Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΕΛΕΠΑ: «Άθλιες κυβερνητικές τροπολογίες για τηλεργασία σε νοσούντες από COVID-19 και μείωση μισθού για γονείς που νοσούν τα παιδιά τους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις άθλιες κυβερνητικές τροπολογίες που προβλέπουν τηλεργασία σε νοσούντες από COVID-19 και μείωση μισθού για τους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους

Η ΕΛΕΠΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης που νομιμοποιεί την εξ αποστάσεως εργασία των νοσούντων από COVID-19 και παράλληλα τιμωρεί τους γονείς με παιδιά που νοσούν φτάνοντας στη μείωση ημερομισθίου τους ως και 50%!

Η τροπολογία προβλέπει πως οι εργαζόμενοι είτε αρρωστήσουν οι ίδιοι είτε σε περίπτωση νόησης των παιδιών τους από κορωνοϊό, υποχρεούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Αποτελεί κοροϊδία το «δικαίωμα», για να βγει η δουλειά, να δουλεύεις ακόμα και άρρωστος χωρίς να εξασφαλίζεται στην ουσία ικανός χρόνος ανάρρωσης. Με την ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας να είναι πλέον εγκληματική, η εργασία των νοσούντων από απόσταση αποτελεί πρόκληση καθώς βασική ανάγκη είναι η ανάρρωση ιδιαίτερα από έναν ιό που εξαιτίας του χάνονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι, με τους νεκρούς στη χώρα μας να ξεπερνούν τους 22.000!  

Ας μας απαντήσουν άραγε, πως φαντάζονται ότι θα φροντίσουμε τα παιδιά μας την ώρα που πρέπει παράλληλα να εργαστούμε, να απαντάμε στα e-mails, να είμαστε σε τηλεδιασκέψεις, να διαβάζουμε κάθε καινούρια τροπολογία και να τρέχουμε να προλάβουμε τις προθεσμίες;

Από την άλλη, εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, οι εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν χρήση ειδικής άδειας, λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19, λαμβάνοντας το 50% των αποδοχών τους! Οι αποδοχές κατά τις τρεις πρώτες ημέρες θα καταβάλλονται από τον εργοδότη, την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ, ενώ για την πέμπτη ημέρα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας, κανονικής, ακόμα και άνευ αποδοχών!

Θα μας τιμωρούν επειδή νόσουν τα παιδιά μας, όταν με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, τα πρωτόκολλα υγείας είναι πλήρως προσαρμοσμένα στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, περιορίζοντας τις μέρες καραντίνας στο ελάχιστο δημιουργώντας χάος μέσα στους χώρους δουλειάς. Όταν τα σχολεία “βράζουν” από κρούσματα ως συνέπεια και των απαράδεκτων πρωτοκόλλων του 50%+1! Δηλαδή περαιτέρω επίθεση στο εισόδημα μας σε μια περίοδο που το κόστος διαβίωσης και η ακρίβεια τσακίζει!

Η υπομονή έχει εξαντληθεί και η οργή ξεχειλίζει!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

1. Να μην περάσουν οι άθλιες κυβερνητικές τροπολογίες!
2. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να δουλεύει εφόσον νοσεί!
3. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, να έρθουν άμεσα σε επαφή με το σωματείο, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να εφαρμοστεί η απαράδεκτη αυτή τροπολογία, τόσο για την εξ αποστάσεως εργασίας ενώ νοσούν όσο και για την μείωση αποδοχών!

Οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!

Το ΔΣ