Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδική συνεδρίαση και με αυξημένες συναλλαγές για τον Γενικό Δείκτη


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανεπάντεχα θετική η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να προσκρούει στην αντίσταση στον 780 μονάδων αλλά τελικά να κλείνει με άνοδο 1,51% στις 774,38 μονάδες. Ιδιαίτερα ενισχυμένη και η συναλλακτική δραστηριότητα στα 75 εκατ. Ευρώ έναντι 52 εκατ. Ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 36 πτωτικά ενώ η άνοδος διαχύθηκε σε όλο το ταμπλό, δηλαδή και στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Ενδεικτικά, ο δείκτης FTSE Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,72% ενώ ο δείκτης Large Cap της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 1,58%.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (4,63%) λόγω της ανόδου της μετοχής της Coca Cola μετά τα αποτελέσματα χρήσης που ανακοίνωσε, οι Κατασκευές (2,36%) με μεγάλη αντίδραση της Ελλάκτωρ, των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων 1,87% και η ευχάριστη έκπληξη της αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου με 1,82%. Στον αντίποδα διόρθωσαν η Υγεία (-0,53%) και οι πετρελαϊκές -διυλιστήρια (-0,53%).

Οι βασικοί λόγοι της ανοδικής κίνησης

Εύλογα λοιπόν θα διερωτηθείτε πως μας προέκυψε αυτή η ανοδική κίνηση και ο επενδυτικός ενθουσιασμός μετά την απογοήτευση της συνεδρίασης της Τρίτης (9/2).

Οι λόγοι για την ανοδική κίνηση ήταν:

– η θετική αντίδραση των ξένων αγορών σε Ευρώπη και Αμερική (η οποία όμως δεν ξάφνιαζε τους επενδυτές το προηγούμενο διάστημα),

– η είσοδος κάποιων νέων μεγάλων funds (ανάμεσα στους αγοραστές ήταν και funds της JP Μorgan και της Goldman Sachs) και

– οι εκτιμήσεις ότι θα αρχίσει να ενεργοποιείται νωρίτερα (μέσα στον Φεβρουάριο) το Ταμείο Ανάκαμψης. Γενικότερα πάντως, οι χαμηλές αποτιμήσεις σε πολλά δεικτοβαρή blue chips μετά και την πρόσφατη μίνι διόρθωση, λειτούργησαν θετικά για τις σημερινές τοποθετήσεις.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χειμερινές προβλέψεις

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκε εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει την άνοιξη και να επιταχυνθεί το καλοκαίρι, με δεδομένη την πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ανάσχεσης.

Για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε 10% την περασμένη χρονιά, ενώ προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 5% το 2022.

Συνολικά για το 2021, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, η Ισπανία και η Γαλλία αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 5,6% και 5,5% αντίστοιχα το 2021, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,2% και 3,4%.

Θετικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες+ μετά τα αποτελέσματα για ανεργία στις ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα για την πορεία της ανεργίας (jobless claims) στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν τους καταλύτες για την νέα ανοδική κίνηση στις ΗΠΑ με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά.