Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Άνοδος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και πτώση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Υποχώρηση πληθωρισμού κατέγραψε η Ελλάδα τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση (-1%) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού και ο πληθωρισμός (ετήσιος) Οκτωβρίου θα κυμανθεί στα επίπεδα του 9,8% από 12,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Η υποχώρηση ευνοεί την δημοσιονομική πολιτική

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο ήμασταν μέσα στη πρώτη πεντάδα ανόδου του πληθωρισμού και πλέον είμαστε αρκετά χαμηλότερα και κάτω μάλιστα από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Ο περιορισμός της κατανάλωσης και η σύσφιξη της πιστοληπτικής πολιτικής από τις τράπεζες οδήγησαν σ’ αυτή τη σημαντική μηνιαία μείωση.  

Από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν ότι είναι μία θετική εξέλιξη και ενδεχομένως η συγκράτησή του κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργήσει νέες κινήσεις στη δημοσιονομική πολιτική.  Ενδεχομένως να δούμε μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο και νέα μείωση των ελλειμμάτων ή κάποια νέα έξοδο προς τις αγορές. Επίσης θα είναι μία θετική εξέλιξη προς την επενδυτική βαθμίδα.

Αυξήθηκε στο 10,7% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Στο 10,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat αλλά στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε από 12,1% τον Σεπτέμβριο στο 9,8%. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10,7% (από 9,9% τον Σεπτέμβριο) εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας (40,7%), τροφίμων-ποτών και καπνού (13,1%), βιομηχανικών αγαθών (6%) και υπηρεσιών (4,4%).

Σε ότι αφορά τα κράτη της Ευρωζώνης, στην κορυφή του πληθωρισμού παραμένουν οι 3 χώρες της Βαλτικής ενώ πολύ υψηλά βρίσκονται η Ολλανδία (16,8%), η Σλοβακία (14,5%), το Βέλγιο (13,1%), ενώ το χαμηλότερο πληθωρισμό έχουν Γαλλία (7,1%), Ισπανία (7,3%), Μάλτα (7,5%).

Source