Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Τα καλάθια των αποκλίσεων

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα

Άλλη μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε, άλλος ένα χρόνος ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει σε λίγες ημέρες και άλλο ένα μουντιάλ πέρασε στην ιστορία, δημιουργώντας αντιφατικές εντυπώσεις και συναισθήματα σε όσους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η περασμένη εβδομάδα όμως δεν σημαδεύτηκε μόνο από γεγονότα που αφορούσαν το Κατάρ και την διοργάνωση του μουντιάλ, ήταν πραγματικά μια πολύ «γεμάτη» εβδομάδα και σε ό,τι αφορά τα «δικά» μας θέματα όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια.

Δεν ξέρω εάν προλάβατε να παρακολουθήσετε κάποια από τις δεκάδες ημερίδες ενημέρωσης τις οποίες «διοργάνωσε» το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το ψηφιακό ωράριο και την κάρτα εργασίας ή εάν η ενασχόλησή σας με την αναζήτηση των αποκλίσεων του 2021 και με την ολοκλήρωση της απογραφής των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ κάλυψε όλο το διαθέσιμο χρόνο σας.  Εάν πάντως δεν προλάβατε να παρακολουθήσετε κάποια από αυτές, να ξέρετε ότι μπορείτε να μην τις δείτε μαγνητοσκοπημένες στην πλατφόρμα myPsifiakoorario_enimerosi. Φήμες που κυκλοφόρησαν ότι όσα αναφέρθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας στις συγκεκριμένες ημερίδες τα παρακολούθησαν και όλα τα επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης μέσω της εφαρμογής live Predator, δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω.

Τα στελέχη του Υπ.Εργασίας ως κατεξοχήν ανήσυχα πνεύματα και θέλοντας να διαφοροποιηθούν κατάτι από την ΑΑΔΕ, δημοσιεύσαν αντί εγκυκλίου 20 νέες ερωτήσεις/απαντήσεις για την ψηφιακή κάρτα (δείτε εδώ).
Δεν μπορώ να κατανοήσω πλήρως την 11 σε συνδυασμό με τη 13.

11. Επιτρέπεται το χτύπημα της κάρτας στην ευέλικτη προσέλευση, πριν την έναρξη του δηλωθέντος ωραρίου;
Όχι δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα! Το «χτύπημα» έπεται της έναρξης του ωραρίου και παρατείνει αντίστοιχα τη λήξη του ωραρίου.

13. Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα χτυπήματα εργαζομένων νωρίτερα από την ώρα έναρξης;
θα πρέπει η ώρα σήμανσης της κάρτας να συμφωνεί με τη δηλωμένη ώρα έναρξης εργασίας και να καταγράφεται στην κάρτα ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Αν ο εργαζόμενος έρθει λίγο νωρίτερα από την ώρα ανάληψης εργασίας, η σήμανση της κάρτας θα γίνει την ώρα έναρξης της απασχόλησης, όπως έχει δηλωθεί στην οργάνωση το χρόνου εργασίας. Είναι σαφές ότι, κατά τον χρόνο αυτό και μέχρι την σήμανση της κάρτας ο εργαζόμενος δεν πρέπει να απασχολείται. Διευκρινίζεται ότι, σαν χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά η διεξαγωγή της εργασίας που έχει ανατεθεί στον κάθε εργαζόμενο και όχι ο εύλογος χρόνος προετοιμασίας του, είτε κατά τη μετάβαση, είτε κατά την αποχώρησή του.


Δεδομένου όμως ότι η ΑΑΔΕ «γράφει ιστορία» δεν θα μπορούσε και το υπ.Εργασίας να μην υιοθετήσει κάποια από τις πρακτικές της. Αναφέρομαι φυσικά στις άτυπες ομάδες, τις οποίες μάλιστα έχει βαφτίσει ως διαβουλεύσεις, προκειμένου να εντοπίσει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται σε διάφορους κλάδους οι οποίοι σύντομα θα εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας.
Σε μια τέτοια άτυπη διαβούλευση με το ΒΕΑ, το οποίο ζήτησε ειδικό καθεστώς για την εφαρμογή της ψηφιακής στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου διευκρίνισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα αφορά το σύνολο των 2,5 εκατ. εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και 400.000 επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας ο οποίος «βλέπει» τις επιχειρήσεις από μια διαφορετική οπτική γωνία, με ανακοίνωση (δείτε εδώ) που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη —αφού επανέλαβε ότι δεν θα δοθεί παράταση για την απογραφή— ανέφερε ότι στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ επί συνόλου 288.121 επιχειρήσεων είχαν εγγραφεί 237.183 επιχειρήσεις (ποσοστό 82,3%).

Συγκρίνοντας μεταξύ τους αυτές τις δύο αναφορές έχω την εντύπωση ότι χάνουμε κάπου 112.000 επιχειρήσεις και πολύ φοβάμαι ότι εάν αυτή  η φανταστική ασυμφωνία δεν είναι μια ακόμη ασάφεια σαν και αυτές που μας έχει συνηθίσει το συγκεκριμένο υπουργείο, τότε η συγκεκριμένη διαφορά ανάγεται στα όρια του μεταφυσικού.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις αποκλίσεις (των εξόδων του 2021) δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί διατυπώνονται τόσο έντονες διαμαρτυρίες και γενικά διατηρείται ένα κλίμα άρνησης από τους συναδέλφους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Εάν εξετάσουμε το θέμα χωρίς προκατασκευασμένες αντιλήψεις θα δούμε ότι μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να βάλουμε τάξη στο χάος. 
Η συμφωνία των εξόδων και η αποστολή των αποκλίσεων μπορεί να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών (ή μηνών σε κάποιες περιπτώσεις) ανά επιχείρηση (με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα). 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έγκυρη μελέτη που διεξήγαγε το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για το δικαίωμα στην δωροληψία, για μία μέση επιχείρηση με 1644 παραστατικά εξόδων (αντικρυζόμενων παραστατικών εσόδων) προέκυψαν τα εξής:

