Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΑΑΔΕ: Διάλογος και συνεργασία με φορείς για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

ΑΑΔΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάνοντας πράξη τη δέσμευση για διαρκή επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και διεύρυνση της συνεργασίας με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, η ΑΑΔΕ διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης και συζήτησης του υπό έκδοση Κανονισμού της για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Βασικό θέμα της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων λογιστών-φοροτεχνικών, μεσιτών ακινήτων και εμπόρων, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για πιθανή βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που αναμένεται να εκδοθεί.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Φορολογική Αρχή στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη σημασία της συνεργασίας με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. «Δημιουργήσαμε και μέσα από τη γνώση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και απόψεων διευρύνουμε μια ήδη καλή επαγγελματική και κοινωνική συνεργασία, μια συμμαχία που στόχο έχει τη διαρκή κι επιτυχή καταπολέμηση της παραβατικότητας στον τομέα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η παρουσίαση του υπό έκδοση Κανονισμού εστίασε σε θέματα όπως:

• ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας που διενεργείται από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον ν. 4557/2018,

• το πλαίσιο εποπτείας που ακολουθείται κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ,

• τα βήματα της ελεγκτικής διαδικασίας και οι υποχρεώσεις των εποπτευόμενων προσώπων,

• το περιεχόμενο των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, το οποίο εξειδικεύεται για πρώτη φορά με την εν λόγω Απόφαση.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι προσκλήθηκαν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ υπόμνημα με περαιτέρω σχόλια για το υπό έκδοση κανονιστικό πλαίσιο.

Source