Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδικές τάσεις στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο γνώριμο μοτίβο εναλλαγής τάσεων κινήθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο και έκλεισε ανοδικά όπως και οι περισσότερες διεθνής αγορές. Η μεταβλητότητα που παρατηρείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες εντάσσεται μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για τις οικονομίες, τον πληθωρισμό και τη γεωπολιτική κρίση αλλά και μία υποδόρια αισιοδοξία ότι τελικά το 2022 θα είναι μία ακόμη καλή χρονιά για οικονομίες και χρηματιστήρια.

Επιστροφή προς τις 935 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μισή ώρα ήπιας πτωτικής κίνησης προς τις 926 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, επέστρεψαν οι αγοραστές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και μη χρηματοοικονομικά blue chips που τον οδήγησαν πάνω και από τις 935 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 4 φορές πρόσημο κινούμενος μέσα σε ένα εύρος 10 μονάδων. Τελικά έκλεισε στις 934,58 μονάδες με άνοδο 0,17%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,3 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,3% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,24%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τράπεζες με 0,75%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (0,61%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,6%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Εμπορίου (-1,27%), Κατασκευών (-1,14%), Πρώτων Υλών (-1,04%).  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, η Eurobank, η Μυτιληναίος.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά και διανομή μερίσματος. Ωστόσο η μετοχή του αυξήθηκε μόνο 0,59% καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι είχαν ήδη προεξοφλήσει τα θετικά αποτελέσματα. Στην παρουσίαση προς τους αναλυτές, ο κ. Μυτιληναίος θα δώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου αλλά και τους κινδύνους από τις εξελίξεις στην ενέργεια. Πολύ καλές συνεδριάσεις με καθαρούς αγοραστές στη λήξη είχαν οι μετοχές της ΕΤΕ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ.   

Διεθνείς αγορές

Το θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να επιστρέφουν σε υψηλότερα επίπεδα, οδήγησε σε αντίστοιχη άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται και  πάλι προς ιστορικά υψηλά. Βέβαια ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Ουκρανία και οι φόβοι για τον πληθωρισμό δεν έχουν διόλου εκλείψει αλλά στην παρούσα φάση χθες οι αγορές κινήθηκαν από τους αγοραστές.