– Εκτέλεση αυτόματης διαδικασίας αντιστοίχησης εξόδων με παραστατικά myDATA εκδοτών. Χρόνος: 5 λεπτά (αντιστοιχήθηκε περίπου το 55% των παραστατικών)
– Έλεγχος υπολοίπων παραστατικών.  Εργασία : Διαγραφή των αποκλίσεων σε παραστατικά που υπάρχουν αλλά η διαφορά εμφανίζεται στον αριθμό του παραστατικού, στην ημερομηνία ή σε κάποια άλλη μικροδιαφορά). Χρόνος : 2,5 ώρες
– Έλεγχος τελικών διαφορών. Εργασία : Έλεγχος των υπολοίπων παραστατικών που δεν έχουν απόκλιση και προσπάθεια αντιστοίχησης μέσω χειροκίνητης διαδικασίας και έλεγχο ημερολογίου (εγγραφές). Χρόνος : 3 με 3,5 ώρες.
– Τελικός έλεγχος και επικοινωνία με εταιρίες που δεν έχουν διαβιβάσει και μόνο στην περίπτωση της μη διαβίβασης από τον εκδότη (προαιρετική εργασία που μπορεί να διαρκέσει από μία ήμερα έως 5 ήμερες).
– Αποστολή αποκλίσεων (αφού κάνουμε καμιά δεκαριά φορές τον Σταυρό μας) 2 λεπτά.

Σύνολο ωρών για κάθε μια επιχείρηση με 1644 παραστατικά εξόδων = 6 ώρες και 7 λεπτά.

Με γνώμονα την ακρίβεια των ανωτέρω ευρημάτων μπορούμε να πούμε ότι σε επιχείρηση με περίπου 3.500 παραστατικά εξόδων και με ποσοστό επιτυχούς αυτόματης αντιστοίχησης στο 65%, η διαδικασία για την ολοκλήρωση του ελέγχου και της αποστολής των αποκλίσεων ξεπερνά τις 8 ώρες.

Δεδομένου ότι υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πάνω από δύο ή τρεις χιλιάδες παραστατικά εξόδων και λαμβάνοντας υπόψη επίσης ότι τα λογιστικά γραφεία εξυπηρετούν ένα σεβαστό αριθμό πελατών (επιχειρήσεων) το καθένα, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι μάλλον θα πρέπει να συναντήσουμε κάπου την λογική, να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να μην φαντασιωνόμαστε ότι η συμφωνία και η αποστολή των αποκλίσεων για το 2021 μπορεί να γίνει εντός των χρονικών πλαισίων που μας έχουν δοθεί. Εάν θέλουμε να το προσεγγίσουμε και πιο ρεαλιστικά, θα πρόσθετα ότι μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε…

Στους ανωτέρω χρονικούς υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι ενέργειες που μπορεί να απαιτηθούν εφόσον βρεθούν λάθη στην καταχώρηση ή στην μη καταχώρηση παραστατικών στα βιβλία της επιχείρησης που ελέγχουμε για τις αποκλίσεις εξόδων (τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ, Ε3 κλπ.).

Κρίμα που οι υπολογιστές είναι προγραμματισμένοι να κάνουν ότι τους λες να κάνουν και όχι ότι θα θέλαμε να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο
Greer…

Να σημειώσω εδώ, ότι για την χρονομέτρηση των εργασιών που απαιτούνται για την συμφωνία των αποκλίσεων, χρησιμοποιήθηκε ο επαγγελματικός Ελβετικός χρονογράφος της Zenith (Zenith Defy El Primero 21) ο οποίος είναι ευγενική χορηγία από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για το δικαίωμα στην δωροδοκία, ο οποίος εδρεύει στο Κατάρ. Για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να προσθέσω ότι ο Κ. Νιφορόπουλος έλαβε ως δώρο ένα αυθεντικό άβακας του 1846, ο  Κ. Γραβιάς σοκολατάκια με σκαλισμένη την προτομή του Σεΐχη και τέλος ο Δ.Καρποδίνης απέκτησε (δωρεάν) μια καμήλα δρομέα την οποία προς το παρόν την έχει στον κήπο της οικίας του.

Εν κατακλείδι, εάν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με τις αποκλίσεις του 2021, τότε αυτή είναι κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε.
 

Προσοχή, μην ξεχάσετε να καταβάλετε στο ΟΕΕ τα 50 ευρώ για την υποχρεωτική εκπαίδευση. Την Τρίτη (20/12) και Τετάρτη (21/12) έχει σεμινάριο
myDATA με τους Κ.Νιφορόπουλο και Αντώνη Ντίνο και έχω την αίσθηση ότι κάτι μπορεί να ανακοινωθεί…

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


  Το καλάθι των εκλογών….

 • Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

  Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

  Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

  Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:
  – Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  – Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  – Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  – Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  – Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  – Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  – Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  – Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

  Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

  Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  Περισσότερα δείτε εδώ (αν και δεν έχει περισσότερα αφού τα παρέθεσα όλα πιο πάνω) .

 Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Οι κατηγορίες προϊόντων, οι υποχρεώσεις των εταιριών και τα πρόστιμα

 • Με την απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του Αϊ Βασίλη», καθώς και :
  Η συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους
  – Η
  χρήση σήματος της πρωτοβουλίας «το καλάθι του Αϊ Βασίλη»
  – Η υποχρέωση επάρκεια προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του Αϊ Βασίλη»
  – Οι κυρώσεις για όσους παραβαίνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις

  Η απόφαση

  122432/16.12.2022


 Συμβολαιακή Γεωργία


 Επεκτείνεται και για το 2023 η προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης

 • Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή :
  Επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2023, η προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης επιχειρήσεων του άρθρου 22Γ του ν. 4172/2013.
  Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η εν λόγω διαφημιστική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το φορολογικό έτος 2023 (το ίδιο ποσοστό ισχύει για το φορολογικό έτος 2022), υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
   


  ΕΡΓΑΝΗ: Τροποποίηση ωραρίου για οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ

 • Η πλατφόρμα εναρμονίστηκε με τον νόμο και πλέον υπάρχει δυνατότητα για την τροποποίηση του ψηφιακού ωραρίου των οδηγών εντός 15 ημερών από τη λήξη της κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας όπως ορίζει η διάταξη του άρθρου 78 του ν. 4808/2021
  Υπενθυμίζω ότι  η διάταξη αυτή αφορά τους:
  α) Οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων.
  β) Οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς τουριστικών λεωφορείων τα οποία είναι κατασκευασμένα ή διαμορφωμένα με μόνιμο τρόπο και κατάλληλα για τη μεταφορά άνω των εννέα ατόμων.
  γ) Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων και έχουν Κανονισμό Εργασίας.


  Υπολογισμός ημερών ασφάλισης μελών ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών – Υποβολή ΑΠΔ

 • Με νέα εγκύκλιο  του ΕΦΚΑ ενημερωθήκαμε για τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης (από 1.1.2020) των μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς επίσης και για τον τρόπο απεικόνισης στην ΑΠΔ από τον 12ο του 2022 των εισφορών :

  Α. Υπολογισμός των μερών ασφάλισης
  Εφόσον, το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβλήθηκε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3, του άρθρου 34, του ν.4670/2020, αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς επί του εκάστοτε ισχύοντος βασικού μισθού μισθωτού, θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

  Σε περίπτωση που το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολείπεται του ποσού της εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, ο χρόνος ασφάλισης, κατά μήνα, προκύπτει από το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς, δια του ποσού εισφοράς, επί του βασικού μισθού μισθωτού, πολλαπλασιαζόμενο, επί 25.

  Ως ποσό ασφαλιστικής εισφοράς θεωρείται το ποσό που αντιστοιχεί στον κλάδο κύριας σύνταξης (20%)

  Η μηνιαία εισφορά αποτελεί το γινόμενο : Μηνιαία αμοιβή Χ 20%.

  Β.Απεικόνιση στην ΑΠΔ από τον 12ο 2022 των εισφορών
  Ως πρώτη εφαρμογή για απεικόνιση της ασφάλισης μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, για αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., ορίζεται η μισθολογική περίοδος (μήνας αναφοράς) του Δεκεμβρίου 2022 (12/2022)

  Για την απεικόνιση στην Α.Π.Δ. e – Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων της ασφάλισης των εν λόγω προσώπων, πρέπει, καταρχήν, να χρησιμοποιείται η εξής κωδικοποίηση: Κωδικός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.): «0620» με λεκτική περιγραφή: «Μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή» Κωδικός Ειδικότητας : «001071» με λεκτική περιγραφή: «Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. αποκλειστικά για αμοιβές Δ.Σ. που λαμβάνουν», Κωδικός Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.): «071» με λεκτική περιγραφή: «Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή».

  Εν συνεχεία, συμπληρώνονται τα ακόλουθα πεδία της Α.Π.Δ., αναλόγως εάν, οι αμοιβές που δηλώνονται αφορούν:
  – αποκλειστικά τον μήνα αναφοράς, ή,
  – περίοδο μεγαλύτερη του μήνα αναφοράς, με τον περιορισμό της καταχώρισης στα πεδία 34 : «Από Ημερομηνία Απασχόλησης» και 35 : «Έως Ημερομηνία Απασχόλησης» της Α.Π.Δ., τιμών, που αφορούν μισθολογικές περιόδους (π.χ. τρίμηνο, εξάμηνο, δωδεκάμηνο) του ίδιου έτους. Άρα, το έτος στα πεδία «34» και «35» ΔΕΝ δύναται να διαφέρει.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση η καταχώριση τιμών στα πεδία «34» και «35», όχι μόνο αφορά το ίδιο έτος, ως προαναφέρθηκε, αλλά επιπροσθέτως, δύναται να αναφέρεται σε περίοδο αμοιβής μέχρι ένα έτος πριν από το έτος της δήλωσης (μήνας αναφοράς: πεδίο «33» της Α.Π.Δ.)

   Η απόφαση  Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 40/2022


  Προθεσμία υποβολής Ε9 λόγω κληρονομικής διαδοχής όταν η ηλεκτρονική εφαρμογή δηλώσεων είναι ανενεργή

 • 1. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που αποκτήθηκαν λόγω κληρονομικής διαδοχής, η οποία λήγει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 είναι ανενεργή, παρατείνεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα κατά τον οποίο η ηλεκτρονική εφαρμογή καθίσταται και πάλι διαθέσιμη στον φορολογούμενο.

  2. Η απόφαση ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται από το έτος 2022 και επόμενα.

  Η απόφαση  → Α.1175/2022


  Διευκρινίσεις για τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης η οποία ανάγεται σε φορολογικά έτη που έχουν παραγραφεί- Ε.2082/2022

 • Μια σημαντική εγκύκλιος δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ΑΑΔΕ.
  Εκ πρώτης ανάγνωσης μοιάζει φωτογραφική, ωστόσο θεωρώ ότι ανάγεται στους κανόνες της χρηστής διοίκησης…

  Σύμφωνα με την εγκύκλιο λοιπόν,

  σε περίπτωση που διενεργείται έλεγχος και διαπιστώνεται η ύπαρξη ποσού το οποίο αναδιαμορφώνει τη φορολογητέα ύλη, όπως ενδεικτικά, στοιχείο μειωτικό του εσόδου (πχ. η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου) ή δαπάνη που αφορά σε διαφορετικό φορολογικό έτος, για το οποίο όμως το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να διενεργήσει έλεγχο και να επιβάλλει φόρο έχει παραγραφεί, η διαφορά του φόρου που προκύπτει θα καταλογιστεί στο φορολογικό έτος που ελέγχεται.

  Παράδειγμα :
  Διενεργείται έλεγχος για το φορολογικό έτος 2016 (τελευταίο φορολογικό έτος που δεν έχει παραγραφεί) και διαπιστώνεται λογιστική διαφορά, λόγω έκπτωσης δαπάνης ύψους 100.000 €, η οποία ανάγεται στο φορολογικό έτος 2015 και για την οποία νομίμως έχει εκδοθεί στοιχείο το 2016. Η δαπάνη των 100.000 € δεν αναγνωρίζεται για το φορολογικό έτος 2016 αλλά πληροί τις προϋποθέσεις έκπτωσης στο φορολογικό έτος 2015 στο οποίο αφορά και το οποίο έχει παραγραφεί.
  Στη φορολογία εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016 θα πρέπει κατά την έκδοση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, από την Φορολογική Ελεγκτική Υπηρεσία, να προστεθεί ως λογιστική διαφορά το ποσό των 100.000 € και αφού υπολογιστεί ο φόρος για το έτος αυτό να γίνει προσαρμογή του με την αφαίρεση του ποσού του φόρου που αντιστοιχεί στην έκπτωση της δαπάνης για το φορολογικό έτος 2015.

  Μην τα θέλουμε όλα δικά μας:
  Επισημαίνεται ότι το ποσό κατά το οποίο προσαρμόζεται ο φόρος στο παλαιότερο μη παραγεγραμμένο έτος για το οποίο εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, αφαιρείται αλλά δεν επιστρέφεται, καθώς έχει παραγραφεί το σχετικό δικαίωμα του φορολογούμενου για το έτος στο οποίο ανάγεται, σύμφωνα με το άρθρο 42 ΚΦΔ.

  Η εγκύκλιος 
     Ε.2082/2022

 Νέο νομοσχέδιο – Ανάκληση προστίμων ανεμβολίαστων – Παράταση προθεσμιών ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων αναπτυξιακών νόμων – Ρυθμίσεις για την καταβολή clawback

 • Με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων διατάξεων :
  ❖ Ρυθμίζονται οι οφειλές ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων ή των φαρμακευτικών εταιρειών, προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σε έως τριάντα έξι (36) δόσεις και για τα έτη 2021 και 2022, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (εξόφλησης του rebate, καθώς και των παλαιότερων υποχρεώσεών τους από ρυθμίσεις, προς τον σκοπό της αποφυγής συσσώρευσης οφειλών)  (το εν λόγω μέτρο ίσχυε για οφειλές των ετών 2019 και 2020).  (άρθρο 63)

  ❖ Χορηγείται νέα παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων, εννέα (9) μηνών για τα επενδυτικά σχέδια του ν. 3299/2004 (Α’ 261) και ενός (1) έτους για τα επενδυτικά σχέδια του ν. 3908/2011 (Α’ 8), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο ν. 4399/2016 (Α’ 167). Η παράταση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την ολοκλήρωση των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων, λαμβανομένης υπόψη της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. (άρθρο 79)


  Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους 250 ευρώ  – Επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους – Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

 • Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ στου μαρκοχρόνια ανέργους, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων .

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous, ως εξής:
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση
  • Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

  Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ ως εξής:
  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 0, 1: Τετάρτη 14/12 και ώρα 17:00 έως Πέμπτη 15/12 και ώρα 23:59
  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 2, 3, 4, 5: Παρασκευή 16/12 (ώρα 00:00 έως 23:59)
  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 6, 7, 8, 9: Σάββατο 17/12 (ώρα 00:00 έως 23:59)
  • Όλα τα ΑΦΜ: Κυριακή 18/12 και ώρα 00:00 έως Δευτέρα 19/12 και ώρα 07:00

  Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022 μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ. Δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών και δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.


  Οι δικαιούχοι αλλά και όλες οι λεπτομέρειες προσδιορίζονται στην απόφαση    120578/13-12-2022

  Το δικαίωμα στην ασθένεια. Το δικαίωμα στην ασθένεια είναι μια κατηγορία από μόνο του, τι άλλο να σχολιάσω εγώ. Έχουν ειπωθεί τα πάντα από όλους.
 


✔  
Το briefing της ημέρας – Ψηφιακή κάρτα εργασίας, αποφάσεις ΔΕΔ, προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ κ.ά. (16.12.2022) – Εάν προτιμάτε να ακούτε και όχι να διαβάζετε.

Πλατφόρμες


Λιπάσματα
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για χορήγηση 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα. Η πληρωμή θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Η απόφαση 
2300/384441/15.12.2022.
Υπενθυμίζω ότι η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και αφορά τους αγρότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που έ
χουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022.
Για τις αιτήσεις οι οποίες έπρεπε να είχαν υποβληθεί έως 2.12.2022 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είχε δημοσιευθεί η απόφαση
697/359312/25.11.2022.

Έκτακτη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους: Ανοίγει 19 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα των δηλώσεων

  Ηλεκτρονικό Μητρώο πτηνοτροφικών επιχειρήσεων – Παράταση υποβολής αίτησης ή επικαιροποίησης στοιχείων. Η απόφαση  1839/370647/06-12-2022

myBusinessSupport: Αιτήσεις έως 19/12 για επιχορήγηση πληγεισών επιχειρήσεων από παγετούς

Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων: Τρίμηνη παράταση της υποχρέωσης

Ενίσχυση σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου για ζημιές από τις πυρκαγιές του 2021 – Έως 23.12 οι αιτήσεις

ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 27/12 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία με 100% επιδότηση

myBusinessSupport: Έως 15/12 οι αιτήσεις επιχορήγησης επιχειρήσεων εμπορίας σύκων (Εύβοια – πυρκαγιές 2021)

myBusinessSupport: Σε λειτουργία οι δηλώσεις συμβάσεων Συμβολαιακής Γεωργίας

Επιχορήγηση κόστους διανομής εντύπων και χαρτιού (1ο δίμηνο, 2ο και 3ο τρίμηνο): Επαναλειτουργία έως 16/12


 

Επισημάνσεις – αρθρογραφία


Πρόστιμα αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 – Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ακινήτων

Επιχειρηματικά δώρα – Τι ισχύει για το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος

Ο προσδιορισμός του τόπου άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας επί μεταβολής της φορολογικής κατοικίας

Λογιστικές διαφορές αγρότη – Μη αναγραφή αριθ. κυκλοφ. στις αποδείξεις καυσίμων – Προσδιορισμός ποσότητας πώλησης ζωικού κεφαλαίου από έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Ακύρωση προστίμου εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωση ακινήτου για μεταβολή μισθώματος το οποίο είχε αναγραφεί στις σημειώσεις της αρχική υποβολής

Άρθρα Παροχή χρόνου διαλείμματος στον εργαζόμενο

Μίσθωση κατοικίας από εταιρεία για τη στέγαση του προσωπικού της και θέματα χαρτοσήμου

Είπαν :  «Αν οι άνθρωποι άκουγαν τον εαυτό τους συχνότερα θα μίλαγαν λιγότερο»

Εργατικά Ασφαλιστικά


  «Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται σε ρύθμιση

 •  Με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή προτείνεται διάταξη με την οποία «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση.
  Στόχος της διάταξης –που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την Εφορία– είναι να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν. Με δεδομένο αφενός ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης, αφετέρου ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν κατά την τρέχουσα περίοδο τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.
  Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των ρυθμίσεων οφειλών εφεξής και αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για τους πολίτες ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τα επιτόκια «παγώνουν» και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ, ούτε από την παρούσα ρύθμιση.

  Με την ίδια τροπολογία:
  -Προβλέπεται ότι η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στο νόμο 4387/2016 και για τις υπόλοιπες συντάξεις, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μια ακόμα παράλειψη του «νόμου Κατρούγκαλου» που δεν είχε συμπεριλάβει τις συντάξεις χηρείας στον μηχανισμό αύξησης. Με την προτεινόμενη διάταξη και αυτές οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,75% από 1η Ιανουαρίου 2023.
   

✔  Ηλεκτρονική αίτηση συμψηφισμού και επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών – Η εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ

 • – Για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών που έχουν εμφανισθεί στον e- ΕΦΚΑ από τις εκκάστοτε εκκαθαρίσεις που έχουν γίνει από το 2017 και εμφανίζονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στην μερίδα του ασφαλισμένου μπορεί πλέον να γίνει η αίτηση ηλκτρονικά  μέσω της νέας  ηλεκτρονική υπηρεσίας “Αίτηση Επιστροφής Αχρεωστήτως Καταβληθέντων” .

  – Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση για επιστροφή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρηματικά ποσά παραμένουν στον e-ΕΦΚΑ ως πιστωτικά υπόλοιπα, συμψηφιζόμενα με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

  – Εάν υποβληθεί αίτηση τότε επιστρέφεται άτοκα το υπόλοιπο ποσό που προκύπτει μετά από συμψηφισμό με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει ασφαλιστικές εισφορές.

  –  Σε περίπτωση που ο δικαιούχος των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, της οποίας οι όροι τηρούνται, ο συμψηφισμός συντελείται και με τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης.

  Η εγκύκλιος  Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 42/2022

 ✔ Πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών 24 δόσεων: Και ηλεκτρονικά η αίτηση ένταξης για οφειλέτες με ενεργή πάγια ρύθμιση 12 δόσεων

 • Και ηλεκτρονικά μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλέτες που τηρούν Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων καθώς ενεργοποιήθηκε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao) η σχετική διαδικασία.
   

