Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η «ματαιοδοξία» και η επίδειξη ισχύος από τον υπουργό Οικονομικών

Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου

Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022: η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2021, φυσικών και νομικών προσώπων (στα νομικά θα υπάρξει κάποια αλλαγή σύμφωνα με την ανακοίνωση), καθώς και των εμπρόθεσμων τροποποιητικών και συμπληρωματικών του ιδίου έτους.
Πως φτάσαμε όμως ως εδώ;

Μικρή ιστορική αναδρομή.

Στις 30 Μαρτίου 2022 ανακοινώνεται ότι «άνοιξε το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων». Φυσικά δεν μπορούσαν να υποβάλλουν τη δήλωση ούτε οι τεχνικοί της ΑΑΔΕ που το έφτιαξαν, διότι τα μόνα στοιχεία που υπήρχαν στο σύστημα ήταν το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και ο ΑΦΜ.
Κανείς από τη Φορολογική Διοίκηση όμως δεν ασχολείται με αυτό το τόσο δα μικρό προβληματάκι, αλλά όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο κ. Σταϊκούρας επικαλείται το άνοιγμα των δηλώσεων το οποίο «πρώτη φορά έγινε τόσο νωρίς…».
Τέλος Μαΐου ανοίγει το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων των Νομικών Προσώπων, όμως δεν υποβάλλει κανείς. Γιατί; Διότι η ΑΑΔΕ αδυνατεί να προσδιορίσει το επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι το οποίο είχε υποχρέωση να κάνει σύμφωνα με τις ΓΔΟΥ των επιστρεπτέων 1-7. [σσ. αδυνατεί να υπολογίσει το ποσό όχι εξαιτίας της, αλλά εξαιτίας των πλατφορμών που καθημερινά ανακοινώνει το ΥπΟικ, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να τις υλοποιήσει, αφήνοντας έτσι πίσω τον υπολογισμό του ποσού της επιστρεπτέας]. Αποτέλεσμα, παρατάσεις για τον υπολογισμό της επιστρεπτέας μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΑΑΔΕ έπρεπε εκείνη την περίοδο να υπολογίσει και τον νέο ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα όμως έχουμε και το άλλο μεγάλο επίτευγμα, τα ηλεκτρονικά βιβλία: η υποχρέωση ανάρτησης των εσόδων του 2021, από τις 31/03 μεταφέρεται στις 31/5. Φυσικά για μία ακόμη φορά, περισσεύουν οι αστεϊσμοί περί διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Και φυσικά, καμία αναφορά στην αδυναμία των myDATA τα οποία σιγά σιγά δείχνουν τις αδυναμίες τους και αρχίζουν να εμφανίζουν αρκετά προβλήματα όσο ο χρόνος περνάει και η υλοποίηση προχωρεί. Για το εάν θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή θα το δούμε στο τέλος της διαδρομής. Μην ξεχνάμε ότι τα myDATA είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης και γι’ αυτό και μόνο θα πρέπει να δοθεί δεκαπλάσιος χρόνος από αυτόν που στην πράξη δίνεται.  
Σκοπός της ανάρτησης των εσόδων του 2021 ήταν να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μην υποβληθούν οι ΜΥΦ. Όμως η αποστολή των εσόδων με τον τρόπο των myDATA ήταν και συνεχίζει να είναι κάτι νέο για εμάς του λογιστές και τις επιχειρήσεις το οποίο απαιτεί περισσότερο χρόνο να διεκπεραιωθεί απ’ ότι οι ΜΥΦ τις οποίες είχαμε «συνηθίσει».
Η προθεσμία υποβολής από 31/5 μεταφέρεται στις 15/6 και μετά στις 30/6, με αποτέλεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή να μην υποβάλλεται καμία φορολογική δήλωση φυσικού προσώπου επιτηδευματία ή νομικού προσώπου, αφού πρέπει «να γίνει πρώτα η συμφωνία» (κακώς βέβαια, αλλά έλα που δεν έχουμε άλλο τρόπο να συμφωνήσουμε και οι ΜΥΦ μας βόλευαν τόσα χρόνια).
Επανέρχομαι στις φορολογικές δηλώσεις. Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου πλέον και ξεκινάμε να υποβάλλουμε σιγά, σιγά, αφού γίνεται κατανοητό και  στον πλέον δύσπιστο συνάδελφο, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συμφωνία, ότι το καλύτερο και το πιο λογικό είναι να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις με βάση τα παραστατικά που τους έχουν προσκομίσει οι επιχειρηματίες, χωρίς να τους ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο και μετά τον Οκτώβριο να δούμε τι έχουν ξεχάσει να μας στείλουν οι πελάτες μας.
Όμως η καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου. Γίνεται κατανοητό ακόμη και στον κ. Σταϊκούρα ότι στις 15 ημέρες που απομένουν δεν γίνεται να υποβληθούν οι δηλώσεις.
Έτσι, αποφασίζει να δώσει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι 29.07.22 και ώρα 15:00 (απαράδεκτο για προθεσμία να λήγει σε συγκεκριμένη ώρα, αλλά το προσπερνάω) παρότι γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τον Ιούλιο οι λογιστές πάνε διακοπές. Η μεγαλοκαρδία στο απόγειό της.
Υποβάλλονται καταιγισμοί αιτημάτων από το ΟΕΕ, την ΠΟΦΕΕ, Συλλόγους & Ενώσεις Λογιστών, τη ΓΣΕΒΕ, την ΕΣΕΕ, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, αλλά και σχεδόν όλα τα Επιμελητήρια της χώρας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ζόρι το μεγάλο για τα πρόστιμα, τα Επιμελητήρια το τραβάνε αφού οι επιχειρήσεις είναι μέλη τους: όλοι ζητάνε να δοθεί παράταση έως τις 30/9 αφού κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει σε τίποτα τους προγραμματισμούς της Κυβέρνησης και του ΥπΟικ.
Προσοχή: δεν εμπλέκω την ΑΑΔΕ στις αναφορές μου γιατί το θέμα της παράτασης των δηλώσεων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείο Οικονομικών.
Κι ενώ τον Αύγουστο η Βουλή είναι κλειστή, οι βουλευτές πάνε τις διακοπές τους οι άνθρωποι [και καλά κάνουν], τα Δικαστήρια είναι κλειστά, οι ενδικοφανείς προσφυγές μεταφέρονται για υποβολή το Σεπτέμβρη, ο Τσάρος της Οικονομίας αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να κάνει επίδειξη ισχύος: η υποβολή των δηλώσεων παρατείνεται έως 30/8. Για όνομα του Θεού. Σου λέει «θέλετε να πάτε διακοπές γατάκια ε; θα σας δείξω εγώ…»
Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, τίποτα.
Μήπως κάτι δεν καταλαβαίνουμε, για να το δούμε πιο ψύχραιμα το πράγμα. Και ξεκινάμε να ψάχνουμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, αλλά άκρη δε βρίσκουμε.
Το 2021, σε συνέντευξη του ο κ. Σταϊκούρας έλεγε ότι «…καταλαβαίνω ότι έχετε βάλει πλάτη τόσο καιρό εσείς οι λογιστές, αλλά καταλάβετε κι εσείς ότι πρέπει να βγάλουμε τον ΕΝΦΙΑ και να πληρώσουν οι πολίτες, ώστε να είμαστε εντός προϋπολογισμού...».
Φέτος όμως τι; Ο ΕΝΦΙΑ έχει εκδοθεί από το Πάσχα (νέος ΕΝΦΙΑ παρακαλώ) και πληρώθηκαν ήδη αρκετές δόσεις, άρα καμία δικαιολογία σχετικά.
