Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αλυσιδωτή και βίαιη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία αρκετά βίαια διόρθωση είχαμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας πολλών παραγόντων.

Η αφορμή σήμερα δόθηκε από την  προσαρμοσμένη (μετά το reverse split) μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που κινήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος στο limit down σε ένα dilution (απομείωση) που είχε ήδη προεξοφληθεί από πολλούς. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές που είχαν ήδη καταγράψει ένα σημαντικό ράλι και αυτές με τη σειρά τους τα περισσότερα blue chips αλλά και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 875,76 μονάδες με υποχώρηση -2,54%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά χαμηλή στα 71 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 19 έκλεισαν ανοδικά και οι 96 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large cap υποχώρησε -2,69% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά -1,46%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-5,63%), Πρώτων Υλών (-3,64%), Εμπορίου (-3,42%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,06%). Ανοδικά κινήθηκαν τα τρόφιμα και ποτά (1,31%) λόγω της ανόδου της μετοχής της Coca-Cola που είθισται να κινείται κόντρα στο ρεύμα της αγοράς. Ο κλάδος προσωπικών αγαθών και οικιακών προϊόντων αυξήθηκε 0,89%.  

Σε διεθνές επίπεδο, επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μία νευρικότητα λόγω της υποχώρησης του κρυπτονομίσματος αλλά γενικότερα οι ευρωπαϊκές αγορές δεν παρέκλιναν της ανοδικής τους πορείας.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Γαλλία, Ισπανία , Βέλγιο που κινήθηκαν ανοδικά. Στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν με ήπια υποχώρηση στους περισσότερους δείκτες αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
 
Οι 3 βασικοί λόγοι της πτώσης

Οι λόγοι για την πτώση ήταν ότι πολλές μετοχές είχαν ήδη καταγράψει σημαντικές υπεραξίες και είχε φτάσει η στιγμή που οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι επενδυτές θα έπρεπε να αποκομίσουν τα κέρδη τους. 

Έτσι μόλις ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 900 μονάδες, κάποιοι το εξέλαβαν τεχνικά ως ‘σινιάλο’ ρευστοποιήσεων με αποτέλεσμα να βρεθούμε μπροστά σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εμφανής στασιμότητα που επικρατεί στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και η έλλειψη ουσιαστικής μείωσης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Ο τρίτος λόγος της πτώσης είναι ότι και μακροοικονομικά, οι αναλυτές είχαν προβλέψει καλύτερη πορεία σε ότι αφορά το χρέος και τα ελλείμματα του δημοσίου και ίσως βλέπουν ότι θα πρέπει να γίνουν αναθεωρήσεις.

Η αυριανή και, ιδιαίτερα, η συνεδρίαση της Τετάρτης θα δείξουν εάν έχουν εκτονωθεί οι πιέσεις και εάν η αγορά επιστρέψει πάλι σε ανοδικό κανάλι.