Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υποτονική συνεδρίαση με το Γενικό Δείκτη στις 893 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία συνεδρίαση όπου ο Γεν. Δείκτης κινήθηκε μέσα σε εύρος 4 μονάδων είναι εξαιρετικά προβλέψιμη και βαρετή. Όμως υπήρξαν μετοχές που έδωσαν μία αίσθηση αισιοδοξίας για την αγορά. Γενικότερα, δύο ημέρες πριν λήξει το 2021, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έδειξε ότι δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο εφέτος πλην του να παραμείνει ο Γεν. Δείκτης πάνω από τις 920 μονάδες. Τα υπόλοιπα ας τα περιμένουμε από το νέο έτος και ιδιαίτερα με την εκτόνωση της πανδημίας που έχει τρομοκρατήσει πολίτες, επιχειρήσεις και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893,61 μονάδες με άνοδο 0,49%. Η αξία συναλλαγών πολύ χαμηλά στα 37 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 ήταν ανοδικές και οι 57 πτωτικές. Από το αρνητικό ισοζύγιο, ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,52% και ο δείκτης Mid cap κατά 0,24%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (5,19%) λόγω εκτίναξη της μετοχής της Coca Cola HBC, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (0,94%) λόγω της μετοχής της Jumbo, η Τεχνολογία (0,37%) και οι Τράπεζες (0,18%). Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν η Υγεία (-6,42%), Τηλεπικοινωνίες (-0,66%), Πρώτες Ύλες (-0,19%).

Στις επόμενες συνεδριάσεις του 2021, δεν περιμένουμε ιδιαίτερες εξελίξεις. Κατ’ αρχήν να κατοχυρώσει τις 890 μονάδες ο Γ.Δ. και σε δεύτερη φάση να κινηθούν ανοδικά ορισμένα δεικτοβαρή blue chips και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ξένες αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις ξένες αγορές με κοινό χαρακτηριστικό τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, λόγω εορταστικών ημερών. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά πάλι, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι χρηματιστηριακοί δείκτες εναλλάσσονται και διαφοροποιούνται. Τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία είναι γνωστά. Η omicron, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η κρίση εφοδιασμού αναμένεται να μας απασχολήσουν και τους πρώτους μήνες του 2022.