Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, γηπέδων 5Χ5, γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους και αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίων

Τμήμα της ομιλίας του Υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής 28.5.2021

Στην συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες από τις αποφάσεις που έλαβε κατά την σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή των επιδημιολόγων μας.

Αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τη Δευτέρα 31/5, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self-test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.

Δεύτερον, αποφασίστηκε οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων δηλαδή, με προϋποθέσεις:

· Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.

· Με rapid test ή PCR.

· Ηλεκτρονικές εγγραφές.

· Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.

Επίσης, όπως γνωρίζετε, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από 31/5. Θα ανακοινωθούν βέβαια κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο, σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Περαιτέρω, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν και αποφασίστηκε οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων, να διενεργούνται δια ζώσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων, εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150. Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω, τόσο οι εκλογές, όσο και οι εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις, θα γίνονται με ψηφιακά μέσα.

Επιπλέον, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων εισηγήθηκε την εξαίρεση από την παρούσα, των εκλογικών διαδικασιών που ήδη έχουν εκκινήσει με φυσική επιστολική ψήφο και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί βέβαια τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Περαιτέρω, αποφασίστηκε να επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών, καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας 50% και των υγειονομικών μέτρων.

Για περαιτέρω ζητήματα, θέματα που αφορούν σε πρωτόκολλα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, θα υπάρξει ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές που μας προβληματίζουν, καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Δηλαδή, δείχνουν αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου, είτε μικρή, είτε μεγάλη αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο πενθήμερο εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169, δηλαδή έχουμε μία αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία 24ωρα της τάξης του 26%.

Απευθύνουμε έκκληση, θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Συνεπείς όμως ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων, πρέπει να είμαστε όλοι μας. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και να θεωρήσουμε εσφαλμένα ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού που προχωρά σε όλη τη χώρα, αλλά και στην τήρηση των μέτρων. Και έτσι πρέπει να διατηρηθεί.

Γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ατομικής προστασίας αποτελούν την απόλυτη, μοναδική ασπίδα μας απέναντι στον ιό. Σας ευχαριστώ.