Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΕΡΓΑΝΗ: Η απόφαση με τις αλλαγές από 29.11 – Νέο έντυπο Ε8 – Ιδιότητα διευθυντικού στελέχους και Ε4

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Α. Τροποποίηση της υπό στοιχεία 40331/Δ1. 13521/13-9-2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β’ 3520). B. Στοιχεία από τα οποία διαπιστώνεται εάν ο εργαζόμενος έχει μία από τις ιδιότητες της περ. α’ του άρθρου 2 της Διεθνούς Συμβάσεως της Διεθνούς Διασκέψεως της Ουασινγκτώνος, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2269/1920 (Α’ 145).»:

Μέρος A’
Τροποποίηση της υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13.9.2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β’ 3520).

Ι. Τροποποιείται η υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13.9.2019 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β’ 3520), ως εξής:

1. Το άρθρο 2 «Υποβαλλόμενα έντυπα που αφορούν εργαζομένους» αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 2
Υποβαλλόμενα έντυπα που αφορούν εργαζομένους
2.1 Ε3: Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης).
2.2 Ε4: Πίνακας προσωπικού (Ετήσιος/Αρχικός/Ετήσιος Συμπληρωματικός/Συμπληρωματικός Ωραρίου/Τροποποιητικός Αποδοχών).
2.3 Ε5: Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
2.4 Ε6: Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση).
2.5 Ε7 Βεβαίωση Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
2.6 Ε8: Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης/ Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης υποχρέου της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 80 του ν. 4144/2013.
2.7 Ε9: Σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή/ και εκ περιτροπής εργασίας.
2.8 Ε10: Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή όμοια Διαιτητική Απόφαση.
2.9 Ε11: Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας.
2.10 Ε12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ: Αναγγελία του Απασχολούμενου Προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου.
2.11 Ε12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ: Απογραφική Αναγγελία του Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου.
2.12 Ε13: Δήλωση εργοδότη χρήσης από εργαζομένους του, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, μοτοποδήλατου ή μοτοσυκλέτας, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57), για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων.
2.13 Τα ανωτέρω έντυπα επισυνάπτονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της ομάδας κεντρικής διαχείρισης του άρθρου 9 της παρούσας, ο Γενικός Γραμματέας Εργασίας ή/και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ μπορούν να εγκρίνουν, κατά περίπτωση, την άμεση προσαρμογή της ηλεκτρονικής φόρμας των εντύπων στις λειτουργικές απαιτήσεις των χρηστών του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ».

2. Η παρ. 4.4 του άρθρου 4 «Διαδικασία υποβολής εντύπων» αντικαθίσταται ως εξής:
«4.4 Με την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης υποβολής του εντύπου στο σύστημα, εκτυπώνεται αντίγραφο αυτού στο οποίο αποδίδεται και αποτυπώνεται αριθμός πρωτοκόλλου, ημερομηνία και ώρα υποβολής και σήμανση εκπροθέσμου στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής. Το αντίγραφο αποτελεί για τον εργοδότη και τον κατά περίπτωση υπόχρεο αποδεικτικό υποβολής, το οποίο χρησιμοποιείται νομίμως».
 
3. H παρ. 5.18 του άρθρου 5 «Προθεσμίες» αντικαθίσταται ως εξής:
«5.18. Ο εργοδότης ή ο κατά περίπτωση υπόχρεος υποβάλλει το έντυπο Ε4 συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας το αργότερο έως και την ίδια ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους. Eργοδότης που απασχολεί οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων τα οποία είναι κατασκευασμένα ή διαμορφωμένα με μόνιμο τρόπο και κατάλληλα για τη μεταφορά άνω των εννέα ατόμων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων και έχουν Κανονισμό Εργασίας, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται να καταχωρούν στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας».

4. Η παρ. 5.21 του άρθρου 5 «Προθεσμίες» αντικαθίσταται ως εξής:
«5.21 Το έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) υποβάλλεται πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης. Στοιχεία που αφορούν τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση και έχουν καταχωριστεί σε επιτυχώς υποβληθέν έντυπο Ε8 μπορούν να τροποποιηθούν με νέα υποβολή πριν την πραγματοποίηση της αλλαγής. Εργοδότης που απασχολεί οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων τα οποία είναι κατασκευασμένα ή διαμορφωμένα με μόνιμο τρόπο και κατάλληλα για τη μεταφορά άνω των εννέα ατόμων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων και έχουν Κανονισμό Εργασίας, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται να καταχωρούν στο ανωτέρω έντυπο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.»

