Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Απλοποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων: Ενημερωτικό σημείωμα για το σχέδιο νόμου του Υπ. Ανάπτυξης

ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για το σχέδιο νόμου «Απλοποίηση του πεδίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η μεταρρύθμιση για την απλοποίηση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, και ειδικότερα η απλοποίηση της αδειοδότησης αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, απλοποιείται και στη συνέχεια θα ψηφιοποιηθεί, χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, απαλείφοντας μια σειρά επιβαρυντικών πρακτικών και διοικητικών εμποδίων.

Η απλοποίηση αφορά σε έναν σημαντικό αριθμό οικονομικών δραστηριοτήτων με σημαντική συμβολή στην Ελληνική οικονομία, ειδικότερα στους τομείς, των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, των μεταφορών, της κοινωνικής πρόνοιας και της ναυτιλίας.

Με την επιδιωκόμενη μείωση της γραφειοκρατίας και την ευθυγράμμιση των διοικητικών πρακτικών προς το μοντέλο χωρών με υψηλό δείκτη φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, στόχος είναι να επιτευχθεί:

1. Στήριξη της Ανάπτυξης με προστασία του δημοσίου συμφέροντος: χωρίς συμβιβασμούς  ως προς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, μπορεί μέσω των νέων και απλουστευμένων μεθόδων  να εξασφαλισθούν καλύτερα οι  πτυχές του δημοσίου συμφέροντος καθώς και οι στόχοι αναφορικά με, την επιτάχυνση της ανάπτυξη, της αύξησης της απασχόληση, της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, τις περισσότερες επενδύσεις, τη διαφοροποίηση της παραγωγής και την προαγωγή της καινοτομίας

2. Μεγαλύτερη διαφάνεια: επιδιώκεται η απομόνωση των μεμονωμένων και κατά περίπτωση ερμηνειών του θεσμικού πλαισίου ή και η πλήρης απουσία αυτών όσον αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες που οδηγεί σε αμφιλεγόμενες και αναποτελεσματικές πρακτικές εκ μέρους της διοίκησης.

3. Ενιαία αντιμετώπιση των αδειοδοτικών διαδικασιών
: θεσπίζοντας οριζόντιους κανόνες με βάση τις αρχές της ισονομίας και της αναλογικότητας επιδιώκεται η φερεγγυότητα του δημοσίου και η εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο. Ομογενοποιούνται πολλές διαδικασίες  αδειοδότησης καθώς υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις στην αδειοδότηση για παρεμφερείς δραστηριότητες ακόμη και εντός των ίδιων τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

4. Αποτελεσματικότητα: εξαλείφονται περιττές και μη δικαιολογημένες διοικητικές πρακτικές και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα βελτίωση της χρήσης των περιορισμένων πόρων.
 
5. Αναλογικότητα των μέτρων: αποφεύγεται η κατάχρηση εξουσίας και αναγνωρίζεται η ουσιαστική συμβολή των διοικητικών πρακτικών στην εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

6. Προωθείται η διαλειτουργικότητα των διαδικασιών που απλοποιούνται με υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες όπως είναι το ΓΕΜΗ και οι e-Αdeies και όποιες άλλες εφαρμογές είναι διαθέσιμες

7. Απλοποίηση: προτείνεται επίσης για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου σε πολλές περιπτώσεις η μετατροπή αδειών από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.                        

8. Ψηφιοποίηση των διαδικασιών, επιταχύνονται οι διαδικασίες και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα καθώς και ο εποπτικός ρόλος του κράτους.

Επομένως, η απλούστευση και οι σαφείς κανόνες που προτείνονται με το παρόν νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό και διαφανές σύστημα ελέγχων που θεσμοθετείται παράλληλα αυτήν την περίοδο, εμπνέουν την ασφάλεια δικαίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων έτσι ώστε η χώρα να είναι ένας πραγματικά ελκυστικός προορισμός επενδύσεων την επόμενη μέρα της πανδημίας.