Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Τριαντόπουλος : Έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός και το στήσιμο των νέων ψηφιακών πλατφορμών, προς διευκόλυνση των συμπολιτών μας, επιτάχυνση των διαδικασιών και ταχύτατη παροχή των πόρων της στήριξης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
e-mail: [email protected]

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021

Δελτίο Τύπου

Τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου κατά την παρουσίαση των μέτρων αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πυρκαγιές και των μέτρων ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού πλούτου της χώρας

Στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, όπως αυτή υλοποιήθηκε και εφαρμόστηκε την προηγούμενη πρόσφατη περίοδο, και στην περίπτωση των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της πατρίδας μας, ενεργοποιούμε με εντατικούς ρυθμούς τη σχετική διαδικασία αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών.

Μετά το σχεδιασμό των μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τους κυρίους Υπουργούς, ακολουθεί:Η θεσμοθέτηση αυτών, όπου χρειάζεται.

Η ψηφιοποίηση αυτών, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί.

Και η άμεση υλοποίηση, ακολουθώντας πιστά την οδηγία του Πρωθυπουργού και σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να φτάσουν το ταχύτερο δυνατόν τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης στους δικαιούχους και στις πληττόμενες περιοχές.

Ειδικότερα, προετοιμάζεται, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Επικρατείας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την προσαρμογή των σχετικών πλαισίων και εργαλείων στα νέα δεδομένα και στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, έχουν ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό και το στήσιμο των νέων ψηφιακών πλατφορμών, προς διευκόλυνση των συμπολιτών μας, επιτάχυνση των διαδικασιών και ταχύτατη παροχή των πόρων της στήριξης.

Και, παράλληλα, δρομολογούμε την υλοποίηση όλων των μέτρων σε ένα πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι Παραγωγικοί Φορείς, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί και, φυσικά, η Κοινωνία των Πολιτών και οι ενεργοί πολίτες.
Μία συντονισμένη συνεργασία που είναι κρίσιμη και απαραίτητη για το επιθυμητό και κοινά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για τους τόπους μας και τα δάση μας.
Μία γόνιμη συνεργασία που θα δώσει άμεσα καρπούς και ορατά αποτελέσματα, μέσα από την εντατική εργασία όλων των εμπλεκομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο την επόμενη περίοδο θα πορευθούμε προς τέσσερεις κατευθύνσεις:
1η. Η άμεση προώθηση των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κατοικιών, επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και λοιπών πληττόμενων περιουσιακών στοιχείων.
2η. Η άμεση προώθηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών για την προστασία των εδαφών και την αποκατάσταση δασικών και άλλων συναφών οικοσυστημάτων.
3η. Η άμεση προώθηση των μελετών και της κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
4η. Η άμεση ενεργοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία και αποκατάσταση των δασικών και άλλων συναφών οικοσυστημάτων.

Ήδη το ενδιαφέρον φορέων της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτών και ενεργών πολιτών είναι ιδιαίτερα έντονο.

Από την πλευρά μας, ενεργοποιούμε το Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής και δρομολογούμε μία διαδικασία «διπλής κατεύθυνσης» με την κοινωνία των πολιτών.
Μία διαδικασία «διπλής κατεύθυνσης» που, από τη μία πλευρά, θα αξιοποιεί όσους θέλουν να συνεισφέρουν και, από την άλλη πλευρά, θα στηρίζει έμπρακτα όσους επιθυμούν να συνεργαστούν και να προσφέρουν στο πεδίο.

Το πλαίσιο, λοιπόν, της Κρατικής Αρωγής έχει ενεργοποιηθεί, προσαρμόζεται και υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, για να φτάσουν τα μέτρα στήριξης το ταχύτερο δυνατόν στους δικαιούχους και για να αποκαταστήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τους τόπους μας και τα δάση μας.