5. Το άρθρο 6 «Εκπρόθεσμη υποβολή» αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 6
Εκπρόθεσμη υποβολή
6.1 Σε περίπτωση παρέλευσης της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7 του άρθρου 2, η υποβολή τους είναι δυνατή ηλεκτρονικά άπαξ, με υποβολή του αντίστοιχου σχετικού εντύπου που προβλέπεται κατά την εμπρόθεσμη και ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής του σχετικού εντύπου, όπως αυτή ισχύει και για την οποία ενημερώνεται από το σύστημα η αρμόδια υπηρεσία για τις ενέργειές της.
6.2 Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, η υποβολή των εντύπων του άρθρου 3 είναι δυνατή ηλεκτρονικά, υπό την μορφή των ίδιων αντίστοιχων εντύπων της εμπρόθεσμης υποβολής άνευ κυρώσεων στις περιπτώσεις των εντύπων Ε3.1, Ε3.2, Ε3.3 και στην περίπτωση των εντύπων Ε3.4 και Ε3.5 με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής των σχετικών εντύπων.
6.3 Όταν διαπιστώνεται δυσλειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ λόγω τεχνικών προβλημάτων ή ανωτέρας βίας, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του πολίτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποιεί αρμοδίως τη διαπίστωση και τα δεδομένα των τεχνικών προβλημάτων και ακολούθως το ΣΕΠΕ ή/και ο ΟΑΕΔ εκδίδουν οδηγίες προς τις υπηρεσίες τους σχετικά με τις κατά περίπτωση προθεσμίες υποβολής των εντύπων των άρθρων 2 και 3 της παρούσας, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα, μέσω διαδικτύου, την ορισθείσα προθεσμία της ανωτέρω ηλεκτρονικής υποβολής για την υποβολή των εντύπων αυτών ως εμπροθέσμων».

6. Στο άρθρο 14 «Μεταβατικές διατάξεις Προθεσμίες» προστίθενται παρ. 20, 21 και 22 ως εξής:
«14.20 Επιτρέπεται μόνο η χειρόγραφη εκπρόθεσμη υποβολή εντύπων του άρθρου 2 της παρούσας, για τα οποία η προθεσμία υποβολής έληξε πριν την 19η/6/2021, με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής, όπου αυτή προβλέπεται.
14.21 Ειδικά, η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε3, Ε5, Ε6, Ε7 του άρθρου 2, για τα οποία η προθεσμία υποβολής έληγε στο χρονικό διάστημα από τη 19η/6/2021 και έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20/12/2021.
14.22 Εργοδότης που απασχολεί προσωπικό, το οποίο κατά την ημερομηνία λήξης της υποβολής του ετήσιου Ε4 Πίνακα προσωπικού για το έτος 2021 κατέχει θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική κατά την έννοια της περ. α’ του άρθρου 2 της Διεθνούς Συμβάσεως της Διεθνούς Διασκέψεως της Ουασινγκτώνος, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2269/1920 (Α’ 145), υποχρεούται να δηλώσει την κτήση της ιδιότητας αυτής σε ειδικό πεδίο του Ε4 (Πίνακας Προσωπικού) μέσα σε 20 ημερολογιακές ημέρες από την προαναφερόμενη ημερομηνία».

7. Στο Παράρτημα αντικαθίσταται το Έντυπο Ε8, ως εξής:
 


 
ΙΙ. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13.9.2019 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β΄ 3520).

Μέρος B’
Στοιχεία από τα οποία διαπιστώνεται εάν ο εργαζόμενος έχει μία από τις ιδιότητες της περ. α’ του άρθρου 2 της Διεθνούς Συμβάσεως της Διεθνούς Διασκέψεως της Ουασινγκτώνος, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2269/1920 (Α’ 145)

Εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική, τεκμαίρονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με ρητό ή ρητούς όρους που αποτυπώνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και δηλώνονται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»:

A. α. Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή
β. εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή
γ. είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή
δ. είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη ή

Β. προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον η εργοδοτική επιχείρηση τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της και οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, ή

Γ. αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του οκταπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.

Η δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» της κτήσης ιδιότητας της περ. α’ του άρθρου 2 της Διεθνούς Συμβάσεως της Διεθνούς Διασκέψεως της Ουασινγκτώνος, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2269/1920 (Α’ 145), γίνεται α) σε περίπτωση νέας πρόσληψης σε ειδικό πεδίο στο Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης), β) σε περίπτωση υφιστάμενης πρόσληψης σε ειδικό πεδίο στο ΈΝΤΥΠΟ Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), ενώ η απώλεια της ιδιότητας αυτής δηλώνεται αμελλητί σε ειδικό πεδίο στο ΈΝΤΥΠΟ Ε4 (Πίνακας Προσωπικού).

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του μέρους Α’ αρχίζει την 29η/11/2021.

Η ισχύς του μέρους Β’ αρχίζει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του ετήσιου Ε4 Πίνακα προσωπικού για το έτος 2021.


Δείτε την απόφαση στο αρχείο του κόμβου