Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – «my εδώ» «my εκεί» «my και παραπέρα»

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα
 

Δεν ξέρω με τι να πρωτο ξεκινήσω σήμερα. Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει, και άκρη δεν έβγαλα. myDATA, τέταρτο κύμα covid, υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών, Rapid test, myDATA, προϋπολογισμοί, επιστρεπτέες, τηλεργασίες, ωράρια, νέα μέτρα, εμβολιασμοί, απογραφή πληθυσμού, myDATA και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.  Έχουμε χάσει εδώ καιρό τη «μπάλα» την οποία ομολογουμένως την ψάχνουν και οι υπεύθυνοι διαχείρισης της πανδημίας αλλά και όσοι παίρνουν αποφάσεις για μας, που ορισμένες από αυτές δεν έχουν καμία λογική. Καλύτερα να μη συνεχίσω άλλο γιατί θα γίνω κουραστικός, άλλωστε το λόγια του αείμνηστου είναι πάντα επίκαιρα.

Επί του πιεστηρίου


Αναρτήθηκαν το Σαββάτο 20.12.2021 τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 τα οποία μπορείτε να τα εκτυπώσετε μέσα από την εφαρμογή
myCAR ΑΑΔΕ. Η προθεσμία λήγει ως γνωστόν την 31η Δεκεμβρίου, αλλά όπως κάθε χρόνο θα πάρει παράταση.

 

myMeasures


Από σήμερα εφαρμόζονται τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό σε ένα από τα τελευταία του διαγγέλματα. Ναι καλά διαβάσατε, το επόμενο διάγγελμα του πρωθυπουργού μπορεί να γίνει σε άλλη χώρα και σε άλλο λαό. Α
π’ ότι φαίνεται οι Βρετανοί μετά τα αγάλματα του Παρθενώνα ετοιμάζονται να μας “κλέψουν” και τον Πρωθυπουργό. Το χειρότερο δεν είναι όμως αυτό, το χειρότερο είναι ότι θα μας δώσουν τον Μπόρις Τζόνσον σε αντάλλαγμα. Εάν δε με πιστεύετε δείτε το παρακάτω βίντεο πριν το κατεβάσουν…

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εξειδικεύτηκαν από τον υπουργό επικρατείας Άκη Σκέρτσο με ανάρτησή του στο Φ.Β. [Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για την πρόσβαση των πολιτών σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους].

Επειδή όμως η εξειδίκευση αυτή δεν ήταν αρκετή, τα νέα μέτρα εξειδικεύτηκαν περαιτέρω σε κοινή συνέντευξη τύπου από το Υπ. Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Στη συνέντευξη αυτή μάθαμε ότι 21.000 εργαζόμενοι που έπρεπε να κάνουν rapid τεστ δεν έκαναν την προηγούμενη περίοδο. [Αλλάζει το ωράριο στο λιανεμπόριο – Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας. Εξειδίκευση των νέων μέτρων]

Επειδή όμως η εξειδίκευση δεν έχει όρια και το video μπορεί να μην έτυχε της απαραίτητης προσοχής των πολιτών, εξεδόθη και δελτίο τύπου, το οποίο ενημερώνει και αυτό για το νέο πλαίσιο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Επειδή όμως σε αυτόν το τόπο (με τόσα “επειδή” αρχίσω να θυμίζω αποφάσεις ΔΕΔ) λειτουργούμε με νόμους και αποφάσεις, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και η απόφαση με τα μέτρα, η οποία εξειδικεύει ακόμη περισσότερο τα ήδη εξειδικευμένα μέτρα που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός [Τα νέα μέτρα από Δευτέρα 22.11 – Δημοσιεύθηκε η απόφαση].

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σημειώστε ότι η απόφαση αναφέρει:

 • Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00.

Σε ό,τι αφορά στο κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα η απόφαση αναφέρει μόνο για το δημόσιο τις εξής αναλυτική και ξεκάθαρη οδηγία:

 • Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Για τον ιδιωτικό τομέα δεν αναφέρει τίποτα σε ό,τι αφορά το κυλιόμενο ωράριο.

Επισημάνσεις (ή αλλιώς γνωστικό διάλειμμα)

Διατακτικές σίτισης: Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα

Ε9 – Η μονοκατοικία. Οι ιδιαίτεροι κανόνες. Η διαφορά της από την κατοικία

Η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ για το 2020 – Πλήρης οδηγός (η απώτατη προθεσμία έληξε βέβαια και ελπίζω να προλάβατε όλοι).


