Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοχή σε «φορολογικές τρύπες» του τουρισμού 2022 για λόγους ανάπτυξης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2022 θα είναι το μεγάλο όπλο της ελληνικής οικονομίας για να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη οι τιμές έχουν εκτοξευτεί (τα περισσότερα ξενοδοχεία και studios στις Κυκλάδες ενοικιάζουν πάνω από 100 ευρώ το δίκλινο) ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι υπηρεσίες (εστίαση, μπαρ κ.λπ.) αλλά και τα beach bar στην τουριστική Ελλάδα. Θεωρητικά, η άνοδος των τιμών και η ζήτηση υπηρεσιών θα πρέπει να φέρουν πάνω από 5 δις ευρώ καθαρά έσοδα στην ελληνική οικονομία μέσα στο τουριστικό τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου και περίπου άλλα 2 δύο δις ευρώ από τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.

Όπως είχαμε γράψει προ διμήνου, ο στόχος του ΥΠΟΙΚ  είναι να έχει έσοδα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (5 μήνες) της τάξης των 10-12 δις ευρώ. Όμως διαφαίνεται από τον Ιούνιο ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και στα μη οργανωμένα καταλύματα (rooms to let) και στην εστίαση και καφέ αλλά και στα beach bar ανά την Ελλάδα. Μπορεί κατά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών να διαφημίζει και να ανακοινώνει μεγάλους ελέγχους αλλά είναι γνωστό στις εφορίες ότι οι έλεγχοι αυτοί είτε σκαλώνουν ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες είτε δεν φτάνουν στα ταμεία των εφοριών για διάφορους λόγους. Επίσης είναι αρκετά γνωστό ότι τα περιθώρια κέρδους των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι τόσο μεγάλα, ώστε οι επιχειρηματίες ανέχονται πλέον και τα λουκέτα αδιαμαρτύρητα, αφού ξέρουν ότι θα καλύψουν άμεσα τις απώλειες.

Όμως το πρόβλημα βρίσκεται στους κρατικούς μηχανισμούς και στους ΟΤΑ οι οποίοι είτε γιατί θέλουν να βοηθήσουν τις περιοχές (μετά την κρίση του 2020-2021) είτε γιατί υπάρχει γραμμή να μην φρεναριστεί η ανάπτυξη ενόψει δύσκολου χειμώνα (πληθωρισμός, ενέργεια), ανέχονται φαινόμενα άκρατης φοροδιαφυγής. Τα φορολογικά έσοδα  εκτιμάται ότι θα έχουν μία μικρή απόκλιση από τα τουριστικά έσοδα για τους ανωτέρω λόγους. 

Εάν η απόκλιση αυτή είναι μικρή ή μεγαλύτερη θα εξαρτηθεί και από τη φορολογική συνέπεια των τουριστικών επιχειρήσεων.

Source