Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Τρ. Αλεξιάδης: Τα νέα υγειονομικά μέτρα πνίγουν τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα νέα υγειονομικά μέτρα πνίγουν τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
 
Με Αναφορές του προς τους Υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή την αντίθεση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου, καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, στα εξαγγελθέντα νέα υγειονομικά μέτρα για την πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους εστίασης.

Στις ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία και ο Σύλλογος καταγγέλλουν τη στοχοποίηση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων που επιχειρείται με την εφαρμογή των νέων μέτρων και τη μετατροπή τους σε χωροφύλακες – ελεγκτές πιστοποιητικών και ταυτοτήτων, που όχι μόνο θα αποτρέψει καταναλωτές από την επίσκεψη στα καταστήματά τους, αλλά επιπλέον θα τους κοστίσει σε χρόνο και χρήμα.  Επισημαίνουν την αποτυχία της κυβέρνησης στον έλεγχο της πανδημίας, ομιλούν για συνεχιζόμενη επιβάρυνση στην ήδη πτωτική πορεία των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, την επανεξέταση των μέτρων και τη συμμετοχή τους στη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Ο Τρ. Αλεξιάδης συντασσόμενος με τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή τους στα δίκαια αιτήματα.

Επισυνάπτονται οι αναφορές του Βουλευτή και τα Δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων Αναφορά

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υγείας

Οικονομικών

Θέμα: Τα νέα υγειονομικά μέτρα πνίγουν τη μικρή και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και μετατρέπουν τους εμπόρους σε χωροφύλακες

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου (Αρ. πρωτ. 1251/4-11-2021) μέσω της οποίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στα υγειονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Στο Δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία καταγγέλλει ως αλλοπρόσαλλα τα μέτρα που συνεχώς ανακοινώνονται, μιλά για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητά την ισότιμη επιβολή τους σε όλους βάσει της υγειονομικής εικόνας κάθε περιοχής.

Αρνούνται τη μετατροπή των μικρών και μικρομεσαίων εμπόρων σε «χωροφύλακες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, κρίνουν ως αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεών τους από την πολιτεία και ζητούν την επανεξέταση των νέων υγειονομικών μέτρων και τη συμμετοχή των επίσημων φορέων τους σε όποιες αποφάσεις παρθούν.

Επισυνάπτεται το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 05-11-2021
Οι καταθέτων Βουλευτής Αλεξιάδης Τρύφων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γεωργίου Κασιμάτη 1, Πλ. Οδησσού Πειραιάς 185 31 (Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π.), 4ος όροφος
Τηλ.: 2104227662 – Ε-mail: [email protected]

Πειραιάς, 4-11-2021
Αριθμ. Πρωτ.: 1251

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έμποροι – Χωροφύλακες»

Τα νέα υγειονομικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, μετά την αποτυχία της να ελέγξει την πανδημία και να πείσει τους ανεμβολίαστους, «πάγωσαν» για άλλη μια φορά την ήδη τρικλίζουσα αγορά.

Μετά από συνεχόμενες χρονιές κρίσης, τόσο οικονομικής, όσο και υγειονομικής, ο Εμπορικός Κόσμος επιβαρύνεται για άλλη μια φορά με επιπλέον υποχρεώσεις και ελέγχους που αναλογούν ξεκάθαρα και μόνο στην Πολιτεία.

Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, υπέδειξαν υποδειγματική συνέπεια ΣΕ ΟΛΑ τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με απόλυτο σεβασμό και ενσυναίσθηση θωράκισαν σε υψηλό βαθμό ασφαλείας τα καταστήματα και τους πελάτες τους. Εξ’ ορισμού λοιπόν, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες δύο χρόνια τώρα, ΔΕΝ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ για την Δημόσια υγεία.

Είναι ανέφικτο, ανεφάρμοστο και ανέντιμο απέναντι στους πελάτες μας που είναι και η βασική περιουσία των μικρομεσαίων εμπόρων, να κάνουμε τους “χωροφύλακες” έξω από τα καταστήματά μας.
Υγεία είναι, οι λίγοι πελάτες που έρχονται στα μαγαζιά μας να βρίσκονται “ΕΝΤΟΣ”, έστω και με αυστηρά μέτρα και όχι να “διώκονται” εξαφανίζοντας και την τελευταία ελπίδα ύπαρξής μας.

Όλα τα μέτρα πρέπει να ισχύουν ισότιμα για όλους, βάσει της υγειονομικής εικόνας της κάθε περιοχής, αλλά και της μορφής & του μεγέθους των επιχειρήσεων, να είναι απλά, κατανοητά και να μην φέρνουν σε σύγχυση το καταναλωτικό κοινό, που διαθέτει και νόηση & κρίση και φυσικά είναι σε θέση να αντιληφθεί ακόμα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα δεχθούν οι συνάδελφοί μας.