 

myDATA


Ή εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ βιάζεται να εορτάσει τα Χριστούγεννα γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα εξέδιδε τιμολόγια με ημερομηνία 15.12.
Συνάδελφος μου είπε πως, πριν καλά καλά πριν προλάβουμε να τηρήσουμε
το real time πάμε κατευθείαν στο future time. Χωρίς να θέλω να κάνω τον χαζό, πιστεύω ότι η ΑΑΔΕ θα μπορούσε να είχε αποφύγει να στείλει μαζικά μερικές χιλιάδες email
του τύπου
:

 • Αγαπητέ χρήστη της εφαρμογής timologio
  Στο πλαίσιο των συνεχών αναβαθμίσεων για τη βελτίωση της εφαρμογής timologio ενδέχεται να αντιμετωπίσατε προβλήματα ως προς την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών. Σε αυτήν την περίπτωση παρακαλείσθε όπως πληκτρολογήσετε ctrl+F5, κατά την επόμενη είσοδό σας σε αυτή, για τον καθαρισμό των cookies.
  Ζητούμε συγνώμη για τυχόν αναστάτωση που σας προκαλέσαμε.
  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

   

Δεν ξέρω εάν έφταιγε κάτι που δεν γνωρίζω, αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι με τον συνδυασμό των πλήκτρων ctrl+f5 καθαρίζει το cash
του περιηγητή (browser) του κάθε χρήστη. Επίσης είμαι σε θέση να γνωρίζω (ως ερασιτέχνης προγραμματιστής), ότι θα μπορούσαν οι επαγγελματίες προγραμματιστές της ΑΑΔΕ να είχαν αλλάξει απλά το όνομα των αρχείων που πίστευαν ότι είχαν καταγραφεί στο cash των χρηστών (συνήθως js ή css αρχεία) με έξυπνο τρόπο βάζοντας version μετά το όνομα. Είναι κάτι σύνηθες στους προγραμματιστές εφαρμογών διαδικτύου. Υπάρχει πιθανότητα το πρόβλημα να οφειλόταν σε κάποιον άλλο παράγοντα που εγώ δεν γνωρίζω, γι΄αυτό καλύτερα να μη το παίζω έξυπνος ενώ δεν είμαι.

Πάμε τώρα στο ερώτημα του “ενός εκατομμυρίου ευρώ” το οποίο απασχολεί όλους τους λογιστές αυτή την περίοδο (αν και έχει απαντηθεί πολλάκις).  Αναφέρομαι φυσικά στο εάν μπορεί ο λογιστής να διαβιβάσει τα έσοδα για λογαριασμό ορισμένων πελατών του, οι οποίοι έχουν δικαίωμα χρήσης της ειδικής φόρμας φόρμας καταχώρησης, μέσω του λογιστικού προγράμματός του έως τις 20 του επόμενου μήνα.
Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Είτε το προβλέπει, είτε δεν το προβλέπει η Α.1138/2020, η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει και μετά την περίοδο προσαρμογής, γιατί απλά είναι απαίτηση αρκετών λογιστών και η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Εκτός βέβαια εάν «την εκνευρίσουμε» όπως κάναμε τον Σεπτέμβρη με τον υπουργό Οικονομικών. Η δυνατότητα αυτή θα χαθεί όμως σε μερικά χρόνια, όταν θα γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση και πιστέψτε με (ή μη με πιστεύετε) μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια αυτό θα είναι γεγονός.

Για τα myDATA δείτε επίσης : Τα βασικά στοιχεία που προέκυψαν από την εκδήλωση «Ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονική τιμολόγηση» που συνδιοργάνωσαν η ΠΑΕΛΟ, η HERCA και η ΕΠΟΕΣ

Και μην ξεχνάτε το επικαιροποιημένο εγχειρίδιο του κόμβου : myDATA: Συνοπτικό εγχειρίδιο από τον κόμβο TAXHEAVEN (ενημερωμένο)
Καθώς και το σχετικό άρθρο του κόμβου
:  myDATA Εγχειρίδιο γνωριμίας και 21 Βασικές Επισημάνσεις [Συνοπτικός «Οδηγός myDATA»]


 

myΕΡΓΑΝΗ&ΕΦΚΑ


 

ΕΡΓΑΝΗ: Επικαιροποίηση οδηγιών για την υποβολή της Υ.Δ. επιχειρήσεων – εργοδοτών για τα tests Covid-19

Είχα ευχηθεί στο προηγούμενο σχόλιο οι διευκρινίσεις για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης να μην περάσουν σε αριθμό τις διευκρινίσεις που δόθηκαν για τις μετακινήσεις την περίοδο του lockdown.
Τελικά η ευχή μου δεν βλέπω να έχει και πολλές ελπίδες να πραγματοποιηθεί. Ήδη μετράμε 4 και μάλλον θα συνεχίσουμε. Πιο πολλές ελπίδες δίνω στον Παναθηναϊκό να πάρει το πρωτάθλημα παρά να “βγάλει” μια απλή και κατανοητή ανακοίνωση το Υπ. Εργασίας.  

