Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ μέσα στο μήνα, ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του. Είναι μία πρόταση που έχει συζητηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα αλλά το υπουργείο Οικονομικών θεωρούσε ότι από την στιγμή που είχαν υιοθετηθεί άλλα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων (επιστρεπτέες προκαταβολές, καλύψεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.) μία κίνηση μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους ίσως εκτροχίαζε τον προϋπολογισμό.

Το φαινόμενο της “μυλόπετρας” και οι προθέσεις της κυβέρνησης

Πάντως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κλάδοι σήμερα είναι διττό. Απ’ την μία είναι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που έχει αυξήσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων πάνω από 50% και από την άλλη το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχει πλήξει και τα εισοδήματα των καταναλωτών. Έτσι οι περισσότεροι κλάδοι επιχειρήσεων βιώνουν το φαινόμενο της “μυλόπετρας” όπου η πάνω πέτρα είναι το λειτουργικό κόστος και η κάτω πέτρα είναι η αδυναμία κατανάλωσης από την πλευρά των καταναλωτών. Η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να λειτουργήσει θετικά ως προς την αύξηση της κατανάλωσης και ως προς την φορολογική συνέπεια των επαγγελματιών. Όμως εάν η μείωση του ΦΠΑ προστεθεί πάνω στις άλλες φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, τότε αναπόφευκτα θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι που στην παρούσα συγκυρία θα προέλθουν είτε από πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων είτε από στροφή στον ομολογιακό δανεισμό. Πάντως η πρόταση του κ. Γεωργιάδη έχει έρθει μετά από επαφές που είχε με τα διάφορα Επιμελητήρια με θέμα την τόνωση της ζήτησης και την διευκόλυνση πληρωμών των επιχειρήσεων.

Προετοιμάζεται η έκδοση ομολόγου μέσα στον Ιανουάριο

Ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζει μέσα στον Ιανουάριο μία έκδοση ομολόγου (ή reopening) που θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται μια κίνηση που κρίνεται εσπευσμένη και γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η έξαρση της omicron έχει δημιουργήσει δημοσιονομικές παρενέργειες που πρέπει να καλυφθούν και ο δεύτερος ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έρχονται αυξήσεις επιτοκίων και από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέλει να προλάβει τις αυξήσεις αυτές.

Την Παρασκευή, το ελληνικό αξιόχρεο θα κριθεί (πιθανότατα) από την FITCH. Eάν ο αμερικανικός οίκος αναβαθμίσει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα στην έκδοση ομολόγου. Πάντως υπάρχουν φωνές μέσα στο οικονομικό επιτελείο που ζητούν να ανοίξει το βιβλίο προσφορών μέσα στις επόμενες 2 ημέρες ώστε να προλάβουμε καταστάσεις, στην περίπτωση που η FITCH δεν προχωρήσει στην αξιολόγηση (όπως έγινε με την S&P τον Οκτώβριο και την Moody’s τον Δεκέμβριο).