✔  Παράταση λειτουργίας ηλεκτρονικής υπηρεσίας τροποποίησης ασφάλισης των έμμισθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών για τα έτη 2019 και 2020

 • Μέχρι την Παρασκευή 31/03/2023 της ηλεκτρονικής υπηρεσίας τροποποίησης της ασφάλισης εμμίσθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών για τα έτη 2019 και 2020 (Εγκύκλιος e – Ε.Φ.Κ.Α. 65/2021).
  [Δείτε το Briefing του κόμβου]

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ

 • Η κύρια αλλαγή συνίσταται στο γεγονός ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις. Εν συνεχεία, κατόπιν επαλήθευσης των στοιχείων που έχουν δηλωθεί με διασταύρωση από τα πληροφοριακά συστήματα των λοιπών συναρμόδιων φορέων, τα ποσά που αναλογούν στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ, πιστώνονται στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη ΤΕΚΑ και μπορούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις.

  Η διαφοροποιημένη αυτή ταμειακή και λογιστική διαχείριση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τις εισφορές της κύριας ασφάλισης, είναι επιβεβλημένη λόγω της λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση καταβολή του συνόλου των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές των ασφαλισμένων και πίστωση αυτών στον ατομικό τους λογαριασμό ώστε οι τελευταίοι να επωφεληθούν από τις επενδύσεις των ποσών αυτών.

Η ασάφεια του υπ. Εργασίας έχει καταντήσει μονότονη…

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πλημμύρες Κρήτης – Πως θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2022.  Η απόφαση    122045/16.12.2022

✔  Εργόσημο: Ένταξη των απασχολούμενων ως Επιμελητών/τριών της Δράσης “Νταντάδες της Γειτονιάς”. Η απόφαση  Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 39/2022

✔  Υπεγράφη η νέα ΚΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων

✔  ΕΔΟΕΑΠ: Περί ημερομηνιών υποβολής αναλυτικών καταστάσεων για το έτος 2023

ΔΕΕ – Προσωρινοί εργαζόμενοι: Αντισταθμιστικά πλεονεκτήματα για την ισότιμη μεταχείρισή τους με τους εργαζομένους αορίστου χρόνου

Σε ισχύ τα νέα εργαλεία της ΔΥΠΑ: Ψηφιακό Μητρώο και ψηφιακή Κάρτα – Ενεργοποιείται το σύστημα της διαγραφής – Επίδομα εργασίας

Δώρο Χριστουγέννων και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε αναστολή για επιχειρήσεις του κλάδου γουνοποιίας  Η απόφαση  121267/14.12.2022

Αγρότες: Στα 250 ευρώ το ελάχιστο υπόλοιπο Καταθετικού Λογαριασμού μετά την είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Δώρο Χριστουγέννων 2022

ΕΔΟΕΑΠ: Ανακοίνωση για την αλλαγή ποσοστού εισφορών από 1/1/2023 για τους ασφαλισμένους στα ΤΕΑΣ – ΕΤΑΣ

Πρόγραμμα προστασίας θέσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας – Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας  Η απόφαση  Δ.15/Δ’/116685/06-12-2022

Παράταση λειτουργίας ηλεκτρονικής υπηρεσίας τροποποίησης ασφάλισης των έμμισθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών για τα έτη 2019 και 2020

Επιθεώρηση Εργασίας: Ψηφιακά εργαλεία και ανάλυση δεδομένων για τον ταχύτερο έλεγχο της αγοράς
 


 

Τα νέα της ΑΑΔΕ


ΔΕΔ: Ψηφιακές υποβολές ενδικοφανών προσφυγών και μέσω ΔΟΥ Α-Β’, Β’ Τάξης

Κρυπτονομίσματα: Συνεργασία ΑΑΔΕ-IRS για έλεγχο των συναλλαγών

Εγχειρίδια επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.), έτους 2022 – Η οδηγία Δ. ΟΡΓ. Γ 1131411 ΕΞ 09-12-2022

ΔΔΑΔ Ε 1130207 ΕΞ 2022 Τροποποίηση των αποφάσεων του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ): α) της υπό στοιχεία ΔΔΑΔ Ε 1134040 ΕΞ 2020/18.11.2020 «Επικαιροποίηση καθορισμός Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)» (Β’ 5401) και β) της υπό στοιχεία: ΔΔΑΔ Ε 1045944 ΕΞ 2021/31.05.2021 «Καθορισμός της μεθοδολογίας, των κριτηρίων και της διαδικασίας αξιολόγησης και βαθμολόγησης των Θέσεων Εργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 του ν. 4389/2016 (Α’ 94)» (Β’ 2313 και 2385).

Νομοθεσία


 Τροπολογία: Πρόστιμα Κτηματολογίου – Κυριότητα θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή

 Νέος νόμος 5003/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με την διάταξη για το καλάθι του Αϊ Βασίλη»

ΣτΕΔΕΕ -Α.Π.

ΣτΕ 402/2020 Λήψη των προβλεπομένων στο άρθρο 14 του ν. 2523/1997 διασφαλιστικών των συμφερόντων του Δημοσίου μέτρων.

ΣτΕ 1410/2021 Στον Αντιπρόεδρο ή/και στον Εκκαθαριστή ΝΕΠΑ δεν επιβάλλονται τα διασφαλιστικά μέτρα του άρθρου 14 παρ. 1 του ν. 2523/1997

ΣτΕ 2517/2021 Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ: πότε η παραγραφή είναι τριετής και πότε πενταετής (παρ. 1 και 2 του άρθρου 90 του ν. 2859/2000)

ΣτΕ 1978/2021 ΤΑΠ-ΟΤΕ: Ορθός τρόπος υπολογισμού συντάξιμων αποδοχών

ΣτΕ 2753/2021 Επιβολή κυρώσεων λόγω πλημμελούς τηρήσεως των βιβλίων και στοιχείων σε τρίτο πρόσωπο (υποκρυπτόμενο) κατά τις διατάξεις του ΚΒΣ, του ν. 2523/1997 και του άρθρου 40 παρ. 3 και 4 του ν. 3220/2004

ΣτΕ 53/2022 Προσαύξηση περιουσίας

ΣτΕ 634/2021 Ο διοικητικός Δικαστής δεσμεύεται από την αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του ποινικού αδικήματος της λαθρεμπορίας

ΣτΕ 1694/2021 Αληθές τίμημα για την αγορά ακινήτου για τον προσδιορισμό της ετήσια τεκμαρτής δαπάνης

ΣτΕ 1105/2021 Συμπληρωματικά στοιχεία – Τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» για την επέκταση της παραγραφής κατ’ άρθρο 84 παρ. 4 του ν. 2238/1994


 

Λοιπά ενδιαφέροντα


✔  ΕΛΤΕ – Μέγιστη διάρκεια ανάθεσης του υποχρεωτικού ελέγχου στους κύριους εταίρους ελέγχου

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 5000/2022  η παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4449/2017 (Α’ 7) αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την περιφρούρηση της ανεξαρτησίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, όσον αφορά τους υποχρεωτικούς ελέγχους σε οντότητες οι οποίες δεν είναι δημοσίου συμφέροντος, οι κύριοι εταίροι ελέγχου που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου παύουν τη συμμετοχή τους στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας το αργότερο επτά (7) χρόνια από την ημερομηνία διορισμού τους και δεν δύνανται να συμμετάσχουν εκ νέου στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας πριν παρέλθουν τρία (3) έτη από την παύση αυτή.».

Β. Σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν. 5000/2022 το άρθρο 48 του ν. 4449/2017 (Α’ 7) τροποποιείται ως εξής:

«Οι κύριοι εταίροι ελέγχου που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014, παύουν τη συμμετοχή τους στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας το αργότερο επτά (7) έτη από την ημερομηνία διορισμού τους.».

✔   ΣτΕ – Άρθρο 5Γ ΚΦΕ: Στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων οι διαφορές που προκαλούνται από δικαστική αμφισβήτηση πράξεων περί απόρριψης αιτήματος αλλοδαπού φυσικού προσώπου για μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας

Μετά την μεταφορά φορολογικής κατοικίας που εμπίπτει πλέον στο ΣΤΕ μια ακόμα διαδικασία περνά στην αρμοδιότητα του ΣτΕ :
Οι διαφορές που προκαλούνται από τη δικαστική αμφισβήτηση πράξεων της φορολογικής αρχής περί απόρριψης αιτήματος αλλοδαπού φυσικού προσώπου για τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος είναι ακυρωτικές και υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.

Παρατείνεται η προθεσμία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

ΕΛΤΕ: Συνάντηση τεχνικών συμβούλων (EFRAG-TEG) και της συμβουλευτικής ομάδας των Ρυθμιστών Εθνικών Λογιστικών Προτύπων (EFRAG-CFSS)

Προσωπικός γιατρός – Από 1.4.2023 οι συνέπειες για τη μη εγγραφή των πολιτών Η απόφαση  Γ1α/Γ.Π.οικ. 69012/01-12-2022

Παρουσίαση προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους»

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις 

  Απαλλαγή οφειλετών από το υπόλοιπο των οφειλών σύμφωνα με το ν. 3869/2010 – Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ

 • Ε.2083/2022  –  Με την εγκύκλιο διευκρινίζονται ζητήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις, τον χρόνο επέλευσης, τα χρέη που καταλαμβάνονται (έκταση) και τις συνέπειες της απαλλαγής, για την έκπτωση του οφειλέτη από την απαλλαγή και τις συνέπειες αυτής, καθώς και τις προϋποθέσεις για τη διαγραφή των οφειλών από τις οποίες απαλλάσσεται ο οφειλέτης.

  Σύστημα εισροών-εκροών: Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης λογισμικού και δήλωσης εγκατάστασης – Κυρώσεις

 • Ε.2085/2022 – Από 19.12.2022, για κάθε νέα εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών σε πρατήριο υγρών καυσίμων ή σε εγκατάσταση πωλητή πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και για κάθε νέο λογισμικό συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών που κατασκευάζεται ή/και για κάθε νέα έκδοση κατασκευασθέντος λογισμικού, η ως άνω ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και η ως άνω ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ αντίστοιχα, θα υποβάλλονται, ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ: (link: https://www.aade.gr/diloseis-ee) και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ως άνω ιστοσελίδα.
  Για την υποβολή ψευδών δηλώσεων προβλέπονται τα ανάλογα πρόστιμα, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε.

 Διευκρινίσεις για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και των απαιτούμενων εξουσιοδοτήσεων για την υποβολή δηλώσεων Μητρώου

 • Με την εγκύκλιο Ε.2084/2022 διευκρινίζονται θέματα σχετικά με την υποβολή δηλώσεων Μητρώου στην πλατφόρμα myaade

  Στην πλατφόρμα myaade υπάρχουν 2 διαφορετικές περιοχές για να διεκπεραιώσουμε τις υποθέσεις μας.
  α) Εφαρμογές myaade  (μέσω ive αναζήτησης)
  β) Τα αιτήματά μου

  [Εφαρμογές myaade]
  Από 17.10.2022, η υποβολή αιτήσεων ή δηλώσεων Μητρώου για διαδικασίες που είναι ενταγμένες στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr),
  αλλαγή στοιχείων μητρώου, όπως διεύθυνσης κατοικίας και μεταβολές στα στοιχεία επιχείρησης (π.χ. στη διεύθυνση έδρας, στο καθεστώς ΦΠΑ, στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, στα ΕΛΠ, στους ΚΑΔ, στην έναρξη/μεταβολή/διακοπή εγκαταστάσεων εσωτερικού και εξωτερικού και στις ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και παροχές ΤΒΕ υπηρεσιών), λαμβάνει χώρα αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη ψηφιακή πύλη.