Μιας και αναφέρθηκα στο υπ.Εργασίας, να προσθέσω ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε ανακοίνωση (με συνημμένη απόφαση), η οποία προφανώς θα δημοσιευθεί κάποια στιγμή στο Φ.Ε.Κ. και η οποία μας ενημερώνει για δύο σημαντικά θέματα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή:

 Οι αλλαγές στη διαδικασία υποβολής εντύπων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 29.11.2021

 • Από την 29η/11/2021 παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών.

  Από την 29η11/2021 οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται:
  α) να καταχωρούν στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.
  β) να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

  Επίσης
  – Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των εντύπων που αφορούν εργαζόμενους, για τα οποία η προθεσμία υποβολής τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ έληξε πριν τις 19/6/2021, επιτρέπεται μόνο η χειρόγραφη εκπρόθεσμη υποβολή τους, αλλά με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων, από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής, κυρώσεων, όπου αυτή προβλέπεται.

  Η υποβολή των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7 που αφορούν εργαζόμενους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 19/6/2021 έως και 29/11/2021, επιτρέπεται για μια μόνο φορά και κατ’ εξαίρεση με ηλεκτρονική υποβολή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις 29/11/2021 έως και τις 20/12/2021. Ευνόητο είναι ότι για την εκπρόθεσμη αυτή υποβολή έχουν εφαρμογή οι προβλεπόμενες, από την κείμενη νομοθεσία, κυρώσεις.

  – Η υποβολή των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7 που αφορούν εργαζόμενους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα από 30/11/2021 και μετά, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και άπαξ.

  – Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των εντύπων E3.1, E3.2 και Ε3.3 που αφορούν ωφελούμενους/πρακτική άσκηση/μαθητεία, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα, επιτρέπεται η ηλεκτρονική τους υποβολή, άνευ κυρώσεων.

  – Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των εντύπων E3.4 και E3.5 που αφορούν ωφελούμενους/πρακτική άσκηση/μαθητεία, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα, επιτρέπεται η ηλεκτρονική τους υποβολή, αλλά με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων, από την κείμενη νομοθεσία, κυρώσεων.

 Υπ. Εργασίας: Πώς θα επαληθεύεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους

 • Σύμφωνα με την απόφαση, ως εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική θεωρούνται όσοι:

  α. Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή
  β. Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους ή
  γ. Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή
  δ. Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη

  Επίσης, διευθυντικά στελέχη θεωρούνται όσοι εργαζόμενοι προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών μονάδων της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, η οποία τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της, εφόσον αμείβονται με αποδοχές όχι μικρότερες από το εξαπλάσιο του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.

  Τέλος, ως στελέχη εποπτείας, διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης χαρακτηρίζονται και όσοι αμείβονται με το οκταπλάσιο τουλάχιστον του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού. Τα παραπάνω στοιχεία, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να προκύπτουν από ρητούς όρους της σύμβασης εργασίας και να δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

  Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τις παραπάνω ιδιότητες δεν επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και χωρίς να λαμβάνουν συμπληρωματική αμοιβή για υπερωρία και υπερεργασία, αποζημίωση εκτός έδρας, καθώς και προσαύξηση νυχτερινής εργασίας ή εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες.
   


Επειδή όμως το Υπ. Εργασίας είναι αρκετά δραστήριο εξέδωσε και ανακοίνωση σχετικά με το
δικαίωμα ασφάλισης και σε ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους, όπως προβλέπει και η απόφαση 80000/85840/774/03.11.2021. Δείτε τη σχετική απόφαση για να γνωρίζετε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο ανασφάλιστος διαζευγμένος σύζυγος προκειμένου να τύχει των σχετικών ευεργετικών διατάξεων.

Επειδή επίσης το Υπ. Εργασίας θέλει να επιταχύνει την διαδικασία απονομής των συντάξεων, δημοσίευσε στο Φ.Ε.Κ. μια νέα απόφαση, για τι άλλο, για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας [Νέα πλατφόρμα για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων – Η απόφαση 88278/11-11-2021].

Την πλατφόρμα αυτή θα την χρησιμοποιούν οι πιστοποιημένοι λογιστές, οι δικηγόροι και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αφού πρώτα τους αναβαθμίσουν τους υπολογιστές τους και βάλουν έστω windows 7.

Μου φαίνεται ότι αναβιώνει ξανά η περίοδος με τα ντέρμπι μεταξύ Υπ. Εργασίας και Υπ.Οικονομικών (ΑΑΔΕ) για το ποιο υπουργείο θα μας δυσκολέψει περισσότερο. Ωστόσο θεωρώ ότι το παιχνίδι είναι χαμένο για το Υπ. Εργασίας εδώ και λίγο καιρό, ειδικά μετά και την έναρξη εφαρμογής των myDATA. Υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης όταν θα δούμε το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, αλλά δεν βλέπω να αλλάζει το αποτέλεσμα.  Μιλάμε για μεγάλες διαφορές. Το Υπ. Οικονομικών με Μέσι (φορολογία εισοδήματος, δηλώσεις, επιστρεπτέες κ.λπ.) και Εμπαπέ (myDADA) έχει τον πρώτο λόγο, απέναντι σε Ρονάλντο (Αναστολές, e-ΕΦΚΑ Ασφαλιστικό) και Νειμάρ (ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ).

Διάλειμμα – myΑΠΟΓΡΑΦΗ

Και ναι, δεν το έχουμε τερματίσει σαν λαός ακόμα.

Νέες ψηφιακές εφαρμογές


Είναι γνωστό πλέον πως όπως θέλει να φτιάξει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθύνεται στον Πιερακάκη, ο οποίος όμως φτιάχνει και τις δικές του για να βρίσκεται πάντα σε φόρμα. Αν μη τι άλλο οι περισσότερες από αυτές μας έχουν γλυτώσει από πολύ χρόνο.

Νέες ψηφιακές εφαρμογές : «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού». Η απόφαση : 40912 ΕΞ 2021.

 

Προϋπολογισμός

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2022 – Στο 6,9% αναθεωρείται η ανάπτυξη για το 2021

Στα αρχεία που ακολουθούν τον κατατεθειμένο προϋπολογισμό μπορείτε να βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Επισυνάπτω μόνο ένα πίνακα ο οποίος δείχνει ποιοι φόροι συνθέτουν το σύνολο των  φορολογικών εσόδων του 2020. Δείτε και συγκρίνετε του φόρους που πληρώνουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, καθώς και σε τι ποσοστό συμμετέχουν οι λοιποί φόροι (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.) στο σύνολο των εσόδων.

Δείτε επίσης από τα στοιχεία του συνυπολογισμού :  1,6 δις πρόστιμα βεβαίωσε η ΑΑΔΕ το 2020 και 961 εκ. το πρώτο Οκτάμηνο του 2021

Επιστρεπτέες προκαταβολές / επιδότηση παγίων δαπανών / Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για τη μεταβολή των πλαισίων των επιστρεπτέων προκαταβολών 1 έως 7, καθώς επίσης και οι αποφάσεις για τις μεταβολές στην επιδότηση παγίων δαπανών και αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού [Δείτε εδώ την σχετική ανάρτηση του κόμβου καθώς και χρηστικούς πίνακες].

Αναλυτικά :

 • Επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 7

  – Δίνεται παράταση δικαιολογητικών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
  – Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.
  – Παρέχεται έκπτωση 15% για την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021.
  – Το ποσό της επιστρεπτέας ενίσχυσης, θα επιστραφεί σε 60 δόσεις αντί των 40 που ίσχυε.

  Ποιο ποσό επιστρέφεται:

  α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  αα)
  Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση εργαζομένων κ.λπ.). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

  ββ)
  Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση εργαζομένων κ.λπ.). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

  γγ)
  Επιστροφή μόνο ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις υποπερ. αα και ββ και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση εργαζομένων κ.λπ.).

  β) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  αα)
  Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση εργαζομένων κ.λπ.). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

  ββ)
  Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην υποπερ. αα και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση εργαζομένων κ.λπ.).


  Ειδικά για επιχειρήσεις που τηρούν διαφορετική χρήση
  από τη διαχειριστική χρήση που λήγει την 31η Δεκεμβρίου, για τις περιπτώσεις (α) και (β) ανωτέρω, για τον υπολογισμό των εσόδων και της ζημίας του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνεται υπόψη η χρήση που λήγει από τις 01/07/2020 έως και τις 30/06/2021.
  Για τον υπολογισμό των εσόδων του φορολογικού έτους 2019 λαμβάνεται υπόψη η χρήση που λήγει από τις 01/07/2019 έως και τις 30/06/2020.
  Για την πλήρωση των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α και β το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3) φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα.
  Ο έλεγχος των προϋποθέσεων διενεργείται αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ.

