Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Απότομο πτωτικό γύρισμα και για το Γενικό Δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η μεταβλητότητα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τις χρηματιστηριακές αγορές τον Μάιο. Στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι εάν ξεπεραστεί το συγκυριακό αυτό κλίμα ρευστοποιήσεων του Μαΐου η σταθερότητα θα επιστρέψει στο χρηματιστηριακό σκηνικό. Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε φτάσει κατά τις 15.00 στις 916 μονάδες (υψηλό ημέρας) δείχνοντας ότι μπορούσε να πιάσει το στόχο των 920 μονάδων όπως είχαμε αναφέρει στο πρωινό σχόλιο. Όμως το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών και η πτωτική έναρξη των αμερικανικών αγορών οδήγησαν σε απότομη αύξηση ρευστοποιήσεων σε blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, η Τερνα Ενεργειακή με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με υποχώρηση 0,13% στις 910,21 μονάδες. Η πτώση βεβαίως δεν είναι ανησυχητική αλλά προβληματίζει το απότομο γύρισμα και το αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων με 46 ανοδικές μετοχές και 71 πτωτικές.

Γνώριμο και ανοδικό σκηνικό στον τραπεζικό κλάδο. Άνοδο και στα διυλιστήρια

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να διαμορφώνει την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο και να παραμένει σε ανοδική τροχιά με τις 3 μετοχές των συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, ETE) να κινούνται ανοδικά και τη μετοχή της Πειραιώς να επηρεάζεται από την επερχόμενη είσοδο των νέων μετοχών και να υποχωρεί πάνω από 9%. Ο εταιρικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ έφερε σημαντική άνοδο στη μετοχή τους, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η Motor Oil.

Όπως αναφέραμε, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μεν οριακά αλλά κράτησε εν μέσω μεταβλητότητας τις 910 μονάδες. Αυτό του επιτρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες προς τις 920 μονάδες. Ωστόσο είναι η αστάθεια που προβληματίζει.

Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλή στα 96 εκατ. ευρώ και στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τράπεζες (2,87%), οι εταιρείες Πετρελαίου (2,81%), οι Τηλεπικοινωνίες (1,36%), οι Χρηματοοικονομικές (1,13%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-2,78%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,17%), Τροφίμων-Ποτών (-1,19%), Υγεία (-0,96%).

Γιατί γύρισαν πτωτικά οι ξένες αγορές

Το αρνητικό γύρισμα κατά τις 15.00 των ξένων αγορών επέφερε μίνι ενδοσυνεδριακή διόρθωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 910 μονάδες. Η αλλαγή τάσεις στις ξένες αγορές επιβεβαιώνει την αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί διεθνώς στις οικονομίες. Οι λόγοι και οι υποτιθέμενες αφορμές είναι αρκετές.

– η υποβάθμιση της IBM από την S&P,
– οι ρευστοποιήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν,
– η γαλλο-βρετανική κρίση της Μάγχης,
– η διακοπή επαναγοράς ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας
– η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως και ειδικά στον τρίτο κόσμο
αποτελούν αφορμές για την αποκόμιση κερδών κάθε φορά που οι χρηματιστηριακοί δείκτες αγγίζουν ιστορικά υψηλά.