Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ακολούθησε την άνοδο στις ξένες αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά χωρίς ένταση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η δυναμική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, συμπαρέσυρε και το ελληνικό χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα (πέριξ των 850 μονάδων Γενικού Δείκτη) αλλά με πολύ χαμηλές συναλλαγές.
Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, κατ’ αρχήν, και των αμερικανικών σε δεύτερη φάση ήταν εξαιρετική. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, επιστρέφουν προς τα επίπεδα που είχαν όταν ξεκίνησε η διόρθωση προ δύο εβδομάδων. Ο γερμανικός DAX ξεπερνά πλέον τις 13.400 μονάδες, ο γαλλικός CAC τις 6.300 μονάδες ενώ ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατέγραφε άνοδο 2,5% μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος. Αντίστοιχη άνοδο καταγράφει και ο ιταλικός MIB.
Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν και αυτοί ανοδικά (συνεχίζοντας την άνοδο που είχαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας) με τον Dow Jones να κινείται προς τις 32.450 μονάδες και τον S&P 500 να κινείται πάνω από τις 4.100 μονάδες. Οι λόγοι της ανόδου βρίσκονται κυρίως στην αντιπληθωριστική νομισματική στρατηγική που ακολουθούν οι δύο κεντρικές τράπεζες (FED και ΕΚΤ) η οποία έχει οδηγήσει στην υποχώρηση της ισοτιμίας δολαρίου έναντι του ευρώ και των άλλων βασικών νομισμάτων καθώς και σε εταιρικά στοιχεία που βγαίνουν για εισηγμένες σε Ευρώπη και Αμερική και δείχνουν την αντοχή τους.

Τράπεζες, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mυτιληναίος οι μετοχές που έφεραν την άνοδο

Το “νήμα” της ανόδου των ξένων αγορών σε Ευρώπη και Αμερική, ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά με μικρότερη ένταση. Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 850 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω απ’ τα επίπεδα αυτά. Η αύξηση των επιλεκτικών πωλήσεων προς το τέλος της συνεδρίασης, έφερε το Γεν. Δείκτη στο κλείσιμο στις 849,89 μονάδες με άνοδο 0,95%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, μόλις στα 50,5 εκατ. ευρώ και επικεντρώθηκε κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εντύπωση προκάλεσαν οι συναλλαγές ύψους 8,7 εκατ. ευρώ περίπου στη μετοχή της Μυτιληναίος, γεγονός που δείχνει ότι υπήρξαν μετοχικές ανακατατάξεις.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,23%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,75%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (2,76%), Ταξιδιών-Αναψυχής (2,57%), Κατασκευών και υλικών (1,92%) ενώ καθοριστικό ρόλο στην άνοδο είχαν οι τραπεζικές μετοχές (1,82%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-4,37%), Τηλεπικοινωνιών (-0,3%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Jumbo.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα δείξουν εάν το ‘ρεζερβουάρ’ του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει αρκετά ‘καύσιμα’ για να φτάσει ο Γενικός Δείκτης προς τις 860 μονάδες ή θα αρκεστούμε και πάλι σε μία περιορισμένη μεταβλητότητα.

Source