Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υποχώρηση Γεν. Δείκτη στις 859,38 μονάδες (-0,88%) λόγω πιέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφηκε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε μία άνοδο προς τις 870 μονάδες (λειτούργησαν και πάλι ως αντίσταση) και μεταβλήθηκε σε πτώση μέχρι τις 855 μονάδες για να ισορροπήσει προς το τέλος της συνεδρίασης πέριξ των 860 μονάδων με πιέσεις από αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών κυρίως σε συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 859,38 μονάδες με υποχώρηση -0,88%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. Ευρώ. Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 48 ανοδικές μετοχές και 59 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-1,01%) με πιέσεις στις περισσότερες μετοχές του. Ανοδικά αντιστάθμισαν κάπως τις πιέσεις οι μετοχές ΕΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Titan Int, Coca Cola HBC, Cenergy, Ελλακτωρ και Ιντρακατ.

Αναλυτικότερα, σε επίπεδο κλάδων τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με (-3%), οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια) -2,58%, Υγεία (-1,68%), Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες (-1,42%). Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (2,01%), Πρώτων Υλών (0,99%), Τροφίμων-Ποτών (0,77%). Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά (-0,98%) κυρίως λόγω των αντίρροπων τάσεων (ΕΤΕ, Eurobank ανοδικές, Alpha Bank και Πειραιώς πτωτικές).

Διεθνείς αγορές

Η θεαματική ανάκαμψη της Παρασκευής σε Αμερική και Ευρώπη έδωσε την θέση της σε φάση συσσώρευσης και ήπιες ρευστοποιήσεις κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Τα ευρωπαϊκά (μαζί και το ελληνικό) χρηματιστήρια κινήθηκαν με ελεγχόμενη υποχώρηση λόγω της επιδείνωσης μακροοικονομικών δεδομένων στην Κίνα (μετά το πολύμηνο lockdown στη Σαγκάη) ενώ πτωτικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Στην Ευρώπη (ΕΕ) αναμένεται να ξεκινήσει η σειρά της αύξησης των επιτοκίων και αυτό επηρεάσει την μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Πάντως προς το τέλος των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων (περίπου 1 ώρα πριν κλείσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) η εικόνα ήταν σταθεροποιητική πλην μίας ήπιας υποχώρησης του γερμανικού DAX.

Η αυξημένη μεταβλητότητα με ορισμένες ανοδικές συνεδριάσεις θα είναι το μοτίβο των επόμενων εβδομάδων ή και μηνών και για όσο διάστημα διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του πληθωρισμού. Οι αναλυτές θεωρούν ότι εάν κάποια από τα 3 ‘αγκάθια’ των οικονομιών δείξουν σημάδια εκτόνωσης τότε ενδεχομένως να επιστρέψουν οι αγοραστές στα χρηματιστήρια. Προς το παρόν οι επενδυτές κινούνται με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δίνοντας έμφαση κυρίως στην ύπαρξη ρευστότητας.

Source