Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδική αντίδραση και στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω ανόδου τραπεζών και ΟΤΕ

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Τaxheaven

Η αποφασιστικότητα για την πάταξη του πληθωρισμού των Κεντρικών Τραπεζών σε συνδυασμό με θετικά μεγέθη α’ εξαμήνου μεγάλων ομίλων και καλά μακροοικονομικά μεγέθη στην Κίνα, οδήγησαν σε μία ανοδική εκτίναξη τις πιεσμένες χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη είχαμε ανοδικές τάσεις από την έναρξη της συνεδρίασης με τον DAX να κινείται (στις 17.30 ώρα Ελλάδας) με άνοδο 1,5% περίπου, τον γαλλικό CAC με άνοδο 1,65%, τον πανευρωπαϊκό Eurostoxx 50 με άνοδο 1,85% και τον MIB με άνοδο 1,95%. Η αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζες στις ΗΠΑ (FED) να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, οδήγησε και τους αμερικανικούς δείκτες να ολοκληρώσουν την εβδομάδα σε υψηλότερα επίπεδα. Ο Dow Jones ξεπέρασε και πάλι τις 32.000 μονάδες με άνοδο (στις 17.30 ώρα Ελλάδος) 0,97%, ο S&P 500 κινούνταν πάνω από τις 4.050 μονάδες με άνοδο 1,11% και ο Nasdaq πάνω από τις 12.000 μονάδες με άνοδο 1,54%. Να σημειωθεί ότι και στοιχεία για τον κινέζικο πληθωρισμό βοήθησαν στην άνοδο χθες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) και των ασιατικών δεικτών.

Γενικότερα, μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρηματιστηριακή εβδομάδα, η τελευταία συνεδρίαση «έφερε» αποτιμήσεις και δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική , σε υψηλότερα επίπεδα.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε το τέλος της εβδομάδας για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας τις ανοδικές τάσεις και των ευρωπαϊκών αγορών κατάφερε να αναρριχηθεί πάνω από τις 840 μονάδες (οι προβλέψεις ήταν πάνω από τις 830 μονάδες) με αυξημένες συναλλαγές. Κινητήριος μοχλός της ανόδου ήταν οι τραπεζικές μετοχές που υπεραπόδωσαν λόγω της εκτιμώμενης ώθησης που θα δώσουν τα αυξημένα επιτόκια στα έσοδά τους. Μαζί με τις τραπεζικές μετοχές, υπεραπόδωσαν και τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 841,91 μονάδες με άνοδο 1,93% καλύπτοντας μεγάλο μέρος από τις εβδομαδιαίες απώλειες. Η αξία συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 71 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,09% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 1,21%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) με 4,46%, Πετρελαίου (Διυλιστήρια) 3,75%, Τράπεζες 3,54%, Τρόφιμα-Ποτά (Coca Cola HBC) 1,72% και την μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος του Εμπορίου με -0,75%. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, OTE και Eurobank.

Καλύφθηκαν οι εβδομαδιαίες απώλειες

Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν -0,34% ενώ από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,76% που θεωρούνται ότι είναι από τις χαμηλότερες ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διόρθωσαν από τα ιστορικά υψηλά τους.

Source