Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις ο Γεν. Δείκτης στις 904,1 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Λιμνάζοντα νερά” στο ελληνικό χρηματιστήριο

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε και πάλι τις πλαγιοκαθοδικές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών. Η έλλειψη σαφούς προσανατολισμού στις ευρωπαικές αγορές (που παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους οι περισσότερες εξ’ αυτών) επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 904,1 μονάδες με υποχώρηση (-0,3%) %. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 47 εκατ. Ευρώ. Στο ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων, 41 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 68 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,28%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,2%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,3%), των Πρώτων Υλών (2,29%) και του Εμπορίου (0,15%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Πετρελαίου-Αερίου (-0,81%), Τραπεζών (-0,7%), Τηλεπικοινωνιών (-0,41%). Σε ότι αφορά την αξία συναλλαγών, πιο δραστήριες μετοχές ήταν η ΔΕΗ, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, ο ΟΤΕ και η μετοχή της Jumbo.

Αν δεν αλλάξουν (δραματικά) τα δεδομένα στις ξένες αγορές, αναμένεται ότι η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με παρεμφερείς με την σημερινή συνεδριάσεις. Ίσως αλλάξουν οι πρωταγωνιστές στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας αλλά ουσιαστικά η έλλειψη τάσης και η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 900-910 μονάδων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί.

Διεθνείς αγορές

Με αυξημένη μεταβλητότητα μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες πριν από λίγη ώρα. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σταθερά καθοδικές μεν αλλά με ελεγχόμενη υποχώρηση. Η εικόνα που επαναλαμβάνεται για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση εξαιτίας των φόβων για τον πληθωρισμό, την προηγούμενη άνοδο δεικτών και μετοχών και την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω πανδημίας. Επίσης η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελεί ένα ακόμη ‘αγκάθι’ στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα που επηρεάζει και τα χρηματιστήρια.