  Ειδικά για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από 1η Μαΐου ως και 2 Σεπτεμβρίου 2021, όπως αυτές έχουν οριοθετηθεί με τις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/13758/Α325/20.8.2021 (Β’ 3905), Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/13975/Α325/20.8.2021, Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./13665/Α325/18.8.2021 και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/11203/Α325/09.07.2021 αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται. Για το σκοπό αυτό αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ και στη ΓΔΟΥ από την οικεία περιφέρεια ή σε περίπτωση αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τον ΕΛΓΑ, καταστάσεις με τα στοιχεία (ΑΦΜ, Επωνυμία, Έδρα – υποκατάστημα) των επιχειρήσεων ή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με την οποία βεβαιώνεται ότι οι επιχειρήσεις ή οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του προηγούμενου εδαφίου. Κατ’ εξαίρεση για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται.

   
  Δείτε αναλυτικά τις κωδικοποιημένες αποφάσεις καθώς και τις αποφάσεις με τις μεταβολές


  Επιδότηση παγίων δαπανών (
  Παράταση δικαιολογητικών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 )

  Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού (Παράταση δικαιολογητικών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021)

Επίκαιρα φορολογικά θέματα (νέα στήλη στον κόμβο)

Έλεγχος κρατικών επιδοτήσεων και παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό – Εξωκεφαλαιακές εισφορές ΙΚΕ και φορολογικός έλεγχος

 

myAADE news

ΑΑΔΕ: Ετήσιο Στατιστικό Δελτίο Εισοδημάτων Φορολογικού Έτους 2019.  Για τα  στατιστικά των δηλώσεων για το έτος 2019, δείτε και τη ανάλυση του κόμβου στο άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα.

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myOAEDραντεβού»

Γ. Πιτσιλής στην ΠΟΕ-ΔΟΥ: Είσοδος στις υπηρεσίες αποκλειστικά με ραντεβού από 1.1.2022 στο σχεδιασμό της Αρχής

 

myAccountant


200 χρόνια λογιστές (1821-2021). Φορολογία και λογιστική (Μέρος Α’). Το πρώτο μέρος από την σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει ο κόμβος για τα 200 χρόνια του επαγγέλματος του λογιστή.

 

 

Εργασιακά – Ασφαλιστικά


Γραμμή 1555 – Υπ. Εργασίας: «Μια νέα φιλοσοφία εξυπηρέτησης του πολίτη»

ΑμεΑ – 10 πρωτοβουλίες του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα άτομα με αναπηρία

Από 01-01-2022 ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων μέσω ΟΠΕΚΑ
 

 

ΑνεργίαΑπασχόληση


  ΟΑΕΔ: Σε 976.699 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων αναζητούντων εργασία για τον μήνα Οκτώβριο 2021

  Στο 13% το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Η απασχόληση τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»

88974/10.11.2021 Ειδικό Πρόγραμμα προεργασίας για 2.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

88970/10.11.2021 Προκήρυξη δράσης «Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου».


 


notmyCOVID-19


1. Συν-Εργασία/ΕΡΓΑΝΗ

ΕΡΓΑΝΗ – Ενίσχυση επιχειρήσεων πολιτισμού: Νέες προθεσμίες υποβολής στοιχείων και εγγράφωνΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Εντός του Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021 στους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί

 

2. Ενισχύσεις

Ενίσχυση γυμναστηρίων και παιδότοπων: Παράταση υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που απορρίπτονταιe-λιανικό: Επέκταση χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης επενδύσεων και αλλαγές ορίων επιχορήγησης για εξοπλισμό και λογισμικό

3. Λοιπά
 

Πρόστιμα 13.500 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού επιβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες

Η εξέλιξη του τζίρου για τις επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας (Σεπτέμβριος) – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

COVID-19: Το Συμβούλιο πρόσθεσε την Ινδονησία στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες θα πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

 

Αρθρογραφία κόμβου
 

Συγχώνευση με απορρόφηση της μητρικής από τη θυγατρική βάσει του ν. 4601/2019 και του άρθρου 54, Ν. 4172/2013. Η απορροφώμενη κατέχει το 10% των μετοχών της απορροφώσας

Άρθρα Κανόνες κοινοποίησης εγγράφων κατά τις διατάξεις του ΚΦΔ

 

ΔΕΔ

ΔΕΔ Α 2778/2021 Αύξηση κεφαλαίου με αποθεματικά ν. 1297/1972 και ν. 2065/1992 – Μείωση κεφαλαίου – Διανομή στους μετόχους

✏ ΔΕΔ Α 2737/2021 Φορολογική κατοικία – Η ατομική επιχείρηση συνιστά καταρχήν κριτήριο για την ύπαρξη φορολογικής του κατοικίας, όχι όμως και αποκλειστικό και επαρκή λόγο
 

