Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η Ελλάδα στις πέντε υποψήφιες χώρες για την ανάληψη της φιλοξενίας της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
e-mail: [email protected]


Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου

Η Ελλάδα στις πέντε υποψήφιες χώρες για την ανάληψη της φιλοξενίας της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της  Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026

Στην τελική πεντάδα των υποψήφιων χωρών για τη διοργάνωση της φιλοξενίας της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026, βρίσκεται η Ελλάδα, μετά από αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, από τις συνολικά 10 χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η Ελλάδα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκρίθηκαν στην τελική short list, με την οριστική επιλογή της φιλοξενούσας χώρας να πραγματοποιείται το 2023.

Πρόκριση που έρχεται μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, με τη στήριξη της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, να φιλοξενηθεί αυτή η σημαντική διεθνής διοργάνωση, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 25 χρόνια, σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας προχώρησε στην κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου, ο οποίος πληρούσε τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026 στην Αθήνα.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ακόμη απόδειξη της ενισχυμένης αξιοπιστίας και της αναβαθμισμένης θέσης της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή σκηνή, μετά και από την έξοδό της – ύστερα από 12 χρόνια – από τη μνημονιακή και ενισχυμένη επιτήρηση.

Μία εξέλιξη υψηλού συμβολισμού, αναγνώρισης και οφέλους για τη χώρα μας, που επισφραγίζει το άλμα προόδου της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας.

Σε μία από τις πιο δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά ενδυναμώνεται, αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται.

Η Ελληνική Κυβέρνηση – παράλληλα με τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο – αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν περαιτέρω το κύρος, τη συμμετοχή και τον ρόλο της χώρας στην κατάρτιση πολιτικών σε διεθνές επίπεδο.

Source