Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υποχώρησε κάτω από τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τον Νοέμβριο πτωτικά κυρίως λόγω αποκόμισης κερδών μετά το μίνι ράλι δεικτοβαρών τίτλων τον Οκτώβριο. Η πτώση προέρχεται κυρίως από πωλήσεις βραχυπρόθεσμων επενδυτών και εντοπίζεται κυρίως σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν καταγράψει σημαντική άνοδο. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει στις 868,25 μονάδες με -0,69%. Η αξία συναλλαγών ήταν 54,2 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 53 πτωτικά.  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) είχε μεταβολή -0,7% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,13%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των  Χρηματοοικονομικών 1,48%., Ταξιδιών –Αναψυχής  0,15%, Εμπορίου 0,12% και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Βιομηχανικών -1,81%, Κατασκευών -1,45%, Πετρελαίου -1,05%, Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων -0,86%. Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά -0,56%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΔΕΗ.

Η πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2022 έδειξε ότι η αγορά χρειάζεται ‘ανάσες’ μετά την ανοδική κίνηση. Οι στηρίξεις παραμένουν στα επίπεδα των 845-850 μονάδων και οι αντιστάσεις κοντά στις 880 μονάδες.

Ενδεχομένως να δούμε μέσα στο μήνα αυξημένη μεταβλητότητα ανάμεσα στα δύο αυτά επίπεδα.

Διεθνείς αγορές

Ανοδικά κινούνται λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες αλλά έχουν χάσει την ένταση της ανόδου μετά το πτωτικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η FED θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση επιτοκίων και πιθανότατα να συνεχίσει την πολιτική αυτή και στους επόμενους μήνες, μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Μεγάλες πιέσεις δέχονται κυρίως μετοχές τεχνολογίας. Τέλος υπάρχουν πάντα οι αποκομίσεις κερδών μετά από μία περίοδο έντονης ανόδου όπως ήταν ο Οκτώβριος 2022 (άνοδο 14% στον Dow Jones).
Ευρωπαϊκή άνοδος

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν ότι ξεκινούν θετικά το Νοέμβριο αλλά οι ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης συνεχίζονται. Ο γερμανικός DAX κινείται καθαρά πάνω από τις 13.350 μονάδες και ο γαλλικός CAC έχει ξεπεράσει τις 6.300 μονάδες. Σε άνοδο πάνω από τις 7.100 μονάδες βρίσκεται και ο (εκτός Ευρωζώνης) βρετανικός FTSE 100.

Source