Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αδύναμη άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την αρχική αντίδραση – Στις 925 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γεν. Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε έντονα ανοδικά, φτάνοντας αμέσως στις 930 μονάδες Γενικού Δείκτη με αγοραστές στα περισσότερα blue chips αλλά σταδιακά απώλεσε την δυναμική του καθώς πήραν σειρά οι πωλητές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με άνοδο 0,71% στις 925,07 Μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλότερη απ’ τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 72,4 εκατ. Ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) επηρεάστηκε από αντίρροπες κινήσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και μεταβλήθηκε κατά 0,62%. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,34%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,67%), Τεχνολογίας (1,6%), Τροφίμων-Ποτών (1,57%), Πετρελαίου (1,29%) με άνοδο και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών πλην των γνωστών ΕΛΠΕ και Motor Oil και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (-1,24%), Υγείας (-0,72%), Εμπορίου (-0,59%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν κατά την σημερινή συνεδρίαση ήταν οι ΕΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τερνα Ενεργειακή, ΔΕΗ.

Ανάπτυξη με προβληματισμούς

Τα μηνύματα που δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο είναι αντιφατικά. Ανάπτυξη μεν αλλά εν μέσω μεγάλων προβλημάτων. Το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ‘αγκάθι’ για την ελληνική βιομηχανία και τις μεταφορές. Τα μερίσματα που θα αρχίσουν σταδιακά να διανέμονται θα ‘ζεστάνουν’ τους επενδυτές (εγχώριους και ξένους) αλλά ίσως δεν επαρκούν για μία παρατεταμένη άνοδο προς υψηλότερα επίπεδα. Πάντως ο απόηχος της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P ήρθε μάλλον σε αρνητική διεθνή συγκυρία και αυτό φάνηκε από τις κινήσεις των ξένων στην επανέκδοση του 7ετους ελληνικού ομολόγου. Η συσσώρευση κάτω από τις 930 μονάδες ίσως απαιτήσει χρόνο για να προετοιμάσει την κίνηση του Γεν. Δείκτη προς τις 1.000 μονάδες.

Διεθνείς αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το πολυήμερο σφυροκόπημα των πωλητών και την απώλεια πολλών επιπέδων στήριξης μετοχών και δεικτών λόγω του ‘ενεργειακού πολέμου’. Ενδεικτικά ο γερμανικός δείκτης DAX προσπαθεί να φτάσει στις 14.000 μονάδες ξανά ενώ και ο γαλλικός CAC στις 6.500 μονάδες.

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με ήπια άνοδο από δύο αντιφατικές ειδήσεις. Η πρώτη είναι η αυξημένη κερδοφορία του Meta (Facebook) αλλά και η γενικότερη καλή εικόνα των τεχνολογικών μετοχών και η δεύτερη η ετησιοποιημένη μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 1,4% που μάλλον δεν προξένησε ιδιαίτερη ανησυχία αφού έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί στις τιμές μετοχών και δεικτών.

Source