ΣτΕ – Αποφάσεις ΔΕΕ

✏ ΣτΕ 478/2021 Δεν επιτρέπεται η έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου για υπόθεση φορολογίας, η οποία έχει περαιωθεί με βάση τις διατάξεις του νόμου 3259/2004, σε περίπτωση που η φορολογική αρχή κρίνει ότι η σχετική δήλωση είναι ανακριβής κατόπιν νέας ή το πρώτον εκτιμήσεως στοιχείων που περιείχοντο στη δήλωση και ήταν, επομένως, σε γνώση της φορολογικής αρχής κατά το χρόνο της περαίωσης

✏ ΣτΕ 89/2021 Εμβάσματα στο εξωτερικό και προσαύξηση περιουσίας 

Νομοθεσία


Νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και άλλες ρυθμίσεις για τους αγρότες

Α. Γεωργιάδης: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι απλός και στα μέτρα του επενδυτή. Όχι στα μέτρα του κράτους, όπως κάναμε μέχρι τώρα»

Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και το νέο θεσμικό πλαίσιο εταιρειών – Τεχνοβλαστών (spin-off)

 

Flashback 

H εποχή που ο διοικητής του ΟΑΕΕ έδινε συνέντευξη για τις εισφορές στα μπλοκάκια

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και φορολογική μεταχείριση δαπανών – Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
 

 • Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών σχετικά την έκπτωση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι οι υπόψη δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά των νομικών προσώπων με βάση τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ν.4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος – ΚΦΕ), εφάπαξ κατά το έτος πραγματοποίησής τους και η έκπτωση αυτών διενεργείται εξωλογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στα έτη πραγματοποίησης των εν λόγω δαπανών.
   

Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε επίσης Επίδομα θέρμανσης – Σε λειτουργία η εφαρμογή (myΘέρμανση)
 

Απαλλαγή από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας

 •  Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
  Εγκύκλιος που αφορά στην παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της ΑΥΟ ΠΟΛ 1196/93 (Β’ 408) με τίτλο «Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ» στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας (ΚΕΑΡ ΕΝΑΑΑΜ – IAMD CoE) που εδρεύει στα Χανιά.
  Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι κατόπιν της ψήφισης του ν. 4833/2021 (Α’ 174) και του ν.4834/2021 (Α’ 175), το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας (ΚΕΑΡ ΕΝΑΑΑΜ – IAMD CoE), δύναται να ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών από ΦΠΑ που ορίζονται στις διατάξεις της υποπερίπτωσης γγ’ της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) ακολουθώντας τις διαδικασίες που ορίζονται στην ΑΥΟ ΠΟΛ 1196/93 (Β’ 408).
  Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η εγκύκλιος παρέχει απαραίτητες διευκρινίσεις στους υποκείμενους που εφαρμόζουν την ΑΥΟ ΠΟΛ 1196/93 (Β’ 408) που αφορά στην απαλλαγή από Φ.Π.Α. των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ώστε να χορηγούν την εν λόγω απαλλαγή με τους ίδιους όρους και στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας (ΚΕΑΡ ΕΝΑΑΑΜ – IAMD CoE).

 

Εφάπαξ αποζημίωση: Διευκρινίσεις ως προς την έννοια για την ορθή εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του ΚΦΕ

 • Α) Αντικείμενο

  Αντικείμενο τις εγκυκλίου είναι η παροχή διευκρινίσεων ως προς την έννοια της εφάπαξ αποζημίωσης για την ορθή εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 – Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ-Α’167).

  Β) Περιεχόμενο

  Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του ΚΦΕ περιλαμβάνεται και η εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται οικειοθελώς από τον εργοδότη για την κατόπιν συμφωνίας με τον μισθωτό λύση και κατάργηση της σύμβασης εργασίας εφόσον καταβάλλεται εφάπαξ και εξαιτίας της διακοπής της σχέσεως εργασίας.

  Γ) Πεδίο Εφαρμογής

  Η παρούσα εφαρμόζεται για την φορολόγηση σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 15 του ΚΦΕ της εφάπαξ αποζημίωσης που λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης.

ΦΠΑ και εκμετάλλευση χώρου πολλαπλών χρήσεων σε σταθμό Μετρό

 • Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

  Η Εγκύκλιος αφορά στην κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 98/2021 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ.

  Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  Η εν θέματι γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και αναφέρεται στην φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ, της εκμετάλλευσης από μέρους της Σ ΑΕ, χώρου πολλαπλών χρήσεων σε σταθμό Μετρό, καθώς και στην περαιτέρω εκμίσθωση (υπομίσθωση) του χώρου αυτού από τους μισθωτές, σύμφωνα με τους όρους εκμετάλλευσης αυτού.

  Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

  Η γνωμοδότηση αφορά την εν λόγω μίσθωση και η απαλλαγή ή μη από τον φόρο προστιθέμενης αξίας της μίσθωσης ακινήτου και δη βάσει της περ. κστ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) πρέπει να εξετάζεται κατά συγκεκριμένη περίπτωση.

  Κοινοποιούμε την υπ’ αριθμ. 98/2021 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ, της εκμετάλλευσης από μέρους της Σ ΑΕ, χώρου πολλαπλών χρήσεων σε σταθμό Μετρό, καθώς της περαιτέρω εκμίσθωσης (υπομίσθωση) του χώρου αυτού από τους μισθωτές, σύμφωνα με τους όρους εκμετάλλευσης αυτού.

  Με την ως άνω γνωμοδότηση έγινε ομόφωνα δεκτό ότι «η εκμετάλλευση του Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του Μετρό …, εκ μέρους της εταιρείας «Σ Α.Ε.», εφόσον συνίσταται μόνο στην παραχώρηση (εκμίσθωση) του χώρου αυτού για τη διοργάνωση εκθέσεων, σύμφωνα με τα τεθέντα υπόψη μας μισθωτήρια, αποτελεί μίσθωση, που απαλλάσσεται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας»

  Επιπλέον έγινε κατά πλειοψηφία δεκτό ότι: «η εκμετάλλευση του ίδιου ως άνω χώρου, εκ μέρους των διοργανωτών εκθέσεων (υπεκμισθωτές), εφόσον συνίσταται μόνον στην υπεκμίσθωσή του σε εκθέτες – πελάτες τους (υπομισθωτές), αποτελεί μίσθωση, που επίσης απαλλάσσεται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας.»

  Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι η απαλλαγή ή μη από τον φόρο προστιθέμενης αξίας της μίσθωσης ακινήτου και δη βάσει της περ. κστ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) πρέπει να εξετάζεται κατά συγκεκριμένη περίπτωση βάσει των συμβατικών όρων των συναφθέντων ιδιωτικών συμφωνητικών.

  Η εν θέματι γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και επισυνάπτεται ως έχει προς ενημέρωσή σας.

 
Κοινοποίηση της αριθμ. Α.1159/02.07.2021 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. «Διαδικασία τροποποίησης και επέκτασης των λειτουργούντων στην Ελλάδα Ελεύθερων Τελωνειακών Συγκροτημάτων, Ελεύθερων Τελωνειακών Χώρων και Χώρων Τελωνειακής Επίβλεψης»

 • Περίληψη : Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

  Εγκύκλιος που αφορά στην κοινοποίηση των διατάξεων της αριθμ. Α.1159/02.07.2021 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (ΑΔΑ: ΩΞΟΒ46ΜΠ3Ζ-3Ψ2 ), με θέμα «Διαδικασία τροποποίησης και επέκτασης των λειτουργούντων στην Ελλάδα Ελεύθερων Τελωνειακών Συγκροτημάτων, Ελεύθερων Τελωνειακών Χώρων και Χώρων Τελωνειακής Επίβλεψης» (ΦΕΚ Β’3373).

  Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  Με τις διατάξεις της κοινοποιούμενης απόφασης προβλέπεται ότι η τροποποίηση/επέκταση των ήδη λειτουργούντων, επί σειρά ετών στην Ελλάδα, Ελεύθερων Τελωνειακών Συγκροτημάτων (Ε.Τ.Σ.), Ελεύθερων Τελωνειακών Χώρων (Ε.Τ.Χ.) και Χώρων Τελωνειακής Επίβλεψης (Χ.Τ.Ε.), με Β.Δ.,Π.Δ.,ΝΔ. πραγματοποιείται πλέον με Απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ, με την τήρηση της προβλεπόμενης από αυτή διαδικασίας (αίτηση, υποβολή δικαιολογητικών εγγράφων κ.α.).

  Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

  Οι εν λόγω διατάξεις αφορούν στις επιχειρήσεις που έχουν αναγνωρισθεί και λειτουργούν ως Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα (Ε.Τ.Σ.), Ελεύθεροι Τελωνειακοί Χώροι (Ε.Τ.Χ.) και Χώροι Τελωνειακής Επίβλεψης (Χ.Τ.Ε.) και απαιτείται η τροποποίηση ή και επέκταση αυτών, για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, όπως επέκταση χώρου εγκατάστασης, τροποποίηση καταστατικού εταιρίας κ.λπ..


   

Οι νέοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες – Διευκρινίσεις για την εφαρμογή

 • Εγκύκλιος που αφορά στην κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πεντηκοστού πέμπτου του ν. 4839/2021 (Α’181), με τίτλο «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πεντηκοστού πέμπτου του ν. 4839/2021 (Α’181) αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) και παροχή σχετικών διευκρινίσεων»

  Στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με την μετάταξη από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, στα αγαθά των παραγράφων 18 και 31 του Κεφαλαίου Α. Αγαθά, του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, την προσθήκη των παραγράφων 9 και 10 στο Κεφάλαιο Β. Υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, έως και την 30η.6.2022 και την παράταση εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά της παραγράφου 51 του Κεφαλαίου Α. Αγαθά ,καθώς και την παράταση εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις παραγράφους 1, 1α και 6 του Κεφαλαίου Β. Υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, έως και την 30η.6.2022.

Ενιαία δήλωση ΦΠΑ και διαδικασία υποβολής (Ειδικά καθεστώτα άρθρων 47β, 47γ και 47δ Κώδικα ΦΠΑ)

 • Περίληψη : Η διαδικασία υποβολής ενιαίας δήλωσης ΦΠΑ σύμφωνα με τα άρθρα 47α, 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α. και ορισμός αρμόδιας αρχής – Ρύθμιση συναφών θεμάτων όταν η Ελλάδα είναι κράτος μέλος κατανάλωσης ή/και κράτος μέλος εγκατάστασης

Κοινοποίηση του άρθρου 54 του ν. 4818/18-7-2021 (Α’ 124) και της αριθ. Α. 1235/26-10-2021 (Β’5083) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υφυπουργών Οικονομικών – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Αντιστοίχιση παθήσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 με τον Ε.Π.Π.ΠΑ»

 • Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

  Κοινοποίηση του άρθρου 54 του ν. 4818/18-7-2021 (Α’ 124) και της αριθ. Α. 1235/26-10-2021 Κοινής Απόφασης των Υφυπουργών Οικονομικών – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Β’5083) με ΑΔΑ 6ΖΑΙ46ΜΠ3Ζ-29Ω.

  Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  Αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988 (Α’ 166), με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.) του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 (Α’ 115).

  Κατάργηση της αριθ. Δ18Α 5038263 ΕΞ2013/23-10-2013 ΚΥΑ (Β’ 2710) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων που παραλαμβάνονται από άτομα με αναπηρίες του άρθρου 16 παράγραφος 1 του ν. 1798/88 (ΦΕΚ 166/Α ) με βάση ιατρικές γνωματεύσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» (Β’ 2710). 

Ρύθμιση οφειλών clawback 2020 – Έως 15.12.2021 η αίτηση

 • Περίληψη :
  Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με αίτημα της εταιρείας στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ έως τις 15-12-2021.
  Το σύνολο της πρώτης δόσης της ρύθμισης είναι καταβλητέο έως τις 31-1-2022.
  Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου επόμενου μηνός.

Ε.2214/2021 Ισοτιμίες σε εθνικά νομίσματα για τα ποσά που είναι εκφρασμένα σε ευρώ στα Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα καταγωγής

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

Self-tests: Διάθεση για τους μαθητές από τα φαρμακεία από την Τετάρτη 17.11 έως και Σάββατο 27.11

Κτηματολόγιο: Παράταση συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές του Ρεθύμνου

Δήμος Αθηναίων: Με 14 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εμπλουτίζεται ο ψηφιακός «χάρτης»

GDPR: Ελλείψεις διαπιστώνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΟΕΕ: 12 προτάσεις για την απορρόφηση των ανατιμήσεων


 

my1555

Υποχρεώσεις εβδομάδος

22/11/2021

Υποβολή δικαιολογητικών για την υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον, λόγω αδυναμίας, δεν έχουν υποβληθεί με την αίτηση (βάσει του άρθ. 5Γ του Κ.Φ.Ε.)

Υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης covid-19 από παραγωγούς μελιού, χοίρου και μαύρου χοίρου

Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Οκτωβρίου

Υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, για αναχωρήσεις μισθωτών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα

Αποστολή από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, στοιχείων συναλλαγών που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για το μήνα Οκτώβριο

Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Υποβολή δήλωσης και καταβολή χαρτοσήμου διαφόρων περιπτώσεων τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου

26/11/2021

Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat μηνός Οκτωβρίου

Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών – αποθεμάτων στη διάθεση συγκεκριμένου πελάτη σε άλλο κ-μ και αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα

Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα

Καλή συνέχεια και να προσέχετε την υγεία σας.