Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – «Τα Παιδιά από την Πάτρα»

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 • «Από τα λόγια τα πολλά / τι να κρατήσω ……» https://www.youtube.com/watch?v=MMjTerm6Suc
  [ Δίσκος «Αχαρνών 77» (1985) τίτλος τραγουδιού «Από τα Λόγια τα Πολλά»- Στίχοι:
  Γιάννης Μπαγουλής, Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος]

Ας πούμε «Γενέθλια Πόλη» ( από ένα χωριό πιο κάτω, το Ριόλο, είμαι ). Η Πάτρα όμως είναι η πρώτη Πόλη, που είδα στην ζωή μου, τεράστια εμπορικά καταστήματα (««Μουστάκης: τα έχει όλα και συμφέρει» ) , βιβλιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία ( «Ολύμπια» ), café, bar, εστιατόρια και club ( «Smile» «Αρενα», «Utopia», «Η Τρελλή Ροδιά» ), Ωραία Κορίτσια, το «Μαρκάτο», τα «Ψηλαλώνια», η γνωστή αναφορά για τους Πατρινούς, με όλες τις λέξεις να αρχίζουν από Π ( έχει φτάσει στις 298 λέξεις ) , η «Πλατεία Όλγας », η «Πλατεία Γεωργίου », «Πελοπόννησος» και «Ημέρα», το «Πάνθεον », το μεγάλο «Ρολόι », οι «Σκάλες», η Παναχαϊκή στην Α΄ Εθνική, ο «Αγιαντρέας» ( Εκκλησία και Νοσοκομείο (Πίστη και Πόνος)) , τα «Πριμαρόλια», η «Achaia Clauss », η «Πειραϊκή – Πατραϊκή» , ο «Λαδόπουλος», η «ΒΕΣΟ», το «Καρναβάλι», το «Χάραμα», οι φίλοι και οι μνήμες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας

 • «Μια φορά θυμάμαι, στην Πάτρα Ταγιαντρεός , κάλιασε και έκανε ένα ξεμπουντουλωμό, έπεφτε και κουρκουσάλι. Πιλάλαγα, ήταν μια λούμπα μπροστά μου και ένας οδηγός, μινάρας, αφού με κουντράει, φώναζε «Τίρα μπροστά σου, ρε αρούκατε, ρε μερελέ». Έπεσα χάμου, ξεσβουρτσίστηκα, στουμπήχτηκα, έκανα και μια κοκότα. Καλικούτσα με πήρε ένας απέκης ( καλό παιδί ) , έγινα μπαίγνιο. Τελικά μπούζι έφαγα την χοντρομπίγουλη, την είχε καινόσει η Μάνα μου από νωρίς,(καλά που δεν είχαμε τουτουμάκια), η μάπα πάντως ήταν μια χαρά. Όταν έκιωσα, είδα ότι είχα λερώσει και την μεσάλα. .…»
  [ Βοήθημα για την μετάφραση :
  α)
  https://www.thebest.gr/article/304101
  β)
  https://www.slang.gr/lemma/14272-apekis ]

Τα παιδιά από την Πάτρα, είναι ίσως το δημοφιλέστερο λαϊκό συγκρότημα της δεκαετίας του ’80. Παρά τον τίτλο του τα μέλη του συγκροτήματος ήταν από άλλα μέρη της Ελλάδας. Στην Πάτρα ήταν φοιτητές και έχοντας γνώση κάποιων μουσικών οργάνων αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα μουσικό σχήμα δίνοντας αυτό το όνομα. Μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Λάμπρος Καρέλας τραγούδι, ο Χρήστος Παπαδόπουλος μπουζούκι, ο Αργύρης Παπαγεωργίου, ο Βαγγέλης Δεληκούρας, και ο Παναγιώτης Μανωλάκος (μπουζούκι).

Η επιτυχία τους ήταν μεγάλη και το 1983 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο «Αφιερωμένο εξαιρετικά», ο οποίος έγινε χρυσός, πουλώντας 350.000 δίσκους, και τους έκανε γνωστούς σε όλη την Ελλάδα.

Το 1995 το συγκρότημα διαλύθηκε αλλά περιοδικά τα μέλη του ξαναβρίσκονται.
[Πηγή : Παπαδάκου Γωγώ
https://www.thebest.gr/article/388387- ]

«Δε θέλω την συμπόνια κανενός/ τον έζησα τον κόσμο και τον είδα /είν’ η καρδιά μου μαύρος ουρανός /που κρύβει κεραυνούς και καταιγίδα …»
(Στίχοι: Στράτος Ατταλίδης, Μουσική: Άκης Πάνου – Επανεκτέλεση από τα «Παιδιά» – Δίσκος : «Αφιερωμένο Εξαιρετικά» )
https://www.youtube.com/watch?v=vgflJ8jsGss

«ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» https://www.youtube.com/watch?v=BM_JI4b567w

Όλη η Δισκογραφία τους : https://www.discogs.com/artist/E%B1

«Δεν έχει δρόμο να διαβώ / σοκάκι να περάσω …» (Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου, Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας – Επανεκτέλεση από τα «Παιδιά» – Δίσκος : «Αφιερωμένο Εξαιρετικά» ) https://www.youtube.com/watch?v=SuhjWPzdRLU

Αφορμή για την αναφορά μου αυτή στην Πάτρα, η ανακοίνωση των Λογιστών από την Πάτρα, μετά από την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Οικονομικών :

ΕΛΦΕΕ Αχαΐας: Πιέσεις από μεγάλες εταιρίες να ξεκινήσουν άμεσα τα ηλεκτρονικά βιβλία – Παράταση για όσο διαρκεί η πανδημία

Και επ΄ αυτού : Π.Δ.Σ.Ο.: Πιέσεις από μεγάλες εταιρείες για άμεση εφαρμογή των myDATA


 

 • Κεφάλαιο Πρώτο : Ο Νέος Νόμος 4772/2021

  [ Μείωση Ενοικίων/ Επιταγές / Παράταση εξόφλησης Οφειλών /Επιδότηση των σταθερών δαπανών/ Αγροτικές Επιδοτήσεις ]

   

Γενικά :  Αναλυτικά οι φορολογικές διατάξεις του νόμου 4772/2021

Ειδικά

α) Μείωση Ενοικίων

Γ. Χριστόπουλος: Η αποκωδικοποίηση των μέτρων στήριξης των μισθωτών και εκμισθωτών – Πως φορολογούνται τα μειωμένα ενοίκια

«Το θέμα της μείωσης ενοικίων κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων. Έτσι όπως έχει γίνει η σύνταξη της διάταξης δεν είναι ξεκάθαρο εάν το 100% θα αφορά εκτός από τις κλειστές και τις πληττόμενες για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Στις ανακοινώσει και στην αιτιολογική έκθεση φαίνεται ότι ο νομοθέτης θέλει το 100% να ισχύσει μόνο για ορισμένες κλειστές επιχειρήσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ξεκάθαρα από την διάταξη. Επίσης δεν ξέρουμε τι γίνεται με τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται ή είναι κλειστές και τις μισθώσεις των φοιτητών.

Αναμένουμε λοιπόν τις αποφάσεις για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα, γιατί με τις ανακοινώσεις δεν βγάζουμε άκρη.» ( Κείμενο του Κώστα Κουλογιάννη )

ΕΦΕΕΑ – Δηλώσεις μισθωτηρίων: Στείλτε μας προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζετε με περιγραφή αυτών

β) Επιδότηση των ( σταθερών ) δαπανών

Επιδότηση σταθερών/παγίων δαπανών επιχειρήσεων – άρθρο 29 του ν. 4772/2021 – 9 Σημεία Ανάλυσης – Μια πρώτη προσέγγιση ( Κώστας Νιφορόπουλος )

Επιδότηση δαπανών επιχειρήσεων – Επιδίωξη για μη επιστρεπτέα ενίσχυση – Στην πλατφόρμα της ΑΑΔE οι δαπάνες

γ) Μετατάξεις Αγροτών ( Δείτε στο Πέμπτο Κεφάλαιο )

[ Πηγή : Vasilis Karavasilis PATRAS PHOTOS ΟLD SPECIAL – ( ΠΑΤΡΑ – 1970- ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΕΠΟΧΗΣ ) ]

α) Προσαύξηση έκπτωσης διαφημιστικών δαπανών [ Απαιτείται μελέτη για την εφαρμογή της καθώς έχει ιδιαίτερες προβλέψεις, καθώς μεγάλη είναι και η ωφέλεια ]

Ε.2033/2021 Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 22Γ του ν. 4172/2013 (A’167), το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 11 τουν. 4728/2020 (Α’186), καθώς επίσης του άρθρου 22Δ και της περ. ιστ’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013, τα οποία προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 189 του ν.4764/2020 (Α’256), σχετικά με την έκπτωση διαφημιστικών δαπανών

Επισημάνσεις ( sos )

(α) (10) «Όπως ρητά προκύπτει από τις πιο πάνω διατάξεις εκπίπτει προσαυξημένη σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 22Γ του ΚΦΕ η διαφημιστική δαπάνη αποκλειστικά κατά το μέρος που αφορά το κόστος διαφήμισης των περ. α’ (ανάρτηση σε χώρους που νόμιμα προορίζονται για υπαίθρια διαφήμιση) και β’ (αγορά χρόνου ή χώρου στα μέσα) του υπόψη άρθρου. Λοιπές δαπάνες διαφήμισης ή τυχόν παρεπόμενες δαπάνες/αμοιβές για υπηρεσίες που παρέχονται προς τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις δεν εμπίπτουν στις υπόψη διατάξεις. Σε περίπτωση που από τα σχετικά λογιστικά στοιχεία δεν προκύπτει σαφώς το ποσό που αναλογεί στη διαφημιστική δαπάνη του άρθρου αυτού, ο φορολογούμενος οφείλει να τεκμηριώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το ποσό της διαφημιστικής δαπάνης που εμπίπτει στη διάταξη αυτή. Ως δαπάνη διαφήμισης,για την εφαρμογή του άρθρου αυτού νοείται το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση τυχόν φόρων ή λοιπών επιβαρύνσεων.»

