Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διασυνοριακή απάτη τύπου «καρουζέλ» με εκτιμώμενες ζημίες 32 εκατ. ευρώ: 61 έρευνες σε 10 χώρες και 5 συλλήψεις

Η επιχείρηση Display πραγματοποιήθηκε εχθές σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία), στο πλαίσιο έρευνας για διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (γραφείο (EPPO) στο Μόναχο)

Πραγματοποιήθηκαν 61 έρευνες σε επαγγελματικούς χώρους και σε σπίτια ατόμων που συνδέονται άμεσα με αυτούς και συνελήφθησαν πέντε άτομα σε Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία.
Η εγκληματική δραστηριότητα της ομάδας πίσω από το διασυνοριακό σύστημα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ οδήγησε σε ζημίες ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2021, λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Αυτή είναι η τρίτη ημέρα δράσης της έρευνας και είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται ύποπτοι.

Κατά τις δύο πρώτες ημέρες δράσης έχουν κατασχεθεί AirPods αξίας 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία και να αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργανωμένη εγκληματική ομάδα που εμπορεύεται μικρά ηλεκτρονικά προϊόντα από τη Γερμανία και τα πουλά μέσω εμπόρων οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίζονται (καρουζέλ) σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή η ενέργεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των γερμανικών μονάδων φορολογικής έρευνας στο Chemnitz, το Würzburg, τη Νυρεμβέργη και το Βερολίνο.

—–

Σημείωση Τaxheaven

Τι είναι η απάτη Missing Trader

Η απάτη Missing Trader (ονομάζεται και απάτη καρουζέλ) εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο ΦΠΑ δεν χρεώνεται αμέσως στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων αγαθών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ (δηλαδή ο προμηθευτής δεν υποχρεούται να χρεώσει ΦΠΑ για τη συναλλαγή του και ο αγοραστής πρέπει να λογιστικοποιήσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ).

Για παράδειγμα, όταν ένας εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ έμπορος αγοράζει αγαθά από άλλο κράτος μέλος, δεν καταβάλλει ΦΠΑ στον προμηθευτή, αλλά υποχρεούται να χρεώνει και να λογιστικοποιεί τον ΦΠΑ για τις αποκτήσεις του στο δικό του κράτος μέλος.
Από την άλλη πλευρά, οι προμηθευτές δεν χρειάζεται να επιβάλλουν ΦΠΑ στις πωλήσεις τους και έχουν το δικαίωμα να εκπέσουν τον ΦΠΑ που έχουν ήδη καταβάλει. Οι απατεώνες μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα αποκτώντας αγαθά χωρίς ΦΠΑ και μεταπωλώντας τα στην εγχώρια αγορά συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και σε χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές.
Απάτη λαμβάνει χώρα όταν αυτός ο ΦΠΑ δεν μετακυλίεται στο κράτος. Η πρώτη εταιρεία της αλυσίδας στο κράτος μέλος απόκτησης (Missing Trader) μπορεί απλά να εξαφανιστεί, μη καταβάλλοντας στο κράτος τον εισπραχθέντα ΦΠΑ. Αυτό το είδος απάτης συμβαίνει πολύ γρήγορα. Οι έμποροι μπορούν να εξαφανιστούν μετά από μερικούς μήνες.

Source