Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΑΚΙΟΕ: Επιστολή σχετικά με την άμεση απόδοση του ΦΠΑ για κάθε πώληση


Χανιά, 31/08/2021
[email protected]

Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κοινοποίηση         
Στο Προεδρείο και την ΚΔ του ΟΕΕ
 
Επιστολή
Της
Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΩΛΗΣΗ
 
Όπως προκύπτει από μια σειρά πανόμοιων δημοσιευμάτων στις επιδιώξεις του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, αμέσως μετά την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων – my data – και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, είναι και το σχέδιο της άμεσης πληρωμής του ΦΠΑ.

Η βασική ιδέα είναι η εξής: με την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής και την έκδοση του σχετικού φορολογικού στοιχείου, μόλις θα εμφανιστεί στην σχετική πλατφόρμα η συναλλαγή, ο αναλογούν σε αυτή ΦΠΑ να δεσμεύεται στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί η επιχείρηση και να αποδίδεται άμεσα στο δημόσιο.

Στα σχετικά δημοσιεύματα ωστόσο, δεν περιγράφεται επαρκώς η τεχνική πλευρά της διαδικασίας αυτής. Η έλλειψη περιγραφής των αναγκαίων τεχνικών χαρακτηριστικών οφείλεται σε σκοπιμότητα, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ και εξυπηρετεί ανάγκες επικοινωνιακού χαρακτήρα σε μια προφανή προσπάθεια να μετρηθούν αντιδράσεις από τον χώρο της αγοράς.

Είναι σαφές πως η σκοπούμενη διαδικασία αλλοιώνει σημαντικά  τον τρόπο απόδοσης τους ΦΠΑ, που είναι γνωστός και λίγο ή πολύ σταθερός από την 01/01/1987, από τότε δηλαδή που εφαρμόσθηκε ο ΦΠΑ στη χώρα μας.

Το πρώτο που θα περίμενε κανείς ήταν οι αρχικές σχετικές συζητήσεις να έχουν γίνει πρώτα με το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, που αποτελεί τον «νομοθετημένο επιστημονικό σύμβουλο» της πολιτείας και της κοινωνίας. Αντί αυτού επιλέχθηκε η μέθοδος των «διαρροών». Εκτός και αν κάποιοι ήξεραν για τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, αλλά σιώπησαν.

Σύμφωνα με τα όσα επιλεκτικά αφέθηκαν να διαρρεύσουν η άμεση απόδοση του ΦΠΑ προϋποθέτει ύπαρξη ενεργού τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης, στον οποίο θα υπάρχει σε και επαρκές υπόλοιπο. Ωστόσο σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που λόγω χρεών έχουν δεσμευμένους, είτε από την ΑΑΔΕ, είτε από Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, το ΟΕΕ στα πλαίσια των προτάσεών του για την επόμενη μέρα της Ελληνικής Οικονομίας, είχε προτείνει προς την αρμόδια Πολιτεία την νομοθετική πρόβλεψη «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» ο οποίος θα μπορεί ακόμη και μετά από «εντολή κατάσχεσης» να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης. Αν η δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού ήταν χρήσιμη τότε, σήμερα, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία covid-19, είναι επιβεβλημένη , ενώ στα πλαίσια του σχολιαζόμενου εγχειρήματος αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, για την οποία όμως ουδεμία νύξη γίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Οι αρμόδιοι παράγοντες τόσο του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και της ΑΑΔΕ, οφείλουν να κατανοήσουν το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού covid-19 και στο βαθμό που εξετάζουν αλλαγές δομικού χαρακτήρα στις φορολογικές διαδικασίες θα πρέπει:
– Να διαβουλεύονται οπωσδήποτε με τον θεσμοθετημένο επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας, ο οποίος είναι το ΟΕΕ.
– Να λαμβάνουν υπόψη το εφικτό των αλλαγών, στα πλαίσια των συνθηκών που επικρατούν. Το ερώτημα που ευθέως προκύπτει είναι το εξής: Υπάρχουν τα αναγκαία χρηματικά διαθέσιμα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, για να προεισπράττεται ο ΦΠΑ; Αναγκαία υπό την έννοια ότι δεν θα διαταραχθεί η οικονομική ισορροπία της επιχείρησης. Ένα δεύτερο ερώτημα σημαντικό, που επίσης δεν απαντάται στα σχετικά δημοσιεύματα είναι το ακόλουθο: Tι θα γίνεται με τις επιχειρήσεις που για κάποιες φορολογικές περιόδους έχουν πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ και με τις υφιστάμενες διατάξεις δεν οφείλουν να πληρώσουν τίποτε;
– Να λαμβάνουν υπόψη τους τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε δαπάνες (εξοπλισμός και θέσεις εργασίας) που θα προκύπτουν για τις επιχειρήσεις και να φροντίζουν, με θετικές ενέργειες, για την κάλυψή τους.
– Να λαμβάνουν υπόψη τους την κόπωση λόγω των συνθηκών απασχόλησης που δημιούργησε η πανδημία covid-19 στον επαγγελματικό χώρο των λογιστών –φοροτεχνικών, γιατί αυτός ο κλάδος θα κληθεί να στηρίξει στην πράξη τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Σήμερα υπάρχει σωρευμένη έντονη δυσαρέσκεια, αλλά και κόπωση στους λογιστές-φοροτεχνικούς, εξαιτίας του συνεχούς βομβαρδισμού τους με ατελείωτες υποχρεώσεις δηλωτικού χαρακτήρα.    
 
Από την ανάγνωση των σχετικών δημοσιευμάτων προκύπτει ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν έπραξαν και δεν έλαβαν υπόψη τους οι αρμόδιοι. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι παρόμοια σχέδια οδηγούν σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και θα συμβάλλουν στη διόγκωση της παραοικονομίας αφού ο κίνδυνος της άμεσης καταβολής του ΦΠΑ θα ξεπερνιέται με παράνομες συναλλαγές.

Θα ήταν προς το συμφέρον του τόπου τόσο η εγκατάλειψη των σχεδίων της άμεσης καταβολής του ΦΠΑ όσο και η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου my data, πάνω στο οποίο στηρίζεται και η άμεση καταβολή του ΦΠΑ, για μια πλήρη διαχειριστική περίοδο, πριν την υποχρεωτική του εφαρμογή, ώστε να αξιολογηθούν οι επιδόσεις του στην πράξη.

Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε και να στραγγαλίζουμε τις ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις και όσους συμβάλλονται με αυτές.
 
H Συντονιστική Επιτροπή της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)