  -[Αιτήματά μου] Για όσες διαδικασίες δεν είναι ενταγμένες στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) βάσει από 01.11.2022 οι αιτήσεις ή δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου» για τις διαδικασίες που είναι ενταγμένες στη συγκεκριμένη Εφαρμογή.

  – Σε περιπτώσεις που κατά την είσοδο στις ανωτέρω ψηφιακές υπηρεσίες με τη χρήση των κωδικών TAXISnet δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης ή αιτήματος λόγω προβλήματος στα στοιχεία Μητρώου (ενδεικτικά: ΑΦΜ απενεργοποιημένος, έχει δηλωθεί θάνατος, πρόβλημα με την ταυτότητα κ.λπ.), εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα για την εξυπηρέτηση του φορολογουμένου με αυτοπρόσωπη παρουσία από την αρμόδια ΔΟΥ.

  Μικρές ζυθοποιίες: Η απόφαση για την πιστοποίησή τους – Αυτοπιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών παραγωγών – Η απόφαση  Α.1176/2022

Τροποποίηση της απόφασης για τον ψηφιακό Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η απόφαση  5477/14.12.2022

Οι φορολογικές διατάξεις του ν. 4997/2022: Επιταγή ακρίβειας, έκτακτη προσαύξηση προνοιακών παροχών, μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων κ.ά.  Η οδηγία  Ο.ΔΕΑΦ 1127619 ΕΞ 02-12-2022

Ενίσχυση 600 ευρώ σε ένστολους – Πως θα δοθεί

 • H οικονομική ενίσχυση στους ένστολους δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών του άρθρου 156 του ν.4472/2017, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπόκειται σε κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Επίσης, κατά την καταβολή της ως άνω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

  Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η καταβολή της ως άνω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, από τους οικείους εκκαθαριστές των αρμοδίων Υπηρεσιών των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η εν λόγω κατάσταση αποστέλλεται μέχρι και την 18η Δεκεμβρίου 2022 στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής κατά τα ισχύοντα για ακατάσχετη πληρωμή σύμφωνα με τις προθεσμίες υποβολής αρχείων στο σύστημα πληρωμής της.

  Η απόφαση 
  2/187249/ΔΕΠ/2022

Προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 40 και 46 του ν. 4994/2022.  Η απόφαση    Ο Δ.Ε.Ε. Α 1123298 ΕΞ 2022

Μετατροπή φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία και παροχή αυτής. Η απόφαση  56169/17-11-2022

ΔΔΘΕΚΑ Β 1131711 ΕΞ 2022 Παροχή διευκρινίσεων για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων κατά την έκδοση Πιστοποιητικών Κυκλοφορίας EUR. 1 στο πλαίσιο της Προτιμησιακής Καταγωγής

Λύση υπαλληλικής σχέσης, ως προϋπόθεση ή μη για τη συνταξιοδότηση προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ. του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού  Η απόφαση  Φ.80020/120436/Σ.720/13-12-2022

Α.1174/2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1148/2022 απόφασης «Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 14/08/2022 στο Δήμο Βόλου» (Β’ 5562)

Α.1177/2022 Τροποποίηση της υπ’ αρ. Α.1156/2022 κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών με θέμα «Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022/2023 και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού» (Β’ 5646).

Δ1α/ΓΠ.οικ.72546/16.12.2022 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00. (ΦΕΚ Β 6445/16.12.2022)

Δ1γ/ΓΠ οικ.72624/16-12-2022 Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει των Εορτών

Αρωγή – Φυσικές καταστροφές -Λοιπές ενισχύσεις


184032 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Μαΐου 2018 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ενίσχυση ήσσονος σημασίας).

185184 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

185177 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από την πλημμύρα της 28ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

395295/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από την πλημμύρα και τη χαλαζόπτωση της 14ης Αυγούστου 2022, σε περιοχές του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

184032 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Μαΐου 2018 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ενίσχυση ήσσονος σημασίας).

385465/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325 Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις κατολισθήσεις του Σεπτεμβρίου 2020 στην περιοχή Ράφηνα της Δημοτικής Κοινότητας Καρίτσης Δολόπων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ενίσχυση σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου για ζημιές από τις πυρκαγιές του 2021 – Η απόφαση  183009 ΕΞ 2022

183492 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

385446/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/Α325 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες: α) της 14ης έως 16ης Οκτωβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Αγρινίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, β) της 29ης έως 30ης Νοεμβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Ακτίου Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, γ) της 3ης Δεκεμβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, δ) της 9ης έως 13ης Δεκεμβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ναυπακτίας και ε) της 3ης και 10ης έως 12ης Δεκεμβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας – αποθήκευσης και εμπορίας σύκων – Η απόφαση  180884 ΕΞ 2022

—————-

Αυτό ήταν και το τελευταίο «σχόλιο της Δευτέρας» για το έτος 2022. Η στήλη θα επιστρέψει δριμύτερη μετά την περίοδο των εορτών.

Σύσσωμη η ομάδα του κόμβου εύχεται σε όλες και όλους τους συναδέλφους, καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα, αγάπη, τύχη και πολλά χαμόγελα. 

Source