊόντων, η κατάρτιση των οποίων διενεργήθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, πριν την έναρξη εφαρμογής της υπ’ αρ. 30/003/000/817/2018 απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ (Β’ 914) και για τους οποίους κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχει παρέλθει η δεκαετία από την ημερομηνία καταρτίσεώς τους ή η εν λόγω δεκαετία πρόκειται να παρέλθει μέχρι 31-03-2023, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή και για την ίδια ως άνω χρονική περίοδο οι εν λόγω δεξαμενές εξακολουθούν να θεωρούνται ότι έχουν αναγνωριστεί και εγκριθεί. →  Η απόφαση :  Α.1076/2022


Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ – Δεν απαιτείται η προσκόμιση σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού

 • Με απόφαση αυτή απλοποιείται η διαδικασία σε τροποποιήσεις συμβολαίων ακινήτων. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. →  Η απόφαση :  Α.1082/2022

Η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 μέχρι 14 Ιουλίου. →  Η απόφαση : 667/179363/2022

Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούνιο – Οι νέες αποφάσεις  →  ΥΠΕΝ/Δ ΗΕ/67077/2333/29-06-2022 και ΥΠΕΝ/Δ ΗΕ/67071/2331/29-06-2022

Δ.ΟΡΓ.Β 1056724 ΕΞ 2022/27.6.2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Β. 1024187 ΕΞ 2017/15-2-2017 (Α.Δ.Α: ΩΒ7ΨΗ-ΒΑΓ) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), περί ορισμού μελών του Α’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΑΑΔΕ

66402/30-06-2022 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με χορήγηση άδειας συνεργείου συντήρησης ανελκυστήρων σε νομικό πρόσωπο

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

✏ Προσωπικός Ιατρός: Δυνατότητα εγγραφής μέσω φαρμακείων

✏ Προθεσμία μέχρι τέλος του έτους για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων σε μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα οχήματα κατηγορίας Ο1

✏ Νέα ρύθμιση για τους εργάτες γης – Ψηφίσθηκε η διάταξη για την «Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία»

✏ Έναρξη προγραμμάτων Κοινωνικού, Ιαματικού και Εκδρομικού Τουρισμού – Δωρεάν παροχή βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου

✏ Νέα ειδική αρχή της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

✏ Το νέο εγχειρίδιο ερωτήσεων-απαντήσεων 2022 για φορολογικά θέματα από την ΑΑΔΕ

✏ Παράταση έως τις 10 Ιουλίου για αιτήσεις εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

✏ Δ.ΥΠ.Α: Προσωρινοί πίνακες για τον Α’ κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών

✏ Ενιαία πλατφόρμα πρόσβασης επενδυτών σε εταιρικές πληροφορίες για εταιρείες και επενδυτικά προϊόντα της Ε.Ε.

✏ Κτηματολόγιο: Παράταση ανάρτησης σε περιοχές της Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου

✏ ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

 

Προθεσμίες

  Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουλίου 2022

Καλή συνέχεια.
Να προσέχετε την υγεία σας και να τηρείτε τα μέτρα (που δεν υπάρχουν) γιατί ο covid-19 δεν λέει να μας αφήσει σε ησυχία.

Χαλαρώστε…

Source