Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Φόβοι για υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 20-30% τον Φεβρουάριο-Μάρτιο λόγω ακρίβειας


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας σε νέα ιστορικά υψηλά (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) δημιουργεί ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση στο κόστος παραγωγής που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές. Τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές, παραγωγή και κατανάλωση είναι ότι εάν δεν αποκλιμακωθούν τα κόστη παραγωγής και δεν τονωθεί το εισόδημα αναμένεται συρρίκνωση της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα (Φεβρουάριος-Μάρτιος) κατά 20-30%, δηλαδή θα επανέρθει η κατανάλωση στα επίπεδα που είχε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2011-2012 και το 2015.

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Υπουργείο Οικονομικών και συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργικό γραφείο καταγράφονται το τελευταίο διάστημα για τα θέματα του κόστους παραγωγής και της ακρίβειας. Η ουκρανική κρίση, έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο θέμα της ακρίβειας αφού η τιμή φυσικού αερίου και πετρελαίου θα εκτοξευτούν περαιτέρω και θα οδηγήσουν τις τιμές προϊόντων σε νέα υψηλά. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την ισορροπία μεταξύ στήριξης της παραγωγής και αύξηση του κατώτατου μισθού όπως ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στελέχη από τα Επιμελητήρια θεωρούν ότι μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι τελειωτικό κτύπημα για τις επιχειρήσεις εάν δεν υπάρξει κάποια στήριξη.

Στο σημείο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δοθούν μεν επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες να είναι συνδεδεμένες με την απασχόληση. Για παράδειγμα, επιδοτήσεις ανά θέσεις εργασίας και παράλληλη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου αντίστοιχη του πληθωρισμού (5%). Θα καταλήξουν στο μείγμα πολιτικής ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν και τις δυνατότητες άντλησης νέων κεφαλαίων που θα δώσει η Ε.Ε. μέσω των προγραμμάτων στήριξης. Η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει περίπου 3-4 δις ευρώ μέχρι τον Μάιο και μετά να ελπίζει στην έλευση του καλοκαιριού προκειμένου να μηδενιστεί το κόστος από τα καύσιμα θέρμανσης και να  ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Κάποιοι -παλιοί γνώριμοι στο Υπουργείο Οικονομικών- πρότειναν και την επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), πρόταση που ακούστηκε μάλλον ευχάριστα αλλά απορρίφθηκε άμεσα ως μη εφαρμόσιμη.