Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς Υπ.Οικ. για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων από τη μείωση ενοικίων

www.pomida.gr

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ με αφορμή την πρόσφατη απόφαση Α.1225/2021 του Διοικητή ΑΑΔΕ με την οποία δίδονται νέες προθεσμίες για δηλώσεις εκμισθωτών υπεκμισθωμένων ακινήτων, που αναπόφευκτα προμηνύει και νέα καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και τις συνεχείς προς διαμαρτυρίες εκμισθωτών ακινήτων και φοροτεχνικών τους από όλη τη χώρα ότι δεν έχουν καταβληθεί οι νόμιμα προβλεπόμενες αποζημιώσεις τους παρότι ουδεμία τυπική παράλειψη υφίσταται εκ μέρους τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τις υφιστάμενες σημερινές εκκρεμότητες, αλλά και τις προτάσεις της για την επίλυση επί μέρους προβλημάτων που παραμένουν από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής.

Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ ευχαριστεί τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή για την ικανοποίηση του αιτήματός της να εμφανίζονται στην εφαρμογή των Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης τα στοιχεία και το ΑΦΜ του μισθωτή που αφορά η κάθε δήλωση, διευκολύνοντας ουσιωδέστατα όλους τους εμπλεκομένους με τις δηλώσεις αυτές. Όμως ζητά παράταση της προθεσμίας δήλωσης της λύσης παλαιών μισθώσεων ταυτόχρονα με την προσθήκη της επιλογής «Ενεργές Μισθώσεις» στη σχετική εφαρμογή, ώστε οι φορολογούμενοι να μην απειλούνται με άδικα πρόστιμα από αδήλωτες λύσεις παλαιών μισθώσεων.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα,
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή

Ενταύθα

Αθήνα, 22.12.2021
 
ΘΕΜΑ: Μείωση ενοικίων: Εκκρεμείς αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, κ. Διοικητά,
 
Με αφορμή την χθεσινή απόφαση Α.1225/2021 του Διοικητή ΑΑΔΕ με την οποία δίδονται νέες προθεσμίες για δηλώσεις εκμισθωτών υπεκμισθωμένων ακινήτων, που αναπόφευκτα προμηνύει και νέα καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων,  αλλά και τις συνεχείς προς εμάς διαμαρτυρίες εκμισθωτών ακινήτων και φοροτεχνικών τους από όλη τη χώρα ότι δεν έχουν καταβληθεί οι νόμιμα προβλεπόμενες αποζημιώσεις τους παρότι ουδεμία τυπική παράλειψη υφίσταται εκ μέρους τους, σας επισημαίνουμε τις εξής σημερινές εκκρεμότητες, αλλά και τις προτάσεις μας για την επίλυση επί μέρους προβλημάτων που παραμένουν από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής:  

1. Πρέπει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να καταβληθούν όλα τα εκκρεμή ποσά αποζημιώσεων των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων. Απαραίτητη προϋπόθεσή για την διόρθωση των δηλώσεων Covid είναι οι εμπλεκόμενοι να ενημερωθούν από την ΑΑΔΕ για το είδος των λαθών που έχουν κάνει ο καθένας. Οι ενημερώσεις που έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2021 χωρίς να δίνουν σαφή εικόνα του τρόπου επίλυσης των λαθών. Ειδικά στις περιπτώσεις των Υπεκμισθώσεων  οι εκμισθωτές δεν γνωρίζουν σε ποιον έχει υπεκμισθώσει το ακίνητο ο μισθωτής τους και αν ισχύουν οι προϋποθέσεις της Ε.2123/2021.

2. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, που αποτελεί όχι μόνον πάγιο αίτημά μας αλλά και ηθική υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολιτών που αδικήθηκαν από την κατά το χρόνο εκείνο ελλιπή πληροφόρηση.  

3. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων COVID για τους μήνες  Ιούνιο & Ιούλιο 2021 διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.

4. Να εκδοθούν άμεσα αποφάσεις για τους ΚΑΔ μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, ή έστω ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πλέον για κανένα δικαίωμα μείωσης ενοικίου, δεδομένου ότι διάφοροι ενοικιαστές να αρνούνται ακόμη και τώρα να καταβάλουν τα μισθώματα ή μέρος τους, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου!

5. Στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» των φορολογουμένων που γνωρίζουν ότι δικαιούνται  συμψηφισμό των περυσινών υπολοίπων αποζημιώσεων από μειώσεις ενοικίων από τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) δεν εμφανίζεται κανείς απολύτως αυτόματος συμψηφισμός! Πρέπει συνεπώς  στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,  είτε να εμφανιστούν άμεσα και να αφαιρεθούν από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» τα συμψηφιστέα ποσά και το απομένον πληρωτέο ποσό φόρου, ή έστω να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο αυτόματης διενέργειας των συμψηφισμών των περυσινών αποζημιώσεων με τις νέες οφειλές, πριν λήξουν όλες οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ!
 
Με την ευκαιρία θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή για την ικανοποίηση του αιτήματός μας στην εφαρμογή των Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης να εμφανίζονται τα στοιχεία και το ΑΦΜ του μισθωτή που αφορά η κάθε δήλωση, διευκολύνοντας ουσιωδέστατα όλους τους εμπλεκομένους με τις δηλώσεις αυτές.  
 
Σε ότι αφορά όμως τις δηλώσεις λύσης μισθώσεων, ζητούμε και πάλι να δοθεί παράταση μέχρις ότου στην εφαρμογή Μισθώσεων της ΑΑΔΕ προστεθεί και η  επιλογή «Ενεργές Μισθώσεις», (με κίτρινο χρωματισμό μόνον για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις μισθώσεων και όχι και για τις δηλώσεις COVID), πριν ενεργοποιηθεί η αυτόματη συμπλήρωση του Εντύπου Ε2 για τη δήλωση των Μισθωμάτων, ώστε εύκολα ο φορολογούμενος να βρίσκει άμεσα ήδη τις ανενεργές μισθώσεις και να δηλώνει τη λύση τους χωρίς να υπόκειται σε άδικα πρόστιμα για αυτό.
 
Με εξαιρετική εκτίμηση
 
Ο Πρόεδρος
Στράτος Ι. Παραδιάς
Δικηγόρος Α.Π.- Πρόεδρος UIPI

Ο Γεν. Γραμματεύς
Τάσος Γ. Βάππας
Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν.