Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Τρ. Αλεξιάδης: Στη Βουλή οι προτάσεις του ΟΕΕ για παράταση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Αθήνα 22.07.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τρύφων Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για παράταση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων   

Με Αναφορές του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή τις επιστολές του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) της 19ης και της 22ας Ιουλίου 2021, μέσω των οποίων εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες των μελών του για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αιτούνται άμεσα να παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα στην επιστολή του με Αρ. Πρωτ. Φ/1/4031 της 19ης.7.21 και όσον αφορά την παράταση υποβολής φορολογικών, ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, για λογιστές – φοροτεχνικούς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, το ΟΕΕ υπενθυμίζει πως η παράταση είχε θεσμοθετηθεί με το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020 και αφορούσε λογιστές – φοροτεχνικούς που ασθενούν από κορονοϊό ή περιπτώσεις θανάτου λόγω COVID-19 ή ακόμη και των εντολέων – πελατών τους. Οι λεπτομέρειες όμως για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης παρότι είχε προβλεφθεί ότι θα ορίζονταν μέσω κοινής υπουργικής απόφασης (Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), μέχρι σήμερα αγνοούνται καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, ούτε έχουν δοθεί διευκρινιστικές οδηγίες προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 93. Το Ο.Ε.Ε. ως δέκτης αιτημάτων από λογιστές – φοροτεχνικούς με σοβαρή ασθένεια  αιτείται τη νομοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών και προτείνει, με σκοπό την αποφυγή της επιβολής προστίμων, τη συμπλήρωση του άρθρου 93 του Ν. 4764/2020 με τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας λογιστή – φοροτεχνικού ή θανάτου με δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων των πελατών τους μέχρι τέσσερις μήνες ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος και μετά από πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής Επιτροπής.

Στη νέα του επιστολή του με Αρ. Πρωτ. Φ/1/4061 της 22ας.7.21, το Ο.Ε.Ε. αναφέρεται στη γενικότερη αναγκαιότητα να μετατεθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την ισχύουσα της 27ης Αυγούστου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Υπενθυμίζει ότι έγκαιρα είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα παρουσιάζονταν λόγω της μη πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ με την ενσωμάτωση όλων των ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί και την ορθή καταχώρηση όλων των βεβαιώσεων από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, η οποία επετεύχθη μόλις την 7η Ιουλίου 2021. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο αριθμός των μέχρι τώρα δηλώσεων που έχουν υποβληθεί αποδεικνύει ότι είναι ανέφικτη η υποβολή των υπόλοιπων δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου, λαμβάνοντας υπόψη και το θέμα των καλοκαιρινών αδειών για τους λογιστές, τους φοροτεχνικούς και τους εργαζόμενους στα γραφεία τους. Το Ο.Ε.Ε. αιτείται  τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Ο Τρ. Αλεξιάδης συντασσόμενος με τα δίκαια αιτήματα του Ο.Ε.Ε. ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή του στα αιτήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά
Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Να δοθεί η δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) με Αρ. Πρωτ.: Φ/1/4031 – 19.7.2021, μέσω της οποίας επισημαίνουν την αναγκαιότητα νομοθέτησης της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι βεβαιωμένα πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Στην επιστολή του το Ο.Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι παρότι η δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κορωνοϊό ή περιπτώσεων θανάτου λόγω COVID-19 ή και των εντολέων – πελατών τους είχε θεσμοθετηθεί με το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020 και επίσης είχε προβλεφθεί ότι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης ορίζονται μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, ούτε έχουν δοθεί διευκρινιστικές οδηγίες προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 93.

Το Ο.Ε.Ε. ως δέκτης αιτημάτων από λογιστές – φοροτεχνικούς με σοβαρή ασθένεια αιτείται τη νομοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι βεβαιωμένα πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Προτείνει, με σκοπό την αποφυγή της επιβολής προστίμων, τη συμπλήρωση του άρθρου 93 του Ν. 4764/2020 με τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας λογιστή – φοροτεχνικού ή θανάτου με δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων των πελατών τους μέχρι τέσσερις μήνες ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος και μετά από πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής Επιτροπής.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα 21 Ιουλίου 2021

Ο καταθέτων Βουλευτής
Αλεξιάδης Τρύφων