Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδικά στις 817,24 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε κόντρα στη διεθνή τάση της πτώσης που προήλθε από τη νέα άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων. Από την αρχή της συνεδρίασης, η ‘άμυνά’ του βασίστηκε στην απάθεια και την αταραξία των επενδυτών. Ελάχιστες συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 13.00 και αυτό επέτρεψε στο να μετριαστούν οι αρχικές πιέσεις και ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει πέριξ των 815 μονάδων. Σταδιακά και μόλις τα αμερικανικά futures (προθεσμιακά συμβόλαια) άρχισαν να δείχνουν άνοδο, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και να προσεγγίσει τα επίπεδα των 820 μονάδων.

Οι τραπεζικές μετοχές έδειξαν ιδιαίτερες αντοχές και ήταν αυτές που κράτησαν όρθια την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ιδιαίτερη καλή συμπεριφορά έδειξε και η μετοχή του ΟΤΕ ενώ ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπλήρωσαν την καλή εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς. Θα πρέπει να σταθούμε και στις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ουσιαστικά λειτούργησαν ‘πυροσβεστικά’ για τους επενδυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 817,24 μονάδες με άνοδο 0,26%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. Ευρώ που είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις αλλά ικανοποιούν λόγω της εξέλιξης της συνεδρίασης. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,17% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,4%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (1,07%), Τροφίμων-Ποτών (1,08%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,04%), Τηλεπικοινωνίες (0,55%) και Τράπεζες (0,33%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι δείκτες Υγείας (-2,14%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,89%) και Πετρελαίου-Αερίου (-1,12%)

Ξένες Αγορές

Στις ΗΠΑ, οι τεχνολογικές μετοχές πιέζονται ιδιαίτερα αλλά υπάρχει ανοδική τάση για τις τράπεζες και τις μετοχές ενέργειας. Τα προβλήματα με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων προβληματίζουν όλο τον κόσμο και θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα ακόμη, μέχρι να παρέμβει αποφασιστικά η FED.