Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Χλιαρή ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε στις ευρωπαϊκές αγορές με έντονα ανοδικές διαθέσεις αλλά τελικά η άνοδος κατέληξε σε χλιαρά κλεισίματα. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η άνοδος ξεκίνησε χλιαρά για τον Γενικό Δείκτη και έκλεισε επίσης χλιαρά με τον Γενικό Δείκτη να έχει διακύμανση περίπου 5 μονάδων ενώ και οι συναλλαγές ήταν πολύ χαμηλές.

Στις αμερικανικές αγορές που άνοιξαν λίγο μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδας, οι μεταβολές και των 3 μεγαλύτερων δεικτών ήταν μικρές. Οι επενδυτές εστίασαν κυρίως στις επιχειρηματικές εξελίξεις στην Amazon και στην μετοχή της Alphabet που ανέβασαν και τον δείκτη Nasdaq.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα ‘καύσιμα’ της ανόδου της Δευτέρας δεν αρκούσαν να δώσουν νέα άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης βασίστηκε σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές και blue chips που για διάφορους λόγους (εταιρικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές κινήσεις) έχουν λόγους ανόδου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 764,33 μονάδες με άνοδο 0,49%%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 50 πτωτικά. Στους επιμέρους κλάδους, την μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι Υγείας (3,30%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,42%), Τράπεζες (1,25%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-0,99%), Τροφίμων-Ποτών (-0,57%), Πετρελαίου-Αερίου (-0,42%).

Η αγορά δυσκολεύεται να βρει ανοδική κίνηση προς τις 780 μονάδες Γενικού Δείκτη. Αιτία είναι οι αδύναμες αντιδράσεις και η μεταβλητότητα των τραπεζικών μετοχών. Επίσης προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν μειωθεί πολύ οι συναλλαγές σε σχέση με τον Ιανουάριο, δείγμα επενδυτικής κόπωσης και στάσης αναμονής. Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση και τις προειδοποιήσεις για νέα σκληρότερα lockdowns δεν είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για ανοδικές συνεδριάσεις. Οι επενδυτές (θεσμικοί ή ιδιώτες) παραμένουν προσηλωμένοι σε συγκεκριμένους τίτλους που έχουν κάποιο βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον.