Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Εμφάνιση αγοραστών στο τελευταίο ημίωρο έφερε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας στις 867,71 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες αγορές: Συνεχίζεται η διόρθωση σε Αμερική και Ευρώπη

Οι οικονομικές παρενέργειες που μπορεί να έχει η νέα μετάλλαξη της πανδημίας μπορεί να είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη του 2022, λέει εύλογα η ΕΚΤ. Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κινούνται καθοδικά το τελευταίο διάστημα, είτε γιατί φοβούνται τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης είτε γιατί ρευστοποιούν προληπτικά ενόψει της νέας χρονιάς και της αβεβαιότητας που υπάρχει.

Οι δηλώσεις του στελέχους της Moderna νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος) σχετικά με την πιθανή αδυναμία κάλυψης της μετάλλαξης από τα εμβόλια, ήταν ένα γερό κτύπημα στις αγορές.

Γενικότερα οι αγορές θα χρειαστούν ένα εύλογο διάστημα (από 2 εβδομάδες και πάνω) για να καταλάβουν τι σημαίνει η νέα μετάλλαξη υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά. Στο διάστημα αυτό, ίσως έχουμε εξορθολογισμό αποτιμήσεων μετοχών και δεικτών από τα υπερβολικά υψηλά (ενίοτε και παράλογα υψηλά) επίπεδα που είχαν βρεθεί. Ενδεικτικά, το απόγευμα ο Dow Jones βρισκόταν πέριξ των 34.600 μονάδων και ο S&P 500 πέριξ των 4.580 μονάδων.

Συνεχίστηκε η πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών

Στο υψηλό ημέρας στις 867,71 μονάδες έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης σε μία πτωτική συνεδρίαση που ενώ για μεγάλο διάστημα ο Γ.Δ είχε εδραιωθεί πέριξ των 858 μονάδων κατά το τελευταίο ημίωρο κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να κλείσει στις 867,71 μονάδες με υποχώρηση (-0,42%) με ενίσχυση κυρίως από την μετοχή της ΕΤΕ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Jumbo και την Lamda Development. Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι μεγάλες συναλλαγές με πακέτα στη μετοχή του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Οι μηνιαίες (Νοεμβρίου) απώλειες του Γ.Δ ήταν 3,37% και προήλθαν κυρίως από τις τελευταίες συνεδριάσεις όταν προέκυψε το πρόβλημα της νέας μετάλλαξης.

Η ανακοίνωση κερδοφόρων αποτελεσμάτων 9μηνου από την Alpha Bank μάλλον ήταν προεξοφλημένη από την αγορά και δεν κατάφερε να αποτρέψει την υποχώρηση. Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της Alpha έχανε πάνω από 3% για να συρρικνωθούν οι απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης.

Στο τελευταίο ημίωρο βγήκαν πολλοί αγοραστές σε blue chips που έβλεπαν ότι μέχρι εκείνη την στιγμή υποχωρούσαν χωρίς αντίδραση. Έτσι, και σε συνδυασμό με την μικρή ανάκαμψη στις ευρωπαικές αγορές, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα προς τα επίπεδα πάνω από τις 865 μονάδες. Η λήξη της συνεδρίασης, τον βρήκε στις 867,71 μονάδες με υποχώρηση (-0,42%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 155 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 65 εκατ. Ευρώ πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και ακολούθησαν με μεγάλες συναλλαγές οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 64 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,51%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά (-0,32%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,94%) λόγω πτώσης της μετοχής της Coca Cola, των Πετρελαιοειδών-Διυλιστηρίων (-1,94%) λόγω της υποχώρησης εκ νέου της τιμής πετρελαίου, των Τραπεζών (-1,01%) παρά την άνοδο της ΕΤΕ.

Στους ανοδικούς κλάδους, ξεχώρισαν το Εμπόριο με 1,66%, οι Τηλεπικοινωνίες με 0,68%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 0,58% και η τεχνολογία με 0,41%.