Τα οριζόντια και αλλοπρόσαλλα μέτρα που συνεχώς ανακοινώνονται, έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στις πολύμορφες και πολύπλοκες ανακοινώσεις, από τις οποίες βομβαρδιζόμαστε. Ο εμπορικός κόσμος σέβεται και εκτιμά τους πελάτες του και οι πελάτες μας, ενστερνίζονται τις ανησυχίες μας και μας συμπαραστέκονται.

Για ακόμη μια φορά, οι εμπορικές επιχειρήσεις γινόμαστε εύκολος στόχος, αυτή την φορά μάλιστα, χωρίς την ανακοίνωση καμίας, κρατικής υποστήριξης και προστασίας από το ιδιότυπο lockdown, το οποίο μας επιβάλλεται με κρατική εντολή.

Η επανεξέταση των νέων υγειονομικών μέτρων, αλλά και ο συνδυασμός τους με μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις μας κρίνεται αναγκαία και ελπίζουμε ότι, αυτή την φορά στις όποιες αποφάσεις παρθούν, να έχει συνυπολογιστεί και η γνώμη των επίσημων φορέων μας, που δυστυχώς μέχρι στιγμής φαίνεται να απαξιώνεται.

***********************************************************

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Αναφορά προς τους κ.κ.
– Υπουργό Υγείας
– Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
– Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Τα νέα υγειονομικά μέτρα, άλλο ένα βήμα για την εξαφάνιση της μικρής επιχείρησης

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά το Δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας (Αρ. πρωτ. 917/4-11-2021) μέσω του οποίου καταγγέλλει ως προνομιακή τη μεταχείριση συγκεκριμένων κλάδων σε αντίθεση με το εμπόριο και την εστίαση που καλούνται για μια ακόμη φορά να επωμιστούν το βάρος των νέων υγειονομικών μέτρων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στη μετατροπή των ιδιοκτητών ή των υπαλλήλων των καταστημάτων σε ελεγκτές ταυτοτήτων, πιστοποιητικών τεστ και εμβολιασμού, θεωρεί τα νέα μέτρα σαν άλλο ένα βήμα για την εξαφάνιση της μικρής επιχείρησης, εκφράζει τη βεβαιότητά του για μείωση των πωλήσεων των φυσικών καταστημάτων σε σχέση με το διαδικτυακό εμπόριο και ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων ενίσχυσης για την επιβίωση της «ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας».

Επισυνάπτεται το σχετικό δελτίο τύπου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 05-11-2021
Οι καταθέτων Βουλευτής Αλεξιάδης Τρύφων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να πραγματοποιούνται πωλήσεις και σήμερα επανέρχεται πάλι σε αχαρτογράφητα νερά με τις εξαγγελίες των νέων μέτρων από την κυβέρνηση.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ καταγγέλλει την προνομιακή μεταχείριση στα super-markets, φαρμακεία, φούρνους, mini markets, και χώρους λατρείας σε αντίθεση με το εμπόριο και την εστίαση που για μία ακόμα φορά καλείται να πληρώσει «το μάρμαρο», και να φορτωθούν στις πλάτες τους την ανυπαρξία της κυβέρνησης, αναμένοντας μάλιστα και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ως τονωτική ένεση της αγοράς.

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 ημέρα ισχύς των νέων μέτρων (επισυνάπτονται στο παρόν). καλούμαστε να γίνουμε εκτός των υπολοίπων Υποδοχή και Ελεγκτές- Αστυνομικοί στα καταστήματά μας και φυσικά αυτό θα έχει αντίκτυπο στο ταμείο του καταστήματος.

Για φανταστείτε! Rapid test (10 ευρώ) για να μπορέσει να επισκεφθεί ο καταναλωτής τα καταστήματα για αγορές. Γιατί να το κάνει; Με τον τρόπο αυτό «αναγκάζει» από την άνεση του καναπέ και χωρίς test να μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί το διαδίκτυο και να πραγματοποιήσει τις αγορές του και να αναπτυχθεί για ακόμα μια φορά το διαδικτυακό εμπόριο, όπως και κατά την διάρκεια των lockdown. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε γίνει δέκτες πολλών και νέων μηνυμάτων (click away – click inside κ.ά.) και σήμερα με τις εξαγγελίες των νέων μέτρων και check door με την επίδειξη του πιστοποιητικού και επιβεβαίωσης του μέσω εφαρμογής καθώς και της επίδειξης της αστυνομικής ταυτότητας για ταυτοποίηση του κατόχου.

Είναι σίγουρο θα υπάρξει αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων στην ήδη πτωτική πορεία τους και πρέπει να βρει τρόπο η κυβέρνηση να καλύψει αυτήν την μείωση τζίρου που θα παρουσιάσουν τα φυσικά καταστήματα με μέτρα ενίσχυσης αυτών για την επιβίωσή τους.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ για ακόμα μία φορά επισημαίνει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από την κυβέρνηση και μην έχοντας άλλο τρόπο προσπαθεί με το να δημιουργήσει «ελεγκτές» τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ή υπαλλήλους αυτών τους οποίους βέβαια θα χρησιμοποιούσε για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης μήπως και πετύχει το σκοπό της, χωρίς να υπολογίζει για ακόμα φορά το κόστος αυτών που εξαγγέλλει και τις επιπτώσεις γενικότερα.
 
Συνοψίζοντας τα παραπάνω θεωρούμε ότι κατόπιν της κατάργησης των επιτρεπόμενων ατόμων στα καταστήματα τροφίμων (super Markets, mini markets, φαρμακεία, φούρνους και χώρους λατρείας) και φυσικά το μη έλεγχο αυτών σύμφωνα με τις εξαγγελίες, δεν μεταδίδεται ο ιός σε αυτά, αλλά σίγουρα στο μη αναγκαίο είδος και στην μικρή επιχείρηση που τηρεί μέχρι σήμερα ευλαβικά όλα τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού εξ αρχής, ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται.

ΕΛΕΟΣ. Άλλο ένα βήμα για την εξαφάνιση της μικρής επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ από το ΣΑΒΒΑΤΟ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, βάσει εξαγγελιών και αναμένοντας την Κ.Υ.Α.:

Αλλάζει άρδην η ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 οπότε και εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Για να έχουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρόσβαση σε διάφορες δραστηριότητες θα πρέπει να κάνουν rapid test. Άλλωστε παντού θα απαιτείται  rapid test για τους ανεμβολίαστους εκτός από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία και εκκλησίες.

Έλεγχοι και στους εμβολιασμένους:

Όμως το ζήτημα είναι ότι θα δυσκολέψει και η ζωή των εμβολιασμένων καθώς πλέον και εκείνοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και μικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ο διαχωρισμός των πολιτών και η αναγνώριση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι θα είναι παντού για τα απαραίτητα έγγραφα με εξαίρεση τους τομείς που καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής και υγείας αλλά και στις εκκλησίες.

Οι έλεγχοι τόσο σε ανεμβολίαστους πολίτες για τα rapid test όσο και σε εμβολιασμένους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ουρές, ειδικά σε εμπορικά καταστήματα και mall αλλά ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Άλλωστε το app μέσω του οποίου ελέγχονται τα πιστοποιητικά και τα rapid test, απαιτεί κάποιο χρόνο για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του εγγράφου.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα τονίζοντας πως θα αποτελέσουν άλλο ένα πλήγμα για το λιανεμπόριο.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι:

Τα νέα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ενώ θα προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει τους νέους περιορισμούς.

• Στους χώρους εργασίας όπου υποχρεωτικά πλέον θα προσέρχονται όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι με δύο rapid test την εβδομάδα ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους, οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο των ελέγχων ο οποίος και θα εξετάζει πριν την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο το rapid test.

• Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να καταχωρείται και στην ψηφιακή πλατφόρμα.

• Όσοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της επιχείρησης, θα περνούν κανονικά στο χώρο εργασίας χωρίς έλεγχο.

• Στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες θα οριστούν επίσης υπεύθυνοι που θα πρέπει να βρίσκονται στις εισόδους των κτιρίων προκειμένου να «σκανάρουν» με τη ψηφιακή εφαρμογή τα rapid tests, είτε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα γίνεται και ταυτοποίηση των στοιχείων που εμφανίζονται στα τεστ αλλά και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού με την ταυτότητα του πολίτη.

• Στους μικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο που θα κάνει τους ελέγχους πριν οι πολίτες καθίσουν σε τραπέζι.

• Στα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια επίσης η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων πάντως είναι πιθανό εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση πελατών ειδικότερα στην εστίαση και διασκέδαση, να καταγραφούν και ουρές αφού θα ελέγχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι πελάτες όσο και οι εμβολιασμένοι και μάλιστα με διπλό έλεγχο τόσο με σκανάρισμα του πιστοποιητικού όσο και της ταυτότητας.