Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Θετικά κινούνται οι ξένες αγορές. Άτονη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Εξαιρετικά υποτονική και αδιάφορη η σημερινή (οριακά πτωτική) συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αντίθετα πιο δυναμικές συνεδριάσεις με καθαρά ανοδικές αντιδράσεις είχαμε στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Η θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών απέναντι στις υπερβολικές πιέσεις που είχαν ασκηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας καθώς και η ανοδική εκκίνηση των αμερικανικών δεικτών και μετοχών μετά τα θετικά στοιχεία για την κατανάλωση που βγήκαν στις ΗΠΑ έδωσαν μία κάπως βελτιωμένη εικόνα στις χρηματιστηριακές αγορές στο τέλος της εβδομάδας. Σε ότι αφορά την Αμερική, τα αποτελέσματα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Κίνηση Γεν. Δείκτη πέριξ των 800 μονάδων και με ελάχιστες συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν επεφύλασσε σημαντικές συγκινήσεις σε ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Υπήρχαν μοιρασμένες αντιδράσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο Γεν. Δείκτης ισορρόπησε κοντά στις 800 μονάδες ενώ δεν είχε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ιδιαίτερα χαμηλές (‘καλοκαιρινές’) ήταν οι συναλλαγές της Παρασκευής.

Το τέλος της εβδομάδας βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 794,62 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,22%. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν (-0,9%).  Η σημερινή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34,8 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε 0,48% και ο δείκτης Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,15%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (1,19%),  Πρώτων Υλών (0,95%), Πετρελαίου-Αερίου (0,33%), Τεχνολογίας (0,24%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,55%), Τραπεζών (-0,78%), Τηλεπικοινωνιών (-0,42%), Κατασκευών-Υλικών (-0,4%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank. Ουσιαστικά η σημερινή συνεδρίαση ήταν εντελώς διαδικαστική και άχρωμη. Ελάχιστες συναλλαγές και χωρίς κάποιο επικεντρωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το θετικό είναι ότι παρά την οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, παρέμεινε κοντά στις 800 μονάδες, ελπίζοντας σε ανοδική μεταστροφή του κλίματος από εβδομάδα.

Διεθνείς αγορές

Λίγο μετά τις 17.20 ώρα Ελλάδος , ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 1,73%, ο S&P 500 1,35% και ο Nasdaq 1,03%.  Στην Ευρώπη, η θετική έκβαση της πολιτικής περιπέτειας με την ανακληθείσα παραίτηση Ντράγκι στην Ιταλία πρόσθεσε πόντους στη σημερινή ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 2,34%, ο γαλλικός CAC κατά 1,45% και ο ιταλικός MIB κατά 1,53%. Διόλου ευκαταφρόνητες άνοδοι με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή την περίοδο.

Source