Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση 7ετους ομόλογου για 2,5 δις ευρώ

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την άντληση κεφαλαίων μέσω της επανέκδοσης του 7ετους τίτλου από τον ΟΔΗΧΧ. Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώνεται στο mid swaps συν 115 μονάδες βάσης στη ζώνη του 2,57%. Στόχος να ενισχυθεί το “στρώμα ρευστότητας” στην ελληνική οικονομία με επιτόκια χαμηλότερα από τον πληθωρισμό και να ομαλοποιηθεί η καμπύλη επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι μία εργάσιμη ημέρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι ανάδοχες τράπεζες (BNP Paribas, BofA Securities, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan) να ξεκινήσουν την διαδικασία για την επανέκδοση (reopening) του 7ετούς ομολόγου 2020.  

Η προσφορά του 7ετούς, τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε πρωτοεκδοθεί το ομόλογο, είχε σημειώσει ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην αγορά και το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 5,9 δις ευρώ, με 128 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Πως κινούνται τα 10ετή ομόλογα

Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από τα προ-ρωσικής εισβολής επίπεδα του 1,8% (ιστορικό χαμηλό 0,528%, 13/8/2021), ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σταθερά στις 200 μονάδες βάσης.Source