Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Επιφυλακτικές οι διεθνείς αγορές. Ανοδικά στις 908,12 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τις 910 μονάδες αλλά σταδιακά υποχώρησε και έκλεισε λίγο χαμηλότερα. Το θέμα όμως δεν είναι οι 10 μονάδες διακύμανσης του Γεν. Δείκτη αλλά η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στις επιμέρους μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι προθέσεις ανόδου ήταν εμφανέστατες από την αρχή της συνεδρίασης. Μέσα στην πρώτη ώρα, ο Γ.Δ έφτασε στις 910 μονάδες και έκτοτε παρέμεινε σε ανοδικά μεν πλαίσια αλλά λίγο χαμηλότερα. Ταυτόχρονα πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης άλλαξαν πρόσημο στην μεταβολή τους πάνω από 2 φορές μέσα στην συνεδρίαση. Για μία ακόμη φορά, οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που ώθησαν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα και βοηθήθηκαν από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο.  

Η άνοδος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 908,12 μονάδες με άνοδο 0,4%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά χαμηλή στα 59 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 ήταν ανοδικές και οι 48 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE Large Cap είχε άνοδο 0,65% ενώ αντίθετα υποχώρησε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος στις βιομηχανικές (1,46%), στις τράπεζες (1,43%), Ταξίδια-Αναψυχή (1,27%), Πετρέλαιο & Αέριο (1,17%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,65%), Εμπορίου (-0,79%) και (οριακά) Τεχνολογίας.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ, η Eurobank η ΕΤΕ, η Alpha και ο ΟΠΑΠ που πραγματοποίησαν το 50% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Οι πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου ήταν αρκετά καλές και δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να φτάσει στα επίπεδα των 920-930 εάν το κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει καλό. Στην περίπτωση που στο εξωτερικό έχουμε διόρθωση στο εξωτερικό η οποία θα συμπαρασύρει και το ελληνικό χρηματιστήριο, τότε θα δοκιμαστούν πρώτα οι στηρίξεις στις 900 μονάδες.

Πάντως οι εξελίξεις με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά θετικές και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι είναι ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον.  

Ξένες Αγορές

Διακριτική υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών ενόψει πιθανολογούμενης αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ και ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές που παρακολουθούν τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην οποία προχώρησε η πολωνική κεντρική τράπεζα, είναι η εικόνα της σημερινής ημέρας στις διεθνείς αγορές.