Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υποβολή Ε4 λόγω της αλλαγής του κατώτατου μισθού: Να δοθεί άμεσα παράταση στην προθεσμία υποβολής

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Όπως είναι γνωστό, μετά τη δημοσίευση της υπ. απόφασης 107675/27-12-2021, περί καθορισμού του νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου της πλήρους απασχόλησης, οι εργοδότες που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, οφείλουν να υποβάλουν στο Π.Σ. Εργάνη εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την μεταβολή των αποδοχών το έντυπο Ε4, συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της μεταβολής (άρθρο 5.19 της ΥΑ 40331/Δ1.13521/13.9.2019). Δείτε και σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ.

Το χρονικό περιθώριο των 15 ημερών που ορίζεται ανωτέρω είναι ελάχιστο αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τις απαιτούμενες ενέργειες και τους ελέγχους που απαιτούνται για την ορθή υποβολή του εντύπου από τους λογιστές και τους υπεύθυνους μισθοδοσίας, καθώς και το πλήθος των λοιπών υποχρεώσεων αυτής της περιόδου. 

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το έτος 2019, για τις αντίστοιχες αλλαγές, είχε δοθεί από την τότε υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου, παράταση στην προθεσμία υποβολής έως 8.3.2019 (σ.σ. αρχικά έως 28.2 και εν συνεχεία έως 8.3, δείτε τη σχετική απόφαση).

Από τη χρονική μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής του εν λόγω εντύπου δεν δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ με την παράσταση θα δοθεί μια ανάσα στους λογιστές και στους υπεύθυνους μισθοδοσίας που βάλλονται πανταχόθεν.

Ευελπιστούμε, να δοθεί παράταση στην ως άνω υποβολή και επιπροσθέτως να ανακοινωθεί άμεσα, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν ορθά τα έντυπα Ε4 χωρίς άγχος και πίεση.