(β) «(11) Σε περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση που μεταδίδει ή καταχωρεί τη διαφήμιση καταχωρισθεί στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης του άρθρου 52 του ν. 4339/2015 κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους της διαφημιζόμενης επιχείρησης, στις υπόψη διατάξεις εμπίπτουν μόνο οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την καταχώρησή της στο εν λόγω Μητρώο.

(16) 16. Για παράδειγμα, ανώνυμη εταιρεία κατά τα έτη 2019 και 2020 λαμβάνει υπηρεσίες διαφήμισης από εταιρεία η οποία καταχωρήθηκε στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης του άρθρου 52 του ν. 4339/2015 την 1.5.2020. Στο φορολογικό έτος που έληξε 31.12.2019 έλαβε τιμολόγια από την υπόψη εταιρεία αξίας 50.000€ και για το φορολογικό έτος 2020 έλαβε τιμολόγια αξίας 10.000€ από 1.1.2020 έως 30.4.2020 και 40.000€ από 1.5.2020 έως 31.12.2020. Επομένως, στο φορολογικό έτος 2020 δικαιούται να εκπέσει προσαυξημένη κατά 100% τη διαφημιστική δαπάνη των 40.000€, ήτοι συνολικά 80.000€ (40.000€ βάσει λογιστικών στοιχείων και 40.000€ εξωλογιστικά), καθόσον πληρείται η προϋπόθεση (i) του άρθρου 22Γ, δεδομένου ότι η διαφημιστική δαπάνη της επιχείρησης για το φορολογικό έτος 2019 θεωρείται μηδενική (υπηρεσία από εταιρεία μη καταχωρημένη στο Μητρώο).»

β) Προσαύξηση έκπτωσης δαπανών προστασίας του περιβάλλοντος

Ε.2031/2021 Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 22Β, όπως τέθηκε με τον ν. 4646/2019 (Α’ 201) και τροποποιήθηκε με τον ν.4710/2020 (Α’ 142)

(Α) περ.α’: Δαπάνη αγοράς καρτών απεριορίστων διαδρομών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

(Β) περ.β’: Δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων

(Γ) περ.γ’: Δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων

(Δ) περ. δ’: Δαπάνη αγοράς ελαφρού επαγγελματικού ηλεκτρικού οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων

(Ε) περ. ε’: Δαπάνη αγοράς οχημάτων τύπου L και λοιπών μηδενικών ή χαμηλών ρύπων

γ) Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος

Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος – Απαλλαγή ενοικίου εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας

Υφιστάμενα και νέα μέτρα που έρχονται για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων – Ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη

δ) Μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση

Τι ισχύει για τη φορολογία και το ακατάσχετο των ενισχύσεων με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από τις περιφέρειες

Για να μη φορολογηθεί η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που έχει χορηγηθεί το 2020 ή αυτή η οποία θα χορηγηθεί το 2021 θα πρέπει να θεσπιστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση.

ε) Επισφαλείς Απαιτήσεις Λογιστική βάση και Φορολογική βάση

Άρθρα Απομείωση εμπορικών απαιτήσεων ( ΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ)

Ε.2205/2020 – Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με το άρθρο 15 του ν.4646/2019 (ΦΕΚ Α’ 201), για τη φορολογική μεταχείριση των επισφαλών απαιτήσεων.

στ) [ Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ] Ε.2030/2021 Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 157 και 170 του ν.4759/2020 (Α’ 245)

«Με τις διατάξεις της περ.γ’ της παρ.1 του άρθρου 157 του ν. 4759/2020 ορίζεται ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στην έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται άπαξ στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία κανονική ή δοκιμαστική έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015, υπολογίζονται και παρακρατούνται σε κάθε εκκαθάριση από την εταιρεία «Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης» (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.) ή την εταιρεία «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας»(Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.) ως Διαχειριστή των Μ.Δ.Ν.(Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) ή από τους προμηθευτές για την περίπτωση των φωτοβολταϊκών σταθμών που εμπίπτουν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις (υποπερ, ββ) και η έκπτωση της εν λόγω δαπάνης διενεργείται εφάπαξ, το φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν η παρακράτηση και ο συμψηφισμός της επιβληθείσας έκτακτης εισφοράς και ανεξάρτητα του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίσθηκε η επιβληθείσα έκτακτη εισφορά.»[
Πηγή : Vasilis Karavasilis PATRAS PHOTOS ΟLD SPECIAL –]

