Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η δήλωση Λαγκάρντ έχει πολλούς αποδέκτες αλλά δείχνει και πολλά προβλήματα


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τις πολλαπλές υποχρεώσεις της υπενθύμισε σήμερα με δήλωση της η κα Κριστίν Λαγκάρντ εκπροσωπώντας την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα πλέον κινείται σε πολυμερές επίπεδο με στόχο αφ’ ενός να προστατέψει την νομισματική πολιτική της Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τις πληθωριστικές πιέσεις που οξύνονται λόγω του ενεργειακού κόστους, να βοηθήσει την προώθηση της πολιτικής οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία με τα λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να διατηρήσει τις χρηματοδοτήσεις και τις επαναγορές ομολόγων για να συντηρήσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Επί της ουσίας η δήλωση Λαγκάρντ είναι μία ομολογία της εξαιρετικής δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις σε ότι αφορά το Ουκρανικό. Η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς νέα ιστορικά υψηλά λόγω του πολέμου, δημιουργεί αφ’ ενός αλυσιδωτές πιέσεις λόγω πληθωρισμού στις οικονομίες και ταυτόχρονα αναθεωρεί τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς επιχειρήσεων και κρατών.

Την Τετάρτη, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου ο οποίος πιθανότατα θα ξεπερνά το 6% μεσοσταθμικά στην Ευρωζώνη. Ορισμένα κράτη με έντονη παρουσία σε Ρωσία και Ουκρανία, όπως είναι η Γερμανία θα βρεθούν μπροστά σε πληθωρισμό σοκ της τάξης του 7-7,5%. Η Ελλάδα που βρίσκεται σε χαμηλή θέση στη λίστα των χωρών με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό ίσως δει τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου να εκτοξεύεται πάνω από το 6,5% και ενδεχομένως να φτάσει στο 7% που θα είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός των τελευταίων 25-30 ετών.

Δύσκολη η κατάσταση σε ενέργεια και λειτουργικά κόστη αλλά και επιφυλάξεις στον τουρισμό

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του πολέμου με την Ουκρανία ήρθαν να προστεθούν μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια/βαρέλι και του φυσικού αερίου στα ιστορικά υψηλά.  

Σε επίπεδο εσόδων, η άνοδος τιμής πετρελαίου και αερίου δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα καθώς υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι έχει μειωθεί και η κατανάλωση πετρελαίου και η κατανάλωση φυσικού αερίου. Στο δημοσιονομικό επιτελείο αναμένεται αύξηση εσόδων που δεν θα ξεπερνά το 2%. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερα και μάλιστα θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις λογιστικές καταστάσεις του α’ τριμήνου.  

Ένα άλλο πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η γεωπολιτική κρίση (πόλεμος στην Ουκρανία) έχει ξεσπάσει την περίοδο που κλείνονται όλα τα μεγάλα πακέτα και οι συνεργασίες των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με τους ξένους tour operators. Οι πληροφορίες που φτάνουν στην κυβέρνηση είναι ότι ο τουρισμός από Ρωσία και Ουκρανία είναι χαμένος, οι κρατήσεις από Γερμανία είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (ίδια εποχή) ενώ και η Βρετανία φαίνεται ότι υστερεί σε σχέση με πέρυσι ιδιαίτερα λόγω της κρίσης. Βέβαια είναι αρκετά νωρίς για να ‘κτυπήσουν’ καμπανάκια στο οικονομικό επιτελείο στο θέμα των τουριστικών εσόδων. Ο λογαριασμός θα έρθει στο γ’ τρίμηνο 2022.

Κρίσιμα και τα έσοδα του α’ διμήνου. Αναπροσαρμόζεται ο προϋπολογισμός

Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο δίμηνο του 2022 και είναι η ημερομηνία για φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ. Ο φόβος είναι ότι εάν λόγω της συγκυρίας υπάρξει αδυναμία πληρωμών στα εκτιμώμενα δημοσιονομικά έσοδα πάνω από 10-15%, τότε η διεύρυνση του ελλείμματος θα έχει ακόμη περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις. Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο είναι στην διαδικασία επανεγγραφής του προϋπολογισμού με στόχο να ακολουθεί τις εξελίξεις σε ότι αφορά τον πληθωρισμό αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις από την πολεμική σύγκρουση.