Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΕΚΕΛΦΑ: Πρόταση τεκμηρίωσης αιτήματος αναστολής εφαρμογής myDATA

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ MyData

Συνάδελφοι,

Η αναστολή της εφαρμογής των MYDATA αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΦΕΕΑ αλλά και της ΠΟΦΕΕ, με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στα Ιωάννινα, μετά από πρόταση μελών της ΕΚΕΛΦΑ.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ, αδιαφορεί για την ψηφισμένη αυτή θέση, και με τις πρακτικές της επιτρέπει την υλοποίηση της ψηφιακής γραφειοκρατίας, προς όφελος αλήθεια ποιών;

Της εργασίας μας;

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν στον κλάδο μας. Όλοι έχουμε επωμιστεί με κόστος εργατοωρών, αλλαγής ή αναβάθμισης software με το ανάλογο κόστος, σεμιναρίων για ένα project που υλοποιείται στη λογική βλέποντας και κάνοντας…

Των επιχειρήσεων;

Όλοι γνωρίζουμε το κόστος και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στους πελάτες μας η μεταρρύθμιση αυτή με τον τρόπο που επιλέχθηκε να γίνει (και χωρίς καμία διαβούλευση με αυτούς που ουσιαστικά θα την υλοποιήσουν, δηλαδή εμάς), σε επίπεδο κόστους και εργατοωρών.

Των μεγάλων software houses;

Μάλλον ναι! (βλέπε επικείμενη εξαγορά Epsilon από Εθνική και τις μονοπωλιακές καταστάσεις που δημιουργούνται στη σχετική αγορά, με κόστος που επωμιζόμαστε εμείς και οι επιχειρήσεις, ώστε να ακούμε ελεγκτικό ρόλο για την ΑΑΔΕ)

Και μια και είναι της μόδας να ζητούνται μελέτες ακόμα και για τα αυτονόητα, θα θέλαμε να ζητήσουμε και εμείς μία μελέτη κόστους/ωφέλειας από την ΑΑΔΕ σχετικά με τα προσδοκώμενα οφέλη αναφορικά με τα δημόσια έσοδα, ΓΙΑ ΚΑΘΕ στάδιο υλοποίησης των MYDATA π.χ. χαρακτηρισμοί εξόδων), σε σχέση με το κόστος εφαρμογής αυτών, το οποίο όμως δεν επωμίζεται το κράτος αλλά οι Λογιστές Φοροτεχνικοί και οι επιχειρήσεις, όσο μικρές και αν είναι αυτές.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να δώσουμε περιεχόμενο στο πάγιο αίτημά μας για αναστολή της λειτουργίας της πλατφόρμας, ώστε να μην θεωρηθούμε μηδενιστές και αρνητές της εφαρμογής της πληροφορικής στο επάγγελμα μας (αστείο επιχείρημα βέβαια ειδικά για τον κλάδο μας που έχει προσαρμοστεί κατά καιρούς στις ιδέες διαφόρων μαθητευόμενων μάγων στις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας).

Διευκρινίζουμε λοιπόν παρακάτω τι εννοούμε όταν λέμε αναστολή των MyData:

1) ΔΕΝ είμαστε αντίθετοι στην διαβίβαση των παραστατικών στην ΑΑΔΕ, για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Είμαστε υπέρ μια απλοποιημένης παρόλα αυτά διαδικασίας όσον αφορά το περιεχόμενο των διαβιβάσεων. Η ελληνική φορολογική νομοθεσία είναι δαιδαλώδης και αν πας να ενσωματώσεις το σύνολό της σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.

Δεν είμαστε υπέρ μιας πολιτικής προστίμων, και δεν καταλαβαίνουμε την λογική που υπαγορεύει π.χ. την επιβολή προστίμου διαβίβασης, κλείσιμο επιχειρήσεων κ.λπ, χωρίς να αναγνωρίζεται η πιθανότητα λάθους, τεχνικού σφάλματος κ.λπ, από τη στιγμή μάλιστα που το βασικό, δηλαδή η έκδοση φορολογικού στοιχείου έχει γίνει!

Δηλαδή έχουμε λύσει το πρόβλημα της έκδοσης φορολογικών στοιχείων και πλέον μας μένει να λύσουμε το πρόβλημα της διαβίβασης; (η πραγματική φοροδιαφυγή άλλωστε δεν αποτυπώνεται στα λογιστικά βιβλία).

