Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – O ψηφιακός μετασχηματισμός στη ζωή μας

Επιμέλεια
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Τα τελευταία 20 χρόνια σημαδεύτηκαν από την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του διαδικτυακού κόσμου. Νέες εταιρείες start up δημιούργησαν ψηφιακές πλατφόρμες, ξεκίνησαν από το μηδέν (η Amazon, η Google, το Booking, το Facebook, το Airbnb και το Instagram) και σήμερα είναι πολυεθνικές.

Οι πλατφόρμες ανταγωνίζονται η μία την άλλη και διαρκώς εξελίσσονται, πολλαπλασιάζονται σε διάφορους τομείς και κλάδους (κρατήσεις διαμονής, συγκρίσεις τιμών, delivery) διαμορφώνοντας την κουλτούρα μας στο διαδίκτυο και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής ενός νέου ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες ανταγωνισμού, αλλά και εμπόδια σε αυτούς που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, βιώνουμε καθημερινά στις υπηρεσίες που παρέχουμε προκλήσεις, καταιγισμό από φορολογικές ασφαλιστικές αλλαγές και υποχρεώσεις με νέες πλατφόρμες υπηρεσιών του δημοσίου τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε σε όφελος των πελατών μας. Θέλοντας και μη, είμαστε σε αυτό το σημείο που η τεχνολογία κυριαρχεί στις περισσότερες δραστηριότητες κάθε εξελιγμένης κοινωνίας.

Το πως θα αξιοποιηθούν τα τεχνολογικά μέσα από εμάς τους ίδιους, το αν θα μπορέσουμε να «κολυμπήσουμε» με επιτυχία μέσα σε αυτά ή παράλληλα, χρησιμοποιώντας τα στο μέγιστο και κερδίζοντας από αυτά, είναι κάτι που χρειάζεται να μας απασχολεί. Ασυναίσθητα οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρωγοί αυτής της διαδικασίας και της εξέλιξής της καθώς χρησιμοποιούμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικές πληρωμές, πλατφόρμες, ηλεκτρονικές αγορές και γενικότερα χρησιμοποιούμε το κινητό μας ως προέκταση των υπηρεσιών του γραφείου μας.

Πόσοι από εμάς συχνά πυκνά αναζητούν μια πληροφορία από το διαδίκτυο μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους. Πόσοι από εμάς δημιούργησαν εταιρικό
site παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες του γραφείου ενισχύοντας την εταιρική τους εικόνα ή πόσοι από εμάς έχουν email ή προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα τα παραπάνω μας αλλάζουν την κουλτούρα, αλλάζουμε κάθε μέρα καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εδώ και επηρεάζει τις ζωές μας, το προσωπικό χρόνο για τις οικογένειες μας, την πολυπλοκότητα στην εργασία μας, το σχολείο των παιδιών μας και την εκπαίδευση και κουλτούρα τους. Όσο όμως και εάν όλα στην εποχή μας «τρέχουν» με φρενήρεις ρυθμούς, η επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε λοιπούς τομείς που μέχρι τώρα δεν είχαν την απαραίτητη υποδομή ή παραδοσιακά αντιστέκονταν στον εκσυχρονισμό, πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα, πάνω σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς βιασύνες και χωρίς τον γνωστό παραδοσιακό «ελληνικό» τρόπο.

Πρέπει να δείτε


S.O.S. Αγοραπωλησία ακινήτων και κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα

 • Δείτε αναλυτικά εδώ.

Ε9 ακινήτων των γνωστών θρησκειών και δογμάτων, των ξένων θρησκειών, των πατριαρχείων, των ιερών μονών κ.ά. – Οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ – Πότε τα ακίνητα δεν γράφονται στο Ε9 (η επισήμανση από: Ορέστη Σεϊμένη-Αλεξάνδρα Γεράγγελου).

Διάκριση πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών – Αύξηση ή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου στα λογιστικά βιβλία – Κτήση εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων.

 • Επιμέλεια: Βαγγέλης Μιχελινάκης

Η ΑΑΔΕ κοινοποίησε το εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων και των αντίστοιχων απαντήσεων σε τελωνειακά θέματα – Έκδοση Δεκεμβρίου 2021

Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους όπως αποτυπώνεται στο Ε9 ή στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια.

  S.O.S. 60.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές ( με 3 χρόνια διάρκεια ) σε λογιστές – ΟΕΕ: Υλοποιείται πάγιο αίτημα.
 

   S.O.S. Τα μη συνεργάσιμα κράτη στο φορολογικό τομέα για το φορολογικό έτος 2020 – Η απόφαση Α.1246/2021

S.O.S. «Νέα θέση εργασίας» και φορολόγηση λόγω μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα

 • Διευκρινίζονται ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Γ του Κ ΦΕ, όπως η έννοια της νέας θέσης εργασίας και ο τρόπος που διενεργείται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα που εμπίπτει στον ειδικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου αυτού

  S.O.S. Γ. Χριστόπουλος: Τροποποιήσεις στα πρόστιμα απώλειας ΦΗΜ και μη τήρησης βιβλίων – Επεξεργασία με αντιπαραβολή διατάξεων


S.O.S. Από 1.2.2022 η υποχρέωση έναρξης και χρήσης ΦΗΜ για τους κατόχους άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο

 •  Αφορά την υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στους κατόχους άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο και χρήση ΦΗΜ.
  • Η απόφαση 1101480 ΕΞ 2021/12.11.2021

 

Μydata

 

Κοινή Επιστολή 24 συλλόγων Λ/Φ

 • Θέμα θέμα «Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονικά βιβλία – Κοινές θέσεις, προτάσεις και αιτήματα Συλλόγων Λ/Φ για αποσαφήνιση και θέσπιση σαφούς πλαισίου»
  • Προτάσεις της επιστολής
   -Να θεσπιστεί η υποχρεωτική ανάρτηση μόνο των εσόδων και ταυτόχρονα να υλοποιείται τεχνικά και η διαβίβαση των στοιχείων διακίνησης.
   -Να δοθεί έμφαση στην όσο το δυνατόν ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (όπου ηλεκτρονική τιμολόγηση εννοούμε τη μηχανογραφική έκδοση παραστατικών), να παρασχεθούν κίνητρα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό όλων των επιχειρήσεων.
   -Να δοθεί επαρκής χρόνος λειτουργίας στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και διαβίβαση μόνο των εσόδων (τουλάχιστον 5 έτη), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος και της πλήρους ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων.
   -Μηδενικά ορίων ακαθαρίστων εσόδων για τους χαρακτηρισμούς των εγγραφών στα ηλεκτρονικά βιβλία (MyData), ακόμη και αν αυτοί είναι στο αρχικό στάδιο προαιρετικοί.

 

ΑΑΔΕ news

Αναθεώρηση Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2021.

 •  Πολλά τα projects που τρέχουν παράλληλα που εκτός από διασταυρώσεις και έλεγχους στο ΦΠΑ υπάρχει το mydata σε εξέλιξη ώστε να διασυνδεθούν οι λιανικές με το esend. 

→ myBusinessSupport: Επιχορήγηση μεταφορικού κόστους για διανομή εντύπων Σε λειτουργία οι αιτήσεις για το Γ’ τρίμηνο

→ Άλλες 19 ΔΟΥ (89 συνολικά) συνδέθηκαν με «Τα Αιτήματά Μου»

Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) προχώρησαν ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Ρώσος ομόλογός του με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση τους με τους φορολογικούς μηχανισμούς και pos. 

e-ΕΦΚΑ news

Οι 8 μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ

 • Με στόχο να ψηφιστεί 01/2022 καθιερώνει πριμ παραγωγικότητας στους δημοσίου υπαλλήλους με μετρήσιμους στόχους σκοπεύει nα ανταποκριθεί στις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για ευρωπαϊκού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων, να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και διοικητική αυτονομία για άμεση λήψη αποφάσεων, να γίνει πιο δίκαιος επιβραβεύοντας πραγματικά τους καλούς υπαλλήλους και εντείνοντας τον έλεγχο σε όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, να διαχειριστεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό αξιοποιώντας ανθρώπινους πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα και να αξιοποιήσει πιο αποδοτικά την τεράστια ακίνητη περιουσία του προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Καθορισμός ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ – Από 06/12/2021 τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία της νέας διαδικασίας χορήγησης

→ Διπλό ρεκόρ στην έκδοση νέων συντάξεων τον Οκτώβριο καθώς δίνεται έμφαση στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων για τις οποίες έχουν συσσωρευθεί και τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά.

 

Σχετικά με τον Covid-19

 
Αποφάσεις με μέτρα

✻  Η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έως 13.12.2021 ( Δ1α/Γ.Π.οικ. 75414/3.12.2021 )

✻  Δ1α/Γ.Π.οικ. 75187/24.12.2021 Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Δεν αφορά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη Χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, όπως επίσης οδηγούς και επιβαίνοντες οχημάτων νοσοκομειακής διακομιδής που εισέρχονται στην επικράτεια για νοσηλεία.


Εμβολιασμός

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε η τροπολογία από το Υπ. Υγείας σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των γεννημένων έως και την 31η.12.1961 φυσικών προσώπων. Η τροπολογία ψηφίστηκε και οι διατάξεις είναι πλέον στο νόμο 4865/2021. Δείτε πιο κάτω στην ενότητα νομοθεσία.

Εργασιακά – Ασφαλιστικά

Καταγγελία σύμβασης – Η μη απόδειξη των επικαλουμένων από τον εργοδότη λόγων απολύσεως του εργαζόμενου, δεν ασκεί οποιαδήποτε επιρροή στην ύπαρξη της επικαλούμενης από τον εργαζόμενο καταχρηστικής απολύσεως, διότι, ενόψει του αναιτιώδους χαρακτήρα της καταγγελίας, ο εργαζόμενος πρέπει να επικαλεστεί και να αποδείξει τους λόγους που καθιστούν καταχρηστική την απόλυσή του

 •  Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη είναι άκυρη, ως καταχρηστική, όταν υπαγορεύεται από ταπεινά ελατήρια που δεν εξυπηρετούν το σκοπό του δικαιώματος, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που η καταγγελία οφείλεται σε εμπάθεια, μίσος ή σε λόγους εκδικήσεως, συνεπεία προηγηθείσας νόμιμης, αλλά μη αρεστής στον εργοδότη συμπεριφοράς του εργαζομένου.
  • Άρειος Πάγος 505/2021

S.O.S. Ιατρικές βεβαιώσεις – γνωματεύσεις για τη χορήγηση των παροχών σε χρήμα από τον e-ΕΦΚΑ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ)

 •  Από 01/12/2021 θα γίνονται δεκτές οι ιατρικές βεβαιώσεις – γνωματεύσεις, οι οποίες εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  • Η εγκύκλιος  : 497535/02-12-2021

S.O.S. Καθορισμός του ελάχιστου κόστους της παρ. 4 του αρθρου 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) για την τηλεργασία.

 •  Το ελάχιστο ποσό ορίζεται σε μηνιαία βάση ως ελάχιστο μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ορίζεται το ποσό των 13€, ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών ορίζεται το ποσό των δέκα 10€, ως ελάχιστο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού ορίζεται το ποσό των 5€.
  Προσοχή το ποσό της δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που ο εργοδότης καλύπτει το κόστος επικοινωνιών ή σε περίπτωση που η τηλεργασία παρέχεται με εξοπλισμό που παρέχει ο εργοδότης. Η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται στον λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζομένου, με χωριστή κατάθεση σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές, και αιτιολογία: «καταβολή δαπανών τηλεργασίας».
  • Η απόφαση : 98490/2.12.2021

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 38839/838/22-08-2017 (Β’ 2963) κοινής υπουργικής απόφασης

 •  Νέα τροποποίηση του Ειδικού Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, διεμφυλικών προσώπων και θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)
  • Η απόφαση : 94821/23-11-2021

S.O.S. Περίοδοι υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικών περιόδων από 01/2022 έως 12/2022, Δ.Π./2022, Δ.Χ./2022

 •  Μην ξεχνάτε πως ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται πάντοτε η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) στο δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

 •  Αφορά Πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή μη Μισθωτών ασφαλισμένων. Προσοχή ως μήνας έναρξης του εξαμήνου αναστολής, κατά περίπτωση, για επιχειρήσεις, εργοδότες και μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ο μήνας κατά τον οποίο επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή.

S.O.S. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 67 του ν. 4821/2021 σχετικά με τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών – Τροποποίηση του άρθρου 32 του ν. 4756/2020. Β. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 199 του ν. 4855/2021 σχετικά με την επέκταση της ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020.

 •  Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 72 δόσεων υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. Προσοχή η ρύθμιση βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

S.O.S.  Προθεσμίες υποβολής εντύπου Ε11.1 απολογιστικό έντυπο ειδικού σκοπού γνωστοποίησης στοιχείων λήψης άδειας ειδικού σκοπού και συσχετιζόμενης κανονικής άδειας του άρθρου 4 παρ. 3στ της ΠΝΠ (Α’ 55/11.03.2020) από 01.12.2021 έως τις 15.12.2021 προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας έως και 30.11.2021.

S.O.S.  Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων  στο ΕΡΓΑΝΗ (εκ νέου) από επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό των 12/2021 καθώς σε κάθε περίπτωση παραμένει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4.

 Έρχονται προγράμματα κατάρτισης για τους ανέργους στον κλάδο προσωπικού ασφαλείας. Τα προγράμματα θα «τρέξουν» τους πρώτους μήνες του 2022, θα αφορούν περί τα 10.000 άτομα και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

S.O.S. ΕΡΓΑΝΗ: Εκπρόθεσμες υποβολές έντυπα E3, E5, E6 και Ε7. Θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική έντυπα Ε3 και Ε4.

 •  Για τα έντυπα E3, E5, E6 και Ε7 που αφορούν εργαζομένους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα έως και την 18.06.202, επιτρέπεται μόνο η χειρόγραφη εκπρόθεσμη υποβολή τους ενώ για τα έντυπα E3, E5, E6 και Ε7 που αφορούν εργαζομένους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 19/6/2021 έως και 29/11/2021, επιτρέπεται για μια μόνο φορά και κατ’ εξαίρεση η ηλεκτρονική υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από τις 29/11/2021 έως και 20/12/2021. Προσθήκες πεδίων έγιναν και στα έντυπα Ε3 και Ε4 για την θέση εποπτείας.
  • Δείτε αναλυτικά εδώ.

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 60/2021 Νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης στον π. ΟΓΑ – Τροποποίηση του άρθρου 34 του ν. 4387/2016

 •  Ρυθμίζεται το θέμα της νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης των εγγεγραμμένων στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ, για τον οποίο προέκυπτε υποχρέωση ασφάλισης στον π. ΟΑΕΕ
  • Η απόφαση  : Χρόνος ασφάλισης έως τις 31.12.2016 στον πρώην Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον πρώην Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ, για τον οποίο οι ασφαλισμένοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ν. 3050/2002, και βάσει της ασκούμενης δραστηριότητας πρόεκυπτε υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ, παραμένει ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

S.O.S. Επιδόματα μητρότητας και ασθενείας: Δεκτές από 1η Δεκεμβρίου μόνο οι ιατρικές βεβαιώσεις–γνωματεύσεις που εκδίδονται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

 •  από 01/12/2021 θα γίνονται δεκτές οι ιατρικές βεβαιώσεις – γνωματεύσεις οι οποίες εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της εταιρείας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).
  • Η απόφαση  : 487487/29-11-2021 Ιατρικές βεβαιώσεις – γνωματεύσεις για τη χορήγηση των παροχών σε χρήμα από τον e-ΕΦΚΑ

 

Θέματα ΓΕΜΗ

Καθορισμός πολιτικής χρήσης, κόστους χρήσης και διαδικασίας χορήγησης δεδομένων ΓΕΜΗ σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά Ιδρύματα, σε Ιδρύματα πληρωμών, σε Ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και σε διατραπεζικές εταιρίες

 •  Τα Ιδρύματα που επιθυμούν να λάβουν δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ υποβάλουν αίτημα για λήψη κωδικών σε δοκιμαστικό και παραγωγικό περιβάλλων. Αναπτύξουν οι ίδιες λογισμικό για την άντληση των δεδομένων και χρεώνονται  1€ ανά κλήση που καταβάλουν με την αγορά ηλεκτρονικού παραβόλου.

 
 

Επενδύσεις – Οικονομικές ενισχύσεις

Παράταση της Δράσης Ψηφιακό Άλμα από τους 24 μήνες στους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης των δικαιούχων στη Δράση. Στην Απόφαση περιλαμβάνονται και αλλαγές σχετικά με την τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

129600/29.11.2021 Τροποποίηση της απόφασης 101195/17.09.2021 του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Γενικές και Ειδικές Απαιτήσεις για τις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» (Β’ 4654)

Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑ-ΕΝ/9683/112/01.02.2021 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Προκήρυξη της Δράσης “Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» (Β’ 398).

 • Επισήμανση : Τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν πριν το στάδιο ελέγχου εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την έκδοση άδειας χρήσης.

Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/ 93856/739/30.09.2020 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη 2ου κύκλου της Δράσης ”Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» (Β’ 4447).

 • Επισήμανση : Τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν πριν το στάδιο ελέγχου εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την έκδοση άδειας χρήσης.

Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

 •  Σύστημα όπου καταχωρούνται δεδομένα με σκοπό την παρακολούθηση, αξιολόγηση, επαλήθευση, έλεγχο των αναπτυξιακών έργων. Διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), με το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και με κάθε άλλο Πληροφοριακό Σύστημα για θέματα σχετικά με την παρακολούθηση των έργων.

Έναρξη λειτουργίας της Διεύθυνσης Ελέγχου Δράσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (Γ.Δ.Ε.Σ.Π.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής (Γ.Γ.Δ.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών

 •  Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Διεύθυνσης Ελέγχου Δράσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των Τμημάτων της την 3η Δεκεμβρίου 2021.
  • Η απόφαση : 152018 ΕΞ 2021

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 78812/14.07.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Επικρατείας «Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου – Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2021-2022, συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020» (Β’ 3116)

 •  Με χρήση της αυτοματοποιημένης εφαρμογής της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. από 01.01.2022 σχετικά με την παρακολούθηση της δράσης.

Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16133/Α325/12.11.2021 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες και τον ανεμοστρόβιλο της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου 2020, σε περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16887/Α325/22-11-2021 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πυρκαγιές Αυγούστου 2021 σε διάφορες περιοχές της Αττικής

ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/113352/3739/29-11-2021 Έκτακτη οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων ρητινεργατών 2021 – Δικαιολογητικά και διαδικασία πληρωμής. Το ύψος ενίσχυσης, ανά δικαιούχο, καθορίζεται σε 1,30 € ανά κιλό ρητίνης, που αυτός παρήγαγε το 2020 και όχι μεγαλύτερο των 200.000€.

 

Αρθρογραφία κόμβου – Σχολιασμός
 

Έκπτωση δαπάνης ανέγερσης ακινήτου – Τέλος διαφήμισης – Δημοφιλή ερωτήματα

ΣΛΟΤ

✏ ΣΛΟΤ 1201/2021 Αποτίμηση ακινήτου σε εύλογη αξία

✏ ΣΛΟΤ 1386/2021 Ερώτημα για ένταξη αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας σε κατηγορία μεγέθους

ΔΕΔ

✏ ΔΕΔ Α 3728/2021 Προσαύξηση περιουσίας – Αιτιολόγηση μικροποσών

✏ ΔΕΔ Α 3428/2021 Λογιστικές διαφορές φύρα, παραγωγής, και υποκεφαλαιοδότηση – Εάν κατά την παραγωγική διαδικασία επεξεργασίας καπνών προέκυπτε φύρα θα έπρεπε να προκύπτει θα πρέπει να καταγράφεται ανά ημέρα παραγωγής και όχι στο τέλος της περιόδου

ΣτΕ – Αποφάσεις ΔΕΕ
 

✏ ΣτΕ 92/2021 Δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ – Προϋποθέσεις αποκλεισμού από το δικαίωμα επιστροφής – Υπηρεσίες που συνδέονται με ακίνητα

✏ ΣτΕ 1423/2021 Δαπάνες οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κατά τις διατάξεις του ν. 2238/1994

✏ ΣτΕ 206/2021 Ανάκληση φορολογικής δήλωσης από πλάνη νομική – Ανάκληση χωρεί είτε με ιδιαίτερη ανακλητική δήλωση που υποβάλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή είτε και ευθέως με την προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, χωρίς να κωλύεται από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας άσκησης προσφυγής κατά της ρητής ή σιωπηρής απόρριψης επιφύλαξης διατυπωθείσας στην οικεία φορολογική δήλωση

Νομοθεσία


Στο ΦΕΚ ο νόμος 4865/2021 για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων

 • Άρθρο 24 – Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
  Άρθρο 25  – Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων κατά το έτος 2021
  Άρθρο 26 – Προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για τον μήνα Δεκέμβριο 2021
  Άρθρο 27 – Παράταση προθεσμίας για τη γνωμοδότηση και την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 18 του ν. 4354/2015


Νέος νόμος 4864/2021 – Στρατηγικές επενδύσεις, πρόστιμα απώλειας ΦΗΜ και μη τήρησης βιβλίων και ρύθμιση για την επιχορήγηση ΕΣΠΑ λογιστών

 • Αρθρο 69 Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων των ν. 3299/2004 και 3908/2011
  Άρθρο 70 Μετάθεση έναρξης ισχύος των διατάξεων για υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες – Τροποποίηση του άρθρου 6 του ν. 4849/2021
  Άρθρο 72 Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης, που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «e-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» – Τροποποίηση του άρθρου 222 του ν. 4782/2021
  Άρθρο 73 Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης, που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών».
  Άρθρο 89 Ενσωμάτωση κριτηρίων του Φόρουμ Επιζήμιων Φορολογικών Πρακτικών (Forum on Harmful Tax Practices, FHTP) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των κερδών επιχείρησης από την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας – Αντικατάσταση του άρθρου 71Α του ν. 4172/2013
  Άρθρο 90 Καθορισμός ανώτατων ορίων στα επιβαλλόμενα πρόστιμα και εναρμόνιση της διαδικασίας επιβολής και κοινοποίησης με τα λοιπά πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – Τροποποίηση του άρθρου 54Ε του ν. 4174/2013
  Άρθρο 91 Μη εφαρμογή ανώτατων ορίων στα επιβαλλόμενα πρόστιμα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) – Τροποποίηση του άρθρου 54ΣΤ του ν. 4174/2013


 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις


S.O.S. ΦΠΑ στα ακίνητα και αναστολή εφαρμογής: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ – Συμπλήρωση δήλωσης ΦΠΑ

 •  Αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα – Διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα ανάκλησης απόφασης χορήγησης αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα, την αναγραφή των ακινήτων του οικοπεδούχου στην κατάσταση αδιάθετων ακινήτων, τη διόρθωση της κατάστασης αδιάθετων ακινήτων, την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ για τον διακανονισμό της έκπτωσης, τον διακανονισμό φόρου με έκτακτη δήλωση σε περίπτωση πώλησης Α’ κατοικίας, τη μεταβολή κατάστασης υποκαταστημάτων, τον διακανονισμό της έκπτωσης για ακίνητα που παραδίδονται στον οικοπεδούχο, την διακοπή υποκείμενου κατασκευαστή κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, την περίπτωση αυτοπαράδοσης κατά την περίοδο της αναστολής, την ανάθεση εργολαβίας με το σύστημα της αντιπαροχής από υποκείμενο που έχει επιλέξει το καθεστώς της αναστολής, την εκχώρηση/τροποποίηση προσυμφώνου και εργολαβικού αντιπαροχής σε άλλον εργολάβο, την υποχρέωση υποβολής προϋπολογιστικού/απολογιστικού κόστους, τον χειρισμό παγίου επιχείρησης που παίρνει αναστολή, ζητήματα σχετικά με το προσύμφωνο πώλησης, τη συμπλήρωση κωδικού 907 της δήλωσης ΦΠΑ και θέματα επιβολής και απόδοσης τελών χαρτοσήμου


Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 34, 36, 38, 42, 58, 72, 88, 92, 109 και 113 του ν. 4850/2021 (Α’208)

 •  Τέλη κυκλοφορίας οχήματος ιστορικού ενδιαφέροντος – Ρυθμίσεις θεμάτων ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ – Ένταξη στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.

Οδηγία (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα

 •  Εταιρική διαφάνεια πολυεθνικών – Φορολογία εισοδήματος: Η οδηγία με τους νέους κανόνες υποβολής εκθέσεων ανά χώρα
  • Η επιτροπή τόνισε την ανάγκη για φιλόδοξη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα ως εργαλείο για την αύξηση της εταιρικής διαφάνειας και την ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου

Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 36 ν.4753/2020 (Α 227 – 18.11.2020) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή αυτού

 •  Η αποζημίωση από τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς και η έκτακτη επιδότηση που χορηγείται ως αποζημίωση στις εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., στα τουριστικά γραφεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, οι οποίες διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες.

Καθορισμός ύψους και διαδικασίας χορήγησης αποζημίωσης στα ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ, που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) για την καταβολή μειωμένου κομίστρου στα αστικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς των Φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακαδημαϊκού έτους 2020-2021

 •  Το ύψος της αποζημίωσης διαμορφώνεται για τα αστικά ΚΤΕΛ ο αριθμός των φοιτητών με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και για τα υπεραστικά ΚΤΕΛ λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μετακινήσεων των φοιτητών με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
  • Η απόφαση  : 335060/24.11.2021

Οδηγίες για τη διαδικασία διαγραφής από τη Φορολογική Διοίκηση ανείσπρακτων οφειλών μέχρι και του ποσού των δέκα (10) ευρώ, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7α του άρθρου 44 του Κεφαλαίου Δ’, μέρους του ν. 4646/2019 (ΦΕΚ 201 Α΄/12.12.2019)

 •  Διαγράφονται υπόλοιπα βεβαιωμένων βασικών οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον το εισπρακτέο υπόλοιπο βασικής οφειλής συνολικά ανά οφειλέτη φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα, δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα (10) ευρώ, οι εν λόγω οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 25.11.2019
  • Η απόφαση  : Α 1138871 ΕΞ 2020/03.12.2020

 

Λοιπές αποφάσεις

410529/24.11.2021 – Aφορά Οικονομικό βοήθημα σε ωφελούμενους των δράσεων Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους άνω των 16 ετών.

611/16-11-2021 Εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου 2022 από τις επιχειρήσεις καζίνο του Κανονισμού εφαρμογής μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

3000.0/87936/30-11-2021 Καθορισμός του ύψους και λοιπών λεπτομερειών σχετικά με την επιβολή του αντισταθμιστικού/ανταποδοτικού τέλους του άρθρου 4 του ν. 4597/2019 (Α’ 35) ως ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του ΥποΠαραχωρησιούχου.

Ε 1094529 ΕΞ 2021/27.10.2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 8, 14 και 86 του ν. 4843/2021 (Α΄193/20-10-2021)

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα
 

 Συνήθως αύξηση του πληθωρισμού σημαίνει μείωση φορολογικών εσόδων με διπλή ενέργεια μείωση των πωλήσεων και αύξηση του κόστους παραγωγής, ευτυχώς που τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν ξεπεράσει τα 10δις. Η έκθεση του Ελληνικού δημοσιονομικού συμβουλίου καταγράφει πληθωριστικές πιέσεις λόγω αύξηση της ενέργειας και στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως.

Προϋποθέσεις θέσης σε κυκλοφορία και όροι λειτουργίας ειδικών τουριστικών λεωφορείων, δημόσιας χρήσης, ανοικτού τύπου, αστικής περιήγησης

 •  Παράταση απόσυρσης ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων.

Από την Τρίτη 30/11 ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21.

→ Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων και ΑμεΑ – Πως θα δοθεί, τα κριτήρια για τη χορήγηση. Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα καταβληθεί από τον ΕΦΚΑ μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που θα διενεργηθεί από την ΑΑΔΕ για την πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης

→ Πάνω από 173.000 άτομα με αναπηρία και περισσότεροι από 32.000 ανασφάλιστοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση τον μήνα Δεκέμβριο 2021. Χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα ενισχυθούν στοχευμένα με 250 ευρώ

→ Έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας dikes.moj.gov.gr. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που δίνει την δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να γνωρίζει ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων.

Τη Δευτέρα 13.12 ανοίγουν οι αιτήσεις ηλεκτρονικά του Εξοικονομώ 2021 για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, που ορίζεται η Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι ταυτόχρονη για όλη την Επικράτεια

Καλή συνέχεια χρόνια πολλά στους εορτάζοντας με υγεία.