[«Χρυσή πεντάδα» της Παναχαϊκής εκείνης της εποχής : Κώστας Δαβουρλής, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Βασίλης Στραβοπόδης, Θέμης Ρήγας, , Διονύσης Καπανδρίτης]

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις (εν συντομία: Π.Γ.Ε.) ιδρύθηκε το 1891 . Η «Χρυσή περίοδος» στην ιστορία της ομάδας είναι το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70 στην οποία η Παναχαϊκή μεταξύ άλλων κατέλαβε την 4η θέση στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής την αγωνιστική περίοδο 1972-73 και εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη περίοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και έτσι έγινε η πρώτη «επαρχιακή» ομάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) της χώρας που κατάφερε και αγωνίστηκε σε πανευρωπαϊκή διοργάνωση.

[ Αξίζει να δείτε το δημοσίευμα «ΠΑΟΚ – Παναχαϊκή 3-5: Άθλος και καταστροφή» : http://pelop.gr/?page=article&DocID=573082.]

 

α) Ενίσχυση Επιστημόνων

→   Η απόφαση για την ενίσχυση των επιστημόνων

Μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή της απόφαση που μπορεί να σας διευκολύνει .

Δικαιούχοι – Προϋποθέσεις
 

 Ι. Ελεύθεροι επαγγελματίες-ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ, καθώς και οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, έχουν πραγματοποιήσει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ μετά την 1.1.2017 σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και το συνολικό οικογενειακό πραγματικό, απαλλασσόμενο ή αυτοτελώς φορολογούμενο εισόδημα έτους 2020 από οποιαδήποτε πηγή, δεν υπερβαίνει τις 30.000€ ( Θα επαληθευτεί από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, όταν αυτή υποβληθεί. ) .
 

 Επιλέξιμοι ΚΑΔ
 69.10 Νομικές δραστηριότητες
 71.11 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων
 71.12 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
 86.21 Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων
 86.22 Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων
 86.23 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων
 75.00 Κτηνιατρικές δραστηριότητες
 69.20 Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου· παροχή φορολογικών συμβουλών
 70.22 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης
 
 
 ΙΙ. Ελεύθεροι επαγγελματίες-ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ, καθώς και οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, έχουν πραγματοποιήσει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. μέχρι 31.12.2016 και:
 
 
α. από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020 είχαν ενεργό κύριο επιλέξιμο ΚΑΔ ή
 β. τα ακαθάριστα έσοδα κατά την 20.03.2020 δευτερεύουσας δραστηριότητας ενεργού επιλέξιμου1 ΚΑΔ, όπως προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020
 
 Για να δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να πληρούνται και τα κάτωθι:
 1.
Για όλο το διάστημα από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020, να μην έχουν αναλάβει μισθωτή εργασία ή εργασία με έμμισθη εντολή.
 2.
Όσοι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με το είδος των φορολογικών βιβλίων, ως εξής:
 i. Ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ που πρέπει να παρουσιάζει μείωση κατά τουλάχιστον 20%, είναι το άθροισμα του κύκλου εργασιών Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020.
 ii. Όσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ο κύκλος εργασιών αναφοράς υπολογίζεται ως το άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ Απριλίου -Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ ενός ή περισσότερων εκ των ανωτέρω μηνών δεν είναι θετικός, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται το σύνολο του κύκλου εργασιών ΦΠΑ για όλο το έτος 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα (2/3). Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών του 2019 δεν είναι θετικός, ο κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται μηδενικός.
 iii. Όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο κύκλος εργασιών αναφοράς υπολογίζεται ως το άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2019. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ ενός εκ των ανωτέρω τριμήνων δεν είναι θετικός, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται το σύνολο του κύκλου εργασιών ΦΠΑ για όλο το έτος 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα (2/3). Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών του 2019 δεν είναι θετικός, ο κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται μηδενικός.
 iv.
Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ως εξής:
 – Ακαθάριστα έσοδα που πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά τουλάχιστον 20% είναι το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Απριλίου -Δεκεμβρίου 2020.
 – Ο κύκλος εργασιών αναφοράς, για τους όσους δεν είναι υποκείμενοι σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ορίζεται ως το σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα (2/3). Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων το 2019, ο κύκλος εργασιών λογίζεται μηδενικός.
 3.
Το συνολικό οικογενειακό πραγματικό, απαλλασσόμενο ή αυτοτελώς φορολογούμενο εισόδημα έτους 2020 από οποιαδήποτε πηγή, δεν υπερβαίνει τις 30.000€ ( Θα επαληθευτεί από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, όταν αυτή υποβληθεί. ) .
 
 Επιλέξιμοι ΚΑΔ
 69.10 Νομικές δραστηριότητες
 71.11 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων
 71.12 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
 86.21 Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων
 86.22 Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων
 86.23 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων
 75.00 Κτηνιατρικές δραστηριότητες
 69.20 Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου· παροχή φορολογικών συμβουλών
 70.22 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης
 
 
 ΙΙΙ. Ελεύθεροι επαγγελματίες-ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ, καθώς και οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 και μετέχουν ως εταίροι, μέλη ή διαχειριστές σε τεχνικές ή κατασκευαστικές εταιρείες ή δικηγορικές εταιρείες ή εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών και το συνολικό οικογενειακό πραγματικό, απαλλασσόμενο ή αυτοτελώς φορολογούμενο εισόδημα έτους 2020 από οποιαδήποτε πηγή, δεν υπερβαίνει τις 30.000€ ( Θα επαληθευτεί από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, όταν αυτή υποβληθεί ) .

→  ΤΕΕ: Να ενταχθούν περισσότεροι ΚΑΔ στην ενίσχυση των ελευθέρων επαγγελματιών

β) Ενίσχυση επιχειρήσεων θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και χώρων παραστάσεων – Όλες οι λεπτομέρειες

γ) Νέα μέτρα ενίσχυσης

Εστίαση: Τέσσερα μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός – Διατηρείται και τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων

Πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.

Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.

Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

Και

Α.Γεωργιάδης – Θα έχουμε όσες επιστρεπτέες χρειαστεί μέχρις ότου τελειώσει η πανδημία.

δ) Επιχορήγηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων

Ένταξη ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην επιχορήγηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου

Με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, που δραστηριοποιούνται σε έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

• 56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

• 56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας

• 56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών

• 55.10 : Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

• 55.20 : Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

ε) Δανειοδότηση «Πολύ Μικρών» επιχειρήσεων

Νέο πρόγραμμα εγγυημένης χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων

Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του Δανείου δεν θα υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, (όποιο είναι μικρότερο):

I. 50.000 ευρώ ή

II. το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή

III. το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες. Οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον Δικαιούχο.

στ) ΥπΑΑΤ: Κάλυψη δαπανών που αφορούν την εκτέλεση προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας

ζ) ΟΑΕΔ: Τα 7 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας

η) Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου

θ) Επιστολή της ερευνητικής κοινότητας της Γεν. Γραμμ. Έρευνας και Καινοτομίας: «Το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας Covid19»

ι) Υπ. Ανάπτυξης: Εννέα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με την εφαρμογή της ρήτρας διακράτησης των θέσεων εργασίας στα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου μέσω ΤΕΠΙΧ

 • Κεφάλαιο Τέταρτο : «Platforma News»

α) Ενίσχυση επιστημόνων : Διάθεσιμη η αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees

β) Επίδομα θέρμανσης – ΑΑΔΕ: Δηλώστε IBAN για να πληρωθείτε

γ) ΥΠΕΣ: Στο προσεχές διάστημα η λειτουργία της εκλογικής πλατφόρμας για τους απόδημους Έλληνες

Προσοχή :

έως τις ( σήμερα ) 8.2.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής (5) .

[ «Η ACHAIA CLAUSS βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα…. ( Πηγή : https://www.achaiaclauss.gr/ ) ]

[Η «φύτευση αμπελώνων» δεν θεωρείται «Επένδυση» και ως εκ τούτου η λέξη «μετατάσσεται»]

Η Θέση της Φορολογικής Διοίκησης

Tι ισχύει για τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών – Φορολογική αντιμετώπιση αμπελώνων και επίδρασή τους στη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

– Η έκτακτη αποζημίωση λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα, δεν φορολογείται, είναι ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.

– Τα ποσά που χορηγούνται ως «ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων» θεωρούνται εισόδημα, μη φορολογητέο, δεν έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.

Αρθρογραφία επί του θέματος

Μετάταξη αγροτών στα «Καθεστώτα ΦΠΑ» και επιδοτήσεις/ενισχύσεις που λαμβάνουν ( Κώστας Νιφορόπουλος )

[ Μεταξύ των άλλων αναφέρα ότι …

Α/Α ΕΙΔΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ Ή ΌΧΙ; ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
13 Ενισχύσεις στο πλαίσιο του “Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 Όχι (*) . Εφόσον κατά βάση αφορούν επιδότηση για Επενδυτικές Δαπάνες Εκτίμηση με βάση την ΠΟΛ.1201/2016. Η φορολογική Διοίκηση πρέπει να λάβει θέση
14 «Επιδοτήσεις Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων» Όχι (*). Αφορούν επιδότηση για Επενδυτικές Δαπάνες Εκτίμηση (Δείτε σχετικό άρθρο Αγρότες «Ειδικού Καθεστώτος»: «Επιδοτήσεις Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων».). Η φορολογική Διοίκηση πρέπει να λάβει θέση

Όχι (*): Αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις, με βάση το «πνεύμα» των έως τώρα αποφάσεων. Το «τελικό λόγο, έχει η Φορολογική Διοίκηση.]