Είχε προϋπολογίσει να εισπραχθούν 27.000.000,00€ από την 1η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Έλα όμως που το bonus της έκπτωσης 15% ήταν εξαιρετικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες κατέβαλαν 870.000.000,00€, νούμερο ασύλληπτο για το ΥπΟικ, δίνοντας αυτομάτως άλλον αέρα στις επερχόμενες παροχές…  
Και μπαίνουμε στον Αύγουστο. Οι λογιστές [όσοι ελάχιστοι δεν πήγαν διακοπές τον Ιούλιο σύμφωνα με το Σταϊκούρειο θεώρημα] πήγαν τάχα μου δήθεν διακοπές, άλλος 5 ώρες, άλλος 12 ώρες, άλλος ολόκληρη την μέρα του Δεκαπενταύγουστου και ξανά πίσω, προκειμένου να είναι εντάξει με τις δηλωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
26 Αυγούστου και οι υπολειπόμενες δηλώσεις είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, σαφές δείγμα ότι δεν μπορούν να υποβληθούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου.
Για μία ακόμη φορά, πάντα στα πλαίσια της ευγενούς γραφής, επανέρχονται τα αιτήματα για παράταση μέχρι τις 30/9 (από όλους τους φορείς και από το ΟΕΕ). Για μία ακόμη φορά αναλαμβάνουν το βάρος του αιτήματος οι λογιστές, αφού ως γνωστόν στο μυαλό των πάντων, τα πάντα περνάνε από το λογιστή [θα συζητήσουμε άλλη φορά την ορθότητα του σκεπτικού αυτού].
29 Αυγούστου και το σύστημα αρχίζει να παρουσιάζει τις γνωστές αρρυθμίες που παρουσιάζει πάντα όταν φτάνουμε στην καταληκτική ημερομηνία. Για το έντυπο  Ν ούτε καν συζήτηση, η προσωποποιημένη πληροφόρηση κρεμασμένη, χωρίς να μπορούν να αντληθούν στοιχεία, τα Ε3 ανεβάζουν άλλα αντί άλλων…
Λέμε ρε παιδί μου, επειδή δεν έχουν μάθει να λένε αλήθεια ποτέ, έριξαν το σύστημα για να δικαιολογήσουν την παράταση, OK θα το αντέξουμε, δεν θα μας χαλάσει η αιτιολογία….(«τραβηγμένο» αλλά στην Ελλάδα ζούμε, που μπορεί και να μας ακούνε…).
Οι πληροφορίες λένε για 15 Σεπτεμβρίου, ανεπίσημα πάντα, ξέρετε στο στυλ «…να σου πω, έμαθα αυτό από ασφαλείς πληροφορίες, αλλά μην το πεις παραέξω».
Περιμένουμε την ανακοίνωση. Προσοχή: όχι απόφαση γιατί, απόφαση σημαίνει οργάνωση, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να είχε συζητηθεί μέρες πριν.. Έλα δεν μπορώ να ακούω αηδίες… άκου μέρες πριν, είστε τρελοί; Οι Είλωτες Λογιστές θα την βγάλουν τη δουλειά.
30 Αυγούστου, ώρα 10:22, σε ραδιόφωνο; Ιστοσελίδα; Εφημερίδα; FB; Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, δεν με ενδιαφέρει… ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι «…θεωρώ πως δεν χρειάζεται παράταση για τα φυσικά πρόσωπα….. (σε ραδιόφωνο ήταν τελικά το θυμήθηκα) για τα νομικά θα δούμε πως θα κινηθούμε μόλις μας ενημερώσουν οι τεχνικοί μας…».
Και βγαίνει το μαγικό δελτίο τύπου: «…μόλις αποκατασταθεί η τεχνική αδυναμία, θα δοθεί δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων ίση με το διάστημα της τεχνικής αδυναμίας…».
Δηλαδή ένα δελτίο τύπου που μας λέει ότι θα δοθεί κάποια παράταση στα Νομικά πρόσωπα (όσος ήταν και χρόνος που το σύστημα υπολειτουργούσε) την οποία θα την μάθετε όταν το σύστημα δουλέψει, αλλά δεν μπορούμε να σας την πούμε από τώρα. Είναι νωρίς για σας να το γνωρίζετε.
Αυτός που υπέγραψε την ανακοίνωση αυτή, αν τη διαβάσει 5-6 μήνες μετά θα γουρλώσει τα μάτια και θα πει «καλά, ποιος το έγραψε αυτό;».