Δεν συμφωνούμε με περιττές υποχρεώσεις του τύπου, οι ταμειακές διαβιβάζουν στο e-send, στείλτε της και στην πλατφόρμα MyData, αλλιώς., πρόστιμο. Κύριοι φτιάξτε τα συστήματά σας, ή ακόμα καλύτερα σχεδιάστε τα σωστά εξ αρχής.

Δεν είμαστε σύμφωνοι με λογικές του τύπου, να έχουμε την ευθύνη ελέγχου και διαβίβασης σε περίπτωση που δεν έχει διαβιβάσει ο εκδότης. Αυτή είναι ελεγκτική εργασία της ΑΑΔΕ και όχι δική μας.

Τέλος και πολύ βασικό: Δεν είναι δυνατόν να προμοτάρεται η χρήση παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, χωρίς να προσφέρει το κράτος τη δυνατότητα για Δημόσιο Πάροχο ως επιλογή!

2) ΔΕΝ είμαστε αντίθετοι στην διασταύρωση των παραστατικών όπως γινόταν με τις ΜΥΦ.

Αυτή όμως είναι εφικτή, αφού έχει ομαλοποιηθεί το όλο σύστημα διαβίβασης.
Όλοι, από τις ΜΥΦ ακόμα, αντιμετωπίσαμε και τώρα ακόμα αντιμετωπίζουμε αποκλίσεις από μη διαβιβασθέντα παραστατικών εσόδων, ειδικά από μεγάλους ομίλους.

3) Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία χαρακτηρισμών των εσόδων και την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Παρότι η παραπάνω δυνατότητα ακούγεται ωραία και προοδευτική, είναι αυτή που ουσιαστικά ενισχύει την άσκοπη ηλεκτρονική γραφειοκρατία, και το μόνο που δημιουργεί είναι εμπόδια στη λειτουργία των γραφείων μας και των επιχειρήσεων χωρίς λόγο.

Θα είμαστε δέσμιοι του αν ο άλλος έχει διαβιβάσει (ενώ έχει εκδώσει παραστατικό), για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων κάθε τύπου;

Δεν είμαστε αδειοδοτημένοι από το κράτος να υπογράφουμε και συνεπώς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτών που υπογράφουμε όταν στέλνουμε μια φορολογική δήλωση;

Αλήθεια ποια διαφορά κάνει στα φορολογικά έσοδα αν ένα τιμολόγιο χαρακτηριστεί ως π.χ. δαπάνη ή αγορά; Στο τέλος του έτους δεν έχει η ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία από την απευθείας διαβίβαση και τις αποκλίσεις, ώστε να ελέγξει αν π.χ.αυτά που δηλώνονται στο Ε3 συνάδουν με τα σύνολα που έχει; Τα παραδείγματα είναι άπειρα σε αυτή την περίπτωση και δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

4) Δεν βρίσκουμε λόγο αποστολής στοιχείων που το κράτος μπορεί να αντλήσει από άλλους φορείς του π.χ. κόστος μισθοδοσίας.

Ότι και να στείλουμε δεν αναιρείται η υποχρέωση ελέγχου από την ΑΑΔΕ ούτως η άλλως με διασταυρώσεις (π.χ.κόστος μισθοδοσίας ή καταβληθείσες εισφορές) ή επιτόπιου ελέγχου (π.χ. αποσβέσεων).

Ας συνεργαστούν επιτέλους οι επιμέρους φορείς του δημοσίου, με ουσιαστική διασύνδεση των συστημάτων τους, και ας σταματήσουν να ταλαιπωρούν την αγορά για λήψη στοιχείων που εύκολα μπορούν να ανακτηθούν.

5) Είμαστε αντίθετοι στην περαιτέρω επέκταση εφαρμογής των MyData στην διακίνηση και στα Δελτία Αποστολής, καθώς το μόνο που θα επιφέρει θα είναι δυσλειτουργίες χωρίς αποτέλεσμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σωρεία άσκοπων προστίμων επί δικαίων και αδίκων.

Και για να κλείσουμε, δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο για τον οποίο η χώρα μας αποφάσισε να εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα, κόντρα στη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξαιρεί τις μικρές επιχειρήσεις από την εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων για λόγους επιβίωσης αυτών.

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ενώ στην Ιταλία ή στη Γαλλία, ανάλογα συστήματα είναι απλοποιημένα και με ικανό χρόνο προσαρμογής της αγοράς (η περίοδος της πανδημίας δεν θα έπρεπε να θεωρείται χρόνος προσαρμογής…), στη χώρα μας, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, εφαρμόζεται με τόση σπουδή ένα τόσο κακοφτιαγμένο σύστημα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ
ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΕΛΦΑ

Source