Η Φορολογική Διοίκηση συμφώνησε με το πρώτο (α/α 13) και διαφώνησε με το δεύτερο (α/α 14 ). Η αιτιολόγηση ήταν ότι δεν έχουν «αποζημιωτικό χαρακτήρα». Και φυσικά δεν έχουν, αλλά η αιτιολόγηση της απαλλαγής είναι ότι πρόκειται για «Επιδότηση Επενδυτικών Δαπανών», οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο όριο.

(Δείτε αναλυτική τεκμηρίωση : Αγρότες «Ειδικού Καθεστώτος»: «Επιδοτήσεις Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων» . Κ. Νιφορόπουλος – Γ. Παπαδημητρίου)

Με την θέση μας αυτή συμφωνεί και η ΔΕΔ 1048/2019 Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός επιδοτήσεων, ενισχύσεων αγροτών

Ας ελπίσουμε ότι η Φορολογική Διοίκηση, θα επανεξετάσει το θέμα, πριν την λήξη της προθεσμίας των «μετατάξεων».


Βέβαια είναι θετικό ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 34, του Νέου Νόμου 4772/2021 :

«Ειδικά, η υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς για τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020, λόγω είσπραξης, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, ποσών επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000), αγροτών που δεν εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς, ισχύει από 1 ης.1.2021 και η σχετική δήλωση μεταβολών υποβάλλεται μέχρι 31.3.2021, ενώ πρόστιμα του ν. 4174/2013 (Α’ 170), που τυχόν επιβλήθηκαν στους εν λόγω αγρότες για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων μεταβολών και δηλώσεων του άρθρου 38, δεν οφείλονται και, εφόσον έχουν καταβληθεί, επιστρέφονται. Δήλωση μεταβολών δεν υποβάλλεται και οι αγρότες του προηγούμενου εδαφίου παραμένουν στο ειδικό καθεστώς και μετά την 1 η.1.2021, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1…..

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021, παρατείνεται έως τις 31.3.2021 η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων μεταβολών της παρούσας που υποβάλλονται κατά νόμο μέχρι την 31η .1.2021.»

 

Καταρχήν δείτε :

α) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Φεβρουαρίου 2021

[ Προσοχή : Δείτε στην αρχή ( με πράσινη σκίαση ) πολλές προθεσμίες για σημαντικά θέματα που λήγουν έως 28/2 ( ακόμα και σήμερα ) ]

β) Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

Επίσης :

Ευπαθείς ομάδες εργαζομένων – Παράταση των μέτρων έως τις 28.2.2021

Ρύθμιση δανείων τ.ΟΕΚ: Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 30.6.2021

Η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και της δήλωσης λύσης της μίσθωσης

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Παράταση προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης για την 2η φάση 2020 έως 31 Μαρτίου 2021

Παράταση έως 30.4.2021 για την καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία

Το Σάββατο που αιφνιδίως ορισμένες επιχειρήσεις δεν άνοιξαν λόγω των νέων μέτρων, το υπουργείο έδωσε την δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή οι εργαζόμενοι (εκτός διαδικασίας προαναγγελίας) με ανακοίνωσε που εξέδωσε το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Προσοχή οι αναστολές αυτές γίνονται μέχρι σήμερα. [Δείτε εδώ σχετικά]

«Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων » [ Αναγκαία μια παράταση ακόμα ]

Οι υποχρεώσεις των Επιχειρήσεων, που μεταφέρονται στους Λογιστές, αυτή την περίοδο είναι τεράστιες .

Αιτήματα Παράτασης

ΠΟΦΕΕ: Επαναφορά του αιτήματος για μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας καταχώρισης στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα για επαναλειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνών Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου καθώς και της πλατφόρμας για τη Β’ ΦΑΣΗ του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο 2020

[ Σχολική ποδιά δεκαετίας ’70, «ΛΑΟΥΡΑ», από την ΠΕΙΡΑΪΚΗ – ΠΑΤΡΑΪΚΗ ]

Στην Πάτρα το 1919 ιδρύεται η ομόρρυθμη «Πατραϊκή Εμποροβιομηχανική Εταιρεία» από τους Χριστόφορο Κατσάμπα (1893- 1984) και Σταμούλη Στράτο(1891- 1963) . Η «Πειραϊκή-Πατραϊκή», ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικής, βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων της Ελλάδος. Λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι και το 1996, όταν και έκλεισε παραγωγικά, ωστόσο εξακολουθεί [ ;;;; ] να εμφανίζεται στον κατάλογο ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου και δεν έχει διαγραφεί από αυτόν, διότι δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση. ( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/ Οι σχολικές ποδιές καταργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1982. ]