κ. Σταϊκούρα,

Το θεσμό του Υπουργού Οικονομικών τον σέβομαι, είμαι υποχρεωμένος να τον σέβομαι λόγω της δουλειάς μου, κυρίως όμως γιατί έτσι ορίζεται από το Σύνταγμα.
Δεν έχω καμία υποχρέωση όμως να σεβαστώ τον κάθε έναν που εκτελεί χρέη Υπουργού, αν δεν με σέβεται ο ίδιος, ο οποίος ταυτόχρονα πρέπει να κερδίσει το σεβασμό μου ως πολίτη.
Για να βγαίνετε εσείς στα κανάλια και να καμαρώνετε για τις παροχές που έχετε δώσει στον κόσμο, κάποιοι εργάστηκαν νυχθημερόν.
Ο μόνος λόγος για να κάνετε ότι κάνατε χθες 30 Αυγούστου, ήταν η ματαιοδοξία σας να κάνετε επίδειξη δύναμης. Να δείξετε αριστερά και δεξιά ότι εσείς αποφασίζετε και δεν δέχεστε πιέσεις από κανέναν.
Αν είχατε ελάχιστη συναίσθηση του τι συμβαίνει, όχι απλώς θα δίνατε παράταση, αλλά θα είχατε μονίμως ανοιχτό το σύστημα των υποβολών. Ξέρετε γιατί; Γιατί ως μηχανισμός είστε αφερέγγυος κύριε.
Αν θέλατε να είστε σωστός, θα είχατε κυνηγήσει όλους εκείνους από τους διάφορους φορείς, που εκδίδουν τις βεβαιώσεις μισθοδοσίας ξανά και ξανά και ξανά μέσα στο έτος.
Αν είχατε έστω και την παραμικρή ενημέρωση [σωστή ενημέρωση, όχι αυτή που σας παρέχετε από ανθρώπους που σας χτυπάνε την πλάτη και σας λένε ό,τι θέλετε να ακούσετε], θα γνωρίζατε ότι αρρωσταίνουν και οι λογιστές, η δε απουσία τους μία ή περισσότερες ημέρες από τα γραφεία τους, πολλαπλασιάζει τις εκκρεμότητες στην καταληκτική τους ημερομηνία. Επίσης οι λογιστές έχουν και σπίτι. Πρέπει να βλέπουν και την οικογένειά τους κάποια στιγμή, δεν μπορούν να στέλνουν δηλώσεις στις 03.00πμ τα ξημερώματα που το σύστημα δουλεύει χωρίς προβλήματα. Επιπροσθέτως υπάρχουν και λογιστές οι οποίοι δουλεύουν σε επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν στο 16:00μμ ή στις 17:00μμ και οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο ωράριο για να στείλουν δηλώσεις.
Αν παύατε για λίγο να επιτίθεστε στους λογιστές (αλήθεια, σας έκανε κάτι ο λογιστής σας και έχετε τέτοιο μένος εναντίον ενός ολόκληρου κλάδου;) θα μπορούσατε να κατανοήσετε ότι χωρίς εμάς, δεν θα είχατε λόγο ύπαρξης εκεί που είστε, γιατί δεν να μπορούσατε να υλοποιήσετε τίποτε.
Η έκφραση παρατασάκηδες που εσχάτως έχετε υιοθετήσει [προσφάτως μάλιστα την χρησιμοποιήσατε ξανά στην παρουσία σας σε κάποιο Επιμελητήριο (είμαι Επιμελητηριακός και τα μαθαίνω, τι να κάνω)], είναι απόρροια της ανικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Όταν καταφέρετε να είστε εντάξει στους χρόνους που οι ίδιοι ορίζετε με τις διατάξεις που εσείς οι ίδιοι υπογράφετε, τότε θα δούμε αν θα υπάρξει αίτημα παράτασης.
Η συμπεριφορά σας είναι απαράδεκτη, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Προφανώς θεωρείτε ότι έχετε το δικαίωμα να λειτουργείτε έτσι. Δεν ξέρω ποιος από τους κοντινούς σας σας υποδεικνύει να λειτουργείτε με τον τρόπο αυτό. Θα ήθελα πραγματικά να το μάθω, όταν βρεθούμε από κοντά.
Κλείνοντας, να θυμάστε ένα πράγμα: κάθε φορά που σας έρχεται αίτημα για μεταφορά καταληκτικών ημερομηνιών δηλωτικών υποχρεώσεων, είναι εξαιτίας της ανικανότητας της Διοίκησής σας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της εντός του χρόνου που εσείς ορίζετε.
Καλή σας μέρα. Ελπίζω να μην πάρετε στο λαιμό σας και άλλους συναδέλφους οι οποίοι δεν άντεξαν την πίεση που εσείς δημιουργήσατε από την ανάγκη σας να κάνετε επίδειξη ισχύος.

Source