α) Άρθρα Εκκαθαρίσεις αγροτικών προϊόντων του Φώτη Τσιατούρα

[ Αξίζει να διαβάσουν το άρθρο όσο ασχολούνται μα αυτά, κυρίως με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ( «πρέπει να ‘ναι εντάξει /λες να ‘χω λάθος,/ ας τα ξαναδώ» ) ]

β) Ε.2027/2021 Κοινοποίηση της υπ΄αριθ. 126087/4682/30-12-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την καταβολή περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς

Από 01/01/2021 διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες. Ειδικότερα, από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται πλέον μόνο οι βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς της παραγράφου 29 του άρθρου 2 του ν. 2939/2001 (Α΄179).

γ) [ Ακύρωση Προστίμων ] Ε.2028/2021 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 56 του άρθρου 72 του ν.4174/2013 (Α’ 170), όπως ισχύει, μετά την ψήφιση του άρθρου 78 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), αναφορικά με ακύρωση προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών για το ημερολογιακό έτος 2014, που υπεβλήθησαν από 21.1.2016 έως και 25.1.2016

δ) Ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στην ΕΕ: άρτιο σύστημα, αλλά η εφαρμογή του παρουσιάζει αδυναμίες

ε) 523/14-1-2021 Καθορισμός ειδικής εισφοράς, διαδικασίας επιβολής της εισφοράς, διαδικασία πληρωμής και κάθε σχετική λεπτομέρεια της υποπερ. αα’ της περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011

Σύνθετα τουριστικά καταλύματα – Καθορισμός ειδικής εισφοράς, διαδικασίας επιβολής, πληρωμής …

στ) ΔΕΔ Θ 1636/2020 Αφορολόγητο αποθεματικό ν. 4399/2016 – Πιστοποίηση υλοποίησης επένδυσης – Επίδραση μείωσης του φόρου και στην προκαταβολή

ζ) ΔΕΔ Α 3046/2019 Λογιστική διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος ιδιόχρησης ακινήτων – Δεν είχε καταχωρίσει ούτε το έσοδο ούτε το έξοδο – ΠΟΛ. 1113/2015 ΠΟΛ 1069/2015 ΔΕΑΦ Α 1021369/2017 Ε. 2156/08-08-2019

η) ΔΕΔ Θ 1866/2020 Μη έκδοση ΑΠΥ και ειδικού στοιχείου φόρου διαμονής – Έλεγχος με βάση το πλάνο διαμονής πελατών ξενοδοχείου
Η φορολογική αρχή έχει την εξουσία να ελέγχει και να διασταυρώνει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους του φορολογούμενου, διενεργώντας έλεγχο σε επίσημα και ανεπίσημα έγγραφα, όπως, εν προκειμένω, το πλάνο διαμονής πελατών του ξενοδοχείου που ήταν διαθέσιμο, και λογιστικά στοιχεία

θ) ΔΕΔ Θ 1646/2020 Χαρτόσημο σε προκαταβολές που δόθηκαν γενικά και αόριστα χωρίς να σχετίζονται με πωλήσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών – Δάνειο συναφθέν στο εξωτερικό που εμβάστηκε εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα και καταχωρήθηκε στα βιβλία – Ταμειακή διευκόλυνση – Τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός

ι) Ταμειακή διευκόλυνση προς σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

ια) ΣτΕ 501/2020 Δικαίωμα επιστροφής του φόρου εισροών από αλλαδαπή εταιρία με τον οποίο επιβαρύνθηκαν αγαθά ή υπηρεσίες που του είχαν παρασχεθεί στην Ελλάδα – Πότε υποκείμενος στο φόρο αποκτά εγκατάσταση στην Ελλάδα διαφορετική από την έδρα του

 • Κεφάλαιο Όγδοο : Ασφαλιστικά & Εργατικά – Νομοθεσία και Νομολογία

 

α) Αναστολές Εργαζομένων

Τροποποίηση της απόφασης για τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου

ΕΡΓΑΝΗ: Δηλώσεις αναστολής χωρίς προαναγγελία για το Σαββατοκύριακο μέχρι τη Δευτέρα, 8/2/2021

β) Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/2021 Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021

Η εν λόγω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει για το έτος 2021 αποκλειστικά για τους απασχολούμενους (πλήρους, μειωμένης ή εκ περιτροπής απασχόλησης) στον ιδιωτικό τομέα.

γ) Άδεια ειδικού σκοπού – Διατίθεται από 1.2.2021 έως 15.2.2021 το Ειδικό Έντυπο Ε11.1. για τη δήλωση της χρήσης του Ιανουαρίου 2021

δ) Ενιαίο Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας – Νέα διαδικτυακή υπηρεσία e-ΕΦΚΑ

ε) Διαδικασία καταβολής εισφοράς στον e-ΕΦΚΑ για την αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου πρόσθετης ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ.

στ) Άρειος Πάγος 627/2020 Διάκριση λογιστή και βοηθού λογιστή – Υπολογισμός προϋπηρεσίας των βοηθών λογιστών


α)
Χρηματοπιστωτικοί δείκτες αναφοράς: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάργησης του LIBOR

β) ΣΕΒ: Παράθυρο ευκαιρίας για την προσαρμογή επιχειρήσεων και εργαζομένων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον η πρόσκληση της ΓΣΕΕ προς τους κοινωνικούς εταίρους για την υπογραφή της επόμενης ΕΓΣΣΕ

 

 • Κεφάλαιο Δέκατο : Συλλογή ( Ηλεκτρονικών )Αποδείξεων 30% του Εισοδήματος


«Σε ότι αφορά τις αποδείξεις και την συλλογή του 30% για το 2020 δεν βλέπω και πολύ πρόθυμο το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές, αν κρίνω και από τα λεγόμενα του υπουργού στις διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει τις τελευταίες ημέρες. Το 30% του εισοδήματος σε αποδείξεις, όχι απλά είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί, αλλά ουσιαστικά είναι ανέφικτο.

Δείτε ορισμένα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή την άποψη:

1. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου 2020 έως τις 8 Ιανουαρίου 2021, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε αύξηση +21,9%. Αντίθετα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε κατά -4,4% κατά το διάστημα 1 – 8 Ιανουαρίου, έναντι αύξησης +7,4% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο 2020. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου 2020 έως τις 8 Ιανουαρίου, η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών κατέγραψε ρυθμό αύξησης +2,7%. [Πηγή : Παρατηρητήριο covid – https://covid19.gov.gr/33i-ekthesi-proodou-paratiritiriou/] Υπενθυμίζω ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν αφορούν μόνο τα καταναλωτικά αγαθά, αλλά γενικά τις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

2. Αυτές που αφορούν αμιγώς καταναλωτικά αγαθά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων : Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου 2020 – 7 Ιανουαρίου εμφανίζει μείωση -8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο επταήμερο του Ιανουαρίου η μείωση ανήλθε σε -19,9% έναντι -10,8% τον Δεκέμβριο και -12,6% τον Νοέμβριο. [Πηγή : Παρατηρητήριο covid – https://covid19.gov.gr/32i-ekthesi-proodou-paratiritiriou/]

3. Η αύξηση καταθέσεων συνεχίστηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκαν κατά 3,16 δις ευρώ τον Νοέμβριο με την σωρευτική αύξηση να ανέρχεται σε 18,08 δις ευρώ από τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε σε +14% τον Νοέμβριο από +11,6% τον Οκτώβριο. [Πηγή : Παρατηρητήριο covid – https://covid19.gov.gr/31i-ekthesi-proodou-paratiritiriou/ ]

4. Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου από τον Μάιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2020 ήταν λιγότερος κατά 1.2 δις ευρώ περίπου. Υπολογίστε ότι τον Δεκέμβριο η αγορά υπολειτουργούσε σε σχέση με το 2019. [Πηγή ELSTAT https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR04/-]

Εάν νομίζει ο υπουργός ότι με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να ξαναδεί το θέμα, τότε σίγουρα μέσα στο έτος, η μαγεία των φόρων θα συναντήσει την ψυχολογία των φορολογουμένων.» ( Κείμενο του Κώστα Κουλογιάννη )

 

Επίσης για το θέμα αυτό είχαμε :

OEE: Πρόταση να μην ισχύσει για το 2020 το 30% πληρωμών με ψηφιακά μέσα

Επιστολή ΛΣΑ για κατάργηση της ποινής για τη μη συλλογή αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα για το φορολογικό έτος 2020

«Να ζήσεις για λίγο τρελός»

«Πατρινό Καρναβάλι για πάντα / Έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός / Πατρινό Καρναβάλι για πάντα /Έλα να ζήσεις για λίγο τρελός» https://www.youtube.com/watch?v=0VCsu5z3ziA&feature=emb_logo

…………………… Το Πατρινό καρναβάλι αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός. ….

( Πηγή : https://el.wikipedia.org )

[ Πίνακας του Δημήτρη Βούρτση, ο οποίος βρίσκεται στο Δημαρχείο της Πάτρας.] ( Πηγή : https://www.andro.gr/zoi/patra-carnival/ )

ΥΓ : Στις 6/3/2022 Απόκριες , όλοι στη Πάτρα. Συνάντηση στο κάτω μέρος της Πλατείας Γεωργίου, ώρα 11 π.μ

Δύναμη, Υγεία, Προσοχή